Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus), is dat niet gewoon kip ketjap? Nee, het is een totaal ander gerecht dan de bekende kip ketjap. Ik ben gek op dit gerecht omdat het naast simpel ook nog eens superlekker is. Je bakt eerst stukjes kip in olie een beetje krokant en serveert deze in de lekkere zoet/pittige ketjapsaus.

Ajam of ayam = kip en betawi verwijst naar Batavia (Indonesië), vandaar de naam ajam betawi. Dit gerecht is niet moeilijk om te maken. Krijg je eters? Maak dan dit gerecht want ik weet zeker dat je hiermee punten gaat scoren!

Tip: maak van dit gerecht een grotere hoeveelheid. De volgende dag smaakt het koud ook erg lekker! (Ja Indo’s lusten ook alles koud).

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ik heb de basis van het originele recept aangehouden maar heb toch het een en ander aangepast naar mijn eigen smaak. Zo heb ik djeroek poeroet gebruikt omdat ik dat heel erg lekker vind. Ook heb ik minder suiker gebruikt omdat ik nu eenmaal niet zo’n zoetekauw ben. Ook heb ik de kip in een laagje olie gebakken in plaats van de kip echt te ‘frituren’. Experimenteer dus gerust met hoeveelheden en ingrediënten en maak dit gerecht naar je eigen smaak.

Belangrijk: gebruik voor dit recept een goede ketjap want dat is bepalend voor het gerecht. In dit artikel kun je lezen welke ketjap ik het liefst gebruik.

Wat heb je nodig voor 4 tot 6 personen?

  • 1 kilo kipfilet

  • 2 eetlepels bloem

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 2 rode uien

  • sambal oelek naar smaak

  • theelepel gemalen ketoembar of een halve theelepel gekneusde korianderzaadjes

  • eetlepel gemalen palm of rietsuiker

  • 2 tenen knoflook

  • eetlepel citroen of limoensap

  • 3 blaadjes djeroek poeroet

  • ruime hoeveelheid (rijst)olie

  • snufje zout en peper

  • 50 milliliter ketjap manis

  • scheut water (hoeveelheid naar wens)

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)

Hoe maak je het?

  • Snijd de kipfilet in blokjes en doe deze in een ziplockzak. Voeg 2 eetlepels bloem en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Doe het zakje dicht en schud de zak en zorg dat alle stukjes kip bedekt zijn met een laagje bloem. Leg de kip apart.
  • Snipper de ui en de knoflook heel fijn en hak deze door elkaar op een grote snijplank. Voeg de ketoembar of de gekneusde korianderzaadjes en de sambal aan het ui/knoflookmengsel toe. Ga er nog even met je mes doorheen zodat alles goed vermengd wordt. Leg deze boemboe even apart.
  • Vervolgens ga je de kip bakken. Neem een grote koekenpan en giet er zoveel olie in dat de bodem helemaal bedekt is. Laat de olie warm worden en zet je afzuigkap aan! Haal de kip met je handen uit de ziplockzak, klop de overtollige bloem eraf en bak/frituur de stukjes bruin en gaar. Bak de kip in rondes, dus doe niet alles tegelijk in de pan maar bak het in meerdere rondes. Schep de gebakken stukjes kip over op een bord en dek even af met een stukje aluminiumfolie.
  • Maak met keukenpapier de koekenpan schoon. Haal de meeste olie uit de pan en laat een beetje over om de boemboe in aan te fruiten. Fruit de boemboe aan en voeg de blaadjes djeroek poeroet toe. Schep alles goed om tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de suiker, citroen of limoensap toe en als laatste de ketjap manis. Verwarm de saus goed en proef of de smaak naar wens is. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog wat sambal, suiker of citroensap toe.
  • Als de saus goed is schep je de stukjes gebakken kip erdoor. Schep goed om zodat alle stukjes kip zijn bedekt met een laagje van de saus. Om de saus iets te verdunnen kun je een scheutje water toevoegen. Serveer de ajam betawi met rijst en groenten of een frisse komkommersalade.

Lijkt ajam betawi je een lekker recept? Misschien wil je dit recept voor krokante kip in pittige chili limoensaus dan ook wel proberen! In dit recept bak je de kip ook eerst krokant en verwarm het net als bij de ajam betawi in de saus.

Ajam betawi (kip in zoete ketjapsaus)
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Geert Bakker

    Bedankt Simone

  2. Geert Bakker

    Klopt het, dat je 1 kilo kip moet hebben?
    Is dat niet teveel?De meeste recepten hebben veel minder kip.

    • Hoi Geert, ik gebruik inderdaad een kilo. Ik maak graag een grotere hoeveelheid. Wij eten hier met 4 personen van en heb dan ook nog een portie over voor mijn moeder :-) Minder kip gebruiken kan ook. Dat maakt voor de saus niet zo veel uit. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*