Eetspiratie » Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten
Groente marinade voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten

Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten

Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten van de barbecue, uit de oven of van de grill. Hoe maak je groente nog lekkerder? Door ze te marineren! Groenten smaken van zichzelf al heerlijk, maar met een smaakvolle marinade worden ze onweerstaanbaar. Door ze net even iets meer aandacht te geven, transformeer je een (misschien) saaie groente om in een ware smaakbom.

Marineren is niet alleen lekker, het heeft ook een functie. Het zorgt ervoor dat smaken goed worden opgenomen. Door een ‘zuur’ te gebruiken, worden groenten (en eventueel schillen) malser. Tijdens het bereiden gaan de suikers karamelliseren en dit zorgt voor kleur en smaak.

Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten

Om de groenten gelijkmatig te marineren, kun je dit het beste in een (siliconen) zakje doen. Op deze manier wordt de marinade gelijkmatiger verdeeld. In een bakje ligt de marinade meestal op de bodem liggen de groenten niet ‘onder’. Ik gebruik hiervoor herbruikbare siliconen zakjes. Deze zijn handig, duurzaam en nemen geen geurtjes op. Ideaal om iets in te marineren. Trek voor het marineren van groenten 30 minuten uit, dit is in principe voldoende om je groenten op smaak te brengen. Laat ze echter niet langer dan 2 uur in de marinade liggen, omdat het zuur (het citroensap) de groenten anders te zacht kan maken.

De marinade kun je bij veel verschillende groenten gebruiken, zoals:

  • Courgette
  • Aubergine
  • Paprika
  • Wortel
  • Bloemkool
  • Champignons (geen groente maar wel geschikt voor deze marinade)
  • Uien
  • Cherrytomaatjes

Met de hoeveelheid marinade uit dit recept kun je ongeveer 600 tot 800 gram (of meer) groenten marineren. Dat is ongeveer 1 courgette, 1 aubergines en 2 puntpaprika’s. De groenten zwemmen niet in de marinade maar het legt er een dun filmpje omheen. Dat is voldoende om smaken af te geven. Voeg citroensap en rasp toe naar eigen smaak. Ik houd persoonlijk wel van een sterke citroensmaak, maar houd je daar niet van gebruik dan een halve citroen in plaats van een hele citroen. Probeer de groenten in ongeveer even grote stukken te snijden voor een gelijkmatige garing en goede verdeling van de marinade.

Deze citruspers is een musthave
HI NATURE™ Robuuste Kwaliteit Citroenpers

HI NATURE™ Robuuste Kwaliteit Citroenpers

Met deze handmatige citruspers heb je binnen no-time heerlijk vers geperst sinaasappelsap, limoensap of citroensap.

Na minimaal een half uurtje marineren, kun je de groenten gaan bereiden. Dit kun je doen in de oven, in een koekenpan, op de grill, contactgrill of op de barbecue. Gegrilde groenten zijn heerlijk in salades, op een veggie sandwich of geregen aan een spies op de BBQ.

Met dit recept maak je ongeveer 100 milliliter marinade. Dit is voldoende om 600-800 gram groenten te marineren.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente marinade voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten Pinterest
Groente marinade - voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten

Groente marinade – voor de lekkerste gegrilde en geroosterde groenten

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: IngrediëntKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Portie

1

portie
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Een frisse en kruidige marinade voor groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 50 milliliter olijfolie

  • 1 biologische citroen (rasp + sap)

  • 1 theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)

  • 1 teen knoflook geraspt

  • 1 theelepel rode wijnazijn

  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

  • 1 kwart theelepel zout

  • vers gemalen peper

BEREIDING

  • Rasp boven een schone glazen pot een teen knoflook en de citroen (of een halve citroen als je geen sterke citroensmaak wilt).
  • Voeg 50 milliliter olijfolie, het sap van een halve of hele citroen, 1 theelepel ahornsiroop, 1 theelepel rode wijnazijn, 1 theelepel Italiaanse kruiden, een kwart theelepel zout en vers gemalen peper toe.
  • Doe de deksel op het potje en schud de marinade goed. Proef en pas de marinade aan naar je eigen smaak. Voeg eventueel extra ahornsiroop, citroensap of rode wijnazijn naar wens toe.
  • Nu is je marinade klaar voor gebruik. Snijd groenten en doe deze zoals hierboven omschreven in een (ziplock) of herbruikbare siliconen zak. Schenk de marinade erop en doe het zakje dicht. Hussel het even door elkaar om de marinade te verdelen. Leg de zak voor de zekerheid in een diep bord mocht deze onverhoopt gaan lekken. Na een half uurtje kun je de groenten bereiden in een pan, op de grill, in de oven of op de barbecue.

AANTEKENINGEN

  • Met dit recept maak je ongeveer 100 milliliter marinade. Dit is voldoende om 600-800 gram groenten te marineren.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.