Groentebouillon maken in de slowcooker, dé manier om alles uit je groenten te halen. Ken je dat, dat je schillen van groenten zoals wortels, uien en bleekselderij of topjes en kontjes van bosuien steeds weggooit? Gooi ze niet meer weg maar spaar ze op in een grote zak. Deze zak bewaar je in de diepvries. Hiervan maak je heerlijke groentebouillon.
Er zijn heel veel manieren om groentebouillon te maken. Je kunt het maken van ‘scraps’ (restjes groenten) zoals ik hierboven omschreef. Maar je kunt het ook maken van groenten die je hier speciaal voor koopt zoals bleekselderij en wortel. Persoonlijk vind ik die manier van bereiden een beetje zonde want de groente gooi je na gebruik weg. Als je het bereid van restjes haal je het meeste uit je groenten.
Groentebouillon maken in de slowcooker
Ik was mijn groenten altijd grondig voordat ik ze ga schillen of snijden. Dit doe ik omdat ik liever geen zand in mijn bouillon wil. Zelf gebruik ik de schillen en restjes van wortels, uien en knoflook. Ik bewaar de topjes en kontjes van bosui en prei. Restjes bleekselderij en het blad daarvan. Broccoli en bloemkoolsteeltjes zijn ook perfect voor groentebouillon. Wat ik zelf niet gebruik zijn aardappelschillen. Als je schone schillen gebruikt zou dit prima moeten kunnen maar het heeft niet mijn voorkeur.
Ik verzamel al mijn scraps in een grote ziplockzak. Deze zak bewaar ik in de vriezer. Ik vul deze steeds aan tot hij vol is. Daarna doe ik alles over in de slowcooker of een soeppan, voeg eventueel kruiden en specerijen toe naar smaak. Laurierblaadjes, zwarte peperbolletjes, foelie en lavas (maggikruid) zijn lekkere smaakmakers voor een groentebouillon. Voeg zout toe naar je eigen persoonlijke smaak. Schenk er water op tot alle groenten onderstaan. Gebruik dit recept ter inspiratie. Gebruik kruiden en specerijen die je lekker vindt.

Groentebouillon maken in de slowcooker
1.5
liter15
minuten5
uren5
uren15
minutenMaak zelf de lekkerste groentebouillon van restjes groenten in 5 uur op stand low in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 volle zak (van 3 liter) groente restjes
2 laurierbladen
4 kruidnagels
stukje foelie (of mespunt gemalen foelie)
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
zout en peper naar smaak
optioneel: theelepel gemalen lavas
1,5-2 liter water
BEREIDING
- Doe alle groenterestjes in de slowcooker. Schenk er water op tot alles onder staat.
- Voeg de laurierbladen, kruidnagels, foelie, lavas en olijfolie toe.
- Zet de slowcooker voor 4,5 tot 5 uur op stand low. In een gewone soeppan heeft het ongeveer 1 uur tot 1,5 uur nodig.
- Als de kooktijd verstreken is, schenk je de bouillon door een zeef. Vang het op in een grote kom. Schenk de bouillon in flessen of potten. Bewaar de bouillon in de koelkast of vries het in.
AANTEKENINGEN
- Gebruik deze bouillon voor soepen, stoofschotels en curry’s. Het is ook lekker om rijst of pasta in te koken.
- Houdbaarheid: je kunt deze groentebouillon ongeveer 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
- Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
- Tip: de bouillon kun je invriezen in (siliconen) ijsblokvormpjes. Zo heb je altijd een portie bouillon achter de hand.