Eetspiratie » Makkelijk volkorenbrood recept
Makkelijk volkoren brood recept

Makkelijk volkorenbrood recept

Makkelijk volkorenbrood recept, lekker, vers en vol vezels. Zelf brood bakken lijkt veel werk, maar in de praktijk valt dat eigenlijk best wel mee. Je hebt weinig ingrediënten nodig en waarschijnlijk staat het meeste al in je voorraadkast. Het is een kwestie van ingrediënten samenvoegen, kneden en het deeg in de vorm laten rijzen tot het verdubbeld is. Daarna bak je het af in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten en laat je het brood afkoelen voordat je het aansnijdt.

Waarom zou je zelf brood willen bakken als je het ook makkelijk in de supermarkt kunt kopen? Persoonlijk vind ik het erg leuk om te doen. Ik kan zelf bepalen welke ingrediënten ik gebruik en het geeft voldoening om zelf brood te maken. Ik bak er het liefst meerdere tegelijk, snijd ze en vries ze vervolgens in.

Makkelijk volkorenbrood recept

Biologisch volkorenmeel kun je in elke supermarkt kopen of bij een molen bij jou in de buurt. Verder heb je een zakje gist, water, olijfolie, zout en een beetje suiker nodig. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar volkorenbrood – of soms een speltbrood in plaats van witbrood – en dit recept is voor iedereen eenvoudig te maken. Optioneel kun je 1 eetlepel tarwegluten aan dit recept toevoegen, ook wel vital wheat gluten genoemd. Ik heb dit in huis omdat ik weleens seitan (tarwevlees) maak. De tarwegluten zorgen voor nog meer rijs, maar het is een optioneel ingrediënt. Je hebt het niet perse nodig. Deze handige tip komt van het blog Sweet Simple Vegan.

Mix mix mix
SMEG Keukenmachine 800 Watt

SMEG Keukenmachine 800 Watt

Een onmisbare keukenmachine met 10 snelheden, een krachtige 800 Watt motor en een 4,8 liter mengkom kneed, mix en klop je moeiteloos elk deeg of beslag. Inclusief handige accessoires en verkrijgbaar in stijlvolle kleuren!

Normaal gesproken los je gist op in lauwwarm water met suiker om het gist te activeren. Bij dit recept maak je eerst een ‘sponge’. In plaats van gist, water en suiker, voeg je ook een deel van het meel alvast toe. Dit mengsel laat je even staan (15 minuten) zodat het gist wordt gevoed en geactiveerd. Het heeft iets weg van het maken van een ‘levain’ met een zuurdesemstarter. Daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe en kneed je het minstens 10 minuten met de hand of met behulp van een standmixer (ook wel keukenmachine genoemd). Vervolgens mag het meteen in de vorm en laat je het rijzen. Het zijn een paar kleine stappen, maar je hebt er in werkelijkheid maar 20 minuten werk aan. De rest is wachttijd en kun je iets anders gaan doen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Makkelijk volkorenbrood recept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Makkelijk volkorenbrood recept

Makkelijk volkorenbrood recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Ontbijt, Lunch, BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

brood
Voorbereiding

20

minuten
Rijstijd

1

uur 
Oventijd

25

minuten
Totale tijd

1

uur 

45

minuten

Maak zelf een heerlijk volkorenbrood. Vol vezels, makkelijk te maken en goed in te vriezen. 20 minuten werk, de rest is rijstijd en baktijd. Een brood waar je bijna geen omkijken naar hebt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 7 gram gist

  • 450 gram volkorenmeel

  • 50 gram tarwebloem

  • halve eetlepel suiker of agavesiroop

  • 360 milliliter water

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1,5 theelepel zout

  • 1 eetlepel tarwegluten (optioneel)

  • 1 eetlepel sesamzaadjes

  • olispray voor de bakvorm

BEREIDING

  • Begin met het maken van de sponge. Doe 240 milliliter lauwwarm water samen met een halve eetlepel suiker of agave siroop in een ruime kom of de mengkom van je standmixer. Voeg 150 gram volkorenmeel toe meng dit door elkaar met een garde of Deense deegklopper en laat dit afgedekt 15 minuten staan.
  • Zet ondertussen de rest van de ingrediënten klaar, 2 eetlepels olijfolie, 1,5 theelepel zout, optioneel 1 eetlepel tarwegluten, 120 milliliter water en, 50 gram bloem en de rest van het volkorenmeel, 300 gram.
  • Voeg na 15 minuten de ingrediënten genoemd bij stap 2 toe aan de sponge. Meng dit samen 10 minuten in de standmixer op de middelhoge stand tot een mooie deegbal. Of meng het eerst met een spatel of Deense deegklopper door elkaar en kneed het deeg vervolgens 10 minuten met de hand.
  • Spray een broodbakvorm (25 x 15 centimeter) in met een klein beetje olie. Bebloem je werkoppervlak en haal de deegbal uit de kom. Vorm er een rechthoek van. Sla de zijkanten naar binnen en rol het deeg van onder naar boven op, tot je een dikke rol krijgt. Stop de zijkantjes onder het brood en leg het in de bakvorm.
  • Besprenkel de bovenkant van het brood met een beetje water of spray het lichtjes in met een plantenspuit. Bestrooi met 1 eetlepel sesamzaadjes. Dek het brood af met een theedoek of een huishoudfolie. Laat het een uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden. Kook ondertussen water in de waterkoker en en pak er een klein ovenschaaltje bij. Als de oven is voorverwarmd zet je de temperatuur terug naar 220. Schenk een flinke scheut kokend water in het ovenschaaltje en zet deze in de oven samen met het brood.
  • Bak het brood in ongeveer 25 tot 30 minuten bruin en gaar. Haal het brood uit de bakvorm en laat het afkoelen op een rooster voor je het aansnijdt. Snijd het brood in plakken en vries het eventueel in.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.