Eetspiratie » Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)
Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus), is dat niet gewoon kip ketjap? Nee, totaal niet! Het ziet er op het eerste oog misschien een beetje hetzelfde uit maar de smaak en bereidingswijze van dit lekkere Indische kipgerecht is compleet anders. In dit ajam betawi recept wordt de kip eerst licht krokant gebakken en vervolgens toegevoegd aan een zoet/pittige ketjapsaus. Een beetje rijst en komkommer erbij, meer heb je niet nodig.

Ajam of ayam = kip en betawi verwijst naar Batavia (Indonesië), vandaar de naam ajam betawi. Van alle kipgerechten uit de Indische/Indonesische keuken is dit misschien wel de allerlekkerste.

Ajam betawi maken

Ik heb de basis van het originele recept aangehouden maar heb toch het een en ander aangepast naar mijn eigen smaak. Zo heb ik djeroek poeroet gebruikt (een van mijn lievelings smaakmakers) omdat ik dat heel erg lekker vindt. Ook heb ik veel minder suiker (gula djawa) gebruikt omdat ik nu eenmaal niet zo’n zoetekauw ben. En in plaats van de kip volledig te frituren (ik ben geen held met frituren) heb ik deze in een klein laagje olie krokant gebakken. Experimenteer dus gerust met hoeveelheden en ingrediënten en maak dit gerecht naar je eigen smaak.

Ketjap manis heel belangrijk in dit recept. Een dunne waterige ketjap zal dit gerecht geen goed doen. Kies voor een lekkere dikke ketjap die zorgt voor een mooi laagje om de stukjes gebakken kip.

Klik hier om te lezen welke ketjap ik gebruik in mijn recepten.

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Indische en Indonesische receptenKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Ben je op zoek naar een lekker kipgerecht wat ook nog eens snel klaar is? Maak dan ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus).

Ingrediënten

  • 1 kilo kipfilet

  • 2 eetlepels bloem

  • halve theelepel knoflookpoeder (om de kip mee te kruiden)

  • 2 rode uien

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel gemalen ketoembar (of een halve theelepel gekneusde korianderzaadjes)

  • 1 eetlepel gemalen palmsuiker of rietsuiker

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel citroen of limoensap

  • 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 50 milliliter ketjap manis

  • ruime hoeveelheid (rijst)olie

  • scheut water (hoeveelheid naar wens)

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de kipfilet in blokjes en doe deze in een ziplockzak. Voeg 2 eetlepels bloem en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Doe het zakje dicht en schud de zak en zorg dat alle stukjes kip bedekt zijn met een laagje bloem. Leg de kip apart.
  • Snipper de ui en de knoflook heel fijn en hak deze door elkaar op een grote snijplank. Voeg de ketoembar of de gekneusde korianderzaadjes en de sambal aan het ui/knoflookmengsel toe. Ga er nog even met je mes doorheen zodat alles goed vermengd wordt. Dit is je boemboe (kruidenmengsel). Zet apart tot gebruik.
  • Vervolgens ga je de kip bakken. Neem een grote koekenpan en giet er zoveel olie in dat de bodem helemaal bedekt is. Laat de olie langzaam warm worden. Haal de kip met je handen uit de ziplockzak, klop de overtollige bloem eraf en bak/frituur de stukjes bruin en gaar. Bak de kip in rondes, dus doe niet alles tegelijk in de pan maar bak het in meerdere rondes. Schep de gebakken stukjes kip over op een bord en dek even af met een stukje aluminiumfolie.
  • Maak met keukenpapier de koekenpan schoon. Veeg de meeste olie uit de pan en laat een beetje over om de boemboe in aan te fruiten. Fruit de boemboe aan en voeg de blaadjes djeroek poeroet (in zijn geheel) toe. Schep alles goed om tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de suiker, citroen of limoensap toe en als laatste de ketjap manis. Verwarm de saus goed en proef of de smaak naar wens is. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat sambal, suiker of citroensap toe.
  • Als de saus goed is schep je de stukjes gebakken kip erdoor. Schep goed om zodat alle stukjes kip zijn bedekt met een laagje van de saus. Om de saus iets te verdunnen kun je een scheutje water toevoegen. Serveer de ajam betawi met rijst en groenten of een frisse komkommersalade.

Aantekeningen

  • Een ander lekker Indisch kipgerecht met een compleet andere smaak is ajam paniki. Ook dit gerecht is heel eenvoudig te maken en een van de lievelingsgerechten van mijn moeder. Klik hier om het recept te bekijken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE