Boernkoolstamppot met tempeh

Boerenkoolstamppot met tempeh

Mijn dochter kwam met de mededeling dat ze minder vlees wil gaan eten. Ze vindt vlees niet meer zo lekker. Af en toe een stukje kip of kipgehakt verwerkt in een gerecht of vis dat wil ze nog wel. En eerlijk gezegd begrijp ik haar wel, ik heb een beetje hetzelfde gevoel. Niet dat we meteen vegetariër worden, maar het is wel leuk om nog meer lekkere recepten zonder vlees te gaan bedenken. En het eerste wat spontaan in mij opkwam, was boerenkoolstamppot met tempeh!

Ik krijg op de meest rare momenten Eetspiratie. Het kan gebeuren als ik onder de douche sta, televisie kijk of als ik in bed lig. Dit idee kreeg ik dus in bed. Ik dacht aan boerenkoolstamppot en spekjes en ik dacht dat tempeh wel een goed alternatief voor spekjes zou kunnen zijn. En sambal goreng tempeh met stamppot…duh, dat is een perfecte combi! Als je twijfelt, niet doen want zelfs Mr. Eetspiratie die geen boerenkool lust (en het prakt tot mijn grote ergernis), lust het wel met tempeh!

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Dit recept bestaat uit twee delen, de boerenkoolstamppot en de sambal goreng tempeh. Het recept van de tempeh staat al een tijdje op mijn website. Het recept vind je hier. Je begint eerst met het bakken van de tempeh en het maken van de saus. Deze zet je apart en vervolgens maak je de boerenkoolstamppot. Daarna voeg je de twee recepten samen. No worries, ik leg het precies uit.

Wat heb je nodig?

  • 1,5 kilo aardappelen

  • 500 gram boerenkool

  • eetlepel roomboter

  • 4 tot 6 eetlepels melk

  • eetlepel groentebouillonpoeder

  • peper en zout

  • halve tot hele theelepel gedroogde chiliflakes

  • sambal goreng tempeh (zie link hierboven)

Boerenkoolstamppot met tempeh

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de sambal goreng tempeh. Het beste kun je als eerste de tempeh bakken. Laat deze uitlekken op een keukenpapiertje en zet apart. Maak vervolgens de bijbehorende ketjapsaus en zet deze ook apart. Dit kun je al eerder voorbereiden, tegen etenstijd ga je de tempeh en de saus pas samenvoegen.
  • Schil de aardappels en was deze. Kook ze gaar in ruim water met een snufje zout. Giet ze vervolgens af en stamp het fijn met een pureestamper.
  • Voeg de boter en de melk toe. Stamp de puree fijn of haal deze (net zoals ik) door een pureeknijper voor extra zachte aardappelpuree.
  • Meng de boerenkool er rauw doorheen. Ik gebruikte er zelfs bevroren boerenkool voor. Schep alles om tot het goed vermengd is (dit is best wel een workout). Breng de boerenkoolstamppot op smaak met het groentebouillonpoeder, zout, peper en chiliflakes. Voeg indien nodig nog wat melk toe en zet de pan nog even op een laag vuur om het goed op te warmen.
  • Verwarm ondertussen de saus voor de sambal goreng tempeh. Zodra de saus warm is voeg je de gebakken stukjes tempeh toe. Schep goed om zodat alle stukjes tempeh zijn bedekt met een laagje van de saus. Schep de boerenkool op de borden en daarop een flinke schep van de tempeh. Serveer er extra sambal bij. Je hebt verder geen jus voor dit recept nodig. Selamat makan!

Let op: in het recept van sambal goreng tempeh zit trassi (gefermenteerde garnalenpasta). Dit is niet geschikt voor vegetariërs. Je kunt dit gewoon uit het recept weglaten.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*