Eetspiratie » Oosterse gember bosui olie
Oosterse gember bosui olie

Oosterse gember bosui olie

Oosterse gember bosui olie. Wat jullie misschien nog niet van mij weten is dat er naast sambal nog een ingrediënt is wat ik heel erg lekker vind, namelijk: bosui! Bosui of lente-ui het maakt mij niet uit hoe het genoemd wordt, het is gewoon superlekker! Het is voor mij een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Maar wat kun je dan allemaal doen met bosui behalve gebruiken als garnering? Nou, je kunt er heerlijke Oosterse gember bosui olie mee maken. En geloof me, deze olie is verslavend!

Als je van Oosterse smaken houdt, dan is dit echt een recept voor jou. Ik weet zeker als je het een keer geproefd hebt dat je het (net als ik) overal overheen gaat gieten. Nou oké, overal bij is ook een beetje overdreven maar bij een aantal gerechten smaakt het echt heel erg lekker.

Oosterse gember bosui olie

Misschien ken je deze olie ook wel als scallion oil. Het is een olie die veel gegeten wordt in de Chinese en Vietnamese keuken. Je eet het met rijst, een omelet, bij zalm, dumplings of zelfs bij een biefstukje. Gebruik bij het maken van deze olie een vuurvast schaaltje of hittebestendige glazen pot. De olie die je erin schenkt is bloedheet. Om te testen of de olie warm genoeg is steek je een houten chopstick in de olie. Als er bubbeltjes langs de chopstick omhoog komen is de olie heet genoeg.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Oosterse gember bosui olie
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Oosterse gember bosui olie

Oosterse gember bosui olie

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Keuken: OostersNiveau: makkelijk
Porties

250

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

15

minuten

Ben je net als ik gek op bosui? En wil je bosui weleens op een andere manier gebruiken als alleen garnering? Maak dan deze Oostere gember bosui olie!

BEKIJK HIER DE YOUTUBE VIDEO

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 4-5 4-5 bosuitjes

  • 4 centimeter 4 verse gember

  • 4 tenen 4 knoflook

  • 200 milliliter 200 (rijst)olie

  • 1 theelepel 1 sesamolie

  • halve theelepel halve zout

Bereiding:

  • Begin met het pletten van de knoflook. Laat het schilletje er gewoon om. Plet ze met de platte kant van een mes. Ze mogen kapot zodat de geur en smaak straks goed vrijkomt in de olie.
  • Haal het schilletje van de gember af en snijd deze heel fijn. Ga er een aantal keer met je mes doorheen. Als je liever een keukenmachine gebruikt mag dat natuurlijk ook. Maak de bosui schoon en snijd deze in fijne ringetjes.
  • Doe de gember met de bosui in een grote vuurvaste schaal. Strooi het zout erover en voeg de sesamolie toe. Meng dit door elkaar. Nu ga je de knoflookolie maken.
  • Giet de olie in een wok en laat deze zachtjes warm worden. Als de olie warm is leg je de geplette knoflookteentjes erin. Bak deze op een middelmatig vuur voor ongeveer 10 minuten zodat de olie de smaak van de knoflook overneemt. Laat de knoflook niet verbranden.
  • Haal de gebakken knoflook uit de pan. Als je het lekker vind kun je het opeten! En nu even een gevaarlijk klusje, schep de hete olie met een soeplepel over het gember bosui mengsel. Je hoort het knisperen. Meng het door elkaar met een spatel en je olie is klaar.
  • Laat het afkoelen en schep het over in een schone glazen pot. Als het afgekoeld is bewaar je het in de koelkast.

Bekijk de video

Aantekeningen

  • Bewaren
    De houdbaarheid van deze Oostere gember bosui olie is ongeveer 3 dagen (bij een geopend potje). Na bereiding schep je de olie in een schoon uitgekookt glazen potje (vergeet de deksel niet). Je bewaart de olie in de koelkast. Gebruik altijd een schone lepel bij het opscheppen van de olie. Op deze manier verleng je de houdbaarheid en bederft hij minder snel.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)