Eetspiratie » Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)
Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus), is dat niet gewoon kip ketjap? Nee, totaal niet! Het ziet er op het eerste oog misschien een beetje hetzelfde uit maar de smaak en bereidingswijze van dit lekkere Indische kipgerecht is compleet anders. In dit ajam betawi recept wordt de kip eerst licht krokant gebakken en vervolgens toegevoegd aan een zoet/pittige ketjapsaus. Een beetje rijst en komkommer erbij, meer heb je niet nodig.

Ajam of ayam is kip. Betawi verwijst naar Batavia (Indonesië), vandaar de naam ajam betawi. Van alle kipgerechten uit de Indische/Indonesische keuken is dit misschien wel de allerlekkerste. Krokant gebakken stukjes kip in een kruidige ketjapsaus met een vleugje limoen. Ketjap heel belangrijk in dit recept. Een dunne waterige ketjap zal dit gerecht geen goed doen. Kies voor een lekkere dikke ketjap die zorgt voor een mooi laagje om de stukjes gebakken kip.

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ik heb de basis van het originele recept aangehouden maar heb toch het een en ander aangepast naar mijn eigen smaak. Zo heb ik djeroek poeroet om he een fris accent te geven. Ook heb ik veel minder suiker (gula djawa) gebruikt dan in het ’traditionele’ recept omdat ik nu eenmaal niet zo’n zoetekauw ben. En in plaats van de kip volledig te frituren heb ik deze in een klein laagje olie krokant gebakken. Experimenteer dus gerust met hoeveelheden en ingrediënten en maak dit gerecht naar je eigen smaak. Je kunt het zelfs makkelijk omzetten naar een snelle vegan variant. Vervang de kip door in stukjes gescheurde tofu (tahoe) of neem kant en klare krokante kipstukjes die je in de supermarkt kunt kopen. Op deze manier kan iedereen genieten van dit heerlijke gerecht.

Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 25 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: Indisch, IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

Ben je op zoek naar een lekker kipgerecht dat ook nog eens snel klaar is, maak dan ajam betawi. Krokant gebakken stukjes kip in een zoete/kruidige ketjapsaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 eetlepel maïzena

  • halve theelepel knoflookpoeder (om de kip mee te kruiden)

  • 2 rode uien, fijngesnipperd

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 eetlepel (palm)suiker

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 eetlepel limoensap

  • 3 blaadjes djeroek poeroet, ingescheurd

  • 50 milliliter ketjap manis

  • ruime hoeveelheid (rijst)olie

  • scheut water (hoeveelheid naar wens)

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Snijd 500 gram kipfilet in even grote blokjes en doe deze in een ziplockzak. Voeg 1 eetlepel bloem, 1 eetlepel maïzena een halve theelepel knoflookpoeder toe. Doe het zakje dicht en schud de zak en zorg dat alle stukjes kip bedekt zijn met een laagje bloem. Leg de kip apart.
  • Snipper 2 uien en hak 2 tenen knoflook heel fijn en hak deze door elkaar op een grote snijplank. Voeg 1 theelepel gemalen ketoembar sambal oelek naar smaak aan het ui/knoflookmengsel toe. Ga er nog even met je mes doorheen zodat alles goed vermengd wordt. Dit is je boemboe (kruidenmengsel). Zet apart tot gebruik.
  • Vervolgens ga je de kip bakken. Neem een grote koekenpan en schenk er zoveel olie in dat de bodem helemaal bedekt is. Laat de olie langzaam warm worden. Haal de kip met je handen uit de ziplockzak, klop de overtollige bloem eraf en bak/frituur de stukjes bruin en gaar. Bak de kip in rondes, dus doe niet alles tegelijk in de pan maar bak het in meerdere rondes. Schep de gebakken stukjes kip over op een bord bekleed met een stukje keukenpapier.
  • Maak met keukenpapier de koekenpan schoon. Veeg de meeste olie uit de pan en laat een beetje over om de boemboe in aan te fruiten. Fruit de boemboe aan en voeg de blaadjes 3 ingescheurde blaadjes djeroek poeroet (in zijn geheel) toe. Schep alles goed om voor ongeveer 3 tot 4 minuten.
  • Voeg 1 eetlepel suiker en 50 milliliter ketjap manis toe. Verwarm de saus goed en proef of de smaak naar wens is. Breng op smaak met een eetlepel limoensap, zout en peper en voeg eventueel nog wat sambal oelek naar smaak toe.
  • Als de smaak van saus goed is schep je de stukjes gebakken kip erdoor. Schep goed om zodat alle stukjes kip zijn bedekt met een laagje van de saus. Om de saus iets te verdunnen kun je een scheutje water toevoegen. Serveer de ajam betawi met rijst en groenten of een frisse komkommersalade.

AANTEKENINGEN

  • Een ander lekker Indisch kipgerecht met een compleet andere smaak is ajam paniki. Ook dit gerecht is heel eenvoudig te maken en een van de lievelingsgerechten van mijn moeder. Klik hier om het recept te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.