Eetspiratie » Thaise burgers
Thaise burgers

Thaise burgers

Thaise burgers, als je van burgers en Thaise smaken houdt dan is dit recept echt iets voor jou. De Thaise keuken is erg kleurrijk en de smaken van de kruiden en specerijen vind ik echt fantastisch. De subtiele smaken in Thaise gerechten van zoet, zuur en pittig zijn helemaal mijn ding. Natuurlijk blijft de Indische keuken favoriet maar de Thaise keuken heeft ook een plekje in mijn hart.

Een Youtube kanaal wat ik graag volg is Hot Thai Kitchen. Op een regenachtige zondag kan ik mezelf uren vermaken met kookvideo’s kijken. Ik leer daar veel van en haal er ook inspiratie uit. Dit recept voor Thaise burgers is een variant op het recept van Hot Thai Kitchen. Officieel is dit een recept voor worstjes (sai ua). Ik maakte er burgers van en paste hier en daar het recept een beetje aan. De burgers zijn erg geslaagd.

Thaise burgers

Voor dit recept ga je een currypasta maken die je mengt door het rauwe gehakt. Ik noem dat een natte boemboe. Het handige van dit recept is dat je het makkelijk kunt voorbereiden. Je kunt het mengsel een nachtje in de koelkast laten staan zodat de smaken nog beter intrekken. Dit is geen must, maar het kan wel.

En heb je de ingrediëntenlijst bekeken en kun je bepaalde ingrediënten niet aankomen? Vervang deze dan gewoon! Verse galangal (laos) vervang je voor de gedroogde variant. Als alternatief voor limoenblad kun je de rasp van een limoen gebruiken. En ben je geen fan van verse koriander, gebruik dan peterselie als alternatief. De smaken zullen dan iets afwijken als van het basisrecept, maar het zal er niet minder lekker door smaken.

Let op! Gebruik voor dit recept altijd (keuken) handschoentjes en gebruik het liefst glazen kommen of RVS. De kurkuma geeft heel erg af en dat is zonde van je keukenspullen. Ook je handen kunnen heel lang geel blijven als je geen handschoentjes gebruikt.

Thaise burgers

Recept van Simone | Eetspiratie Keuken: ThaisNiveau: gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

30

minuten

Thaise burgers vol met aromatische kruiden en specerijen.

Ingrediënten

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 3 plakjes verse galangal (laos) of een theelepel gemalen gedroogde laos

  • 1 sereh stengel

  • 1,5 theelepel kurkuma

  • 2 sjalotjes

  • 4 tenen knoflook

  • 1 theelepel verkruimelde trassi (garnalenpasta)

  • 1 eetlepel vissaus

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad) (of als alternatief de rasp van een limoen)

  • 5 koriandersteeltjes (gebruik de blaadjes als garnering)

  • 1 bosui

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Leg de djeroek poeroet blaadjes, koriandersteeltjes en de bosui apart. Haal het buitenste blad van de sereh stengel en snijd het onderste dikke gedeelte zo fijn mogelijk met een scherp mes.
  • Doe de laos, fijngehakte sereh, kurkuma, sjalotjes, knoflook, verkruimelde trassi en de vissaus in een vijzel of foodprocessor en vermaal dit tot een currypasta. Voeg eventueel een scheutje water toe om het mengsel wat losser te maken. Het kan eventueel ook met een krachtige staafmixer. Zet de currypasta even apart tot gebruik.
  • Snijd de nerven uit de djeroek poeroet blaadjes, leg de blaadjes op elkaar en rol ze op. Met een scherp mes snijd je er flinterdunne reepjes van en hak er daarna nogmaals doorheen met je mes. Snijd ook de bosui en de koriandersteeltjes fijn en doe dit samen met het gehakt in een grote (glazen of RVS) kom.
  • Doe handschoentjes aan en meng/knijp de currypasta door het gehakt. Zet het gehaktmengsel even afgedekt in de koelkast en ruim de keuken ondertussen op.
  • Haal het gehaktmengsel uit de koelkast en doe handschoentjes aan. Verdeel het gehakt in 4 of 6 gelijke stukken en draai hier balletjes van. Druk ze vervolgens plat in de vorm van een burger.
  • Verhit een (of twee) eetlepels olie in een koekenpan en bak de burgers om en om in 5 tot 6 minuten gaar en bruin.
  • Serveer de burgers op een broodje of eet ze met rijst en groente. Gebruik de korianderblaades als garnering.

Aantekeningen

  • De burgers kun je ook prima ‘rauw’ invriezen. Doe er dan wel een bakpapiertje tussen zodat ze niet aan elkaar bevriezen en je ze makkelijk van elkaar los kan maken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE