Eetspiratie » Sambal goreng boontjes met tahoe
Sambal goreng boontjes met tahoe

Sambal goreng boontjes met tahoe

Bij Indische gerechten eten wij graag sperzieboontjes en dan niet zomaar boontjes maar op een lekkere Indo manier bereid. Favoriet is het (bij) gerecht toemis boontjes. Maar sambal goreng boontjes is ook erg lekker en vooral als je er blokjes tahoe bij doet. De tahoe wordt eerst gebakken en daarna gemengd met de boontjes, zo nemen ze de lekkere smaken van de saus op. Dit is mijn versie van sambal goreng boontjes met tahoe!

Wil je dit recept gaan maken? Lees dan eerst dit artikel waarin ik vertel wat de meest gebruikte ingrediënten en producten uit de Indonesische keuken zijn. Wist je dat goreng gebakken betekent? Net zoals in nasi goreng (gebakken rijst). In dit gerecht zijn het gebakken/gewokte pittige boontjes.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 gram (diepvries) sperzieboontjes
  • 1 pak zachte tahoe (ook wel tofu genoemd)
  • 4 laurierbladeren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (thee)lepel sambal oelek of meer naar smaak
  • 1 flinke theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel (palm of kokosbloesem) suiker
  • stukje trassi (ongeveer een halve theelepel)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 100 milliliter tomatenblokjes (restjes kun je in de koelkast of vriezer bewaren)
  • 50 milliliter dikke kokos melk (restjes kun je in de koelkast of vriezer bewaren)
  • scheutje water
  • rijst of kokosolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Haal eerst de tahoe uit de verpakking en laat deze uitlekken in een vergiet of met behulp van een tofu pers (deze is te koop bij Bol.com). Snijd de tahoe in blokjes (ter grootte van een dobbelsteen) en dep ze droog met een stukje keukenpapier. Verhit een ruime scheut olie in een grote koekenpan en bak de blokjes aan alle kanten bruin. Ondertussen kun je de boontjes gaan maken.

Doe de ui met de knoflook, laos, suiker en sambal in een vijzel of keukenmachientje en maal er een pasta (boemboe) van. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de boemboe aan. Verkruimel de trassi boven de pan en voeg de tomatenblokjes, de kokosmelk en de laurierbladen toe samen met het groentebouillonpoeder. Bak dit goed aan.

Voeg nu de (bevroren) boontjes toe en schep het goed om. Voeg een klein scheutje water toe om het wat ‘losser’ te maken. Ik vind het zelf lekker bij dit gerecht dat het niet te nat is. Vind je dat wel lekker, voeg dan gerust meer water toe. Laat de boontjes gaar worden op zacht vuur onder af en toe omscheppen. En kijk of de tahoe al bruin is.

Schep nu de tahoe bij de boontjes en schep het goed om. Dit gerecht kun je eigenlijk bij alle Indische gerechten serveren.

Sambal goreng boontjes

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE