Indo pulled pork

Indo pulled pork

Pulled pork is een heel bekend gerecht uit de slowcooker. Varkensvlees dat uren lang gegaard heeft in de oven of slowcooker en dat je met twee vorken uit elkaar trekt, pulled pork dus! Ik ben al een tijdje fan van Toko Toorop. Deze toko heeft een heerlijke versie van Indische pulled babi (varkensvlees) uit de oven. Dat recept bracht mij op het idee om een recept voor Indo pulled pork uit de slowcooker te bedenken en heb er mijn eigen Indo creativiteit erop los gelaten. Op dit recept ben ik heel erg trots!

Wil je dit gerecht gaan maken lees dan eerst dit artikel over de meeste gebruikte ingrediënten uit de Indonesische keuken.

Wat heb je nodig?

  • (ongeveer) 1 kilo procureur of hamlappen
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 2 centimeter verse gember geraspt
  • 2 uien
  • scheutje azijn
  • 125 tot 150 milliliter ketjap manis (lees hier mijn artikel over ketjap)
  • 150 milliliter water
  • 1 rode peper
  • sambal oelek naar smaak
  • 2 kruidnagels
  • 1 hele steranijs
  • theelepel ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
  • theelepeltj (riet-, palm- of kokosbloesem) suiker
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (liefst zonder gist)
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Leg voordat je dit gerecht wilt gaan maken het vlees uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de gesneden ui, knoflook, rode peper, gember, het 5 kruiden poeder, de sambal, suiker en ketoembar aan. Dit is je boemboe (kruidenmengsel). Deze kun je ook fijn maken met een staafmixer of in een vijzel, maar ik vind het lekker in dit recept om de boemboe grof te laten. Schep het even door elkaar en laat de uien op een laag vuur zacht worden. Kruid ondertussen het vlees met zout en peper.

Als de ui zacht is, kan het mengsel uit de pan en rechtstreeks de slowcooker of de stoofpan in. Verhit in dezelfde pan nog een scheutje olie en bak het vlees kort om en om bruin. Het vlees hoeft niet gaar te zijn maar alleen een beetje geschroeid aan beide kanten. Leg het vlees op het uienmengsel en voeg nu een scheutje azijn toe, de ketjap, het water en bouillonpoeder. Meng het even door elkaar en leg de kruidnagels en de steranijs in de pan. Het vlees staat niet helemaal onder maar dat is niet erg.

Hoe nu verder?

Zet de slowcooker op de stand high voor 2 uur en daarna 6 tot 8 uur op low. In een gewone stoofpan laat je het minimaal 5 uurtjes stoven op een laag vuur totdat het vlees uit elkaar getrokken kan worden.

Kijk ook eens naar dit filmpje waar ik Indo pulled pork maak en uitleg hoe de slowcooker werkt:

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Serveer de Indo pulled pork met limoen rijst, toemis boontjes en een hardgekookt eitje of serveer het in een wrap of een gestoomd broodje met wat knapperige groenten en een pickle van zoetzure komkommer. Pulled pork wordt ook vaak gegeten met koolsla (coleslaw). Deze variant met ananas en gembersiroop is er ook heerlijk bij.

Indo pulled pork
Ook lekker in een gestoomd broodje!

Tip: kijk ook eens bij mijn andere slowcooker gerechten!

 

*Dit artikel bevat een affiliate link.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

98 Reacties

  1. Vandaag dit gerecht gemaakt echt super lekker kids vroegen of ik dit vaker ging maken. Ik zal de volgende keer procureur (halskarbonadevlees) nemen de hamlapjes waren iers te droog.. Bedankt Simone zondag staat je soep op het menu

    • Hoi Netta, leuk om te lezen! Ja procureur is voor de slowcooker het meest geschikt. Ben benieuwd welke soep je gemaakt hebt! Groetjes, Simone

  2. Hi Simone,
    Leuke site met leuke recepten. Ik ben nu je Chinese gerecht met zwarte bonen aan het maken, en kwam toevalligerwijs ook op dit recept terecht.
    Procureur heeft jouw voorkeur boven hamlappen, denk ik? En voor hoeveel personen is dit gerecht geschikt?

    • Hoi Erwin, leuk te lezen! Procureur is lekker en iets vetter dan hamlappen. Maar omdat procureur niet altijd verkrijgbaar is bij onze supermarkt/slager zijn hamlappen ook een goed alternatief. Het fijne van een slowcooker is dat deze zelfs het meest simpele stukje vlees mals maakt. In een gewone pan kan het natuurlijk ook. Als het maar met liefde bereid wordt! Het recept is voor 4 tot 6 personen. Ik kook altijd een beetje extra. Groetjes, Simone

  3. Hoi Simone, zou ik dit gerecht ook met runderlappen kunnen maken?

    • Hoi Esther,
      Ja, dat gaat prima. Dat heb ik zelf ook wel eens gedaan.
      Het kan zijn dat rundvlees iets meer tijd nodig heeft dan varkensvlees.
      Groetjes Simone

  4. Irma Krabbenbos

    Wat een heerlijk recept! Ik had het als bijgerecht bij een grote bbq gemaakt, voor degenen die geen zin hadden om zelf hun vlees te bereiden. Het was binnen mum van tijd op. Deze gaat in mijn ordner met toprecepten. Bedankt!

  5. Hoi Simone, ik wil dit gerecht gaan maken, lijkt me heerlijk! Ik heb wel een vraag, ik heb procureur aan een stuk van 1.2 kg. Ik neem aan dat ik deze eerst in plakken moet snijden of kan het ook in één stuk?
    Ik hoor graag van je!

    • Hoi Bianca, je kunt het vlees gewoon heel laten. Als de kooktijd verstreken is kun je het met 2 vorken uit elkaar trekken (pullen). Veel kookplezier! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*