Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk, een gerechtje uit het beroemde ‘Groot Indonesisch kookboek’. Als je denkt aan een Indonesisch kookboek dan komt de naam Beb Vuyk misschien als eerste bij je op. Het boek heb ik al jaren in mijn bezit. Ik vond het bij de kringloop (echt een kringloopgelukje). Er staan veel authentieke maar ook echt ‘oude’ recepten in. Het recept voor bloemkoolkoekjes leek me een lekker en simpel recept om eens te maken.
Je kunt van bijna elke groentesoort wel ‘koekjes’ maken. De basis van dit soort gefrituurde koekjes zijn meestal, groenten, kruiden/specerijen, bloem en water. Je maakt een beslag, doet daar de ingrediënten bij en bak dit in hoopjes tot knapperige hartige koekjes. Deze koekjes – ook wel perkedel kol bunga genoemd – zijn een beetje vergelijkbaar met frikadel djagoeng (Indische maiskoekjes) (bekijk hier het recept). Je serveert dit met een dip van sambal of chilisaus. Maar knoflooksaus is ook een lekkere frisse optie.
Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk
Ik maak deze bloemkoolkoekjes net iets anders dan Beb dat doet. Ik heb ze eerst exact gemaakt zoals beschreven in het boek, maar heb daarna toch een paar kleine dingetjes aangepast. De koekjes uit het boek waren vrij grof van structuur en de bloemkool had nog een redelijke bite. Dit is op zich helemaal niet erg maar het bakken ging niet zo handig. De koekjes vielen steeds uit elkaar. Ik heb de verhouding bloem en water aangepast en de bloemkool heel fijn gemaakt. Verder heb ik er niks aan veranderd. Behalve dat ik de boemboe niet heb gevijzeld, maar gewoon met een mes zo fijn mogelijk heb gehakt.
Deze koekjes zijn lekker als snack, als bijgerecht en een mooie aanvulling op een rijsttafel. Het is ook een geschikt gerechtje voor kinderen. Ze zijn zowel warm als koud lekker. Ze zijn ook volledig vegan/plantaardig.
Groot Indonesisch kookboek – Beb Vuyk
Ontdek de rijke smaken van de Indonesische keuken met het kookboek van Beb Vuyk. Van simpele gerechten tot complexe variaties, dit boek biedt voor zowel beginners als ervaren koks talloze recepten en praktische tips!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk
12
stuks20
minuten10
minuten30
minutenEen lekkere krokante Indische snack van bloemkool. De bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk. Serveer met een pittige dip van chilisaus of knoflooksaus. Zowel warm als koud lekker. Eet ze als snack of serveer als bijgerecht. Het is ook een lekkere aanvulling op een rijsttafel.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
150 gram bloemkool, zo fijn mogelijk gesneden
150 gram bloem
1 middelgrote ui, fijngesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
sambal oelek (naar smaak)
halve eetlepel ketjap manis
1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat
150-175 milliliter water
zout en peper
2 eetlepels olie om in te bakken
voor erbij: chilisaus of knoflooksaus
BEREIDING
- Doe 150 gram bloem in een kom en voeg hier eerst 150 milliliter water aan toe. Meng dit goed door elkaar en voeg dan beetje bij beetje de rest (25 milliliter) van het water toe. Laat dit zo even staan tot gebruik.
- Maak 150 gram bloemkool schoon. Snijd de roosjes van de steel en hak de roosjes zo fijn dat je een soort ‘bloemkoolrijst’ krijgt. Snipper 1 ui en hak 2 tenen knoflook ook zo fijn mogelijk.
- Doe de ui en de knoflook in het beslag en voeg ook de sambal oelek naar smaak, een mespunt nootmuskaat, een halve eetlepel ketjap manis en en een snufje zout en peper toe. Roer dit goed door elkaar met een spatel. Voeg de bloemkool toe en meng dit goed door het beslag.
- Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Schep nu met een eetlepel kleine hoopjes beslag in de pan. Druk ze een beetje plat met de lepel. Bak de koekjes aan beide kanten bruin en gaar.
- Laat de koekjes uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi ze met een snufje zout. Serveer direct met chilisaus. Ze zijn zowel warm als koud lekker.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, dat is niet aan te raden. - Bekijk hier het recept voor chilisaus en knoflooksaus.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Indische gestoofde vis
- Knoflooksaus
- Thaise zoete chilisaus
- Homemade chilisaus
- Jamie Oliver 5 ingrediënten
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.