Eetspiratie » 10 recepten met tomaat
10 recepten met tomaat

10 recepten met tomaat

10 recepten met tomaat, handig als je even niet meer weet wat je met je tomaten moet doen. Tomaten heb ik altijd in huis, want ik eet ze bijna dagelijks. Vleestomaten, trostomaten, cherrytomaten, ik vind eigenlijk elke tomatensoort wel lekker. Ook kweek ik ze in mijn eigen tuin, dus ik heb regelmatig een klein overschot. Daarom maakte ik ter inspiratie een overzichtje met lekkere tomatenrecepten. Ik gebruik verse tomaten of tomaten uit pot of blik.

Naast verse tomaten heb ik ook standaard tomatenblokjes of gepureerde tomaten in huis (zie mijn basisvoorraad). Zo kan ik altijd iets lekkers koken, want tomaat is voor veel gerechten de basis. Tomaten in blik of pot gebruik ik het liefst in een soep, een curry of een saus. Verse tomaten gebruik ik graag rauw in een salade of ik rooster ze in de oven.

Verse tomaten bewaar ik altijd buiten de koelkast in een aparte schaal. Zo kunnen ze verder rijpen en krijgen ze meer smaak. Een rijpe tomaat herken je aan de geur. Ruikt de tomaat naar tomaat, dan zal deze ook lekker smaken. Geen geur, dan zit er ook weinig smaak aan. Zo kies ik altijd mijn tomaten uit. Mijn favoriete tomatenrecept is pico de gallo (tomatensalsa). Dit gebruik ik op ‘bijna’ alles! Bekijk hier het recept.

Pico de gallo (tomatensalsa)

10 recepten met tomaat

1. Lalab van tomaat (Indonesische tomatensalade)

Dit is een van mijn favoriete tomatensalades! Het is niet alleen makkelijk te maken maar deze salade is verrassend lekker. De simpele dressing geeft lekkere rijpe tomaten een Oosterse smaak. Je kunt de tomaten eten in de vorm van een salade, maar je kunt ze ook serveren op een broodje met geprakte avocado of hummus. Het is een mooie salade voor bij een rijsttafel of een barbecue. Het is ook een prima lunch of tussendoortje. Bekijk hier het recept.

Lalab tomat Indonesische tomatensalade

2. Witte bonen in tomatensaus

Bonen in tomatensaus, wie is er niet groot mee geworden? Dit gerecht doet me denken aan vroeger en ik eet het nog steeds graag. Je kunt witte bonen in tomatensaus gewoon kopen in de supermarkt maar zelf maken is heel eenvoudig. In plaats van suiker gebruik ik dadels om de saus te zoeten, een prima vervanger voor witte suiker die meestal in de kant en klare versie zit. Bekijk hier het recept.

3. Basis tomatensaus voor pasta

Hoe maak je een hele simpele tomatensaus voor bijvoorbeeld pasta of lasagne? Met deze basissaus kun je alle kanten op. Je maakt het met tomaten passata (gepureerde tomaten). De saus is zelfs een geschikte basis voor tomatensoep. Je kunt het na bereiding ook perfect invriezen. Altijd handig om op voorraad te hebben. Bekijk hier het recept.

4. Sambal tomaat

Deze sambal is voor iedereen geschikt. Hij is niet te pittig, niet te zoet maar precies goed. Als je op zoek bent naar een sambal die ‘bijna’ iedereen lust dan is het wel sambal tomaat (sambal tomat). De sambal wordt gebakken waardoor hij extra smaakvol wordt. Je kunt het in gesloten potjes goed bewaren in de koelkast. Bekijk hier het recept.

Sambal tomaat

5. Dressing met cherrytomaatjes

Een Thaise dressing met cherrytomaatjes, geen alledaagse dressing en verrassend lekker. Het is een heerlijke salade dressing, maar ook lekker bij een stukje vis of gebakken tofu. Bekijk hier het recept.

6. Chinese tomatensoep

In een overzicht met tomaat recepten mag Chinese tomatensoep natuurlijk niet ontbreken. Deze soep maak je met tomatenblokjes en tomatenpassata waardoor het een lekkere smaakvolle soep wordt. Ik serveer er verschillende toppings bij, dat maakt deze soep zo lekker. Bekijk hier het recept.

7. Witlof met vis in tomatensaus

Witlof met vis lijkt een vreemde combinatie, maar het is een van de lekkerste recepten van mijn moeder. De ietwat bittere smaak van de witlof combineert goed met de zoete smaak van de tomatensaus. De witlof wordt gebakken met ui, flink wat sambal en de bekende haring in tomatensaus. Dit gerecht is heerlijk met witte rijst. Het is eenvoudig en heel snel klaar. Bekijk hier het recept.

8. Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Albondigas, gehaktballetjes in tomatensaus een bekend gerecht uit Spanje. Na onze vakantie op Ibiza, waar ze dit serveerden maakte ik een versie geschikt voor de slowcooker. Je kunt ze natuurlijk ook prima bereiden in een gewone stoofpan. De gehaktballetjes zijn lekker met rijst, brood of pasta. Bekijk hier het recept.

Spaanse gehaktballetjes Albondigas

9. Ragu Bolognese

Een van de meest bekende rode ‘pastasauzen’ is ragú Bolognese. Deze kruidige saus met gehakt is bij veel mensen favoriet. Hoe langer de saus op staat, hoe lekkerder hij wordt. Lekker met verse tomaten, maar ook prima te maken met tomaten uit blik. Bekijk hier het recept.

10. Kip met sambal en tomaat

Sambal en tomaat is een goede combinatie. In dit gerecht wordt de kip gestoofd in een zoet/pittige tomatensaus. Je bereidt dit gerecht in de slowcooker of een stoofpan. Je serveert het met rijst en groenten. Bekijk hier het recept.

Dit waren 10 recepten met tomaat op een rij. Er zijn er nog veel meer maar er zit vast wel een lekker recept voor je tussen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden.

10 recepten met tomaat

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.