Eetspiratie » Tahoe ketjap
Tahoe ketjap

Tahoe ketjap

Tahoe ketjap, blokjes gebakken tahoe in een lekkere ketjapsaus. Ik ben gek op tahoe (ook wel bekend als tofu). Het is lekker, makkelijk te bereiden en je kunt er alle kanten mee op. Tahoe en tempeh zijn twee producten die ik al eet sinds ik jong was. In de Indische en Indonesische keuken wordt er veel gekookt met deze producten. Ze worden hier vaak gezien als vleesvervanger maar ik zie het als een op zich zelf staand product. Je kunt er de lekkerste gerechten mee maken.

Over tahoe is veel te vertellen. Misschien ken je dit product als tofu, dat is hetzelfde product. De Chinese benaming is tofu en in Indonesië noemt men het tahoe. Ik ken het als tahoe en zo noem ik het ook in mijn artikelen.

Als je er nog niet mee bekend bent en er meer van wilt weten dan heb ik genoeg leuke recepten en artikelen voor je online staan. Wist je dat je met een klein trucje hele lekkere krokante tahoe kunt maken? In dit artikel leg ik uit hoe hoe je tahoe het beste kunt bakken. En je hoeft geen vegetarische schnitzels meer te kopen want met tahoe maak je deze gewoon zelf. Door het blok vooraf in te vriezen krijg je een hele lekkere structuur wat iets weg heeft van een schnitzel. Bekijk het artikel hier. Kijk voor meer recepten onderaan dit artikel.

Pers wel eerst even het vocht uit de tahoe:

Tofu Pers

Tofu Pers

Herbruikbaar, milieuvriendelijk en vaatwasserbestendig.

Tahoe ketjap

Dit tahoe ketjap gerecht lijkt een beetje op ketoprak. Ketoprak is een Indisch gerecht met tahoe, taugé en selderij en wordt ook geserveerd met een ketjapsaus. Ik maakte er een wat snellere versie van. Het verschil is dat er in ketoprak ook trassi gebruikt wordt en dat gebruik ik in dit recept niet. Daardoor is dit gerecht ook geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Tahoe ketjap

Tahoe ketjap

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Blokjes gebakken tahoe geserveerd met een lekkere ketjapsaus en verkruimelde kroepoek.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 blok tahoe (300 gram uitgelekt)

  • 6 eetlepels ketjap manis

  • 1 rode ui

  • 1 teen knoflook

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 eetlepel pindakaas of notenpasta

  • 1 eetlepel citroensap

  • 4 takjes verse selderij

  • 25 milliliter olie

  • cassave kroepoek en gebakken uitjes

BEREIDING

  • Haal de tahoe uit de verpakking en laat deze uitlekken. Pers al het vocht eruit met behulp van een speciale tofu pers of door iets zwaars op de tahoe te zetten. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je de tahoe in blokjes snijden.
  • Schenk de olie in een koekenpan en laat deze warm worden. Bak de blokjes tahoe rondom bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet het apart tot gebruik.
  • Snipper de ui en de knoflook en fruit deze aan in een beetje olie in een steelpannetje. Voeg de sambal, ketjap, pindakaas en citroensap toe. Roer dit tot een sausje en proef of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig een snufje zout en peper toe.
  • Doe de gebakken tahoe bij de ketjapsaus en schep alles goed om. Schep de tahoe op de borden en garneer met fijngesneden selderij en verkruimelde cassave kroepoek en gebakken uitjes als je dat lekker vindt.

AANTEKENINGEN

  • Er zijn twee verschillende soorten tahoe te koop. Je hebt de zachte tahoe (silken tofu) en de stevige tahoe (firm tofu). Voor dit gerecht gebruik je de stevige variant.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.