Eetspiratie » Sambal goreng boontjes met tahoe
Sambal goreng boontjes met tahoe

Sambal goreng boontjes met tahoe

Sambal goreng boontjes met tahoe, een variant op het geliefde pittige boontjes recept. Knapperige sperzieboontjes met zachte gebakken blokjes tahoe, samen in een saus van sambal. Serveer dit gerecht met rijst of als onderdeel van een rijsttafel.

Dit gerecht is een uitbreiding van het gerecht sambal goreng boontjes, ook weleens sambal boontjes genoemd. Tahoe leent zich makkelijk voor dit gerecht want het neemt heel goed smaken op. Je kunt de tahoe frituren in een laagje olie maar je kunt deze ook heel goed bakken in de airfryer. Dit scheelt een hoop vet en maakt het gerecht een tikkeltje gezonder. Maar wil je liever het frituren dan kan dit natuurlijk ook prima. Als je de tahoe vooraf goed uitperst, neemt het alle smaken op. Sla deze stap daarom niet over. Hoe je het beste vocht uit een blok tahoe perst, lees je hier.

Sambal goreng boontjes met tahoe

Voor deze versie gebruik je in de basis dezelfde ingrediënten als bij het sambal goreng boontjes recept. Dit vul je aan met een paar andere ingrediënten om het net weer een andere twist te geven. De pittigheid bepaal je natuurlijk zelf. Voeg de sambal toe naar smaak. Liever iets minder dan teveel want dit is later moeilijk te corrigeren. Extra sambal erbij serveren kan natuurlijk altijd. Als ik sperziebonen gebruik kies ik meestal voor de diepvriesvariant. Dat is makkelijk en ‘goedkoper’ dan de versie variant. Het enige recept waar ik verse sperziebonen gebruik is in dit recept voor geroosterde sperziebonen uit de oven of airfryer.

Sambal goreng boontjes met tahoe

Sambal goreng boontjes met tahoe

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

35

minuten

Maak sambal goreng boontjes nog lekkerder door blokjes gebakken tahoe toe te voegen.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 450 gram (diepvries) sperziebonen

  • 375 gram tahoe (in de winkel tofu genoemd)

  • 4 laurierblaadjes

  • 1 ui grof gesneden

  • 2 tenen knoflook grof gesneden

  • 1 – 1,5 eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 1 – 2 theelepels suiker

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje)

  • 100 milliliter tomatenblokjes

  • 50 – 100 milliliter kokosmelk

  • halve theelepel trassi (optioneel)

  • olie om in te bakken

  • scheutje water

  • zout en peper naar smaak

Bereiding:

  • Begin met het uitpersen van de tahoe (dit duurt ongeveer 15 minuten). Snijd deze vervolgens in even grote blokjes. Bak de blokjes in olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Of bak ze in de airfryer zoals hierboven omschreven. Leg de gebakken blokjes apart tot gebruik.
  • Snijd de ui en knoflook grof, en doe deze met 1 theelepel laos, 2 theelepels suiker, sambal oelek naar smaak en optioneel een halve theelepel trassi in een foodprocessor. Maak hier een pasta (boemboe) van. Je kunt dit ook doen met een staafmixer. Voeg eventueel een scheutje water toe als de pasta te droog is.
  • Doe een eetlepel olie in een wok of diepe pan en fruit hierin de boemboe met de 4 laurierbladen aan voor ongeveer 4 minuten. Voeg de tomatenblokjes en het groentebouillonpoeder (of een verkruimeld blokje) toe. Schep alles goed om.
  • Voeg de (bevroren) sperzieboontjes toe en bak deze mee. Schenk daarna de kokosmelk erbij en laat de boontjes sudderen tot ze beetgaar zijn. Breng het gerecht op smak met zout en peper.
  • Als laatste voeg je de tahoe toe. Schep deze goed door het gerecht en laat het even warm worden. Serveer dit gerecht met rijst en een frisse komkommersalade.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)