Eetspiratie » Tofu bakken in de airfryer
Tofu bakken in de airfryer

Tofu bakken in de airfryer

Tofu bakken in de airfryer. Als je dit een keer gedaan hebt, wil je het zeker vaker doen. Het is namelijk een hele handige en snelle manier om tofu te bereiden. Geen gedoe met laagjes maïzena voor een crispy buitenkant, maar gewoon kort marineren en hup de airfryer in.

Ik gebruik de termen tofu en tahoe. Tofu is de naam die in Nederland gebruikt wordt en tahoe is de Indonesische benaming. Ik ben opgegroeid met de term tahoe. Tofu en tahoe zijn dus hetzelfde product.

Er zijn een aantal voordelen als je tofu in de airfryer bereidt. Je hoeft (bijna) geen olie te gebruiken, je hebt geen last van nare geurtjes (zoals olie in je haar) en het is snel en simpel. Doordat je nagenoeg geen olie gebruikt, is het ook een gezonde bereidingswijze. Tempeh kun je ook prima bereiden in de airfryer (lees hier hoe je dat doet).

Tofu bakken in de airfryer

Als je tofu wilt gaan bakken dan kies je altijd voor stevige (firm) tofu. In de supermarkt kom je eigenlijk altijd de stevige tofu variant tegen. Soft of silken tofu wordt tot op heden alleen nog in de toko verkocht. Het eerste dat je gaat doen, is het vocht uit de tofu persen. Eerder schreef ik daar een uitgebreid artikel over (die je hier kunt teruglezen). Pers het vocht eruit met behulp van een speciale tofupers, zet er iets zwaars op of wikkel de tofu in een schone theedoek en druk het vocht eruit.

Als het meeste vocht uit de tofu is geperst, kun je de tofu gaan snijden. Belangrijk is om de blokjes niet te klein te snijden. Snijd de tofu in 5 plakken en snijd uit een plakje 4 blokjes. Ik ga hier uit van een blok van 375 gram, dit is genoeg voor twee personen. Wil je meer tofu verdubbel dan het recept. Gebakken tofu kun je prima 1 tot 2 dagen in een bakje in de koelkast bewaren. De smaak van de tofu is wel het lekkerst als het net gebakken is. Eenmaal gebakken kun je het ook verwerken in een roerbakschotel, nasi goreng, een salade of een (noedel)soep.

Tofu of tahoe bakken in de airfryer

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

30

minuten

De airfryer is perfect om tofu in te bereiden en je hebt er bijna geen olie voor nodig.

Ingrediënten

  • 2 pakken tofu (vocht eruit geperst) a 375 gram

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • olie (ik gebruik olijfolie spray)

Hoe maak je het?

  • Laat het vocht weglopen uit het bakje tofu en haal het blok eruit. Pers het vocht uit het blok op één van de manieren zoals hierboven omschreven.
  • Snijd de tofu in plakken en snijd vervolgens de plakken in grote blokjes (zie tekst boven de receptenkaart).
  • Doe de tofu in een grote kom en besprenkel met 2 eetlepels sojasaus. Voeg knoflookpoeder en uienpoeder toe en schep de tofu voorzichtig om met een (siliconen) spatel. Laat dit 5 minuten staan.
  • Spray de bodem in met een beetje olijfolie spray. Of doe een beetje olijfolie op een stukje keukenpapier en vet de bodem hiermee in. Zo voorkom je dat de tofu aan de bodem vastplakt.
  • Doe de tofu over in de airfryer. Verdeel de blokjes over de bodem. Stel een temperatuur van 200 graden in voor 10 minuten. Hussel halverwege de baktijd een keertje zodat de tofu rondom bruin wordt. De tofu is nu bruin aan de buitenkant en lekker zacht van binnen. Je kunt het zowel warm als koud eten.

Aantekeningen

  • Tofu is eiwitrijk en neutraal van smaak. Het is op heel veel manieren te gebruiken. Je kunt het bakken, rauw eten, koken en frituren. Daarnaast is tofu ook vriendelijk voor je portemonnee. Het is in de koelkast ook lang houdbaar. Na aankoop kun je het nog zeker 1 maand bewaren in de koelkast. Het is dus handig om altijd een voorraadje tofu in huis te hebben.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE