Eetspiratie » Gegrilde Romaine sla met pittige dressing
Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing, een snel en simpel gerecht dat je met van alles kunt combineren. Een keer per week doen wij online boodschappen en drie keer raden wie het boodschappenlijstje maakt. En weet je wat ik het leukste vind aan het maken van dat lijstje? Niet het uitzoeken van chocolade, snoep of chips, maar ik ga rechtstreeks naar de groenteafdeling! Want als ik ergens blij van word dan is het een winkelwagentje vol met verse kleurrijke groente. Elke week probeer ik weer iets nieuws en zoek ik naar leuke aanbiedingen. Het is een sport om van een simpele groente een lekker gerechtje te maken.

Gegrilde Romaine sla (ook wel bekend als bindsla of little gem) maakte mijn moeder regelmatig. Ik vond dat vroeger altijd een beetje gek om sla te grillen, maar mijn moeder vindt dat heel normaal. Mijn oma werkte vroeger in een Chinees restaurant waar ze haar eigen recept voor slasoep maakte. Slasoep was één van haar specialiteiten. Dus ‘koken’ met sla is eigenlijk zo gek nog niet.

Gegrilde Romaine sla maken

Eigenlijk is grillen een hele slimme manier om groente te bereiden, want het wordt er alleen maar lekkerder van. Daarnaast is Romaine sla een hele neutrale groente die je goed op smaak kan brengen. Je hebt er niet veel van nodig, een kropje kun je in 4 stukjes snijden. En niet geheel onbelangrijk, het ziet er mooi uit op je bord.

Grillen doe je in een grillpan of op een grillplaat of barbecue. Zo krijg je van die mooie strepen op de sla. Heb je een elektrische contactgrill, dan kan je deze ook gebruiken. Maar heb je dit allemaal niet? Dan gebruik je gewoon een simpele koekenpan. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de sla erin legt. Het heeft maar heel even nodig om gaar te worden.

Dressing

De dressing in dit recept is een beetje Thais geïnspireerd. Het is een simpele dressing die je kunt maken naar je eigen smaak. Ik houd van pittig dus heb voor dit recept rawits (hete kleine pepertjes) gebruikt. Maar wil je iets minder pit? Dan gebruik je een gewone rode peper (zonder zaadlijsten en zaadjes). Heb je geen rode peper in huis, dan kun je ook gedroogde chili flakes gebruiken. Hou je van zoet? Maak de dressing zo zoet als je zelf wilt. Dit recept is een basis die je naar eigen smaak kunt invullen. En heb je zelf een lekkere dressing dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.

Gegrilde Romaine sla met pittige dressing

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Budget, Oosterse receptenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Grillen

5

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Door Romaine te sla te grillen, krijgt deze een heerlijke smaak. Serveer met een pittige dressing en fijngehakte pinda’s en je hebt een lekker en simpel gerecht.

Ingrediënten

  • 4 tot 6 kropjes baby Romaine sla

  • 1 limoen (het sap)

  • 2 rawits (of rode pepers/chili flakes naar smaak)

  • 1 eetlepel honing (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel Thaise vissaus

  • halve theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels fijngehakte gezouten pinda’s

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de dressing. Snijd de rawits (met of zonder zaadjes) in kleine ringetjes. Doe deze samen met het limoensap, honing, Thaise vissaus en sesamolie in een schaaltje. Meng alles goed door elkaar. Ik gebruik hiervoor mijn favoriete mini garde. Proef of de smaak naar wens is en pas het indien nodig aan. Zet de dressing apart.
  • Haal de buitenste blaadjes van de kropjes sla af en controleer of ze schoon zijn aan de binnenkant. Als ze niet schoon genoeg zijn spoel ze dan af onder de kraan en dep ze daarna heel goed droog met keukenpapier.
  • Snijd de kropjes door de helft of in vier stukken. Zorg dat de stronk heel blijft, want anders valt de sla uit elkaar. Bestrijk de sla lichtjes met een heel klein beetje olie.
  • Verwarm een grillpan, barbecue of koekenpan en grill de sla (eventueel in 2 rondes). Als de sla een kleurtje heeft is het klaar. Er mag nog wel een bite aan zitten. Hak ondertussen de pinda’s fijn.
  • Leg de sla op een schaal, besprenkel met de dressing en bestrooi met de gezouten pinda’s.

Aantekeningen

  • Ik gebruik regelmatig dressings/dips uit de Thaise keuken. Deze condimenten (toevoegingen die je smaak verrijken) geven je gerecht iets extra’s. Klik hier om het artikel te bekijken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE