Ajam ketjap pedis, oftewel pittige kip ketjap. Indische recepten kunnen soms een redelijk lange ingrediëntenlijst hebben. Ook gaat er vaak veel tijd zitten in het koken van deze lekkere gerechten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit recept voor ajam ketjap pedis staat vrij snel op tafel en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Wat wel geldt voor (bijna) alle Indische en Indonesische gerechten, als je het een dagje laat staan smaakt het nog lekkerder.
Dit pittige kipgerecht gerecht kun je maken met verschillende delen van de kip. Je kunt kippenbouten, kippendijen of kipfilet gebruiken. In dit recept heb ik kipfilet gebruikt omdat ik dat in huis had. Bouten of dijen zijn iets vetter en worden minder snel droog dan filet. Maar persoonlijk vind ik het gerecht met kipfilet ook helemaal prima.
Ajam ketjap pedis
Er zijn online verschillende recepten voor kip ketjap te vinden. Zoals in de meeste keukens heeft ook iedereen zijn eigen recept en manier van bereiden. Het ene recept heeft een waslijst aan ingrediënten terwijl een ander recept uit bijvoorbeeld kip, sambal en ketjap bestaat. Gebruik recepten altijd al een basis of een leidraad en geef je eigen draai eraan. Bij dit recept kun je prima bepalen hoe pittig je het maakt. Sambal oelek voeg je toe naar smaak en verse galangal zorgt ook voor pit maar werkt ook verkoelend. Optioneel kun je verse rode peper (met zaadlijsten en zaden) toevoegen. Is dat nog niet pittig genoeg, gebruik dan rawits (kleine rode pepertjes).
In dit recept gebruik ik verse galangal, ook wel bekend als laos. Qua uiterlijk lijkt laos een klein beetje op een gemberwortel. De smaak is echter totaal anders. Verse galangal koop je in de toko en tegenwoordig is het ook in een aantal supermarkten verkrijgbaar. Je vindt het in de koeling. Handige tip: je kunt galangal makkelijk invriezen. Kun je niet aan verse galangal komen? Gebruik dan de gedroogde gemalen variant. Fruit deze altijd aan zodat de smaak goed tot zijn recht komt.
Ajam ketjap pedis
4
personen15
minuten20
minuten35
minutenAjam ketjap pedis (pittige kip ketjap) staat redelijk snel op tafel. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 – 700 gram kip
4 eetlepels tomatenblokjes (restjes kun je invriezen)
4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
4 schijfjes verse galangal (laos) (of een halve theelepel gedroogde laos)
1 eetlepel (riet)suiker of palmsuiker
4 tenen knoflook
4 blaadjes laurier
3 eetlepels ketjap manis
halve citroen (het sap)
1 theelepel trassi
100 milliliter water
2 eetlepels olie
peper en zout naar smaak
BEREIDING
- Snijd de kip in blokjes of stukjes en bestrooi met een snufje peper en zout. Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan en bak de kip rondom bruin en gaar. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en dek even af tot gebruik.
- Snijd 4 plakjes van de galangal of neem een halve theelepel gedroogde laos. Kneus de laos met de stamper van een vijzel. Kneus ook de djeroek poeroet blaadjes door deze in je handen te verfrommelen en hak de knoflook fijn.
- In dezelfde pan verhit je nog een eetlepel olie en hierin fruit je de verse (of gedroogde) laos samen met de knoflook en de sambal. Voeg vervolgens de laurierbladen en de djeroek poeroet blaadjes in zijn geheel toe. Bak dit mee.
- Voeg de tomatenblokjes, ketjap manis, citroensap, verkruimelde trassi en suiker toe. Schep alles goed om. Proef (voorzichtig) of de smaak van de saus goed is en pas het indien nodig aan naar eigen wens.
- Doe de gebakken kip terug in de pan en schep alles goed om. Voeg 100 milliliter water toe en laat het nog 20 minuten goed warm worden. Voeg naar smaak nog extra verse pepertjes toe. Serveer met rijst en een frisse acar van komkommer.
AANTEKENINGEN
- Deze hete kip smaakt lekker met rijst. Heb je een restje over? Dit smaakt ook prima koud (of warm) op een broodje!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Broodje ajam pedis (hete kip)
- Kip rendang (rendang ajam)
- Kip ketjap
- Salade met ketjap kip
- 10 ingrediënten die ik altijd in huis heb
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.