Eetspiratie » Geroosterde sperziebonen
Geroosterde sperziebonen

Geroosterde sperziebonen

Geroosterde sperziebonen, als je ze eenmaal op deze manier gegeten hebt wil je niet meer anders! Jaren lang gebruikte ik diepvries sperziebonen. Waarom? Omdat ik dat handig vond. Maar laatst waren de sperziebonen in de aanbieding en ik dacht, ik ga een keer voor ‘vers’. En in plaats van ze te koken, wokken of stomen heb ik ze geroosterd en ik wist niet dat geroosterde sperziebonen zo lekker waren. Roosteren kan zowel in de oven als in de airfryer.

Eerlijk gezegd waren de sperziebonen al bijna op voordat ik ze op tafel kon zetten, want ze zijn ook lekker als snack heb ik ontdekt. Crunchy, lekker gekruid en een klein beetje geblakerd. En het mooiste vind ik nog wel die krokante puntjes aan het uiteinde. Ik zeg: ga dit zeker proberen!

Geroosterde sperziebonen op twee manieren

Deze groene bonen kun je op twee manieren bereiden, in de oven of in de airfryer. In de oven bak je ze op 180 graden voor ongeveer 15 tot 18 minuten. Bekleed je bakplaat met een stukje bakpapier en schik de sperziebonen op een rijtje. Als je ze op elkaar legt, worden ze gestoomd in plaats van geroosterd. Door ze uit elkaar te leggen worden ze gelijkmatig gaar. In de airfryer leg je ze rechtstreeks in de lade en bak je ze ongeveer 8 minuten op 190 graden. Schep of schud de bonen tussendoor een keertje om zodat ze mooi gelijkmatig gaar worden.

Geroosterde sperziebonen

Recipe by Simone | Eetspiratie Course: Budget, Oosterse recepten, Vegan, Vegetarisch, WereldkeukenCuisine: GroentegerechtDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minutes
Oventijd

15

minutes
Tijd totaal

25

minutes

Altijd je sperziebonen koken of wokken is ook maar eentonig. Rooster ze in de oven of airfryer.

Ingrediënten

  • 500 gram sperziebonen

  • 1 eetlepel olie

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 mespunt uienpoeder

  • chilipoeder naar smaak

  • 1 theelepel geroosterde sesamzaadjes

  • grof zout en versgemalen zwarte peper

  • optioneel: citroenrasp en een kneepje sap

  • optioneel: srirachia saus voor erbij

Hoe maak je het?

  • Maak de sperziebonen schoon door de topjes eraf te snijden. De uiteinden (de puntjes) mogen eraan blijven zitten. Was de bonen goed onder de kraan.
  • Schud de bonen goed uit en leg ze op een schone theedoek of op een paar velletjes keukenpapier. Dep ze zo goed mogelijk droog en doe ze in een ruime kom.
  • Doe het knoflookpoeder, uienpoeder, chilipoeder, zout en peper erbij. Als je het lekker vindt, kun je er wat citroensap overheen raspen. Meng er een eetlepel olie doorheen en zorg dat alle bonen bedekt zijn met een klein laagje.
  • Warm de oven voor of zet de airfryer klaar en bereid de sperziebonen zoals hierboven omschreven. Ongeveer 15 -18 minuten in de oven op 180 graden of 8 minuten op 190 graden in de airfryer.
  • Proef of de gaarheid naar wens is. Zijn ze te hard naar jouw smaak, rooster ze dan nog ietsjes langer. Bestrooi met sesamzaadjes en besprenkel eventueel met een kneepje citroensap. Serveer er srirachia saus bij, je kunt de bonen hier lekker in dippen.

Aantekeningen

  • Deze geroosterde sperziebonen passen bij veel verschillende gerechten. Het is lekker met rijst of bij een ei gerecht. Maar ook erg lekker geserveerd bij gebakken tahoe of tempeh. Ook een prima snack!

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE