Eetspiratie » Witte bonen in tomatensaus
Witte bonen in tomatensaus

Witte bonen in tomatensaus

Vroeger at ik wekelijks witte bonen in tomatensaus en nog steeds vind ik ze erg lekker. Ik koop deze variant van witte bonen tegenwoordig eigenlijk nauwelijks, want er zit in zo’n potje best wel wat suiker. Erg jammer, want het is een lekkere manier om bonen te eten. Witte bonen in tomatensaus horen nu eenmaal een beetje zoet te zijn.  

Tomatensaus met dadels is niet iets waar je meteen aan denkt. Ik had ook geen idee of het lekker zou zijn, maar waarom ook niet? Het is natuurlijk niet zo zoet als uit een potje, maar ik vind het een geslaagd recept! Je kunt het zo zoet maken als je zelf wilt.

Vroeger aten wij witte bonen in tomatensaus met gebakken aardappeltjes en een stukje vlees. Wat er nooit bij mijn witte bonen mag ontbreken is rauwe gesnipperde ui. Dit eet ik al sinds ik jong ben. De combinatie van de zoete bonen met de pittige ui vind ik persoonlijk erg lekker.

Witte bonen in tomatensaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Budget, Vegan, VegetarischKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Witte bonen in tomatensaus is een gerecht waar je veel mee kunt combineren. In dit gerecht gebruik je dadels in plaats van suiker.

Ingrediënten

  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)

  • 1 blik witte bonen (800 gram uitgelekt)

  • 1 rode ui

  • halve rode peper of snufje gedroogde chili flakes

  • 1 teen knoflook

  • 7 verse dadels (ontpit)

  • 2 laurierbladen

  • snufje zout en peper

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Doe de tomatenblokjes met de ontpitte dadels in de blender en blend dit tot een saus. Proef of je het zoet genoeg vind en voeg indien nodig nog dadels toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Snipper de ui en de knoflook en hak de rode peper fijn. Verhit een scheutje olie in een diepe pan en fruit op zacht vuur de ui en de knoflook aan. Voeg de rode peper en de laurierbladen toe en laat deze kort mee bakken.
  • Schenk de saus in de pan. Meng alles goed door elkaar en breng het zachtjes aan de kook.
  • Voeg de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe en schep goed om. Zet de deksel op de pan en laat dit 10 minuten op een zacht vuurtje staan. Proef en breng de saus op smaak. Als de bonen warm zijn is het klaar.

Aantekeningen

  • Witte bonen passen goed bij gebakken aardappeltjes. Ik bereid mijn aardappeltjes in de Crock-Pot Express en bak ze daarna bruin en krokant in de koekenpan. Kijk hier voor de bereidingswijze.
  • In Engeland of bij hotelontbijtjes wordt standaard witte bonen in tomatensaus geserveerd. Maak er toast, scrambled eggs en bacon bij voor een Engels ontbijtje.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE