Eetspiratie » Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk
Indische bloemkoolkoekjes

Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk

Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk, een gerechtje uit het beroemde ‘Groot Indonesisch kookboek’. Als je denkt aan een Indonesisch kookboek dan komt de naam Beb Vuyk misschien als eerste bij je op. Het boek heb ik al jaren in mijn bezit. Ik vond het bij de kringloop (echt een kringloopgelukje). Er staan veel authentieke maar ook echt ‘oude’ recepten in. Het recept voor bloemkoolkoekjes leek me een lekker en simpel recept om eens te maken.

Je kunt van bijna elke groentesoort wel ‘koekjes’ maken. De basis van dit soort gefrituurde koekjes zijn meestal, groenten, kruiden/specerijen, bloem en water. Je maakt een beslag, doet daar de ingrediënten bij en bak dit in hoopjes tot knapperige hartige koekjes. Deze koekjes – ook wel perkedel kol bunga genoemd – zijn een beetje vergelijkbaar met frikadel djagoeng (Indische maiskoekjes) (bekijk hier het recept). Je serveert dit met een dip van sambal of chilisaus. Maar knoflooksaus is ook een lekkere frisse optie.

Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk

Ik maak deze bloemkoolkoekjes net iets anders dan Beb dat doet. Ik heb ze eerst exact gemaakt zoals beschreven in het boek, maar heb daarna toch een paar kleine dingetjes aangepast. De koekjes uit het boek waren vrij grof van structuur en de bloemkool had nog een redelijke bite. Dit is op zich helemaal niet erg maar het bakken ging niet zo handig. De koekjes vielen steeds uit elkaar. Ik heb de verhouding bloem en water aangepast en de bloemkool heel fijn gemaakt. Verder heb ik er niks aan veranderd. Behalve dat ik de boemboe niet heb gevijzeld, maar gewoon met een mes zo fijn mogelijk heb gehakt.

Deze koekjes zijn lekker als snack, als bijgerecht en een mooie aanvulling op een rijsttafel. Het is ook een geschikt gerechtje voor kinderen. Ze zijn zowel warm als koud lekker. Ze zijn ook vegan (veganistisch).

Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

12

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

30

minuten

Maak van bloemkool lekkere krokante koekjes. Serveer ze met een pittige chilisaus.

Ingrediënten

  • 150 gram bloemkool

  • 1 middelgrote ui

  • 2 tenen knoflook

  • sambal oelek (naar smaak)

  • halve eetlepel ketjap manis

  • 1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • 150 gram bloem

  • 150 – 175 milliliter water

  • zout en peper

  • 2 eetlepels olie om in te bakken

  • voor erbij: chilisaus of knoflooksaus

Hoe maak je het?

  • Doe de bloem in een kom en voeg hier eerst 150 milliliter water aan toe. Meng dit goed door elkaar en voeg dan beetje bij beetje de rest van het water toe. Laat dit zo even staan tot gebruik.
  • Maak de bloemkool schoon. Snijd de roosjes van de steel en hak de roosjes zo fijn dat je een soort ‘bloemkoolrijst’ krijgt. Snipper de ui en de knoflook ook zo fijn mogelijk.
  • Doe de ui en de knoflook in het beslag en voeg ook de sambal oelek, nootmuskaat, ketjap manis en en een snufje zout en peper toe. Roer dit goed door elkaar met een spatel. Voeg de bloemkool toe en meng dit goed door het beslag.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan. Schep nu met een eetlepel kleine hoopjes beslag in de pan. Druk ze een beetje plat met de lepel. Bak de koekjes aan beide kanten bruin en gaar.
  • Laat de koekjes uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi ze met een snufje zout. Serveer direct met chilisaus. Ze zijn zowel warm als koud lekker.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE