Eetspiratie » Knapperige salade van Romaine sla
Knapperige salade van Romaine sla

Knapperige salade van Romaine sla

Knapperige salade van Romaine sla, met een romige dressing en knoflookcroutons. Vaak maak ik uitgebreide salades en gaat er een hoop snijwerk aan vooraf. Maar soms heb je even geen zin in uitgebreid snijwerk en wil je snel klaar zijn. Bij deze salade hoef je alleen de sla te snijden en that’s it. Voor het maken van de dressing heb je wel een blender of staafmixer nodig, maar die doet al het werk voor je. Genoeg redenen om deze salade te maken.

Romaine sla is een hele veelzijdige slasoort. Het is lekker knapperig en fris. Je kunt het eten als salade, maar hij is ook perfect te grillen. Serveer de sla dan met een lekkere pittige dressing, zoals in dit recept. De bladeren kun je ook gebruiken als ‘wrap’ of als een soort ‘schuitje’ om iets in te serveren.

Deze slasoort koop je als grote krop en is niet heel lang houdbaar in de koelkast. Volgens de supermarkt is het na aankoop nog twee dagen houdbaar. Mijn krop was al redelijk aan verleppen, maar ik heb hem weer tot leven gewekt. Ik heb de bladeren losgemaakt en deze in een grote kom water een nacht in de koelkast gezet. De volgende dag was de sla weer fris, groen en knapperig. Voor deze salade gebruik je de grote krop Romaine sla en niet de ‘baby’ Romaine sla.

Knapperige salade van Romaine sla

Deze salade is een ideaal bijgerecht voor een etentje of barbecue. Je kunt er een lekkere grote hoeveelheid van maken. Het is ook lekker als (lunch)salade of lichte avond maaltijd. Ook op een broodje als rauwkost doet deze salade het prima. Het is een beetje geïnspireerd op de bekende ‘Caesar salade’, maar dan simpeler. Je kunt voor deze salade Parmezaanse kaas gebruiken. Ik gebruikte mijn vegan strooikaas in plaats van Parmezaanse kaas. Deze strooikaas is gemaakt op basis van cashewnoten en nutritional yeast. Bekijk hier het recept.

Bepaal zelf even hoeveel knoflook je aan de dressing toevoegt. Ik zelf vind een ‘garlicky’ smaak wel lekker. Maar ben je niet zo van de knoflook neem dan een teentje in plaats van twee. Wees ook een beetje terughoudend met het toevoegen van zout. Parmezaanse kaas en kappertjes hebben al een vrij zoutige smaak. Liever in het begin weinig toevoegen en later op smaak brengen indien nodig.

Knapperige salade van Romaine sla

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Total time

20

minuten

Van een simpele krop sla en een romige dressing maak je snel een hele smaakvolle salade.

Ingrediënten

  • 1 – 2 tenen knoflook

  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)

  • halve eetlepel kappertjes

  • 1 eetlepel vocht van de kappertjes (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel pittige mosterd

  • 2 eetlepels water

  • 1 krop Romaine sla

  • peper en zout

  • optioneel: theelepel ahorn siroop of ander zoetmiddel

  • knoflookcroutons

  • 3 – 4 eetlepels (vegan) Parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de croutons. Snijd (stok)brood in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe ze in een ziplockzakje en besprenkel met olie, knoflookpoeder, peper en zout. Voeg naar smaak Italiaanse kruiden toe zoals oregano, rozemarijn en tijm. Bak de croutons bruin en krokant in een koekenpan en zet ze apart tot gebruik.
  • Blend de tahin met de kappertjes (en het vocht), mosterd, knoflookteent(jes), citroensap en water tot een romige dressing. Doe dit met behulp van een staafmixer (of nutribullet). Proef en breng op smaak met peper en een klein snufje zout. Voeg eventueel naar smaak een beetje ahorn siroop of ander zoetmiddel toe. Zet de dressing apart tot gebruik.
  • Pluk de bladeren van de krop en was deze onder de kraan. Dep ze droog met een schone theedoek of keukenpapier. Snijd ze in de lengte in 2 of 3 lange repen en snijd de repen in stukjes (zodat je vierkantjes krijgt).
  • Doe de sla in een grote kom en schenk de dressing eroverheen. Meng dit goed door elkaar. Strooi de vegan strooikaas of Parmezaanse kaas eroverheen en meng alles goed door elkaar. Bestrooi de salade met de croutons.

Aantekeningen

  • Voeg de dressing en de croutons pas toe net voordat je de salade gaat serveren. De salade blijft dan knapperig en de croutons lekker krokant.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE