Indo pulled pork

Indo pulled pork

Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is een van mijn meest bekeken en gemaakte recepten van mijn blog. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. De Amerikaanse versie van pulled pork met barbecuesaus is het meest bekend. Er was nog geen Indo variant dus bedacht ik een speciaal recept voor de slowcooker. Er zijn inmiddels al veel varianten op gemaakt maar dit is dus het enige echte originele recept voor Indo pulled pork.

Handige info vooraf

Ketjap manis

In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Andere merken ketjap kunnen dit gerecht een totaal andere smaak geven en dat zou jammer zijn. De ketjap die ik gebruik is verkrijgbaar in de supermarkt en toko.

Bouillon

In mijn recepten gebruik ik groentebouillonpoeder zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje of naar smaak een half verkruimeld bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.

Naar je eigen smaak maken

Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.

wat heb je nodig?

  • 1 kilo procureur (of hamlappen)

  • 3 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 uien

  • eetlepel azijn

  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (naar smaak)

  • 150 milliliter water

  • rode peper

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 kruidnagels

  • 1 steranijs

  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • theelepel (palm)suiker

  • eetlepel groentebouillonpoeder of stukje van een blokje

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
  • Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
  • Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
  • Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
  • Zet de sowcooker voor 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. 10 uur op low kan ook prima. Als de kooktijd verstreken is trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Proef en pas indien nodig nog iets aan.
  • Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

138 Reacties

  1. De pulled porc was een favoriet tijdens onze culinaire week, wij hebben het in de stoofpan gegaard, ruim 3 uur op zeer laag vuur, om je vingers bij af te likken , wat een smaak !

  2. Hi! Ik heb helaas geen slowcooker in mijn bezit, weet je toevallig de stooftijden als ik het op het fornuis maak?
    Alvast bedankt!

    • Hoi, ik denk op het fornuis een uurtje of 2,5 tot het vlees uit elkaar valt. Of dat je het met 2 vorken uit elkaar kunt trekken. Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone,
    Ik wil deze week je recept uitproberen. Nu zag ik dat het stuk procureur dat ik in de vriezer heb liggen maar liefst 2,5 kilo is. Heb je tips hoe ik die het beste klaar zou kunnen maken (verhouding ingredienten, kooktijd, slowcooker of oven)?
    Alvast bedankt!

    • Hoi, dat is een flink stuk! Ik geef meestal als tip de ingrediënten niet direct te verdubbelen maar het basis recept aan te houden en van alles een beetje meer te nemen. Ik kan je helaas geen exacte hoeveelheden geven. In de reacties onder dit bericht kun je wellicht nog wat info halen want ik krijg die vraag vaker. Zo heeft iemand laatst wel de ingrediënten verdubbeld en dat pakte goed uit. De kooktijd voor de slowcooker blijft gelijk ook al heb je een grotere hoeveelheid. De temperatuur van de slowcooker komt niet boven de 100 graden dus in de oven kun je ook een lage temp aanhouden. De oventijd durf ik niet precies in te schatten. Het zal sowieso meer dan 3 uurtjes nodig hebben denk ik. Ook hier staan diverse tips over in de reacties. Hopelijk heb je iets aan deze info :-) Cook ze! Groetjes, Simone

  4. Bedankt! Het is superlekker! Als kok mag je voorproeven 😉 . Morgen hebben we een heerlijke pulled porc. Ik heb ipv aanbakken in de pan de saute functie gebruikt van de ninja foodi max. Werkt prima !
    Ik zal zeker nog meer recepten uitproberen.

  5. Hoi Simone,
    Ik heb vanmiddag een slowcooker gekregen en op dit moment staat de pulled porc te sudderen. Nu kan ik het niet vandaag opeten maar wil ik het graag morgenavond eten.
    Kun je mij vertellen hoe ik het het beste op kan warmen? Ik ben ook erg benieuwd wat ik met het vocht en de boemboe moet doen; giet ik dat af en warm ik het vlees morgen zonder vocht in een pannetje op? Het ziet er nu heel sappig uit, ik ben bang dat het morgen in de pan ‘droog‘ wordt…

    • Hoi Anke, leuk dat je ook aan het cooken bent geslagen! Opwarmen kun je gewoon doen in een koekenpan of stoofpan. Het is juist de bedoeling dat er vocht bij zit, want dit is je saus. Als het vlees gaar is trek je het met 2 vorken uit elkaar en vermengd de pulled pork met de saus. Mijn advies, schep het vanavond over (vlees + saus) en doe in een grote bak of schaal. Dek af en zet koud weg. Morgen neem je een pan en daar doe je alles weer in over en deze verwarm je langzaam op het gasfornuis of inductie net waar je mee kookt. Doe een deksel op de pan en roer af en toe een keer door. Dat is alles! Bij het ene slowcooker gerecht heb je wat meer vocht als het andere. Zonder vocht zou het ook droog worden :-) Ik ben benieuwd naar het resultaat! Groetjes, Simone

      • Dank je wel voor je snelle reactie! Ik zal het vanavond in de ijskast zetten en het morgen samen (vlees+vocht) opwarmen. Ik heb het stuk vlees zojuist omgedraaid en de onderkant was al gaar, even stiekem geproefd. Het smaakte heerlijk! Dat belooft wat voor morgen. Is het trouwens juist aan- of af te raden om het vlees om te draaien?

      • Hoi Anke, graag gedaan! Ik denk dat het helemaal goed gaat komen. En het vlees draaien is helemaal geen probleem. Het hoeft niet perse maar als je het graag omdraait zodat de onderkant wat vocht meekrijgt dan is dat helemaal prima. Ik ben benieuwd naar morgen, als je het ‘echt’ gaat opeten! Groetjes, Simone

      • Hoi Simone,
        Het gerecht was super lekker! Ik kreeg veel complimenten.
        Ik had er pita broodjes bij gemaakt, een lekkere combinatie.
        Groetjes Anke

      • Hoi Anke, wat fijn! Zie je wel dat het helemaal goedkomt :-) Als je ooit nog vragen hebt stel ze gerust, ik help graag. Groetjes, Simone

  6. Ik wil dit maken op mijn verjaardag voor ongeveer 45 personen, dat wil ik allemaal van tevoren maken maar ik heb maar 1 slowcooker. Ik heb wel 2 ovens met een stand langzaam garen, hier kan ik dit ook in maken neem ik aan? Ik vroeg me af op hoeveel graden dit dan zou moeten en hoe lang?

    • Hoi Jeroen, 45 mensen! Wauw dat wordt een gezellige verjaardag! Wat ik zou doen, ik zou 3 x het recept maken. 1 portie in de slowcooker en 1 portie in elke oven. Zo ben je zeker van de smaken. Als je recepten gaat verdubbelen heb je grote kans dat het een totaal andere smaak krijgt. Vooral met ingrediënten zoals ketjap, bouillon en bepaalde specerijen met een sterke smaak. Ik zou alles x 3 klaarzetten en dan na elkaar bereiden. De kooktijd voor de slowcooker staat in het recept. Een slowcooker komt niet boven de 100 graden, dus voor de bereiding oven zou je voor een lage temperatuur kunnen kiezen. Ergens tussen de 100 en 150 graden. Hoe lager de temperatuur en hoe langer het vlees rustig kan garen hoe lekkerder het wordt. Gebruik wel altijd vlees wat op kamertemperatuur is. Niet ijskoud in de pan aanbraden. Ik zou na 3 kwartier tot een uur in de oven het vlees even controleren, eventueel proeven en kijken of je het met 2 vorken uit elkaar kunt trekken. Mocht je nu zien dat de bovenkant een beetje te bruin wordt dan kun je dit on de oven afdekken met aluminium folie zodat het niet verbrand. Ik hoop dat je iets hebt aan mijn tips en ik wens je alvast een hele fijne verjaardag toe! Ik hoor graag of het gelukt is :-) Groetjes, Simone

      • Simone, bedankt voor je reactie! Ik ga in totaal 12,5 kilo maken, dit in 5 porties inderdaad waarbij ik de hoeveelheid ingredienten verdubbel voor 2,5 keer zo veel vlees. De vorige keer had ik ook 2,5 kilo en de ingredienten verdubbeld en toen smaakte het heerlijk! Ik denk dat ik het ga proberen op 90 graden en dan 8 uur lang in een afgesloten schaal in de oven. Ik denk dat het dan lekkerder wordt dan dat ik het op hogere temperatuur doe en minder lang.

        Ik vroeg me wel nog 1 ding af. Ik wil dit zaterdagmorgen allemaal voorbereiden zodat ik het zondag maar hoef op te warmen. Hoe kan ik dit opwarmen het beste doen, in de magnetron of misschien in de oven? Ik heb een keer een portie ingevroren en die daarna in de magnetron warm gemaakt maar ik vraag me af of dit de lekkerste manier is.

      • Hoi, fijn dat het verdubbelen goed gegaan was! Ik zou dan eerder kiezen voor de oven en afdekken met aluminiumfolie zodat de bovenkant niet krokant wordt. Of inderdaad in een afgesloten schaal. In een pan gaat het ook prima, zo doe ik het zelf altijd. Magnetron zou ik zelf niet kiezen, maar die heb ik ook niet :-) Alvast een fijne verjaardag toegewenst en succes met koken! Ik hoor graag hoe het gegaan is. Groetjes, Simone

  7. Heerlijk genoten van de pulled pork. Verrukkelijk! Blijf maar oosten he, die recepten van je.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*