Eetspiratie » Witte bonen in tomatensaus
Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus, wie is er niet gek op? Ik ben geen fan van zoet, maar deze bonen lust ik dan weer wel. Mijn moeder strooide er altijd gesnipperde ui overheen en dat doe ik nu ook nog steeds. Misschien een vreemde combinatie, maar wel lekker. Ik koop deze variant van witte bonen tegenwoordig eigenlijk nauwelijks, want er zit in zo’n potje best wel wat suiker. Maar deze bonen horen wel een beetje zoet te zijn dus daarom bedacht ik daar iets op. 

Hoe krijg je iets zoet zonder er ‘witte’ suiker in te doen? Het eerste wat in mij opkwam zijn dadels. En waarom niet, dadels kun je best combineren met tomatensaus. Even goed pureren en je merkt niet eens dat ze erin zitten. Daarnaast heb je ook nog het voordeel dat er gezonde vezels in dadels zitten, een win win situatie dus.

Witte bonen in tomatensaus

Voor dit recept is het het lekkerst om verse zachte medjoul dadels te gebruiken. Vergeet niet de pitten te verwijderen van tevoren, want dat vindt je blender niet zo leuk. Gebruik een goede tomatensaus, tomatenpulp of gezeefde tomaten. Kies ook een merk witte bonen waar als ingrediënt alleen witte bonen en water op het etiket vermeld staat. Als je onbewerkte ingrediënten gebruikt kun je de bonen helemaal zelf op smaak brengen.

Deze witte bonen in tomatensaus smaken extra lekker bij een bagel met tofu scramble of roerei. Bekijk hier het recept.

Witte bonen in tomatensaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Witte bonen in tomatensaus is een gerecht waar je veel mee kunt combineren. In dit gerecht gebruik je dadels in plaats van suiker.

Ingrediënten

  • 1 blik tomatenpulp of gezeefde tomaten (400 gram)

  • 1 blik witte bonen (800 gram uitgelekt)

  • 1 rode ui

  • halve rode peper of snufje gedroogde chili flakes

  • 1 teen knoflook

  • 7 verse dadels (ontpit)

  • 2 laurierbladen

  • snufje zout en peper

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Doe de tomatenblokjes met de ontpitte dadels in de blender en blend dit tot een saus. Proef of je het zoet genoeg vind en voeg indien nodig nog dadels toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snipper de ui en de knoflook en hak de rode peper fijn. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit op zacht vuur de ui en de knoflook aan. Voeg de rode peper en de laurierbladen toe en laat deze kort mee bakken.
  • Schenk de saus in de pan. Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook. Proef nogmaals en voeg indien nodig nog extra zout of peper toe.
  • Voeg de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe en schep goed om. Zet de deksel op de pan en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Proef en breng de saus op smaak. Als de bonen warm zijn is het klaar.

Aantekeningen

  • Witte bonen passen goed bij gebakken aardappeltjes. Ik bereid mijn aardappeltjes in de Crock-Pot Express en bak ze daarna bruin en krokant in de koekenpan. Kijk hier voor de bereidingswijze.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE