Slavinken in kruidige tomatensaus

Slavinken in kruidige tomatensaus

Het is echt al jaren geleden dat ik voor het laatst een slavink heb gegeten. Vroeger toen ik nog thuis woonde maakte mijn moeder regelmatig slavinken klaar. Zelf koop ik ze eigenlijk nooit maar een tijdje terug dacht ik dat slavinken misschien ook lekker zouden zijn als je ze klaarmaakt in de slowcooker. Slowvinken dus! En inderdaad, uit de slowcooker zijn ze lekkerder als uit de koekenpan. Vaak heb je dat de buitenkant (het spek) snel verbrand en de binnenkant nog niet gaar is. In de slowcooker heb je dat probleem dus niet. Om ze extra lekker te maken gaarde ik ze in een pittige tomatensaus met een oosters tintje.

Ik maakte dit gerecht (10 slavinken) in mijn slowcooker van 6.5 liter. Altijd wordt mij de vraag gesteld, aanbakken ja of nee? Bij dit recept bak ik de slavinken eerst aan. Het is lekkerder, en ik wil geen gekookt spek. Ook vind ik het vlees er zonder aanbakken er bleekjes en niet aantrekkelijk uitzien. Als je de slavinken aanbakt in roomboter komt dat de smaak natuurlijk alleen maar ten goede. Dus bak ze zeker even aan, dit kost 5 minuten van je tijd.

Wat heb je nodig?

  • 10 slavinken (ik gebruikte varkensvlees)
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 2 laurierbladen
  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • flink mespunt 5 spices (Chinees 5 kruidenpoeder)
  • sambal oelek naar smaak
  • 2 steranijsjes
  • 1 rode ui
  • rode puntpaprika
  • eetlepel roomboter
  • 2 teentjes knoflook

Hoe maak je het?

Snijd de paprika en de ui zo fijn mogelijk en rasp de knoflook. Verhit de roomboter in de pan en bak de slavinken rondom bruin. Ik bakte ze in twee rondes omdat ze niet allemaal tegelijk in mijn koekenpan passen. Als de slavinken aangebakken zijn doe je ze over in de slowcooker. Ondertussen ga je de saus maken.

Slavinken uit de slowcooker

In dezelfde pan voeg je aan het bakvet de gesneden ui, paprika en knoflook toe. Fruit dit aan tot het zacht is en doe de laurierbladen, steranijs en 5 spices erbij in de pan. Schep kort om en voeg de tomatenblokjes en de ketjap toe en breng het op smaak met sambal oelek. Laat de saus even goed bubbelen en schep deze dan over de slavinken in de slowcooker.

Zet de slowcooker op low voor 2 tot 3,5 uur. Eigenlijk zijn de (slow)vinken best snel klaar!

Deze slavinken zijn eigenlijk heel veelzijdig. Ze zijn heerlijk bij rijst maar ook bij gebakken aardappeltjes. Elke groente past er eigenlijk wel bij. En de volgende dag zijn ze heerlijk op een broodje.

Slavinken uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

11 Reacties

  1. Berna Weitgraven

    Simone,
    Mijn excuses voor de erg late reactie, prive waren er wat probleempjes. Maar ze waren zo lekker, bij ons is dit recept in mijn vaste lijst gekomen. Dank je voor al het lekkers en de moeite van het antwoorden op alle vragen.
    Groet,
    Berna

  2. Gisteren dit recept gemaakt. Slavinken waren nog nooit zo lekker! Ik had 6 slavinken maar heb wel de hoeveelheden uit het recept aangehouden voor de saus. Dat was een mooie hoeveelheid voor bij de rijst. Mijn derde eetspiratie recept uit de slowcooker en ook deze was weer top!

  3. David Simons

    Je kan de slavinken toch ook stapelen? In mijn 3,5ltr passen er makkelijk 10 incl. de saus.

  4. Hallo Simone,

    Ik heb alles in de slowcooker van 5,6 liter maar dan is deze niet voor 3/4 gevuld. Ik begreep van de gebruiksaanwijzing dat dat moet anders wordt het te heet? Wordt in de slow stand de cooker niet pas na 4 uur 95 graden? Wordt het nu wel gaar?

    • Hoi Karin,
      Bij mij is een slowcooker niet altijd voor 3/4 gevuld. Dat ligt aan het soort gerecht dat ik maak. Door het aanbakken zijn de slavinken al bijna gaar. Door ze in de slowcooker te doen worden ze alleen nog lekkerder van smaak. Mijn slowcookers doen er niet zo lang over om op temperatuur te komen. Wat voor merk slowcooker heb je?
      Groetjes Simone

  5. Hoi Simone,
    Dank voor al die lekkere recepten ook namens mijn man ?. Maar ik heb geen grote slowcooker dus moet dit recept maken in de 3,5 ltr slowcooker. De vraag is kan ik alles gewoon exact splitten zodat het in de kleine slow past of liggen de verhoudingen dan toch anders. Ik ben niet zo een creatieve kok vandaar dat ik altijd exact het recept volg.
    Vol verwachting klopt mijn hart ??
    Groetjes,
    Berna

    • Hoi Berna,
      Leuk om te lezen! Dit recept kun je ook makkelijk in een 3,5 liter slowcooker maken, daar past deze hoeveelheid prima in. Je hoeft de hoeveelheid dan niet aan te passen. Ik hoor graag wat je de slavinken vindt.
      Groetjes Simone

  6. Gonnie van Rietschoten

    Ze waren heerlijk. Ik moet zeggen dat ik koken steeds leuker begin te vinden, omdat de smaak van de gerechten veel lekkerder is dan wanneer je pakjes gebruikt.

    Je hebt een topsite!
    Groetjes Gonnie

  7. Gonnie van Rietschoten

    Hoi Simone,
    Wauw wat maak je toch een heerlijke recepten. Eindelijk recepten gevonden die, zelfs nadat ik ze maak, heerlijk zijn..

    Maar ik heb een vraagje…..jij “raspt” altijd de knoflook. Ik probeer het ook vaak te raspen, maar meestal liggen mijn vingers open en meer knoflook in de rasp dan in het geregd.
    Wat is dat anders dan een knoflookpers?

    Groetjes Gonnie

    • Hoi Gonnie, wat leuk om te lezen dank je! Klopt ik rasp de knoflook ‘bijna’ altijd. Soms hak ik het of pureer ik het met een vork en een beetje zout. Ik vind dat de knoflook geraspt in veel recepten lekkerder is. Maar gebruik gerust een knoflookpers hoor! Dat maakt op zich niet zo heel veel uit. Ben benieuwd wat je van de slavinken vindt! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*