Sambal goreng boontjes met tahoe

Sambal goreng boontjes met tahoe

Bij Indische gerechten eten wij graag sperzieboontjes en dan niet zomaar boontjes maar op een lekkere Indo manier bereid. Favoriet is het (bij) gerecht toemis boontjes. Maar sambal goreng boontjes is ook erg lekker en vooral als je er blokjes tahoe bij doet. De tahoe wordt eerst gebakken en daarna gemengd met de boontjes, zo nemen ze de lekkere smaken van de saus op. Dit is mijn versie van sambal goreng boontjes met tahoe!

Wil je dit recept gaan maken? Lees dan eerst dit artikel waarin ik vertel wat de meest gebruikte ingrediënten en producten uit de Indonesische keuken zijn. Wist je dat goreng gebakken betekent? Net zoals in nasi goreng (gebakken rijst). In dit gerecht zijn het gebakken/gewokte pittige boontjes.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 gram diepvries sperzieboontjes
  • 1 pak zachte tahoe (ook wel tofu genoemd)
  • 4 laurierbladeren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 (thee)lepel sambal oelek of meer naar smaak
  • 1 flinke theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel (palm of kokosbloesem) suiker
  • stukje trassi (ongeveer een halve theelepel)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 100 milliliter tomatenblokjes (restjes kun je in de koelkast of vriezer bewaren)
  • 50 milliliter dikke kokos melk (restjes kun je in de koelkast of vriezer bewaren)
  • scheutje water
  • rijst of kokosolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Haal eerst de tahoe uit de verpakking en laat deze uitlekken in een vergiet. Snijd de tahoe in blokjes (ter grootte van een dobbelsteen) en dep ze droog met een stukje keukenpapier. Verhit een ruime scheut olie in een grote koekenpan en bak de blokjes aan alle kanten bruin. Ondertussen kun je de boontjes gaan maken.

Doe de ui met de knoflook, laos, suiker en sambal in een vijzel of keukenmachientje en maal er een pasta (boemboe) van. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit de boemboe aan. Verkruimel de trassi boven de pan en voeg de tomatenblokjes, de kokosmelk en de laurierbladen toe samen met het groentebouillonpoeder. Bak dit goed aan.

Voeg nu de (bevroren) boontjes toe en schep het goed om. Voeg een klein scheutje water toe om het wat ‘losser’ te maken. Ik vind het zelf lekker bij dit gerecht dat het niet te nat is. Vind je dat wel lekker, voeg dan gerust meer water toe. Laat de boontjes gaar worden op zacht vuur onder af en toe omscheppen. En kijk of de tahoe al bruin is.

Schep nu de tahoe bij de boontjes en schep het goed om. Dit gerecht kun je eigenlijk bij alle Indische gerechten serveren.

Sambal goreng boontjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

3 Reacties

  1. Hoi Simone , Ik heb afgelopen zondag dit bijgerecht gemaakt, en moet zeggen het was heerlijk. Dit is een blijvertje, en ga zeker nog meer recepten van je maken. Erg leuke site. Vriendelijke groet van Margreet.

  2. Hoi,
    Kan ik dit gerecht invriezen ?Smaakt de tahoe dan nog lekker?:)
    Groetjes, Ursela

    • Hoi Ursela, eerlijk gezegd vind ik dit gerecht niet zo lekker als het ingevroren geweest is. De tahoe is dan inderdaad niet lekker van structuur. Je zou bv wel het gerecht kunnen voorbereiden en de basis (boontjes) kunnen invriezen. De tahoe zou je er dan op de dag zelf bij kunnen bakken en doorheen kunnen doen. Maar als je een restje van dit gerecht over hebt zou ik die lekker de volgende dag opeten! Groet, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*