Oosterse gember bosui olie, oftewel scallion oil. Wat jullie misschien nog niet van mij weten is dat er naast sambal nog een ingrediënt is wat ik heel erg lekker vind, namelijk: bosui! Bosui of lente-ui het maakt mij niet uit hoe het genoemd wordt, het is gewoon superlekker! Het is voor mij een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Maar wat kun je dan allemaal doen met bosui behalve gebruiken als garnering? Nou, je kunt er heerlijke aromatische olie van maken. En geloof me, deze olie is verslavend lekker!
Als je van Aziatische smaken houdt, dan is dit echt een recept voor jou. Ik weet zeker als je het een keer geproefd hebt dat je het (net als ik) overal overheen gaat gieten. Als je dacht dat crispy chili olie lekker was, probeer dan ook eens deze smaakbom. Het doet je denken aan een gerecht in een Aziatisch restaurant. Heerlijk over dumplings, bij rijst, een eitje of over gegrild vlees of een visje. Ook lekker bij gebakken tofu of silken tofu.
Oosterse gember bosui olie
Misschien ken je deze olie ook wel als scallion oil. Het is een olie die veel gegeten wordt in de Chinese, Vietnamese en Singaporese keuken. Het bekendste gerecht waarbij deze olie geserveerd wordt is Hainanese chicken rice. In bouillon gepocheerde kip, met rijst en deze bosui olie.
Gebruik bij het maken van deze olie een vuurvast schaaltje of hittebestendige glazen pot. De olie die je erin schenkt is kokend heet. Om te testen of de olie warm genoeg is steek je een houten chopstick in de olie. Als er bubbeltjes langs de chopstick omhoog komen is de olie heet genoeg. Schenk deze over het mengsel van bosui, gember en sesamolie zodat deze als het ware ‘gefrituurd’ wordt. Het resultaat is een heerlijk geurende olie, die elk gerecht lekkerder maakt.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Oosterse gember bosui olie
1
250 milliliter10
minutes5
minutes15
minutesGember bosui olie, oftewel scallion oil. Een heerlijke aromatische olie die je serveert bij Hainanese chicken rice, gegrild vlees of een stukje vis, bij rijst of ei. Deze olie geeft elk gerecht een smaakboost.
BEKIJK HIER DE YOUTUBE VIDEO
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 bosuitjes, in ringetjes gesneden
4 centimeter verse gember, geraspt
4 tenen knoflook, geplet
200 milliliter (rijst)olie
1 theelepel sesamolie
halve theelepel zout
BEREIDING
- Begin met het pletten van 4 tenen knoflook. Laat het schilletje er gewoon om. Plet ze met de platte kant van een mes. Ze mogen kapot zodat de geur en smaak straks goed vrijkomt in de olie.
- Haal het schilletje van 4 centimeter gember af en snijd of rasp deze heel fijn. Ga er een aantal keer met je mes doorheen. Maak 4 bosuitjes schoon en snijd deze in fijne ringetjes.
- Doe de gember met de bosui in een grote vuurvaste schaal. Strooi er een halve theelepel zout over en voeg1 theelepel sesamolie toe. Meng dit door elkaar. Nu ga je de knoflookolie maken.
- Schenk 200 milliliter olie in een wok en laat deze zachtjes warm worden. Als de olie warm is leg je de geplette knoflookteentjes erin. Verwarm de teentjes op een laag vuur voor ongeveer 10 minuten zodat de olie de smaak van de knoflook overneemt. Laat de knoflook niet verbranden.
- Haal de knoflook uit de pan. Deze kun je fijnhakken en gebruiken als topping op een gerecht. Zet het vuur iets hoger en laat de olie goed warm worden. Test met een chopstick of de olie heet genoeg is. Als er bubbeltjes langs de chopstick omhoog komen is het heet genoeg.
- Schep nu voorzichtig de hete olie met een soeplepel over het gember bosui mengsel. Je hoort het knisperen. Meng het door elkaar met een spatel en je olie is klaar.
- Laat het afkoelen en schep het over in een schone glazen pot. Als het afgekoeld is bewaar je het in de koelkast.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Bewaren
De houdbaarheid van deze bosui olie is ongeveer 2 dagen (bij een geopend potje). Na bereiding schep je de olie in een schoon uitgekookt glazen potje. Je bewaart de olie in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel bij het opscheppen van de olie. Op deze manier verleng je de houdbaarheid en bederft hij minder snel.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Chinese bosui pannenkoekjes
- Smoothie met rode besjes
- 5 x recepten met ui
- Snelle wok met gehakt en bosui
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.