Eetspiratie » Speltbrood
Speltbrood

Speltbrood

Speltbrood zelf maken is heel eenvoudig. Je hebt niet veel ingrediënten nodig om een lekker brood te maken. Niets ruikt lekkerder dan een versgebakken brood, een geur waar ik persoonlijk heel blij van word. Het is ook moeilijk om te wachten tot het brood is afgekoeld en je hem kunt snijden. Vers brood wat ik over heb vries ik het liefst direct in, zo blijft het lekker en de korst knapperig.

Ik ben eigenlijk geen bakker. Zoete baksels zijn echt niet aan mij besteed. Ik ben ook meer van het hartige dan van het zoete. Maar een brood bakken dat durf ik wel aan. Voorheen maakte ik zelfs mijn eigen zuurdesem starter en bakte daar brood mee. Mijn starter genaamd ‘Bread Pitt’ rust momenteel in de vriezer en mag er weer uitkomen als ik weer zuurdesembrood wil gaan bakken.

Op mijn blog zijn inmiddels verschillende brood recepten te vinden, zelfs een voor de airfryer. Bekijk dat recept hier. Mijn favoriete brood is naan, gevolgd door foccacia. Maar tegen een lekker knapperig speltbrood met verschillende zaden en pitjes zeg ik ook geen nee!

Speltbrood

Als je brood gaat bakken zul je ontdekken hoe eenvoudig het is. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het deeg twee keer moet rijzen. Hier gaat de meeste tijd in zitten. Maar een lekker brood heeft tijd nodig en dat proef je ook terug.

Ook is het gist belangrijk. Als deze niet gaat bubbelen zal je brood niet gaan rijzen. Ik doe de gist meestal in een maatbekertje en schenk daarop lauwwarm water, want dat vindt gist lekker. Zo maak je hem een beetje wakker. Daarna geef je hem ook wat eten in de vorm van honing of suiker. Als je dit even kort roert en laat staan zul je zien dat er bubbeltjes of bellen gaan vormen. Die bubbels heb je nodig om je brood straks te laten rijzen. Gaat je gist niet bubbelen? Neem dan een ander zakje en probeer het opnieuw.

Speltbrood

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

1

brood
Voorbereiding

1

uur 

15

minuten
Oventijd

35

minuten
Total time

1

uur 

50

minuten

Een simpel speltbrood met zaden en pitjes.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 250 gram 250 speltmeel

  • 250 gram 250 speltbloem

  • 7 gram 7 gist (1 zakje)

  • 1 eetlepel 1 honing of agave siroop

  • 250 milliliter 250 lauwwarm water

  • 1 theelepel 1 zout

  • 3 eetlepels 3 neutrale olie (zonnebloem olie)

  • 2 eetlepels 2 gemalen lijnzaad

  • 3 eetlepels 3 sesamzaad

  • 1 eetlepel 1 maanzaad (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Doe de honing of agave siroop met 50 milliliter lauwwarm water in een kommetje en voeg de gist toe. Roer dit door elkaar. Zet dit even apart zodat de gist geactiveerd wordt en er bubbeltjes ontstaan.
  • Doe nu het meel samen met de bloem, het zout, de rest van het water, 2 eetlepels olie en de zaden in een grote kom (eventueel direct in de mengkom van je keukenmachine).
  • Meng dit even door elkaar met een spatel. Vervolgens voeg je het gistmengsel toe. Je kunt het deeg kneden met je handen of in de machine. Als het deeg te droog is voeg dan nog een heel klein beetje water toe.
  • Als het een mooie stevige deegbal is geworden smeer je deze in met een klein beetje olie. Smeer ook een beetje olie in de bodem van de kom. Leg de bal in de kom en dek deze af met een vochtige theedoek of huishoudfolie. Laat het deeg ongeveer een uur tot anderhalf uur rijzen. Of tot het is verdubbeld in volume.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed goed door. Vet een bakblik in met een beetje olie. Rek het deeg nu net zo lang als het bakblik (ik gebruikte een cakevorm) en maak er een plak van. Vouw deze dubbel en leg het deeg met de naad naar beneden in het blik. Dek het af met huishoudfolie of een doek en laat het nog een uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op ongeveer 200 graden en bestrooi het brood eventueel nog met wat zaden. Om een knapperige korst te krijgen zet je een klein schaaltje warm water in de oven bij het brood. Je kunt het brood ook bestrijken met melk voor een knapperige korst.
  • Als de baktijd van ongeveer 35 á 40 minuten verstreken is, haal je het brood uit de oven en laat je het even afkoelen. Na 10 minuten kun je hem uit de vorm halen. Snijd het brood pas als het volledig is afgekoeld.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE