Eetspiratie » Griekse kipspiesjes
Griekse kipspiesjes

Griekse kipspiesjes

Griekse kipspiesjes van de barbecue, een soort saté maar dan net even anders. Je kent het misschien ook wel als souvlaki, dit is geroosterd vlees op een stokje. Voor dit recept gebruik je kip met lekkere mediterrane kruiden. Wil je de Indische sateetjes een keertje afwisselen of wil je een beetje variatie op de barbecue, dan zijn deze spiesjes een goed idee. Deze spiesjes zijn het lekkerst van de (saté) barbecue. Serveer ze gewoon op het stokje met een lekkere Griekse salade of eet ze in een grote pita met tomaat, komkommer en tzatziki.

Het recept is heel eenvoudig. Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten voor de marinade al in je voorraadkast staan. Maak de marinade en laat de kip hierin minimaal twee uurtjes of langer marineren. Rijg het vlees op (geweekte) satéprikkers en rooster het bruin en gaar op de (saté) barbecue. Voor een vegetarische of vegan variant gebruik je blokjes tofu, seitan of groenten (courgette, champignons, rode ui, paprika). De bereiding van het recept blijft hetzelfde alleen je vervangt de kip voor iets anders. Ook gebruik je geen honing in de marinade maar een andere zoetstof zoals bijvoorbeeld ahorn of agave siroop.

Griekse kipspiesjes

De inspiratie voor dit recept kwam door een vakantie naar Corfu. Met simpele kruiden, die je vaak al in huis hebt maak je de meest lekkere gerechten. Als ik aan zomerse gerechten denk dan kom ik vaak uit bij de Griekse keuken. Een heerlijke grote schaal met een Griekse salade, pita’s, tzatziki, knoflooksaus en souvlaki van de barbecue en je hebt meteen dat zomerse vakantiegevoel. Op Corfu werd de souvlaki geroosterd, de spiesjes werden daarna op een grote pita (platbrood) gelegd met stukjes komkommer, tomaat en rode ui met daarover een drizzle tzatziki. De pita werd dichtgevouwen en de stokjes eruit gehaald. Zo heb je een goed gevulde pita met heerlijke souvlaki.

Welke gerechten kun je goed combineren met deze kipspiesjes?

Griekse kipspiesjes

Griekse kipspiesjes

4 van 5 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

10

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Baktijd

10

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Griekse kipspiesjes (souvlaki) van de barbecue.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 gram 500 kipfilet of kippendijen

  • 6 eetlepels 6 olijfolie

  • 2 eetlepels 2 balsamico azijn

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 2 eetlepels 2 citroensap

  • 1 theelepel 1 gemalen komijn

  • 2 theelepels 2 gedroogde oregano

  • 1 theelepel 1 uienpoeder

  • 1 flinke snuf 1 zout

  • 1 theelepel 1 (pittig) paprikapoeder

  • 2 theelepels 2 honing of ahorn siroop (voor een vegan variant)

Bereiding:

  • Snijd de kip in even grote blokjes en zet deze even apart. Als je de blokjes even groot snijd zijn worden ze ook gelijkmatig gaar als je ze roostert.
  • Maak een marinade van de ingrediënten uit de lijst hierboven. Doe dit in een schaal en meng alles goed door elkaar. Leg de stukjes kip in de marinade voor minimaal een paar uur of een nacht.
  • Week de stokjes (satéprikkers) vooraf zodat ze niet verbranden op de barbecue. Rijg de kip aan de stokjes en rooster ze op een (saté)bbq of een grill rondom bruin en gaar. Blijf er wel bij, keer ze regelmatig en zorg dat ze niet verbranden.Griekse saté

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)