Thaise burgers

Thaise burgers

Ik ben helemaal into de Thaise keuken de laatste tijd. De Thaise keuken is erg kleurrijk en de smaken van de kruiden en specerijen vind ik echt fantastisch. Je maakt mij echt blij met een heerlijk Thais gerecht. De subtiele smaken in Thaise gerechten van zoet, zuur en pittig zijn helemaal mijn ding. Natuurlijk blijft de Indische keuken favoriet maar de Thaise keuken heeft ook een plekje in mijn hart.

Ik heb een tijdje terug het youtubekanaal Hot Thai Kitchen ontdekt. Op een regenachtige zondag kan ik mezelf uren vermaken met kookvideo’s kijken. Ik leer daar veel van en haal er ook inspiratie uit. Dit recept voor Thaise burgers is een variant op het recept van Hot Thai Kitchen. Officieel is dit een recept voor worstjes (sai ua). Ik maakte er burgers van en paste hier en daar het recept een beetje aan. De burgers zijn overheerlijk!

Veel ingrediënten uit de Indonesische keuken worden ook in de Thaise keuken gebruikt. Kijk hier voor een overzicht van die ingrediënten. Dit overzicht is tevens een handig boodschappenlijstje.

Let op! Gebruik voor dit recept altijd (keuken) handschoentjes en gebruik het liefst glazen kommen of aardewerk kommen. De kurkuma geeft heel erg af en dat is zonde van je keukenspullen. Ook je handen kunnen heel lang geel blijven als je geen handschoentjes gebruikt.

Wat heb je nodig voor ongeveer 5 burgers?

  • 500 gram half om half gehakt
  • 3 plakjes verse galangal (laos)
  • sereh stengel
  • 1,5 eetlepel gemalen kurkuma
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi
  • eetlepel vissaus
  • 4 blaadjes djeroek poeroet
  • 5 koriander steeltjes (niet de blaadjes of de wortels maar de steeltjes)
  • 1 bosuitje
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Houd de djeroek poeroet blaadjes, koriander steeltjes en de bosui apart en begin met het maken van de currypasta. De ingrediënten die in de currypasta gaan zijn, laos, sereh, kurkuma, sjalotjes, knoflook, trassi en de vissaus. Maak deze ingrediënten fijn in een vijzel of een mini foodprocessor. Met een krachtige staafmixer kan het ook.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Een mini foodprocessor is heel handig om currypasta’s of boemboe’s mee te maken. Het is wel aan te raden de sereh voor je deze fijnmaakt in een foodprocessor eerst altijd even in kleine stukjes te snijden. Grote stukken sereh zijn houterig en niet lekker in je eten. Zet de currypasta apart tot gebruik.

Hoe nu verder?

Snijd de nerf uit de djeroek poeroet blaadjes, leg de blaadjes op elkaar en rol ze op. Met een scherp mes snijd je er nu zo dun mogelijke reepjes van en hak er daarna nogmaals doorheen met je mes. Snijd ook de bosui en de koriandersteeltjes fijn en doe dit samen met het gehakt in een grote glazen kom (zie advies hierboven). Meng de currypasta door het gehakt en kneed dit met je handen (met handschoentjes aan) er goed doorheen.

Djeroek poeroet
Snijd de nerf uit de djeroek poeroet blaadjes

Het lekkerst is om het gehaktmengsel een nachtje te laten staan. Maar heb je minder tijd dan is een uurtje ook prima. Vorm met je handen (denk aan de handschoentjes) dunne burgers van het gehakt. Maak ze redelijk groot en niet te dik. Hoe dikker de burger hoe eerder de kans dat deze droog wordt.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de burgers bruin. Per kant hoeft dit echt maar even, binnen 5 á 6 minuten kunnen de burgers klaar zijn. Je kunt ook een dubbele hoeveelheid maken, de burgers vormen en invriezen. Doe er dan wel een bakpapiertje tussen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Het handigst is om twee kommen te nemen en twee keer het recept te maken in plaats van de ingrediënten te verdubbelen en het bij elkaar te mengen. Dit in verband met de hoeveelheid trassi en kurkuma. Op deze manier weet je zeker dat de verhoudingen van de ingrediënten kloppen.

Eet de burgers met rijst en groenten, op een broodje met lekkere knapperige groenten en verse koriander en zelfs in een wrap zijn ze erg lekker.

Thaise burgers

*Dit artikel bevat een affliate link

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. vet lekker

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*