Chinese tomatensoep, een soep die bij veel mensen favoriet is. En nee, mijn soep is niet gezoet met appelmoes. Dit is namelijk het ‘geheime’ ingrediënt bij de meeste Chinese restaurants. De soep is lekker als lunch maar met wat extra garnering zoals mihoen, omelet, bosui en rijst kun je er een lekkere vullende maaltijdsoep van maken.
De reden dat ze de soep hier thuis zo lekker vinden is niet alleen de smaak maar ook de manier waarop hij geserveerd wordt. Ik schep de soep in kommen en zet kleine schaaltjes op tafel zodat iedereen zijn eigen kom kan vullen met wat hij lekker vindt. Een beetje op dezelfde manier als bij soto ajam (Indonesische kippensoep).
Chinese tomatensoep
Wat mij betreft hoeft Chinese tomatensoep helemaal niet zo zoet te smaken. Pas de zoetheid aan naar je eigen smaak. Het beste doe je dit door steeds te proeven en de smaak aan te passen tot hij voor jou goed is. Persoonlijk maak ik mijn soep iets pittiger, maar dit is geheel naar eigen smaak. Ook kun je dit gerecht heel makkelijk ‘veganizen’. Door plantaardige kipstukjes te gebruiken op basis van soja-eiwit maak je deze soep heel eenvoudig vegan.
Ik zet kleine schaaltjes op tafel met verschillende soorten garneringen en bijgerechtjes.

BK Fortalit Soeppan – Ø 26 cm / 8,2 liter – Emaille- petrol
Maak in een handomdraai jouw eigen plantaardige melk met de Vegan Milker MÜLSI – eenvoudig, snel en makkelijk schoon te maken!
Wat serveer ik bij Chinese tomatensoep:
- ringetjes gesneden bosui
- omelet reepjes (ik gebruik hiervoor 4 eieren)
- 150 gram gewelde mihoen
- kroepoek
- gebakken uitjes (bawang goreng)
- sambal
- Chinese bosui pannenkoekjes (kijk hier voor het recept)
- een kommetje gekookte rijst met gember bosui olie (mijn favoriet!)
Chinese tomatensoep
6
porties15
minuten30
minuten45
minutenMaak deze simpele tomatensoep speciaal door een lekkere bijgerechtjes en garneringen bij te serveren.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 ui, gesnipperd
1 winterpeen, in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
250 milliliter tomaten passata (gezeefde tomaten)
350 gram kipfilet
2 theelepels verse gember, geraspt
2 flinke eetlepels bloem
1 theelepel suiker (of meer naar smaak)
1 liter water
1 dopje azijn
1 eetlepel groentebouillonpoeder
1 eetlepel rijstolie
zout en peper naar smaak
BEREIDING
- Snipper de ui en snijd de wortel in kleine blokjes. Verhit een eetlepel olie in een hoge soeppan en bak de ui en de wortel aan tot ze zacht zijn. Doe dit op een laag vuur. Ondertussen rasp je 2 theelepels verse gember, hak 2 tenen knoflook fijn en bak deze mee. Voeg 1 theelepel suiker toe en schep alles goed om.
- Vervolgens voeg je 400 gram tomatenblokjes, 250 milliliter passata, 1 eetlepel groentebouillonpoeder en een dopje azijn toe. Meng met een spatel alles goed door elkaar. Voeg er nu 2 opgehoopte eetlepels bloem aan toe. Schep het goed door elkaar voor minimaal 3 minuten. Zorg dat je geen spikkeltje wit meer ziet. Het wordt een dikke brij maar dat is ook de bedoeling.
- Schenk er nu 1 liter water bij. Breng het geheel aan de kook en pureer daarna de soep met een staafmixer glad. Proef of de soep op smaak is en voeg een snufje zout en vers gemalen zwarte peper toe.
- Leg nu 350 gram rauwe kipfilet in zijn geheel in de soep en zet op een laag vuurtje met een deksel op de pan. Als de kip wit en gaar is haal je het uit de pan, trekt deze met 2 vorken uit elkaar en doe het vlees weer terug in de soep.
- Maak ondertussen je bijgerechten en garnering klaar. Zet dit alvast klaar in schaaltjes op tafel. Breng de soep op smaak en serveer in mooie grote kommen.
AANTEKENINGEN
- Als je gek bent op Chinese gerechten dan is het recept voor Chinese nasi (fried rice) ook een aanrader. Het is ook een lekker gerecht om te serveren bij Chinese tomatensoep. Kijk hier voor het recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Snelle tomatensoep
- Tomatensoep met ballen
- Chinese bosui pannenkoekjes
- 5 x recepten met ui
- Indische snacks en bijgerechten
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.