Zelf eenvoudig seitan maken, hoe doe je dat? Je hebt misschien weleens van seitan gehoord. Maar wat is het nu precies en wat kun je er allemaal mee? Een ander woord voor seitan is ‘tarwevlees’. Dit klinkt misschien niet zo appetijtelijk, maar je zult versteld staan hoe lekker en veelzijdig het is. Het is één van de goedkoopste eiwitbronnen die er bestaat. En het leuke is, je kunt het heel makkelijk zelf maken.
Als ik over seitan vertel, weten de meeste mensen niet waarover ik het heb. Reden genoeg dus om er een informatief artikel over te schrijven en uit te leggen hoe je het zelf kunt maken. En nog belangrijker, wat kun je er allemaal mee doen? Zelf kwam ik een paar jaar geleden in aanraking met dit ‘tarwevlees’. Ik zocht naar vergelijkbare producten als tofu (tahoe) en tempeh en kwam uit bij seitan. Het wordt een vleesvervanger genoemd, maar eigenlijk doe je het product dan tekort net als bij tofu en tempeh. Het zijn producten op zich en veel meer dan alleen een ‘vleesvervanger’.
Ook is het niet iets nieuws want seitan werd al meer dan 1000 jaar geleden bereid en gegeten in China en Japan. Zen-boeddhisten aten dit als alternatief voor vlees en vis. Door TikTok is seitan de laatste jaren meer bekend geworden. Op filmpjes laten mensen zien hoe je van bloem en water ‘kip’ kunt maken. Mede door deze handige filmpjes is seitan populair geworden. Vooral voor mensen die plantaardig (vegan) eten.
Zelf eenvoudig seitan maken
Maar wat is seitan nu precies? Seitan wordt gemaakt van bloem en water of tarwegluten en water. Van een simpel pak bloem kun je dus je eigen ‘vlees’ maken. Bij de bloemvariant meng je bloem met water en ga je het net zolang wassen/spoelen tot het water zo wit als melk ziet. De bedoeling is om al het zetmeel uit de tarwe te wassen zodat de gluten overblijven. Pas als het water helder ziet, kun je het deeg gaan verwerken.
Maar heb je nu geen zin in dat wassen en spoelen dan kun je ook pure tarwegluten kopen. Dit is te koop onder de naam ‘vital wheat gluten’ of tarwegluten. Je koopt het online of bij een molenwinkel. Ik koop het bij de Zuidmolen in Groesbeek (niet gesponsord). Deze molen heeft ook een webshop waar je het online kunt bestellen. Aangezien het pure gluten zijn, is seitan niet geschikt voor mensen met een overgevoeligheid voor gluten of coeliakie. Bij het gebruik van tarwegluten hoef je het deeg niet te wassen maar hoef je het alleen maar te mengen, op smaak te brengen en het is klaar voor verdere verwerking.
Je hebt dus nu een deeg dat je verder gaat verwerken tot seitan. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kunt het koken, stomen, frituren, bakken en zelfs bereiden in de Crock-Pot Express. Bij elke bereiding krijg je een andere textuur. Voor dit artikel heb ik gekozen voor de simpelste manier namelijk: koken. Bij deze manier van bereiden (mijn persoonlijke favoriet) krijg je seitan met een zachte structuur. Dit vind ik persoonlijk het lekkerste om te verwerken in gerechten.
Het mengsel moet van tevoren wel op goed smaak gebracht worden, want de tarwegluten hebben van zichzelf geen smaak. Wel zuigt seitan alle smaken op als een spons. Dus als je je favoriete kruiden gebruikt, zal het daar ook naar gaan smaken. Ook de bouillon waar je het in kookt (ongeveer 1 uur) kun je op smaak brengen. Dit kun je doen met groentebouillon (vers of van een blokje of poeder), sojasaus of tamari (dit is traditioneel), ui, knoflook en zelfs bleekselderij en wortel. De bouillon kun je na het koken bewaren om de seitan in te bewaren of om een soep of saus mee te maken.
Er zijn ook ingrediënten waarmee je de structuur en textuur van de seitan mee kunt verbeteren. Het recept dat ik ga delen, heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden. Maar mocht je een beetje willen experimenteren met seitan maken dan zou je eens kunnen kijken naar ingrediënten zoals edelgist vlokken (voor de hartige smaak en voedingswaarde), kikkererwten of kikkererwtenmeel, bonen, tahin of silken tofu. Deze ingrediënten kun je toevoegen naast de kruiden die je lekker vindt. Het zorgt voor een zachtere structuur en het geeft de seitan extra voedingswaarde.
Wat kun je maken met seitan?
De seitan heeft een uur gekookt en is nu verdubbeld is volume. Je zult versteld staan van de hoeveelheid die je na bereiding overhoudt. Je laat de seitan nu afkoelen. Als je het een nachtje in de koelkast zet zal het de structuur alleen maar verbeteren. In principe kun je de seitan nu al eten. Het is zacht en squishy qua structuur. In de koelkast wordt hij steviger. Net als bij tofu is het lekker om er ‘iets’ mee te doen. Marineren, bakken, laten meestoven in een stoofschotel of curry. Het kan allemaal.
Voor welke gerechten kun je seitan gebruiken?
Dat zijn er teveel om op te noemen! Je kunt het in plakjes snijden en koud eten als brood beleg. Je kunt verschillende soorten seitan maken voor verschillende gerechten. Een seitan burger of een steak, pulled ‘pork’ of ‘chicken‘, ‘gyros’, een gehakbrood of zelfs ‘worst’. Het is ook perfect om sateetjes van te maken. Samen met mijn satémarinade is het een heerlijke combinatie. Er zijn zoveel mogelijkheden met seitan. Snijd het in plakken, blokjes, scheur het in stukjes of trek het met twee vorken uit elkaar. Marineer blokjes seitan in ketjap om toe te voegen aan nasi goreng. Snijd het in plakjes voor in wokgerechten. In reepjes gesneden kun je er ‘shoarma’ of ‘gyros’ van maken die je serveert in een pita.
Seitan is veelzijdig, goedkoop, een goede eiwitbron en het is betaalbaar. Het bevat geen cholesterol, maar ook geen B12. Bij commerciële vleesvervangers is dit vaak wel toegevoegd. Houd er dan rekening mee dat als je regelmatig seitan eet dat je op een andere manier B12 binnen krijgt bijvoorbeeld via een supplement. In de supermarkten natuurvoedingswinkels verkopen ze ook seitan. Dit is vaak erg prijzig en er wordt veel zout aan toegevoegd. Zelf maken is daarom een aanrader. Je kunt het eenmaal gemaakt twee weken bewaren in de bouillon in de koelkast. En je kunt het zes maanden bewaren in de bouillon in de vriezer.
Seitan recept
Voor dit artikel heb ik een heel eenvoudig recept gemaakt met simpele ingrediënten. Persoonlijk maak ik seitan het liefst in een grotere hoeveelheid omdat je het makkelijk kan bewaren en dan maar één keer de handeling hoeft te verrichten. Maar als je nog nooit seitan gemaakt hebt, is dit een makkelijk recept om mee te beginnen. Als je alle stappen volgt kan het eigenlijk niet mislukken. In de toekomst zal ik meerdere recepten gaan delen voor verschillende soorten seitan.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)