Eetspiratie » Brood bakken in de airfryer
Brood bakken in de airfryer

Brood bakken in de airfryer

Brood bakken in de airfryer. Kneden is niet nodig en de ingrediënten heb je waarschijnlijk al in je voorraadkast staan. Brood bakken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen (met een airfryer) kan dit dit recept maken. Zelf brood bakken is leuk en niets is lekkerder dan de geur van vers gebakken brood.

Zoals ik al vaker heb geschreven; ik ben geen bakker. Ik ben geen ster in zoetigheden bakken zoals cakes of taarten. Maar een brood bakken dat doe ik wel graag. Het liefst bak ik simpele broden met weinig ingrediënten. Een lekker brood heeft ook niet veel nodig.

Brood bakken in de airfryer

Normaal gesproken bak ik brood in de oven of in een koekenpan. Maar er is ook een andere makkelijke manier om brood te bakken, namelijk met de airfryer (ook wel heteluchtfriteuse genoemd). Ik gebruik een bakvorm om het deeg in te leggen. Heb je geen bakvorm voor de airfryer, dan kun je prima een springvorm of een andere passende ovenschaal gebruiken. De eerste keer laat je het brood rijzen in de kom. De tweede rijs is in de airfryer, maar deze staat dan uit. Hier laat je het deeg ongeveer 30 minuten rijzen, het zal dan in hoeveelheid verdubbelen. Pas na de tweede rijs zet je de airfryer aan om het brood af te bakken.

Het handige van dit brood is dat je het niet hoeft te kneden. Je gebruikt je spatel om het deeg te mengen en dat is alles. Een no knead bread, dus geen vieze handen en weinig afwas. Het deeg is vrij ‘vloeibaar’ maar dit komt goed na het rijzen. Bestrooi het deeg bij de 2e rijs eventueel met zaadjes die je lekker vindt. Ik gebruikte nigella zaadjes (die soms op Turks brood zitten). Maar sesamzaadjes of maanzaad zijn ook lekkere opties. Een snufje grof zeezout op het brood is ook erg lekker.

Brood bakken in de airfryer

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

1

uur 

15

minuten
Total time

1

uur 

55

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast, bak je heel eenvoudig een brood in de airfryer.

Ingrediënten

  • 330 gram 330 bloem

  • 225 – 250 milliliter 225 – 250 lauw water

  • 7 gram 7 gist

  • halve theelepel halve zout

  • 1 theelepel 1 suiker

  • 1 eetlepel 1 olie

Hoe maak je het?

  • Doe de gist met het lauwe water in een maatbeker en voeg een theelepel suiker toe. Laat dit even staan zodat de gist geactiveerd kan worden. Het mengsel gaat bubbelen.
  • Weeg de bloem af. Doe dit in een kom en schenk 200 milliliter van het gistmengsel erbij. Meng het deeg door elkaar en voeg beetje bij beetje de rest van het gistmengsel toe. Voeg ook het zout toe. Het deeg is vrij vloeibaar. Roer het goed door met een stevige spatel.
  • Smeer de kom met het deeg lichtjes in met een beetje olie zodat deze er straks makkelijk uit komt. Dek de kom af met een stukje huishoudfolie en een theedoek en laat minimaal 1,5 uur rijzen of tot het deeg verdubbeld is.
  • Als het deeg de eerste keer gerezen heeft, vet je lichtjes de bakvorm of springvorm in die je gaat gebruiken. Schep het deeg over in de bakvorm met behulp van de spatel. Bestrooi het brood eventueel met sesamzaadjes of maanzaadjes.
  • Schuif de bakvorm met het deeg in de airfryer, de airfryer staat uit. Laat het brood hierin nog 30 minuten rijzen.
  • Als het brood voor de tweede keer gerezen is, stel je een temperatuur van 190 graden in voor 25 minuten. Na 25 minuten check je of het brood gaar is. Als het brood nog te licht van kleur is bak je het nog 5 minuten langer.
  • Haal de bakvorm uit de lade en laat het brood 5 minuten afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Snijd het in plakken en serveer direct. Het brood is ook prima in te vriezen.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE