Eetspiratie » Ajam ketjap pedis
Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis

Ajam ketjap pedis, oftewel pittige kip ketjap. Indische recepten kunnen soms een redelijk lange ingrediëntenlijst hebben. Ook gaat er vaak veel tijd zitten in het koken van deze lekkere gerechten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit recept voor ajam ketjap pedis staat vrij snel op tafel en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Wat wel geldt voor (bijna) alle Indische en Indonesische gerechten, als je het een dagje laat staan smaakt het nog lekkerder.

Dit pittige kipgerecht gerecht kun je maken met verschillende delen van de kip. Je kunt kippenbouten, kippendijen of kipfilet gebruiken. In dit recept heb ik kipfilet gebruikt omdat ik dat in huis had. Bouten of dijen zijn iets vetter en worden minder snel droog dan filet. Maar persoonlijk vind ik het gerecht met kipfilet ook helemaal prima.

Ajam ketjap pedis

Er zijn online verschillende recepten voor kip ketjap te vinden. Zoals in de meeste keukens heeft ook iedereen zijn eigen recept en manier van bereiden. Het ene recept heeft een waslijst aan ingrediënten terwijl een ander recept uit bijvoorbeeld kip, sambal en ketjap bestaat. Gebruik recepten altijd al een basis of een leidraad en geef je eigen draai eraan. Bij dit recept kun je prima bepalen hoe pittig je het maakt. Sambal oelek voeg je toe naar smaak en verse galangal zorgt ook voor pit maar werkt ook verkoelend. Optioneel kun je verse rode peper (met zaadlijsten en zaden) toevoegen. Is dat nog niet pittig genoeg, gebruik dan rawits (kleine rode pepertjes).

In dit recept gebruik ik verse galangal, ook wel bekend als laos. Qua uiterlijk lijkt laos een klein beetje op een gemberwortel. De smaak is echter totaal anders. Verse galangal koop je in de toko en tegenwoordig is het ook in een aantal supermarkten verkrijgbaar. Je vindt het in de koeling. Handige tip: je kunt galangal makkelijk invriezen. Kun je niet aan verse galangal komen? Gebruik dan de gedroogde gemalen variant. Fruit deze altijd aan zodat de smaak goed tot zijn recht komt.

Ajam ketjap pedis

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Familierecepten, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Ajam ketjap pedis (pittige kip ketjap) staat redelijk snel op tafel. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 500 – 700 gram 500 – 700 kip

  • 4 eetlepels 4 tomatenblokjes (restjes kun je invriezen)

  • 4 blaadjes 4 djeroek poeroet (limoenblad)

  • halve eetlepel halve sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 4 schijfjes 4 verse galangal (laos) (of een halve theelepel gedroogde laos)

  • 1 eetlepel 1 (riet)suiker of palmsuiker

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 4 blaadjes 4 laurier

  • 3 eetlepels 3 ketjap manis

  • halve halve citroen (het sap)

  • 1 theelepel 1 trassi

  • 100 milliliter 100 water

  • 2 eetlepels 2 olie

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in blokjes of stukjes en bestrooi met een snufje peper en zout. Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan en bak de kip rondom bruin en gaar. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en dek even af tot gebruik.
  • Snijd 4 plakjes van de galangal of neem een halve theelepel gedroogde laos. Kneus de laos met de stamper van een vijzel. Kneus ook de djeroek poeroet blaadjes door deze in je handen te verfrommelen en hak de knoflook fijn.
  • In dezelfde pan verhit je nog een eetlepel olie en hierin fruit je de verse (of gedroogde) laos samen met de knoflook en de sambal. Voeg vervolgens de laurierbladen en de djeroek poeroet blaadjes in zijn geheel toe. Bak dit mee.
  • Voeg de tomatenblokjes, ketjap manis, citroensap, verkruimelde trassi en suiker toe. Schep alles goed om. Proef (voorzichtig) of de smaak van de saus goed is en pas het indien nodig aan naar eigen wens.
  • Doe de gebakken kip terug in de pan en schep alles goed om. Voeg 100 milliliter water toe en laat het nog 20 minuten goed warm worden. Voeg naar smaak nog extra verse pepertjes toe. Serveer met rijst en een frisse acar van komkommer.

Aantekeningen

  • Deze hete kip smaakt lekker met rijst. Heb je een restje over? Dit smaakt ook prima koud (of warm) op een broodje!

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE