Eetspiratie » Hoe bereid je petehbonen – stinkbonen
Hoe bereid je petehbonen stinkbonen

Hoe bereid je petehbonen – stinkbonen

Hoe bereid je petehbonen – stinkbonen? Je vindt ze heerlijk of je gruwelt ervan, petehbonen zijn een geval apart! Het is de koriander onder de peulvruchten. Ze worden niet voor niets stinkbonen genoemd, want de geur is behoorlijk intens en kan wel een tijdje in je neus én je huis blijven hangen. Verse petehbonen kunnen sterk naar knoflook en ui ruiken en sommigen omschrijven de geur als zwavelachtig. Buiten de intense geur is de frisgroene petehboon uniek, smaakvol en veelzijdig.

Ondanks de geur vind ik petehbonen persoonlijk erg lekker. In een gerecht zoals bijvoorbeeld sambal goreng tahoe zijn petehbonen een lekkere toevoeging. Mijn moeder gruwelt ervan (net als van koriander). Ze kan de geur en de smaak echt niet waarderen. Het enige gerecht dat ze lekker vindt is sambal peteh, dit kon haar moeder (mijn oma) heel goed maken. De geur is bij verse petehbonen het sterkst. Je kunt ze ook kopen in blik, pot of bevroren. De geur is dan al een stuk minder sterk. Je zou het qua peulvrucht kunnen vergelijken met de edamame boon. Net als edamame bonen worden petehbonen gekookt voordat ze worden gegeten en zijn ze ook beschikbaar in blik, pot of in een diepvriesvariant voor gemakkelijke bereiding en langere houdbaarheid.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe bereid je petehbonen stinkbonen Pinterest
Petehbonen

Hoe bereid je petehbonen – stinkbonen

Deze peulvruchten zien er een beetje uit als een felgroene glanzende amandel. Ze zijn meestal gehalveerd en zien er dan niet meer uit als een boon of amandel maar als dunne plakjes. Dit eet lekkerder, zorgt ervoor dat ze sneller garen en verbetert de smaak en textuur. In de koeling van de toko vind je verse petehbonen. Deze moeten voor gebruik eerst gekookt/verwarmd worden. Je kunt ze niet direct uit de verpakking eten. Spoel ze af onder de kraan en kook ze ongeveer 5 tot 7 minuten. Het koken zorgt er ook voor dat de bittere smaak en de sterke geur wordt verminderd. De bonen uit blik en de diepvries zijn meestal voor het verpakken al geblancheerd, deze kun je dus rechtstreeks toevoegen aan je gerechten.

Petehbonen kun je op verschillende manieren bereiden:

Hoe kun je verse petehbonen het beste bewaren?

Hoe voorkom je dat je hele koelkast en alle ingrediënten die erin liggen naar petehbonen gaat ruiken? Het beste is om verse bonen zo snel mogelijk te verwerken en op te eten. Eenmaal verwerkt in een gerecht is de geur al een heel stuk verminderd. Net als bij trassi kun je de bonen bijvoorbeeld in een glazen pot doen. Vacuüm verpakken is ook een optie mocht je zo’n apparaat in huis hebben. Een andere optie is om ze te bewaren in een herbruikbaar siliconen vershoudzakje. Deze zakjes nemen geen geur op en laten ook geen geurtjes door, zo kun je ze prima bewaren zonder dat je hele koelkast naar petehbonen ruikt.

Deze duurzame siliconen zakjes zijn multifunctioneel
Boxed Siliconen Vershoudzakken - 10 stuks

Boxed Siliconen Vershoudzakken – 10 stuks

Herbruikbaar, hersluitbaar, duurzaam en milieuvriendelijk!

Leuk weetje, vroeger in onze koelkast stond altijd een klein schoteltje met gemalen koffie. Dus als ik de koelkast opendeed was het eerste wat ik rook: koffie. Voor mij was dit heel normaal, ik wist niet beter. Mijn moeder zei dat dit ‘voor de geur’ was, ze deed er ook altijd baking soda (zuiveringszout) bij. Ze bedoelde ‘met voor de geur’ dat gemalen koffie sterke geuren neutraliseert, zoals de geur van trassi en petehbonen. Dus staat er iets in je koelkast met een hele sterke geur, zet er dan een schoteltje naast met 2 eetlepels gemalen koffie gemengd met 2 eetlepels bakingsoda!

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.