Sambal goreng witlof met vis. Dit recept is van mijn moeder en het is een bijzonder en lekker gerecht. Niet iedereen zal hier fan van zijn maar het is een van mijn favoriete gerechten die mijn moeder altijd maakte. Als ik het nu eet denk ik aan vroeger. Het is een bordje eten met maar een paar ingrediënten. Mijn moeder had niet zoveel nodig om iets lekkers op tafel te zetten.
Gebakken witlof met sambal is sowieso een lekkere combinatie. Je kunt in principe van elke groente een ‘sambal goreng’ gerecht maken. Sambal goreng betekend namelijk: gebakken met sambal. Je kunt het gerecht zo pittig maken als je zelf wilt. Voeg naar eigen smaak sambal toe. Bij dit recept is het lekker als het vrij pittig is en goed warm geserveerd wordt. Dit gerecht doet qua smaak denken aan ‘pepesan’ (pittige vis uit de oven).
Sambal goreng witlof met vis
De ietwat bittere smaak van de witlof, het pittige van de sambal oelek en het zoete van de tomatensaus maken dit gerecht zo lekker. De vis in dit gerecht zijn hele simpele haringen in tomatensaus uit het bekende blikje. Je legt deze in de saus zodat ze een beetje warm worden. Het gerecht eet je met rijst en een paar komkommers als frisse tegenhanger voor de pittige smaken.
Sambal goreng witlof met vis
4
personen15
minuten15
minuten30
minutenDe combinatie van witlof met vis is misschien niet voor de hand liggend. Maar dit recept van mijn moeder, sambal goreng witlof met vis is een aanrader!
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
3-4 stronken witlof
2 – 3 blikjes haring in tomatensaus
1 eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
1 ui
2 tenen knoflook
zout en peper naar smaak
1 eetlepel olie
rijst en komkommer om erbij te serveren
gebakken uitjes als garnering
BEREIDING
- Haal de vis uit de blikjes en controleer deze op eventuele graatjes en verwijder deze. Zorg dat de vis een beetje heel blijft. Zet de vis apart. De tomatensaus giet je over in een kommetje en zet je ook apart tot gebruik.
- Snipper de ui en de knoflook en snijd de witlof in reepjes. Snijd de witlof net voordat je deze gaat bakken want anders wordt de witlof snel bruin.
- Verhit een eetlepel olie in een wok. Fruit de ui en knoflook aan en voeg de sambal toe. Houd je van pittig neem dan een eetlepel en wil je het minder pittig voeg dan sambal naar smaak toe. Je kunt er altijd nog sambal naast serveren. Kook ondertussen de rijst.
- Voeg de witlof toe en schep alles op hoog vuur om. De tomatensaus (die je apart gezet hebt) kan er nu bij. Schep alles goed door elkaar en leg dan voorzichtig de stukken vis bovenop de witlof. Laat het nu even op een zacht vuur staan zodat de vis ook warm kan worden. Plaats eventueel een deksel op de pan.
- Serveer de witlof en vis met witte rijst, komkommer en extra sambal. Doe een schep rijst in een mooie kom en leg hierop de witlof en daarop een paar stukjes vis. Schep er een beetje van de tomatensaus uit de pan overheen en garneer met een paar gebakken uitjes.
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.