Ajam ketjap pedis

Een recept voor ajam ketjap pedis, oftewel pittige kip ketjap mag natuurlijk niet ontbreken op mijn blog! Dit gerecht is best eenvoudig om te maken en kan redelijk snel op tafel staan. Eigenlijk is het nog lekkerder als je het een dagje laat staan, alle smaken kunnen er dan goed intrekken. Dit is mijn versie van ajam ketjap pedis.

Dit gerecht kun je maken met verschillende delen van de kip. Je kunt kippenbouten, kippendijen of kipfilet gebruiken. In dit recept heb ik filet gebruikt omdat ik dat in huis had. Bouten of dijen zijn iets vetter en worden minder snel droog dan filet. Maar persoonlijk vind ik het gerecht met kipfilet ook helemaal prima.

Voor dit recept heb je een aantal ingrediënten uit de Indonesische keuken nodig. Kijk hier voor een handig overzicht van deze kruiden en specerijen. En ter info, dit gerecht spreek je uit als, ahjam ketjap puhdis!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 750 tot 800 gram kip (ik gebruikte kipfilet)
  • 3 tot 4 eetlepels tomatenblokjes (restjes kun je invriezen)
  • 4 djeroek poeroetbladen
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een halve eetlepel)
  • 4 plakjes verse galangal (laos)
  • halve schijf (palm) suiker of gemalen kokos- of palmsuiker naar smaak
  • 4 teentjes knoflook
  • snufje zout en (witte) peper
  • 4 laurierbladen
  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • sap van een halve citroen
  • bescheiden theelepel trassi
  • scheutje (rijst) olie
  • 100 milliliter water
  • optioneel: hele rode pepertjes

Hoe maak je het?

Snijd de kip in niet al te kleine stukken als je kipfilet gebruikt. Gebruik je kippendijen of kippenbouten laat deze dan heel. Bestrooi de kip met zout en peper en zet het even apart.

In dit gerecht gebruik ik verse galangal. Dit is verkrijgbaar in sommige supermarkten en natuurlijk bij de toko, je vindt het in de koeling. Je kunt galangal bewaren in de diepvries. Kun je niet aan de verse variant komen, gebruik dan een halve theelepel gemalen laos. Vervang galangal niet door verse gember want dit heeft een totaal andere smaak. Gember werkt verwarmend en galangal verkoelend.

Hoe nu verder?

Snijd de galangal in plakjes en plet deze in de vijzel of met de platte kant van een groot mes. De knoflook hak je zo fijn mogelijk. Verhit een scheutje olie in een wok en bak op hoog vuur de kip bruin. Schep de gebakken kip in een schaal en zet apart tot gebruik. Doe nog een klein scheutje olie in de pan en fruit hierin de knoflook, de galangal en de sambal aan. Let op! Dit spettert! Hierna mogen de laurierbladen en djeroek poeroet erbij, deze fruit je in zijn geheel mee.

Verse laos galangal
Verse galangal

Voeg de tomatenblokjes, ketjap, citroensap, verkruimelde trassi en palmsuiker toe. Ik gebruik de licht bruine schijven palmsuiker, deze kun je heel makkelijk raspen. Roer alles goed door elkaar en proef of de saus naar wens is. Voeg indien nodig nog iets van de hierboven genoemde ingrediënten toe. De kip kan nu terug in de pan. Schep het geheel goed om zodat alle stukjes kip goed bedekt zijn met de saus. Voeg een scheut water (ongeveer 100 milliliter) toe. Laat dit nu minimaal 20 minuten op een zacht vuurtje pruttelen en roer af en toe.

Ik voeg de voor de kleur en smaak nog een aantal kleine (hele) rode pepertjes toe. Deze pepertjes zijn misschien klein maar kunnen erg pittig zijn. Proef dus een keer tussendoor of het gerecht niet te heet is.

Serveer de ajam ketjap pedis met rijst en een frisse komkommersalade. Ik at er bloemkoolrijst bij en dit was erg lekker. Ik raspte een mini bloemkool en bakte deze kort op in een beetje sesamolie, en klaar!

Ajam ketjap pedis

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Wim Pothoff

    Oh wat was dit weer lekker, Simone! Helaas kan ik niet makkelijk verse galangal kopen hier in het oosten van land!
    Je blog kijk ik wel bijna iedere dag:-)

  2. In mijn nieuwe slowcooker gemaakt……zooooo lekker!! Thanks

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*