Eetspiratie » Hoe bereid je gerookte tofu
Hoe bereid je gerookte tofu

Hoe bereid je gerookte tofu

Hoe bereid je gerookte tofu? Tofu (of tahoe) is een product dat inmiddels iedereen kent of wel eens van gehoord heeft. Tegenwoordig is er ook gerookte tofu verkrijgbaar. Eerder was dit enkel te koop bij een natuurvoedingswinkel maar je vindt het nu ook in de supermarkt. Maar wat is gerookte tofu precies en wat kun je er allemaal mee? In dit artikel leg ik het uit.

Gerookte tofu vind je in de koeling van je supermarkt. In de Duitse supermarkt ligt het zowel in het schap bij de natuurvoeding als in de koeling. Het is een klein blokje met een witte binnenkant en en bruine buitenkant. Het heeft een stevige structuur en je kunt het makkelijk in stukjes of plakjes snijden. Het heeft een nootachtige smaak met een vleugje rook.

Gerookte tofu bevat minder vocht dan de ‘gewone’ naturel tofu omdat dit blok extra geperst wordt. Deze tofu is dan ook vacuüm verpakt en ligt niet in water zoals de standaard tofu. Na het persen wordt de tofu (afhankelijk van het merk) gekruid of gemarineerd en vervolgens gerookt.

Door de rokerige smaak wordt deze tofu ook wel gebruikt als vervanger van spekjes, rookworst of (gerookte) kip in een gerecht. Denk aan erwtensoep met gerookte tofu, een BLT sandwich (of salade) met gerookte tofu in plaats van een plakje bacon of in reepjes gebakken op een stamppot van boerenkool.

Hoe bereid je gerookte tofu

Het handige is dat je het direct uit de verpakking kunt eten. Als je het zakje openknipt, komt er een beetje vocht uit. Dep de tofu even droog met een stukje keukenpapier. Je hoeft het dus niet perse te verwarmen, maar dat kan wel. Heel fijn is dat je de gerookte tofu in plakjes kunt snijden en als beleg kunt gebruiken op een broodje (lekker met sriracha). Koud is het lekker door een salade. Of je voegt het in blokjes gesneden toe aan een (noedel)soep of een wokgerecht. Met kruiden kun je er een soort ‘shoarma’ van maken. De tofu snijd je in dunne plakjes, kruidt ze en bakt ze. Je serveert het in een pitabroodje. Ook is het een lekkere toevoeging in springrolls. In blokjes gesneden is het lekker in nasi goreng of bij gado gado. Je kunt het zelfs bereiden op de barbecue.

De tofu heeft na aankoop een lange houdbaarheid. Je bewaart het in de koelkast. Sommige merken kun je ook buiten de koelkast bewaren. Dit ben ik veel tegengekomen in Duitsland. Het is dus altijd handig om een paar pakjes gerookte tofu in huis te hebben. Zo kun je altijd snel iets in elkaar flansen. De blokjes zijn vrij klein dus je hebt voor 4 personen 2 blokjes of meer nodig. Een restje kun je een paar dagen in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden.

Hoe bereid je gerookte tofu

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)