Geroosterde sperziebonen, als je ze eenmaal op deze manier gegeten hebt wil je niet meer anders! Jaren lang gebruikte ik diepvries sperziebonen. Waarom? Omdat ik dat handig vond. Maar laatst waren de sperziebonen in de aanbieding en ik dacht, ik ga een keer voor ‘vers’. En in plaats van ze te koken, wokken of stomen heb ik ze geroosterd en ik wist niet dat geroosterde sperziebonen zo lekker waren. Roosteren kan zowel in de oven als in de airfryer.
Eerlijk gezegd waren de sperziebonen al bijna op voordat ik ze op tafel kon zetten, want ze zijn ook lekker als snack. Knapperig, lekker gekruid en een klein beetje geblakerd. En het mooiste vind ik nog wel die krokante puntjes aan het uiteinde. Ik zeg: ga dit zeker proberen!
Ninja Foodi 10-in-1 Vrijstaande elektrische oven
Airfryer, bakken, grillen en meer. 29 liter.
Geroosterde sperziebonen
Deze groene bonen kun je op twee manieren bereiden, in de oven of in de airfryer. In de oven bak je ze op 180 graden voor ongeveer 15 tot 18 minuten. Bekleed je bakplaat met een stukje bakpapier en schik de sperziebonen op een rijtje. Als je ze op elkaar legt, worden ze gestoomd in plaats van geroosterd. Door ze uit elkaar te leggen worden ze gelijkmatig gaar. In de airfryer leg je ze rechtstreeks in de lade en bak je ze ongeveer 8 minuten op 190 graden. Schep of schud de bonen tussendoor een keertje om zodat ze mooi gelijkmatig gaar worden.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Geroosterde sperziebonen
4
personen10
minuten15
minuten25
minutenDe lekkerste manier om sperziebonen te bereiden, rooster ze in de oven of airfryer. Heerlijke knapperige boontjes, die heerlijk zijn als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en verslavend lekker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram sperziebonen gewassen
1 eetlepel olie
halve theelepel knoflookpoeder
1 flink mespunt uienpoeder
chilipoeder naar smaak
1 theelepel geroosterde sesamzaadjes
grof zout en versgemalen zwarte peper
optioneel: citroenrasp en een kneepje sap
optioneel: srirachia saus voor erbij
BEREIDING
- Maak 500 gram sperziebonen schoon door de topjes eraf te snijden. De uiteinden (de puntjes) mogen eraan blijven zitten. Was de bonen goed onder de kraan.
- Schud de bonen goed uit en leg ze op een schone theedoek of op een paar velletjes keukenpapier. Dep ze zo goed mogelijk droog en doe ze in een ruime kom.
- Doe een halve theelepel knoflookpoeder, een flink mespunt uienpoeder, chilipoeder naar smaak en een snuf zout en peper erbij. Als je het lekker vindt, kun je er (biologische) citroenschil overheen raspen. Besprenkel de sperziebonen met een eetlepel olie en zorg dat alle bonen bedekt zijn met een klein laagje.
- Verwarm de oven voor of zet de airfryer klaar en bereid de sperziebonen in de oven of airfryer. Ongeveer 15 -18 minuten in de oven op 180 graden of 8 minuten op 190 graden in de airfryer.
- Proef of de gaarheid naar wens is. Zijn ze te hard naar jouw smaak, rooster ze dan nog ietsjes langer. Bestrooi ze voor het serveren met geroosterde sesamzaadjes en besprenkel de bonen eventueel met een kneepje citroensap. Serveer er srirachia saus bij, je kunt de bonen hier lekker in dippen.
AANTEKENINGEN
- Deze geroosterde sperziebonen passen bij veel verschillende gerechten. Het is lekker met rijst of bij een ei gerecht. Maar ook erg lekker geserveerd bij gebakken tahoe of tempeh. Ook een prima snack!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Loempia’s
- Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)
- Soep van geroosterde pompoen
- Dukkah dip
- Geroosterde spruitjes met chilidressing
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.