Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

Vroeger at ik wekelijks witte bonen in tomatensaus en nog steeds vind ik ze erg lekker. Ik koop deze variant van witte bonen tegenwoordig eigenlijk nauwelijks, want er zit in zo’n potje best wel wat suiker. Erg jammer, want het is een lekkere manier om groenten te eten en om mee te variëren. Witte bonen in tomatensaus horen nu eenmaal een beetje zoet te zijn. Toen ik Jamie Oliver op tv zijn versie van ‘baked beans’ zag maken, kreeg ik een idee! 

Tomatensaus met dadels is niet iets waar je meteen aan denkt. Ik had ook geen idee of het lekker zou zijn, maar waarom ook niet? Het is natuurlijk niet zo zoet als uit een potje, maar ik vind het een geslaagd recept! Je kunt het zo zoet maken als je zelf wil.

Wat heb je nodig?

  • 1 pot of blik tomatenblokjes
  • pot witte bonen (afgespoeld)
  • 1 rode ui gesnipperd
  • stukje rode peper fijngehakt
  • klein beetje geraspte knoflook naar smaak
  • 7 kleine verse dadels (ontpit en zonder suikerlaagje)
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • 2 laurierblaadjes
  • scheutje neutrale olie

Hoe maak je het?

Doe de tomatenblokjes met de ontpitte dadels in de blender en blend dit tot een saus. Proef of je het zoet genoeg vind en voeg indien nodig nog dadels toe. Breng op smaak met peper en zout.

Snipper de ui, rasp de knoflook en hak de rode peper fijn. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit op zacht vuur de ui en de knoflook aan. Voeg de rode peper en de laurierbladen toe en laat deze kort mee fruiten. De saus kan er nu bij. Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook.

Voeg de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe en schep goed om. Zet de deksel op de pan en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Klaar! Serveer het met geroosterd brood en salade of met rijst of aardappeltjes. Je kunt er alle kanten mee op!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Kan je de dadels ook vervangen voor wat anders?

    • Hoi Petra,
      Ik heb er even over nagedacht… Appelmoes zou een alternatief voor de dadels kunnen zijn… Of suiker. Maar dan zou ik voor de appelmoes gaan :D
      Groetjes Simone

  2. Ja is weer eens iets anders dan sla of sperzieboontjes!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*