Eetspiratie » Thaise zoete chilisaus
Thaise zoete chilisaus

Thaise zoete chilisaus

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Thaise zoete chilisaus is een variant op de populaire ‘sweet chilisaus’. Iedereen kent deze lekkere zoete saus die bij loempia’s en bapao geserveerd wordt. Door de toevoeging van Thaise vissaus en sojasaus krijgt deze saus een diepere en vollere smaak wat ik persoonlijk net iets lekkerder vind dan de zoete variant. Limoenrasp en sap maken deze saus lekker fris en geeft het een aromatische smaak.

Chilisaus serveer je bij een gerecht of verwerk je in een gerecht om het een zoete smaak mee te geven. Ook is het erg geschikt om bijvoorbeeld vlees een glanzend en sticky laagje te geven zoals bijvoorbeeld spareribs. Ik gebruik het ook als smaakmaker bij dit recept met kip. Het is heerlijk in marinades of je kunt het zelfs gebruiken om een dressing van te maken. Chilisaus is een onmisbaar condiment in de keuken.

Thaise zoete chilisaus

Deze saus eet ik graag als dip. Ik serveer het met (tortilla)chips of dip er stukjes cassave kroepoek in. En natuurlijk is chilisaus onmisbaar bij loempia’s, pangsit goreng of bapao’s. Zelfgemaakte chilisaus kun je in een schone glazen pot een paar dagen bewaren in de koelkast. Wil je deze saus vegan/plantaardig maken, kies dan voor een vegan variant van vissaus. Deze kun je kopen bij de toko of zelf maken volgens dit recept.

Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Thaise zoete chilisaus

Thaise zoete chilisaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
3.5 from 2 stemmen
Categorie: Saus, Condiment, IngrediëntKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

1

(250 milliliter)
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Een heerlijke fris/pittige chilisaus met een vleugje vissaus en sojasaus waardoor hij iets voller vansmaak is dan de zoete variant. Door de toevoeging van limoensap en rasp krijgt deze saus een heerlijke aromatische smaak en het geeft daarnaast een fris accent.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 125 milliliter azijn

  • 75 milliliter water

  • 1 eetlepel Thaise vissaus

  • 3 tenen knoflook, geraspt

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 3 eetlepels (palm)suiker

  • 2-3 rode pepers, fijngesneden

  • 3-4 theelepels maizena + eetlepel water

  • sap van een halve limoen + theelepel rasp

BEREIDING

  • Snijd de steeltjes van 2 of 3 rode pepers en snijd ze zo fijn mogelijk. De zaadjes en zaadlijsten mogen erin blijven. Rasp 3 tenen knoflook en doe dit samen in een steelpan.
  • Voeg vervolgens 125 milliliter azijn, 75 milliliter water, 2 eetlepels sojasaus en 3 eetlepels (palm)suiker toe.
  • Breng het mengsel zachtjes aan de kook en laat het 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Als de stukjes peper zacht zijn en de suiker is opgelost voeg je 1 eetlepel Thaise vissaus, het sap van een halve limoen en een theelepel limoenrasp toe.
  • Pureer de saus vervolgens glad met een staafmixer. Maak een papje van 3 tot 4 theelepels maïzena en 1 eetlepel water. Voeg dit aan de chilisaus toe. Roer het goed door elkaar tot de saus indikt. Is hij niet dik genoeg naar je zin? Voeg dan nog een klein beetje maïzena toe. Naarmate de saus afkoelt zal hij nog iets meer indikken.
Thaise zoete chilisaus

Meer eetspiratie speciaal voor jou!