Boerenkoolstamppot met tempeh, een verrassend lekkere combinatie. Tempeh heeft een hartige, beetje nootachtige smaak. Gecombineerd met ketjap geeft dit een beetje het idee van spekjes en jus, maar dan vegan. Daarnaast is tempeh gezond en vriendelijk voor je portemonnee. Vergeet dus boerenkool met spekjes en rookworst, tempeh it is!
Dit recept bestaat uit twee delen, de boerenkoolstamppot en sambal goreng tempeh. Het handigst is om te beginnen met het bakken van de reepjes tempeh. Dit kun je doen in een pan met olie of in de airfryer. Zet de reepjes apart en bereid de rest van de ingrediënten voor. Je maakt de tempeh pas af als de boerenkool klaar is, zo blijft het nog een beetje knapperig. Paksoi en palmkool zijn ook lekkere groenten voor deze stamppot als variatie op boerenkool.
Dit gerecht kun je vegan maken, laat dan de trassi uit de sambal goreng tempeh weg. Gebruik ook plantaardige boter en melk in de stamppot.
Boerenkoolstamppot met tempeh
Als alles voor de tempeh is voorbereid, ga je de stamppot maken. De aardappels kun je koken in een pan met water maar ook prima garen in de Crock-Pot Express. De boerenkool kook ik niet, maar meng ik er rauw doorheen. Dit heb ik geleerd van mijn moeder. Boerenkool bewaar ik ook altijd in de vriezer. Na aankoop vries ik het direct in. Ik gebruik het voor soepen, stamppotten en smoothies. Het blijft op deze manier langer houdbaar. Het enige is dat de felgroene kleur ietsjes minder wordt als hij ingevroren is geweest. Dit komt doordat de boerenkool rauw is ingevroren en niet eerst is geblancheerd.
Boerenkoolstamppot met tempeh
4
personen30
minuten30
minuten1
uurBoerenkoolstamppot met tempeh? Ja! De combinatie van de stamppot met het pittige van de sambal en het zoete van de ketjap is echt superlekker!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1,5 kilo aardappelen
500 gram (bevroren) boerenkool
1 eetlepel plantaardige boter
4 eetlepels plantaardige melk (of meer indien nodig)
1 eetlepel groentebouillonpoeder
halve theelepel gedroogde chili flakes (of meer naar smaak)
1 snufje vers gemalen zwarte peper
1 snuf zout
1 portie sambal goreng tempeh
BEREIDING
- Begin met het bakken van de tempeh en bereid de rest van de ingrediënten voor. Zet dit allebei apart.
- Schil de aardappels en was deze. Kook ze gaar in ruim water met een snufje zout. Giet ze vervolgens af en stamp ze fijn met een pureestamper.
- Voeg de boter en de melk toe. Roer dit goed door de puree.
- Meng de (bevroren) boerenkool er doorheen. Schep alles om tot het goed vermengd is.
- Breng de boerenkoolstamppot op smaak met het groentebouillonpoeder, zout, peper en chili flakes. Voeg indien nodig nog een beetje melk toe en zet de pan nog even op een laag vuur om het goed op te warmen.
- Ondertussen maak je de sambal goreng tempeh af zoals aangeven in het recept.
- Schep de boerenkool op de borden en daarop een flinke schep van de tempeh. Serveer er extra sambal bij. Je hebt verder geen jus voor dit recept nodig. Selamat makan!
AANTEKENINGEN
- Gek op stamppot? Kijk hier voor een recept van Indische hachee waar ik wortelstamp bij serveer.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Salade met gebakken tempeh
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Sambal goreng tempeh
- Tempeh chips met sambal mayonaise
- Tahoe in pindasaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.