Geroosterde broccoli uit de oven of airfryer, dé lekkerste manier om je broccoli te bereiden. Ik kan er niks aan doen, ik hou gewoon van broccoli. Deze groente kan ik elke dag wel eten. En dan bedoel ik geen doodgekookte bleke slappe broccoli. Rauwe broccoli zul je mij ook niet zien eten. Maar heerlijke fris groene gestoomde broccoliroosjes of licht geblakerde geroosterde broccoli daar word ik dus blij van.
Ik heb ook nog een handige broccoli tip. Soms vind je in je groentela een verdwaalde stronk broccoli. Deze ziet er niet meer groen en fris uit, maar geel en eigenlijk niet goed genoeg meer om te eten. Wat ik altijd doe (en ik doe hetzelfde met bloemkool) als ik mijn boodschappen ga inruimen is de broccoli alvast voorbereiden (preppen) voor als ik deze later in de week wil gaan opeten. Maar hoe doe je dit?
Je haalt de broccoli uit het plastic, je snijd een stuk van de steel af en breekt de roosjes eraf. Vervolgens bekleed ik een bak met keukenpapier en leg de roosjes er naast elkaar in. Als laatste leg ik bovenop nog een stukje keukenpapier en ik sluit de bak af met de deksel. Op deze manier blijft je broccoli langer groen en fris en als je het wilt gaan bereiden hoef je de roosjes alleen nog maar te wassen en eventueel iets kleiner te snijden. Dit doe ik precies hetzelfde met bloemkool. Voor mij werkt dit heel praktisch. Het scheelt tijd en je kan het snel uit de koelkast pakken omdat het ‘voorwerk’ al gedaan is.
Geroosterde broccoli uit de oven of airfryer
Broccoli is een hele handige groentesoort die je met maar een paar ingrediënten heel eenvoudig (en redelijk snel) kunt bereiden in de oven of airfryer. Ben je in het bezit van een airfryer? Dan kun je de broccoli op 190 graden voor ongeveer 8 minuten bakken. Zorg wel dat de roosjes niet op elkaar liggen maar verspreid ze over de bodem van de pan. Op deze manier worden ze gelijktijdig gaar. In de oven bak je ze iets langer, ongeveer 18 tot 20 minuten op 200 – 220 graden. Persoonlijk vind ik de broccoli lekkerder uit de oven, omdat de roosjes dan gelijkmatig garen. In de airfryer blijft de steel iets steviger, maar als je van een bite houdt, is dat natuurlijk geen probleem.
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter
Heleluchtfriteuse met keramische coating!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Geroosterde broccoli uit de oven of airfryer
4
porties10
minutes20
minutes30
minutesDe lekkerste manier om broccoli te bereiden is door de roosjes te roosteren in de oven of airfryer. Een lekker en makkelijk bijgerecht dat bij bijna iedere maaltijd past.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 stronken broccoli (ongeveer 500 gram)
2 eetlepels olijfolie of olijfolie spray
halve theelepel uienpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
peper en zout naar smaak
BEREIDING
- Snijd 500 gram broccoli in ongeveer even grote roosjes. Doe de roosjes in een grote kom en zet ze voor 5 minuten in koud water. Zo komt het meeste vuil eruit. Giet het water weg en spoel de roosjes af onder de kraan.
- Neem een schone theedoek en leg de broccoli roosjes erop. Dep de roosjes zo droog mogelijk en doe ze in een grote kom.
- Besprenkel de broccoli met 1 tot 2 eetlepels olijfolie of spray ze in met olijfolie spray en voeg 1 theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, peper en zout toe. Schud de kom zodat alle roosjes bedekt zijn met olie en kruiden.
- Verwarm de oven voor op 200 tot 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de roosjes over de plaat. Zorg dat ze niet tegen elkaar aanliggen.
- Bak de broccoli in de oven in ongeveer 18 tot 20 minuten of in de airfryer op 190 graden voor 8 minuten bruin en gaar. Ze mogen aan de bovenkant best een beetje verkleuren. Deze krokante stukjes zijn juist het lekkerst.
- Serveer direct en bewaar eventuele restjes in de koelkast. Koud door een salade zijn ze namelijk ook erg lekker.
AANTEKENINGEN
- Ook gek op broccoli? Gestoomd met een sesam/sojasaus is broccoli ook erg lekker en gezond. Broccoli kun je namelijk heel goed stomen in een multicooker. Lees hier hoe je dat doet.
- En zoek je nog een ander lekker groente recept, probeer dan eens geroosterde sperzieboontjes. Geroosterd zijn ze superknapperig, net als chips. Ook lekker als snack. Bekijk hier het recept.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Oosterse broccoli salade met krokante noedels
- Broccoli met sojadressing en knoflook chips
- Eieren koken in de airfryer
- Kroepoek en tempeh bakken in de airfryer
- Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.