Oosterse gember bosui olie

Oosterse gember bosui olie

Wat jullie misschien nog niet van mij weten is dat er naast sambal nog een ingrediënt is wat ik heel erg lekker vind, namelijk: bosui! Bosui of lente-ui het maakt mij niet uit hoe het genoemd wordt, het is gewoon superlekker! Het is voor mij een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Maar wat kun je dan allemaal doen met bosui behalve gebruiken als garnering? Nou, je kunt er heerlijke Oosterse gember bosui olie mee maken. En geloof me, deze olie is verslavend!

Als je van Oosterse smaken houdt, dan is dit echt een recept voor jou. Ik weet zeker als je het een keer geproefd hebt dat je het (net als ik) overal overheen gaat gieten. Nou oké, overal bij is ook een beetje overdreven maar bij een aantal gerechten smaakt het echt heel erg lekker.

Misschien ken je deze olie ook wel als scallion oil. Het is een olie die veel gegeten wordt in de Chinese en Vietnamese keuken.

Oosterse gember bosui olie

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings & sauzen, Oosterse receptenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Porties

250

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

15

minuten

Ben je net als ik gek op bosui? En wil je bosui weleens op een andere manier gebruiken als alleen garnering? Maak dan deze Oostere gember bosui olie!

Ingrediënten

  • 4-5 bosuitjes

  • 4 centimeter verse gember

  • 4 tenen knoflook

  • 200 milliliter (rijst)olie

  • 1 theelepel sesamolie

  • halve theelepel zout

Hoe maak je het?

  • Begin met het pletten van de knoflook. Laat het schilletje er gewoon om. Plet ze met de platte kant van een mes. Ze mogen kapot zodat de geur en smaak straks goed vrijkomt in de olie.
  • Haal het schilletje van de gember af en snijd deze heel fijn. Ga er een aantal keer met je mes doorheen. Als je liever een keukenmachine gebruikt mag dat natuurlijk ook. Maak de bosui schoon en snijd deze in fijne ringetjes.
  • Doe de gember met de bosui in een grote vuurvaste schaal. Strooi het zout erover en voeg de sesamolie toe. Meng dit door elkaar. Nu ga je de knoflookolie maken.
  • Giet de olie in een wok en laat deze zachtjes warm worden. Als de olie warm is leg je de geplette knoflookteentjes erin. Bak deze op een middelmatig vuur voor ongeveer 10 minuten zodat de olie de smaak van de knoflook overneemt. Laat de knoflook niet verbranden.
  • Haal de gebakken knoflook uit de pan. Als je het lekker vind kun je het opeten! En nu even een gevaarlijk klusje, schep de hete olie met een soeplepel over het gember bosui mengsel. Je hoort het knisperen. Meng het door elkaar met een spatel en je olie is klaar.
  • Laat het afkoelen en schep het over in een schone glazen pot. Als het afgekoeld is bewaar je het in de koelkast.

Bekijk de video

Aantekeningen

  • Deze olie kun je combineren met de volgende gerechten
    Scrambled eggs (roerei)
    Rijst met scrambled eggs
    Rijst en gekookte of gebraden kip
    Als topping op je noedelsoep of bamisoep
    Als dressing door noedels
    Als dressing over groenten (bv broccoli)
    Bij gestoomde of gebakken vis
    Garnalen
    Een biefstukje
    Niet lachen…. over je friet smaakt het ook heel lekker!
  • Bewaren
    De houdbaarheid van deze Oostere gember bosui olie is ongeveer een week (bij een geopend potje). Na bereiding schep je de olie in een schoon uitgekookt glazen potje (vergeet de deksel niet). Je bewaart de olie in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel bij het opscheppen van de olie. Op deze manier verleng je de houdbaarheid en bederft hij minder snel.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*