Eetspiratie » Brood bakken in de airfryer
Brood bakken in de airfryer

Brood bakken in de airfryer

Brood bakken in de airfryer. Kneden is niet nodig en de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Brood bakken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen (met een airfryer) kan dit dit recept maken. Zelf brood bakken is leuk en niets is lekkerder dan de geur van vers gebakken brood.

Zoals ik al vaker heb geschreven; ik ben geen bakker. Ik ben geen ster in zoetigheden bakken zoals cakes of taarten. Maar een brood bakken dat doe ik wel graag. Het liefst bak ik simpele broden met weinig ingrediënten. Een lekker brood heeft ook niet veel nodig. Het liefst eet ik het met kruidenboter bij een lekkere soep.

Brood bakken in de airfryer

Normaal gesproken bak ik brood in de oven of in een koekenpan. Maar er is ook een andere makkelijke manier om brood te bakken, namelijk met de airfryer (ook wel heteluchtfriteuse genoemd). Ik gebruik een springvorm van 20 centimeter doorsnede om het deeg in te leggen. Heb je geen bakvorm dan kun je prima een springvorm of een andere passende ovenschaal gebruiken. De eerste keer laat je het brood rijzen in de kom waar je het deeg in gemaakt hebt. De tweede rijs is in de airfryer, maar deze staat dan uit. Hierin laat je het deeg ongeveer 30 minuten rijzen, het zal dan in hoeveelheid verdubbelen. Pas na de tweede rijs zet je de airfryer aan om het brood af te bakken.

Het handige van dit brood is dat je het niet hoeft te kneden. Je gebruikt je spatel om het deeg te mengen en dat is alles. Een ‘no knead bread’, dus geen vieze handen en weinig afwas. Het deeg is vrij ‘vloeibaar’ maar dit komt goed na het rijzen. Bestrooi het deeg bij de 2e rijs eventueel met zaadjes die je lekker vindt. Ik gebruikte nigella zaadjes (die soms op Turks brood zitten). Maar sesamzaadjes of maanzaad zijn ook lekkere opties. Een snufje grof zeezout op het brood is ook erg lekker.

Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Brood bakken in de airfryer
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Brood bakken in de airfryer

Brood bakken in de airfryer

Recipe by Simone | Eetspiratie
4.0 from 66 votes
Course: Ontbijt, Lunch, BijgerechtCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Porties

1

brood
Voorbereiding

15

minutes
Rijstijd

2

hours 
Baktijd

25

minuten
Totale tijd

2

hours 

40

minutes

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast bak je heel eenvoudig een lekker brood in de airfryer. Ideaal als je geen oven hebt of bijvoorbeeld een brood wilt bakken op de camping. Kneden is bijna niet nodig en de baktijd is ongeveer 25 tot 30 minuten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 330 gram bloem

  • 225-250 milliliter lauw water

  • 7 gram gist (1 zakje)

  • halve theelepel zout

  • 1 theelepel suiker

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Doe 7 gram gist (1 zakje) met 225 – 250 milliliter lauw water in een maatbeker en voeg 1 theelepel suiker toe. Roer dit mengsel even door elkaar en laat dit 5 minuten staan zodat de gist geactiveerd kan worden. Het mengsel moet gaan bubbelen.
  • Weeg 330 gram bloem af. Doe dit in een kom en schenk 200 milliliter van het gistmengsel erbij. Meng het deeg door elkaar en voeg beetje bij beetje de rest van het gistmengsel toe. Voeg ook een halve theelepel zout toe. Het deeg is vrij vloeibaar. Roer het goed door met een stevige spatel.
  • Smeer de kom met het deeg lichtjes in met een beetje olie zodat deze er straks makkelijk uit komt. Dek de kom af met een stukje huishoudfolie en een theedoek en laat minimaal 1,5 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is.
  • Als het deeg de eerste keer gerezen heeft, vet je lichtjes de bakvorm of springvorm in die je gaat gebruiken. Schep het deeg over in de bakvorm met behulp van de spatel. Bestrooi het brood eventueel met sesamzaadjes of maanzaadjes.
  • Zet de bakvorm met het deeg in de lade van airfryer en schuif deze dicht. De airfryer staat uit. Laat het brood hierin nog 30 minuten rijzen.
  • Als het brood voor de tweede keer gerezen is, stel je een temperatuur van 190 graden in voor 25 minuten. Bak het brood en check na 25 minuten of het brood gaar is. Als het brood nog te licht van kleur is bak je het nog 5 minuten langer.
  • Haal de bakvorm uit de lade en laat het brood 5 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Snijd het in plakken en serveer direct. Het brood is ook prima in te vriezen.

AANTEKENINGEN

  • Serveer het brood direct, of vries het (eventueel in plakken) in. Zo blijft het brood lekker vers.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.