Speltbrood

Speltbrood

In de luchtrommel van de kinderen geef ik zo af en toe eens een boterham mee. Ik geef ze dan het liefst lekker vers gebakken speltbrood. Een recept voor speltbrood mag dan natuurlijk niet ontbreken op deze website, dus hierbij mijn versie van dit lekkere brood.

Ingrediënten

  • 250 gram speltmeel
  • zakje gist van 7 gram
  • 250 gram speltbloem
  • eetlepel honing
  • 250 milliliter lauwwarm water
  • flinke theelepel zout
  • 3 eetlepels neutrale olie
  • optioneel: 2 eetlepels lijnzaad, 3 eetlepels sesamzaad, 1 eetlepel maanzaad

Hoe maak je het?

Doe de honing met 50 milliliter lauwwarm water in een kommetje en voeg de gist toe. Dit gaat borrelen en dat is ook de bedoeling. Laat dit even apart staan.

Doe nu het meel samen met de bloem, het zout, de rest van het water, 2 eetlepels olie en de zaden in een grote kom (eventueel meteen in de mengkom van je keukenmachine). Meng dit even door elkaar met een spatel. Nu kan het gistmengsel erbij. Je kunt het deeg kneden met je handen of in de machine. Als het deeg te droog is voeg dan nog een heel klein beetje water toe.

Als het een mooie bal is geworden smeer je de deegbal in met een klein beetje olie en dek je het toe met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen. Ondertussen kun je andere klusjes in huis doen.

Deeg speltbrood

Als het goed is, is nu het deeg in volume verdubbeld. Haal het deeg uit de kom en kneed goed door. Vet een bakblik in met wat olie. Rek het deeg nu net zo lang als het bakblik (ik gebruikte een cakevorm) en maak er een plak van. Vouw deze dubbel en leg het deeg met de naad naar beneden in het blik. Dek het af met huishoudfolie of een doek en laat het nog een uur rijzen.

Speltbrood 2

Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden en bestrooi het brood eventueel nog met wat zaden. Om een knapperige korst te krijgen zet je een klein schaaltje warm water in de oven bij het brood.
Je kunt het brood ook bestrijken met wat melk voor een knapperige korst. Als de baktijd van ongeveer 35 á 40 minuten verstreken is, haal je het brood uit de oven en laat je het even afkoelen. Na 10 minuten kun je hem uit de vorm halen. Snijd het brood pas als het is afgekoeld! Even geduld!

Je kunt het brood in plakken snijden en bewaren in de vriezer, zo heb je altijd zelfgebakken brood in huis.

Tip: als je brood bakken leuk vind bak dan ook eens een focaccia!

Speltbrood 1

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Lijkt me lekker, maar hoelang moet het brood in de oven?

    • Bedankt voor je berichtje! Ik was het vergeten om erbij te zetten.. maar het brood moet 35 á 40 minuten in de oven. Het staat nu ook in het recept. Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*