Speltbrood zelf maken is heel eenvoudig. Je hebt niet veel ingrediënten nodig om een lekker brood te maken. Niets ruikt lekkerder dan een versgebakken brood, een geur waar ik persoonlijk heel blij van word. Het is ook moeilijk om te wachten tot het brood is afgekoeld en je hem kunt snijden. Vers brood wat ik over heb vries ik het liefst direct in, zo blijft het lekker en de korst knapperig.
Ik ben eigenlijk geen bakker. Zoete baksels zijn echt niet aan mij besteed. Ik ben ook meer van het hartige dan van het zoete. Maar een brood bakken dat durf ik wel aan. Voorheen maakte ik zelfs mijn eigen zuurdesem starter en bakte daar brood mee. Mijn starter genaamd ‘Bread Pitt’ rust momenteel in de vriezer en mag er weer uitkomen als ik weer zuurdesembrood wil gaan bakken.
Op mijn blog zijn inmiddels verschillende brood recepten te vinden, zelfs een voor de airfryer. Bekijk dat recept hier. Mijn favoriete brood is naan, gevolgd door foccacia. Maar tegen een lekker knapperig speltbrood met verschillende zaden en pitjes zeg ik ook geen nee!
Speltbrood
Als je brood gaat bakken zul je ontdekken hoe eenvoudig het is. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het deeg twee keer moet rijzen. Hier gaat de meeste tijd in zitten. Maar een lekker brood heeft tijd nodig en dat proef je ook terug.
Ook is het gist belangrijk. Als deze niet gaat bubbelen zal je brood niet gaan rijzen. Ik doe de gist meestal in een maatbekertje en schenk daarop lauwwarm water, want dat vindt gist lekker. Zo maak je hem een beetje wakker. Daarna geef je hem ook wat eten in de vorm van honing of suiker. Als je dit even kort roert en laat staan zul je zien dat er bubbeltjes of bellen gaan vormen. Die bubbels heb je nodig om je brood straks te laten rijzen. Gaat je gist niet bubbelen? Neem dan een ander zakje en probeer het opnieuw.
Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.