Tofu bakken in de airfryer. Als je dit een keer gedaan hebt, wil je het zeker vaker doen. Het is namelijk een hele handige en snelle manier om tofu te bereiden. Geen gedoe met laagjes maïzena voor een crispy buitenkant, maar gewoon kort marineren en hup de airfryer in.
Ik gebruik de termen tofu en tahoe. Tofu is de naam die in Nederland gebruikt wordt en tahoe is de Indonesische benaming. Ik ben opgegroeid met de term tahoe. Tofu en tahoe zijn dus hetzelfde product. Er zijn een aantal voordelen als je tofu in de airfryer bereidt. Je hoeft (bijna) geen olie te gebruiken, je hebt geen last van nare geurtjes (zoals olie in je haar) en het is snel en simpel. Doordat je nagenoeg geen olie gebruikt, is het ook een gezonde bereidingswijze. Tempeh kun je ook prima bereiden in de airfryer (lees hier hoe je dat doet).
Tofu bakken in de airfryer
Als je tofu wilt gaan bakken dan kies je altijd voor stevige (firm) tofu. In de supermarkt kom je eigenlijk altijd de stevige tofu variant tegen. Soft of silken tofu wordt tot op heden alleen nog in de toko verkocht. Het eerste dat je gaat doen, is het vocht uit de tofu persen. Eerder schreef ik daar een uitgebreid artikel over (die je hier kunt teruglezen). Pers het vocht eruit met behulp van een speciale tofupers, zet er iets zwaars op of wikkel de tofu in een schone theedoek en druk het vocht eruit.
Als het meeste vocht uit de tofu is geperst, kun je de tofu gaan snijden. Belangrijk is om de blokjes niet te klein te snijden. Snijd de tofu in 5 plakken en snijd uit een plakje 4 blokjes. Ik ga hier uit van een blok van 375 gram, dit is genoeg voor twee personen. Wil je meer tofu verdubbel dan het recept. Gebakken tofu kun je prima 1 tot 2 dagen in een bakje in de koelkast bewaren. De smaak van de tofu is wel het lekkerst als het net gebakken is. Eenmaal gebakken kun je het ook verwerken in een roerbakschotel, nasi goreng, een salade of een (noedel)soep. Het is ook een prima snack om zowel warm als koud te eten. Heerlijk met een dipsausje of een drizzle sriracha.
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Tofu of tahoe bakken in de airfryer
4
personen25
minuten10
minuten30
minutenBereid de lekkerste gebakken crispy tofu in de airfryer. Snel klaar, je hebt maar een paar ingrediënten uit je voorraadkast nodig en maar een kleine hoeveelheid olie om te bakken. Een lekker bijgerecht, eiwitrijk tussendoortje of snack.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 pakken tofu (vocht eruit geperst) a 375 gram
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
1 eetlepel nutritional yeast oftewel edelgistvlokken (optioneel, wel een aanrader)
olie (ik gebruik olijfolie spray)
BEREIDING
- Laat het vocht weglopen uit het bakje tofu en haal het blok eruit. Pers het vocht uit het blok op één van de manieren zoals hierboven omschreven.
- Snijd de tofu in plakken en snijd vervolgens de plakken in grote blokjes (zie tekst boven de receptenkaart).
- Meng in een ruime kom 2 eetlepels sojasaus met 1 theelepel knoflookpoeder een halve theelepel uienpoeder en optioneel 1 eetlepel edelgistvlokken (nutritional yeast). Meng dit tot een papje en doe de blokjes tofu erbij. Schep de tofu voorzichtig om met een (siliconen) spatel. Laat dit 5 minuten staan.
- Spray de bodem van de airfyer in met een beetje (olijf)olie spray. Of doe een beetje olijfolie op een stukje bakpapier en leg dit op de bodem van de airfryer. Zo voorkom je dat de tofu straks aan de bodem vastplakt.
- Doe de tofu over in de airfryer. Verdeel de blokjes netjes over de bodem. Stel een temperatuur van 200 graden in voor 10 minuten. Hussel halverwege de baktijd een keertje zodat de tofu rondom bruin wordt. De tofu is nu bruin aan de buitenkant en lekker zacht van binnen. Je kunt het zowel warm als koud eten.
AANTEKENINGEN
- Tofu is eiwitrijk en neutraal van smaak. Het is op heel veel manieren te gebruiken. Je kunt het bakken, rauw eten, koken en frituren. Daarnaast is tofu ook vriendelijk voor je portemonnee. Het is in de koelkast ook lang houdbaar. Na aankoop kun je het nog zeker 1 maand bewaren in de koelkast. Het is dus handig om altijd een voorraadje tofu in huis te hebben. Lees in dit artikel alles over tofu.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, dat is niet aan te raden. Ongebakken tofu kun je wel prima invriezen.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Eieren koken in de airfryer
- Krokante tofu uit de oven
- Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer
- Geroosterde broccoli uit de oven of airfryer
- Tahoe ketjap
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.