Makkelijk volkorenbrood recept, lekker, vers en vol vezels. Zelf brood bakken lijkt veel werk, maar in de praktijk valt dat eigenlijk best wel mee. Je hebt weinig ingrediënten nodig en waarschijnlijk staat het meeste al in je voorraadkast. Het is een kwestie van ingrediënten samenvoegen, kneden en het deeg in de vorm laten rijzen tot het verdubbeld is. Daarna bak je het af in de oven voor ongeveer 25 tot 30 minuten en laat je het brood afkoelen voordat je het aansnijdt.
Waarom zou je zelf brood willen bakken als je het ook makkelijk in de supermarkt kunt kopen? Persoonlijk vind ik het erg leuk om te doen. Ik kan zelf bepalen welke ingrediënten ik gebruik en het geeft voldoening om zelf brood te maken. Ik bak er het liefst meerdere tegelijk, snijd ze en vries ze vervolgens in.
Makkelijk volkorenbrood recept
Biologisch volkorenmeel kun je in elke supermarkt kopen of bij een molen bij jou in de buurt. Verder heb je een zakje gist, water, olijfolie, zout en een beetje suiker nodig. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar volkorenbrood – of soms een speltbrood in plaats van witbrood – en dit recept is voor iedereen eenvoudig te maken. Optioneel kun je 1 eetlepel tarwegluten aan dit recept toevoegen, ook wel vital wheat gluten genoemd. Ik heb dit in huis omdat ik weleens seitan (tarwevlees) maak. De tarwegluten zorgen voor nog meer rijs, maar het is een optioneel ingrediënt. Je hebt het niet perse nodig. Deze handige tip komt van het blog Sweet Simple Vegan.

Normaal gesproken los je gist op in lauwwarm water met suiker om het gist te activeren. Bij dit recept maak je eerst een ‘sponge’. In plaats van gist, water en suiker, voeg je ook een deel van het meel alvast toe. Dit mengsel laat je even staan (15 minuten) zodat het gist wordt gevoed en geactiveerd. Het heeft iets weg van het maken van een ‘levain’ met een zuurdesemstarter. Daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe en kneed je het minstens 10 minuten met de hand of met behulp van een standmixer (ook wel keukenmachine genoemd). Vervolgens mag het meteen in de vorm en laat je het rijzen. Het zijn een paar kleine stappen, maar je hebt er in werkelijkheid maar 20 minuten werk aan. De rest is wachttijd en kun je iets anders gaan doen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.