Eetspiratie » Bosui vershouden bewaren en gebruiken
Bosui vershouden bewaren en gebruiken

Bosui vershouden bewaren en gebruiken

Bosui vershouden, bewaren en gebruiken, hoe blijven je deze lekkere uitjes lekker groen en knapperig? Ik eet bijna dagelijks bosui (of lente-ui). Als topping op Oosterse gerechten, in een soep, door een salade of in een boemboe. De mogelijkheden zijn eindeloos. De bosui is onmisbaar in mijn keuken en daarom wil ik ze graag zo lang mogelijk vers houden.

Bij mijn boodschappen zitten standaard twee bosjes bosui. Ik bewaar deze altijd in de koelkast. Op de dag van aankoop zien de uitjes er fris, groen en knapperig uit. Alleen de volgende dag is het grootste gedeelte van het groen al verlept en niet meer eetbaar. En juist het groene gedeelte vind ik het lekkerst.

Bosui vershouden bewaren en gebruiken

Waarom een artikel over bosui? Nou omdat ik er gek op ben! Deze knapperige stengels maken alles lekkerder en geven een groen en fris accent aan allerlei verschillende gerechten. Mijn buurvrouw is eigenlijk de inspiratie voor dit artikel. Zij kocht namelijk bijna nooit bosui omdat deze zo snel verlepte. Ze gooide ze daarom altijd weg terwijl ze eigenlijk nog wel eetbaar waren. Maar ik heb een manier gevonden waarop ze langer dan twee dagen houdbaar zijn. Als je ook net zoals ik graag bosui eet, is dit een tip voor jou.

Bosui vershouden

Wat ik altijd doe: na aankoop ga ik de bosui schoonmaken. Ik snijd de kontjes (wortels) en een stukje van de bovenkant (het groene gedeelte) af. Daarna leg ik de uitjes in een vergiet en spoel ik ze goed af onder de koude kraan. Vervolgens leg ik ze op een schone theedoek en dep ik ze daarna één voor één droog. Als ze volledig droog zijn haal ik de buitenste stengel, (de minst mooie) eraf. Daarna snijd ik de bosuien in ringetjes en scheid ik het witte gedeelte en het groene gedeelte van elkaar. Ik doe ze samen met elkaar in een bakje en bewaar dit in de koelkast. Op deze manier zijn ze een week houdbaar.

Bewaren

De bosui kun je zoals hierboven beschreven bewaren in de koelkast. Maar wat je ook kunt doen is ze in ringetjes snijden en invriezen. Ze zijn dan misschien niet meer zo geschikt als topping op een gerecht. Maar je kunt ze prima gebruiken voor soepen, door nasi goreng, noedels, in curry’s of een boemboe. Je kunt ook de ‘kontjes’ waar de wortels aan zitten in een glas water zetten. Als je ze op je vensterbank in het licht zet en het water regelmatig ververst, groeien er vanzelf nieuwe bosuitjes uit.

Gebruiken

Het groene gedeelte wordt eigenlijk het meest gebruikt als garnering of topping. Maar ook worden ze gebruikt om een bouillon meer smaak te geven zoals bijvoorbeeld bij het gerecht Hainanese chicken rice (bekijk hier het recept). Ze zijn ook erg geschikt voor bijvoorbeeld een groene currypasta. Het witte gedeelte kun je eigenlijk gebruiken zoals je een gewone witte ui zou gebruiken. Je kunt ze dus aanfruiten met knoflook als basis voor een boemboe of currypasta. Als je flinterdun gesneden reepjes bosui in ijswater legt krullen ze op en zijn ze een mooie eyecatcher op een gerecht.

Mijn favoriete recept met bosui is ‘scallion oil’. Bosui wordt in het Engels ook wel spring onion of scallion genoemd. Deze olie maak je met gember en sesamolie. Je gebruikt zowel het groene als het witte gedeelte van de bosui en schenkt hier hete olie op. Deze aromatische olie gebruik je bij het gerecht Hainanese chicken rice zoals ik hierboven noemde. Maar het is ook erg lekker bij rijst, ei, vlees en zalm.

Bekijk hier het recept voor de scallion oil. Bosui pannenkoekjes staan ook in de top 3 van mijn favoriete bosui gerechten. Bekijk hier het recept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bosui vershouden bewaren en gebruiken

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)