Eetspiratie » Witte bonen in tomatensaus
Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus, wie is er niet gek op? Ik ben geen fan van zoet, maar deze bonen lust ik dan weer wel. Mijn moeder strooide er altijd gesnipperde ui overheen en dat doe ik nu ook nog steeds. Misschien een vreemde combinatie, maar wel lekker. Ik koop deze variant van witte bonen tegenwoordig eigenlijk nauwelijks, want er zit in zo’n potje best wel wat suiker. Maar deze bonen horen wel een beetje zoet te zijn dus daarom bedacht ik daar iets op. 

Hoe krijg je iets zoet zonder er ‘witte’ suiker in te doen? Het eerste wat in mij opkwam zijn dadels. En waarom niet, dadels kun je best combineren met tomatensaus. Even goed pureren en je merkt niet eens dat ze erin zitten. Daarnaast heb je ook nog het voordeel dat er gezonde vezels in dadels zitten, een win-win situatie dus.

Mix it up!
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 - Blender

Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender

1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!

Witte bonen in tomatensaus

Voor dit recept is het het lekkerst om verse zachte medjoul dadels te gebruiken. Je kunt ze van tevoren ook nog even weken in warm water zodat ze goed blenden in de saus. Vergeet niet de pitten te verwijderen, want dat vindt je blender niet zo leuk. Gebruik een goede tomatensaus, tomatenpulp of gezeefde tomaten. Kies ook een merk witte bonen waar als ingrediënt alleen witte bonen en water op het etiket vermeld staat. Je kunt de bonen helemaal zelf op smaak brengen. Deze witte bonen in tomatensaus smaken extra lekker bij een bagel met tofu scramble of roerei. Bekijk hier het recept.

Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

30

minuten

Witte bonen in tomatensaus is een gerecht waar je veel mee kunt combineren. In dit gerecht gebruik je dadels in plaats van geraffineerde witte suiker om de tomatensaus mee te zoeten. Pas de zoetheid aan naar je eigen smaak. Serveer dit eiwitrijke gerecht op toast, bij aardappelpuree of gebakken aardappeltjes of op een gepofte aardappel.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 blik tomatenpulp of gezeefde tomaten (400 gram)

  • 1 blik witte bonen (800 gram uitgelekt)

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • halve rode peper of snufje gedroogde chili flakes

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 7 verse Medjoul dadels ontpit en geweekt in warm water

  • 2 laurierbladen

  • snufje zout en peper

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Ontpit de dadels en doe deze in een ruime kom met kokend water tot ze onder staan. Laat de dadels 5 minuten weken tot ze zacht zijn geworden. Doe 400 gram tomatenblokjes met de 7 ontpitte dadels in de blender en blend dit tot een gladde saus. Proef of je het zoet genoeg vind en voeg indien nodig nog extra dadels toe. Breng de saus op smaak met peper en zout.
  • Snipper de ui en de teen knoflook en hak de rode peper fijn. Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en fruit op zacht vuur de ui en de knoflook aan. Voeg de rode peper en 2 laurierbladen toe en laat deze kort meebakken.
  • Schenk de saus erbij in de pan. Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook. Proef nogmaals en voeg indien nodig nog extra zout of peper toe.
  • Voeg de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe en schep goed om. Zet de deksel op de pan en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Proef en breng de saus op smaak. Als de bonen warm zijn is het gerecht klaar.

AANTEKENINGEN

  • Witte bonen passen goed bij gebakken aardappeltjes. Ik bereid mijn aardappeltjes in de Crock-Pot Express en bak ze daarna bruin en krokant in de koekenpan. Kijk hier voor de bereidingswijze.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.