Tahoe ketjap

Tahoe ketjap

Weer een receptje met tahoe! Ik ben gek op tahoe. Het is lekker, makkelijk te bereiden en je kunt er alle kanten mee op. Ik wil tahoe geen vleesvervanger noemen, want het is een product op zich. Je kunt het wel eten om je vlees te vervangen, maar het is niet vergelijkbaar met een vega vleesvervanger uit de supermarkt. Ik bak graag blokjes tahoe en serveer ze heel eenvoudig met groenten en rijst. De ene keer serveer ik tahoe in een heerlijke saus en de andere keer eet ik ze simpel gebakken of verwerkt in een omelet. Tahoe ketjap is superlekker maar, dat hoef ik niet uit te leggen toch!

Dit gerecht lijkt een beetje op ketoprak. Ketoprak is een lekker Indisch gerechtje en dit is een beetje de snellere versie ervan. Bij ketoprak wordt ook taugé geserveerd en er zit vaak trassi in verwerkt. De trassi heb ik in dit recept weggelaten zodat het ook geschikt is voor mensen die vegan eten. En als je taugé lekker vindt, voeg dat bij deze variant dan gerust toe!

Wat heb je nodig?

  • 1 blok tahoe uitgelekt
  • 6 eetlepels ketjap (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • teentje knoflook geraspt
  • sambal oelek naar smaak
  • 1 eetlepel pindakaas of notenpasta (een bescheiden eetlepel)
  • flinke kneep citroensap
  • een paar takjes selderij
  • rijst of kokosolie om in te bakken voor zowel de saus als de tahoe
  • cassave kroepoek om eroverheen te verkruimelen
  • gebakken uitjes

Keukenbenodigdheden:

  • schuimspaan
  • heel veel keukenpapier!

Hoe maak je het?

Laat de tahoe uitlekken. Deze kun je al ruim voordat je gaat koken in een vergiet leggen. Druk er een beetje op om het vocht eruit te krijgen. Dep de tahoe zo droog mogelijk met een aantal vellen keukenpapier. Snijd de tahoe in blokjes (zo groot als dobbelsteentjes) en verhit een ruime scheut of lepel olie in de pan. Met ruime scheut bedoel ik dat er een klein bodempje olie in de pan mag liggen zodat de tahoe mooi bruin gebakken wordt. Blijf er wel bij tijdens het bakken want als de tahoe te lang bakt wordt het taai en dat is niet zo lekker.

De saus

Maak ondertussen de ketjapsaus in een steelpannetje. Verhit een klein scheutje olie in het pannetje en snipper de rode ui heel fijn. Doe de gesnipperde ui samen met de knoflook en de sambal in de pan en fruit het zachtjes aan. Als de ui glazig is voeg je de ketjap, pindakaas en het citroensap toe. Laat dit op zacht vuur warm worden en roer het sausje goed door. Proef of de saus naar wens is en voeg indien nodig nog een snufje zout en peper toe. Zet het vuur uit en zet de saus apart tot gebruik.

Kun je geen pinda’s verdragen, vervang de pindakaas dan door een notenpasta.

Ketjap tahoe

Verder met de tahoe

Als de tahoe rondom bruin is, schep je deze met een schuimspaan uit de pan en laat je de blokjes uitlekken op een bord met keukenpapier. Verwijder de overtollige olie met keukenpapier uit de pan en doe de blokjes tahoe samen met de saus terug in de pan. Verwarm dit op een laag vuur en schep het goed om zodat alle blokjes bedekt zijn met de saus. Snijd de blaadjes selderij ondertussen fijn.

Serveer de tahoe in een mooie schaal en bestrooi met selderij en verkruimel er met je handen de cassave kroepoek eroverheen. Tot slot bestrooi je alles nog met gebakken uitjes. Dit gerechtje is lekker met (bruine) rijst, een frisse komkommersalade en boontjes. Het is ook een fijn gerecht als onderdeel van een rijsttafel.

Ketoprak

Dit gerecht is geheel vega(n). Lees wel altijd goed de etiketten op de verpakking om er zeker van te zijn.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Wat een heerlijk recept. We hebben al meer recepten gemaakt van jou site en alles is even lekker. Bij dit recept heb ik de tofu eerst door de maizena gehaald en daana gefrituurd. Hierdoor werd de tofu lekker knapperig. We blijven recepten van je proberen. Je bent mijn favoriet!

  2. Super lekker was de Tahoe Ketjap!! Vanavond gemaakt, gegeten en we hebben gesmuld :-)) mmmmh

  3. Hmmm, dit ziet er heerlijk uit!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*