Eetspiratie » Hoe maak je taugé schoon
Hoe maak je taugé schoon

Hoe maak je taugé schoon

Hoe maak je taugé schoon? Als ik vertel dat ik mijn taugé schoonmaak, krijg ik vaak de vraag: hoe dan? Wat moet je dan precies schoonmaken en waarom? Heb je een oma met Indonesische roots, dan heb je vast als kind met haar aan de keukentafel gezeten om taugé schoon te maken. Dit is namelijk één van de meest vervelende klusjes die er is en ideaal voor oma om haar kleinkinderen aan het werk te zetten.

Het ‘taugé trauma’ zal voor veel Indo’s herkenbaar zijn. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben nu volwassen en maak nog steeds mijn taugé schoon zoals ik dat van oma heb geleerd. Oké, ik heb weleens gesmokkeld, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar schone taugé. Tip: als je Indische tantes op bezoek of te eten krijgt, zorg er dan altijd voor dat je dan wel je taugé schoon hebt gemaakt. Niet vragen waarom, gewoon doen!

Hoe maak je taugé schoon?

Het schoonmaken is een ritueel op zich en eigenlijk best therapeutisch. Je zit vaak met twee of meer personen aan tafel en onder het schoonmaken wordt er gekletst over van alles en nog wat. Dus eigenlijk is het een gezellige bezigheid en je houdt er lekkere schone taugé aan over.

Maar wat moet je nu precies schoonmaken? Het belangrijkst is om de worteltjes (die bruine draadjes aan de onderkant) eraf te halen. Je kunt ze eten, maar dit ziet er in je gerecht niet zo mooi uit en dat is ook reden waarom dat worteltje eraf wordt gehaald. Het oog wil ook wat. Daarnaast heb je nog de schilletjes aan de bovenkant die om het blaadje heen zitten. Deze zijn vaak groen of geel van kleur. Door de taugé te spoelen en te wassen, vallen deze er vaak vanzelf al af. Je kunt de schilletjes die niet los zijn gekomen er met de hand af halen. Ze zijn wel eetbaar en je hoeft ze er niet perse af te halen, maar persoonlijk vind ik het lekkerder zonder schilletje. Daarnaast ziet het er mooier uit op je bord.

Hoe maak je taugé schoon
Taugé zoals je het in de winkel koopt (niet schoongemaakt)

Stap 1

Begin met het wassen van je handen. Haal de taugé uit het bakje of zakje en doe deze in een grote kom gevuld met ruim koud water. Was de taugé onder de lopende koude kraan en hussel er met je handen goed doorheen. De meeste schilletjes zullen er nu vanzelf afvallen en naar de bodem zinken.

Stap 2

Zet een tweede kom met koud water klaar en pak een bordje om straks de worteltjes (het afval) op te leggen. Neem een handje van de afgespoelde taugé en pluk één voor één de wortels eraf en eventueel het schilletje als dat er aan de bovenkant nog op zit. De schoongemaakte taugé doe je in de kom met het verse schone water. Herhaal dit tot alle taugé schoongemaakt is. Op de uitgelichte foto bovenaan dit artikel zie je hoe fris en knapperig de schoongemaakte taugé eruit ziet.

Hoe maak je taugé schoon
De wortels en schilletjes van de taugé, dit wil je toch niet opeten?

Taugé bewaren

Je kunt taugé ongeveer 1 dag bewaren in het bakje of zakje waarin je het hebt gekocht. Het beste is om de taugé zo snel mogelijk na aankoop te verwerken en op te eten. Bewaar schoongemaakte taugé in een kom met vers water om verkleuring tegen te gaan. Het is op deze manier 1 tot 2 dagen houdbaar in de koelkast en blijft het knapperig. De taugé vult zich met water en ziet er fris uit. Ververs wel het water een keer tussendoor. Deze manier van bewaren is handig als je een etentje organiseert of een rijsttafel maakt.

Taugé bereiden

Wil je taugé gebruiken in een salade of bijvoorbeeld bij gado gado of petjil (Indische salade met pindasaus) dan kun je de taugé het beste even blancheren (kort onderdompelen in kokend water). Of zoals ik het doe, even overgieten met kokend water uit de waterkoker. Wil je de taugé roerbakken dan is het goed om deze eerst even onder de koude kraan af te spoelen. Het is belangrijk dat de taugé voor het serveren even kort verhit wordt. Dit doodt eventuele aanwezige bacteriën. Verhitten kun je doen door het te overgieten met kokend water, te blancheren of mee te bakken in de pan.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan onderstaande foto met behulp van de knoppen hieronder op een van de Pinterest borden.

Hoe maak je taugé schoon

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)