Eetspiratie » Slavinken in kruidige tomatensaus
Slavinken in kruidige tomatensaus

Slavinken in kruidige tomatensaus

Het is echt al jaren geleden dat ik voor het laatst een slavink heb gegeten. Vroeger toen ik nog thuis woonde maakte mijn moeder regelmatig slavinken klaar. Zelf koop ik ze eigenlijk nooit maar een tijdje terug dacht ik dat slavinken misschien ook lekker zouden zijn als je ze klaarmaakt in de slowcooker. Slowvinken dus! En inderdaad, uit de slowcooker zijn ze lekkerder als uit de koekenpan. Vaak heb je dat de buitenkant (het spek) snel verbrand en de binnenkant nog niet gaar is. In de slowcooker heb je dat probleem dus niet. Om ze extra lekker te maken gaarde ik ze in een pittige tomatensaus met een oosters tintje.

Ik maakte dit gerecht (10 slavinken) in mijn slowcooker van 6.5 liter. Altijd wordt mij de vraag gesteld, aanbakken ja of nee? Bij dit recept bak ik de slavinken eerst aan. Het is lekkerder, en ik wil geen gekookt spek. Ook vind ik het vlees er zonder aanbakken er bleekjes en niet aantrekkelijk uitzien. Als je de slavinken aanbakt in roomboter komt dat de smaak natuurlijk alleen maar ten goede. Dus bak ze zeker even aan, dit kost 5 minuten van je tijd.

Wat heb je nodig?

 • 10 slavinken (ik gebruikte varkensvlees)
 • 1 blikje tomatenblokjes
 • 2 laurierbladen
 • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
 • flink mespunt 5 spices (Chinees 5 kruidenpoeder)
 • sambal oelek naar smaak
 • 2 steranijsjes
 • 1 rode ui
 • rode puntpaprika
 • eetlepel roomboter
 • 2 teentjes knoflook

Hoe maak je het?

Snijd de paprika en de ui zo fijn mogelijk en rasp de knoflook. Verhit de roomboter in de pan en bak de slavinken rondom bruin. Ik bakte ze in twee rondes omdat ze niet allemaal tegelijk in mijn koekenpan passen. Als de slavinken aangebakken zijn doe je ze over in de slowcooker. Ondertussen ga je de saus maken.

Slavinken uit de slowcooker

In dezelfde pan voeg je aan het bakvet de gesneden ui, paprika en knoflook toe. Fruit dit aan tot het zacht is en doe de laurierbladen, steranijs en 5 spices erbij in de pan. Schep kort om en voeg de tomatenblokjes en de ketjap toe en breng het op smaak met sambal oelek. Laat de saus even goed bubbelen en schep deze dan over de slavinken in de slowcooker.

Zet de slowcooker op low voor 2 tot 3,5 uur. Eigenlijk zijn de (slow)vinken best snel klaar!

Deze slavinken zijn eigenlijk heel veelzijdig. Ze zijn heerlijk bij rijst maar ook bij gebakken aardappeltjes. Elke groente past er eigenlijk wel bij. En de volgende dag zijn ze heerlijk op een broodje.

Slavinken uit de slowcooker

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE