Thaise zoete chilisaus is een variant op de populaire ‘sweet chilisaus’. Iedereen kent deze lekkere zoete saus die bij loempia’s en bapao geserveerd wordt. Door de toevoeging van Thaise vissaus en sojasaus krijgt deze saus een diepere en vollere smaak wat ik persoonlijk net iets lekkerder vind dan de zoete variant. Limoenrasp en sap maken deze saus lekker fris en geeft het een aromatische smaak.
Chilisaus serveer je bij een gerecht of verwerk je in een gerecht om het een zoete smaak mee te geven. Ook is het erg geschikt om bijvoorbeeld vlees een glanzend en sticky laagje te geven zoals bijvoorbeeld spareribs. Ik gebruik het ook als smaakmaker bij dit recept met kip. Het is heerlijk in marinades of je kunt het zelfs gebruiken om een dressing van te maken. Chilisaus is een onmisbaar condiment in de keuken.
Thaise zoete chilisaus
Deze saus eet ik graag als dip. Ik serveer het met (tortilla)chips of dip er stukjes cassave kroepoek in. En natuurlijk is chilisaus onmisbaar bij loempia’s, pangsit goreng of bapao’s. Zelfgemaakte chilisaus kun je in een schone glazen pot een paar dagen bewaren in de koelkast. Wil je deze saus vegan/plantaardig maken, kies dan voor een vegan variant van vissaus. Deze kun je kopen bij de toko of zelf maken volgens dit recept.

