Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen

Hoeveel verschillende soorten pompoensoep zijn er? Heel veel! Op Eetspiratie zijn er al twee te vinden maar er kan er altijd nog eentje bij. Vroeger had ik helemaal niks met pompoensoep, het ziet eruit als babyvoeding. Of ben ik de enige die dit vind? Maar ik ben de pompoen steeds meer gaan waarderen en hij is nu niet meer weg te denken uit mijn keuken. Dit keer maakte ik soep van geroosterde pompoen.

Het was niet alleen de structuur van de pompoen die ik vroeger wat minder vond, ook het slachten van zo’n pompoen vond ik maar onhandig. Maar toen ik experimenteerde met een pompoen in de slowcooker ontdekte ik dat je hem daarin perfect kunt laten garen. Je hoeft hem dan alleen te halveren, de pitten te verwijderen en de slowcooker doet het werk. Lees hier hoe je een pompoen gaart in de slowcooker.

Hoe schil je een pompoen?

Bij het garen van de pompoen in de slowcooker laat je de schil er gewoon omheen en lepel je het vruchtvlees eruit. Als je de pompoen wilt roosteren in de oven kun je er bij de flespompoen de schil er prima omheen laten. Ik gebruik meestal de kleine oranje Hokkaido pompoen. De schil hiervan kun je in principe ook eten maar ik schil deze liever. Ik gebruik hiervoor gewoon een dunschiller omdat de schil van deze pompoen vrij dun is.

Geroosterde pompoen

Waarom zou je de pompoen roosteren als je hem ook kunt koken? Heel simpel, voor de smaak! Geroosterde pompoen of gekookte pompoen smaakt totaal verschillend. De pompoen karamelliseert in de oven en dat is precies wat de soep lekker maakt. Het is misschien ietsjes meer werk maar als je koken leuk vindt is dat geen probleem. Naast pompoen zit er in deze soep zoete aardappel en een halve bol knoflook. En nee, de knoflook gaat niet overheersen. Deze wordt juist heerlijk zoet.

Pompoensoep met en zonder vlees

Deze pompoensoep is in de basis vega(n). Wat erg lekker is bij deze soep is een crispy topping. Voor een vega(n) topping kies je bijvoorbeeld voor krokante knoflookcroutons. Kijk hier hoe je die maakt. Krokant gebakken gerulde en gekruide tempeh geeft ook een bite. Voor een vegetarische variant kun je kiezen voor vegetarische spekjes. En wil je vlees toevoegen? Krokant gebakken kipgehakt past perfect bij deze soep.

Soep van geroosterde pompoen

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Soepen, Vegan, VegetarischKeuken: SoepMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

40

minuten
Tijd totaal

55

minuten

Soep met geroosterde pompoen, zoete aardappel en knoflook.

Ingrediënten

  • 1 pompoen (Hokkaido of flespompoen)

  • 1 zoete aardappel

  • 1 ui

  • 1 bol knoflook

  • 1 entimeterc verse gember

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een blokje bouillon

  • 1 snufje chilipoeder naar smaak

  • 3 eetlepels olie

  • 1 snuf zout

  • 1 snuf vers gemalen zwarte peper

  • 750 tot 1000 milliliter water

  • 600 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 snufje (gerookt) paprikapoeder

Hoe maak je het?

  • Schil de pompoen en zoete aardappel. Snijd ze in ongeveer even grote blokjes. De ui snijd je in parten en de bol knoflook door de helft.
  • Doe de pompoen en zoete aardappelblokjes in een grote kom en besprenkel met 2 eetlepels olie. Schud dit goed om zodat alle blokjes goed bedekt zijn met olie. Bestrooi dit met zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de blokjes over de bakplaat. Leg de ui ertussen en de 2 helften van de knoflookbol. Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel de knoflook met een eetlepel olie en bestrooi met peper en zout.Geroosterde pompoen
  • Bak alles in 30 minuten zacht en gaar. Als het gaar is schep je de pompoen, zoete aardappel en de ui over in een soeppan. Neem een halve knoflookbol en knijp de teentjes uit boven de pan. De andere bewaar je om bijvoorbeeld knoflookboter van te maken. (Zie aantekening onder het recept).Geroosterde pompoen
  • Schenk 750 milliliter water in de pan voor een dikke soep en 1 liter voor een iets dunnere soep. Pureer alles met een staafmixer en verwarm het op een zacht vuur. Breng hem op smaak met groentebouillonpoeder (of bouillonblokje), chilipoeder, peper en zout. Als laatste rasp je de verse gember boven de soep en roer je alles goed door.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak het kipgehakt rul en krokant. Bestrooi met een theelepel knoflookpoeder en paprikapoeder.
  • Schep de soep in de kommen en strooi er wat van de krokante topping overheen.

Aantekeningen

  • Naan (platbrood) met knoflookboter smaakt heerlijk bij deze soep. Ik gebruikte de andere helft van de geroosterde knoflook voor de boter. Je knijpt de teentjes uit en maakt er met een vork een pasta van. Meng deze met 3 eetlepels gesmolten roomboter en besmeer hiermee het brood. Kijk hier voor het naan recept.
  • Linzen zijn ook een lekkere aanvulling in pompoensoep. Je kunt gedroogde linzen nemen maar bruine linzen uit blik zijn binnen een paar minuten gaar. Kijk hier voor het recept van linzen pompoensoep.
  • Wil je een simpele pompoensoep maken zonder toeters en bellen? Kijk dan hier voor een eenvoudig recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*