Ajam ketjap pedis, oftewel pittige kip ketjap. Indische recepten kunnen soms een redelijk lange ingrediëntenlijst hebben. Ook gaat er vaak veel tijd zitten in het koken van deze lekkere gerechten. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Dit recept voor ajam ketjap pedis staat vrij snel op tafel en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Wat wel geldt voor (bijna) alle Indische en Indonesische gerechten, als je het een dagje laat staan smaakt het nog lekkerder.
Dit pittige kipgerecht gerecht kun je maken met verschillende delen van de kip. Je kunt kippenbouten, kippendijen of kipfilet gebruiken. In dit recept heb ik kipfilet gebruikt omdat ik dat in huis had. Bouten of dijen zijn iets vetter en worden minder snel droog dan filet. Maar persoonlijk vind ik het gerecht met kipfilet ook helemaal prima.
Ajam ketjap pedis
Er zijn online verschillende recepten voor kip ketjap te vinden. Zoals in de meeste keukens heeft ook iedereen zijn eigen recept en manier van bereiden. Het ene recept heeft een waslijst aan ingrediënten terwijl een ander recept uit bijvoorbeeld kip, sambal en ketjap bestaat. Gebruik recepten altijd al een basis of een leidraad en geef je eigen draai eraan. Bij dit recept kun je prima bepalen hoe pittig je het maakt. Sambal oelek voeg je toe naar smaak en verse galangal zorgt ook voor pit maar werkt ook verkoelend. Optioneel kun je verse rode peper (met zaadlijsten en zaden) toevoegen. Is dat nog niet pittig genoeg, gebruik dan rawits (kleine rode pepertjes).
In dit recept gebruik ik verse galangal, ook wel bekend als laos. Qua uiterlijk lijkt laos een klein beetje op een gemberwortel. De smaak is echter totaal anders. Verse galangal koop je in de toko en tegenwoordig is het ook in een aantal supermarkten verkrijgbaar. Je vindt het in de koeling. Handige tip: je kunt galangal makkelijk invriezen. Kun je niet aan verse galangal komen? Gebruik dan de gedroogde gemalen variant. Fruit deze altijd aan zodat de smaak goed tot zijn recht komt.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)