Eetspiratie » Seitan saté
Seitan saté

Seitan saté

Seitan saté, plantaardige saté die heel dichtbij de ‘echte’ saté komt. De seitan kun je (net zoals alle andere saté) marineren. Daarna rijg je het op satéprikkers en bak ze in een grote pan, grill je ze in een grillpan of rooster je ze op de (saté)barbecue. Serveer de plantaardige saté met een lekkere kruidige satésaus en je hebt de meest heerlijke vegan sateetjes.

Als je nog nooit van seitan hebt gehoord, is het handig om mijn uitgebreide artikel hierover te lezen. Hierin leg ik uit wat seitan is en wat je er allemaal mee kunt doen. Ook staat er een recept in zodat je het zelf kunt maken. Van dat recept kun je ook deze seitan saté maken.

Seitan saté

Je kunt seitan in de supermarkt en natuurvoedingswinkels kopen. Sommige toko’s verkopen het ook. Meestal zit dit in een pot en wordt het bewaard in de bouillon waarin het gekookt is. Die variant kun je ook gebruiken voor deze saté. Maar zelfgemaakte seitan saté is wel het lekkerst. Zoek je een alternatief voor tahoe (tofu) of tempeh dan is seitan een goede sojavrije optie. Het neemt namelijk heel goed smaken op. Dus een met een goede marinade komt je een heel eind. Ook is de satésaus natuurlijk belangrijk, want deze maakt het helemaal af. Deze saté is niet geschikt voor mensen die overgevoelig zijn voor gluten of coeliakie hebben.

Je maakt dus eerst het basis seitan recept (uit dit artikel) en laat de Italiaanse kruiden weg. Maak de hoeveelheid zoals beschreven staat in het recept (6 porties) en vries de porties die je niet gebruikt in. Zorg dat je goed het vocht uit de seitan drukt. Hierdoor kan de seitan straks meer marinade opnemen. Gebruik je seitan uit de winkel, knijp hier dan ook voorzichtig het vocht uit en marineer deze minimaal een nacht in een lekkere marinade. De marinade die ik voor deze saté gebruik is op basis van ketjap en een paar andere lekkere ingrediënten zoals djeroek poeroet (limoenblad). Het recept voor de marinade vind je hier. Deze seitan saté is dus een combinatie van twee recepten, de seitan en de marinade. Daarnaast kun je ook nog satésaus maken volgens dit recept.

Ideaal voor in de tuin de satebarbecue

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Seitan saté
Plantaardige (vegan) saté van seitan
Seitan saté

Seitan saté

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Porties

4

porties
Total time

0

minuten

Van seitan kun je heerlijke plantaardige saté maken.

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

 • seitan volgens dit recept (neem de porties die je nodig hebt en vries de rest in)

 • 1 portie marinade volgens dit recept (bij een grotere hoeveelheid saté verdubbel je de ingrediënten)

 • neutrale olie(spray)

 • 1 portie satésaus volgens dit recept (bij een grotere hoeveelheid saté verdubbel je de ingrediënten)

BEREIDING

 • Bereid de seitan volgens het recept of gebruik kant en klare seitan uit de winkel. Knijp voorzichtig het vocht eruit. Doe dit door de seitan in een zeef te leggen en er voorzichtig met een lepel op te drukken.
 • Snijd de seitan in kleinere stukjes of in de door jouw gewenste grootte. Het lekkerst is om de stukjes niet te groot te snijden. Dobbelsteenformaat werkt prima.
 • Zet een aantal satéprikkers in een groot glas water. Zo verbranden ze straks niet tijdens het roosteren (of grillen).
 • Bereid de marinade volgens het hierboven genoemde recept of klik hier. Breng de marinade goed op smaak want seitan mag goed gekruid worden.
 • Laat de seitan een aantal uur (minimaal 3 uur) of een nachtje marineren.
 • Rijg de stukjes seitan op de satéprikkers. Duw ze goed tegen elkaar aan zodat er geen ruimte tussen zit.
 • Grill of rooster de sateetjes op de barbecue of in een grillpan tot ze mooi bruin verkleurd zijn. Serveer met warme satésaus en eventueel fijngehakte pinda’s of gebakken uitjes.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.