Eetspiratie » Gegrilde Romaine sla met pittige dressing
Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing, een snel en simpel gerecht dat je met van alles kunt combineren. Mijn moeder maakte dit vroeger regelmatig. Ik vond het maar gek dat ze sla ‘grilde’. Ook mijn oma kookte vaak met sla. Ze werkte vroeger in een Chinees restaurant en haar specialiteit was slasoep. Dus koken met sla is zo gek nog niet.

In de supermarkt kun je twee soorten Romaine sla (ook wel bindsla of little gem genoemd) vinden. De grote krop en de baby Romaine sla. Deze zijn meestal per twee kleine kropjes verpakt. Beide kun je grillen maar voor dit gerecht gebruik ik de kleine variant. Voor de grote krop sla heb ik een heel lekker salade recept, bekijk dat recept hier.

Gegrilde Romaine sla

Eigenlijk is grillen een hele slimme manier om groente te bereiden, want het wordt er alleen maar lekkerder van. Daarnaast is Romaine sla een hele neutrale groente die je goed op smaak kan brengen. Je hebt er niet veel van nodig, een kropje kun je in vier stukjes snijden. En niet geheel onbelangrijk, het ziet er mooi uit op je bord.

Grillen doe je in een grillpan of op een grillplaat of barbecue. Zo krijg je van die mooie strepen op de sla. Heb je een elektrische contactgrill, dan kan je deze ook gebruiken. Maar heb je dit allemaal niet? Dan gebruik je gewoon een simpele koekenpan. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de sla erin legt. Het heeft maar heel even nodig om gaar te worden.

Dressing

De dressing in dit recept is een beetje Thais geïnspireerd. Het is een simpele dressing die je kunt maken naar je eigen smaak. Ik houd van pittig dus heb voor dit recept rawits (hete kleine pepertjes) gebruikt. Maar wil je iets minder pit? Dan gebruik je een gewone rode peper (zonder zaadlijsten en zaadjes). Heb je geen rode peper in huis, dan kun je ook gedroogde chili flakes gebruiken. Hou je van zoet? Maak de dressing zo zoet als je zelf wilt. Dit recept is een basis die je naar eigen smaak kunt invullen. En heb je zelf een lekkere dressing dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

5 van 2 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Grillen

5

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Door Romaine te sla te grillen, krijgt deze een heerlijke smaak. Serveer met een pittige dressing en fijngehakte pinda’s en je hebt een lekker en simpel gerecht.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 4 tot 6 kropjes 4 tot 6 baby Romaine sla

  • 1 1 limoen (het sap)

  • 2 2 rawits (of rode pepers/chili flakes naar smaak)

  • 1 eetlepel 1 ahorn siroop (of honing)

  • 1 eetlepel 1 Thaise vissaus

  • halve theelepel halve sesamolie

  • 2 eetlepels 2 fijngehakte gezouten pinda’s

  • 1 eetlepel 1 olie

Bereiding:

  • Begin met het maken van de dressing. Snijd de rawits (met of zonder zaadjes) in kleine ringetjes. Doe deze samen met het limoensap, ahorn siroop of honing, Thaise vissaus en sesamolie in een schaaltje. Meng alles goed door elkaar. Proef of de smaak naar wens is en pas het indien nodig aan. Zet de dressing apart.
  • Haal de buitenste blaadjes van de kropjes af en controleer of ze schoon zijn aan de binnenkant. Als ze niet schoon genoeg zijn spoel ze dan af onder de kraan en dep ze daarna heel goed droog met keukenpapier.
  • Snijd de kropjes door de helft of in vier stukken. Zorg dat de stronk heel blijft, want anders valt de sla uit elkaar. Bestrijk de sla lichtjes met een heel klein beetje olie.
  • Verwarm een grillpan, barbecue of koekenpan en grill de sla (eventueel in 2 rondes). Als de sla een kleurtje heeft is het klaar. Er mag nog wel een bite aan zitten. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  • Leg de sla op een schaal, besprenkel met de dressing en bestrooi met de gezouten pinda’s.

Aantekeningen

  • Ik gebruik regelmatig dressings/dips uit de Thaise keuken. Deze condimenten (toevoegingen die je smaak verrijken) geven je gerecht iets extra’s. Klik hier om het artikel te bekijken.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)