Eetspiratie » Thaise burgers
Thaise burgers

Thaise burgers

Thaise burgers, als je van burgers en Thaise smaken houdt dan is dit recept echt iets voor jou. De Thaise keuken is erg kleurrijk en de smaken van de kruiden en specerijen vind ik echt fantastisch. De subtiele en aromatische smaken in Thaise gerechten van zoet, zuur en pittig zijn niet te vergelijken met andere keukens. Mijn top 3 van favoriete keukens zijn de Vietnamese, de Thaise en de Indische keuken.

Op een regenachtige zondag kan ik mezelf uren vermaken met kookvideo’s kijken. Ik leer daar veel van en haal er ook inspiratie uit. Een Youtube kanaal wat ik graag volg is Hot Thai Kitchen. Dit recept voor Thaise burgers is geïnspireerd op een worstjes recept (sai ua). Ik maakte in plaats van worstjes, burgers van en gaf mijn eigen draai aan het recept. Het resultaat zijn heerlijke smaakvolle aromatische burgers met een knapperig korstje.

Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Thaise burgers

Voor dit recept ga je een currypasta maken die je mengt door het rauwe gehakt. Ik noem dat een ‘natte boemboe’. Dit doe ik ook in mijn recept voor gehaktballetjes in ketjap pindasaus. Het handige van dit burgerrecept is, dat je het makkelijk kunt voorbereiden. Je kunt het gehaktmengsel een nachtje in de koelkast laten staan zodat de smaken nog beter intrekken. Dit is geen must, maar het kan wel.

En heb je de ingrediëntenlijst bekeken en kun je bepaalde ingrediënten niet aankomen? Vervang deze dan gewoon! Verse galangal (laos) vervang je voor de gedroogde variant. Als alternatief voor limoenblad kun je de rasp van een limoen gebruiken. En ben je geen fan van verse koriander, gebruik dan peterselie als alternatief. De smaken zullen dan iets afwijken als van het basisrecept, maar het zal er niet minder lekker door smaken.

Let op! Gebruik voor dit recept altijd (keuken) handschoentjes en gebruik het liefst glazen kommen of RVS. De kurkuma geeft heel erg af en dat is zonde van je keukenspullen. Ook je handen kunnen heel lang geel blijven als je geen handschoentjes gebruikt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Thaise burgers

Thaise burgers

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Rusttijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

Thaise burgers met aromatische smaken zoals sereh, laos, en limoenblad. Serveer de burgers op een broodje of als bijgerecht bij een Aziatisch gerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 3 plakjes verse galangal (laos) of een theelepel gemalen gedroogde laos

  • 1 sereh stengel

  • 1,5 theelepel kurkuma

  • 2 sjalotjes

  • 4 tenen knoflook

  • 1 theelepel verkruimelde trassi (garnalenpasta)

  • 1 eetlepel vissaus

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad) (of als alternatief de rasp van een limoen)

  • 5 koriandersteeltjes (gebruik de blaadjes als garnering)

  • 1 bosui

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Leg 4 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad), 5 koriandersteeltjes en 1 bosui apart.
  • Haal het buitenste droge blad van de serehstengel af en snijd het onderste dikke gedeelte flinterdun met een scherp mes.
  • Doe 3 plakjes laos, de fijngehakte sereh, 1,5 theelepel gemalen kurkuma, 2 sjalotjes, 4 tenen knoflook, 1 theelepel verkruimelde trassi en 1 eetlepel vissaus in keukenmachine of hoge beker (in combinatie met een staafmixer) en vermaal dit samen tot een currypasta. Voeg eventueel een eetlepel water toe om het mengsel wat losser te maken. Zet de currypasta even apart tot gebruik.
  • Snijd de nerven uit de djeroek poeroet blaadjes, leg de blaadjes op elkaar en rol ze op. Met een scherp mes snijd je er flinterdunne reepjes van (chiffonade) en hak er daarna nogmaals doorheen met je mes. Snijd ook de bosui en de koriandersteeltjes fijn, ga er goed met je mes doorheen en doe dit samen met 500 gram gehakt in een grote (glazen of RVS) kom.
  • Doe handschoentjes aan en meng/knijp de currypasta door het gehakt. Zet het gehaktmengsel een half uurtje afgedekt in de koelkast en ruim de keuken ondertussen op.
  • Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en doe handschoentjes aan. Verdeel het gehakt in 4 of 6 gelijke stukken en draai hier balletjes van. Druk ze vervolgens plat in de vorm van een burger.
  • Verhit een (of twee) eetlepels olie in een koekenpan en bak de burgers om en om in 5 tot 6 minuten gaar en bruin.
  • Serveer de burgers op een broodje of eet ze met rijst en groente. Gebruik de korianderblaadjes als garnering.

AANTEKENINGEN

  • De burgers kun je ook prima ‘rauw’ invriezen. Doe er dan wel een bakpapiertje tussen zodat ze niet aan elkaar bevriezen en je ze makkelijk van elkaar los kan maken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.