Soep van geroosterde pompoen. Hoeveel verschillende soorten pompoensoep zijn er? Heel veel! Op Eetspiratie zijn er al een paar te vinden maar er kan er altijd nog eentje bij. Vroeger had ik helemaal niks met pompoenen. Maar ik ben de pompoen steeds meer gaan waarderen en hij is nu niet meer weg te denken uit mijn keuken. Vooral geroosterd smaakt pompoen het allerlekkerst.
Het was niet alleen de structuur van de pompoen die ik vroeger wat minder vond, ook het schillen en snijden van een pompoen vond ik maar onhandig. Daarom ging ik op zoek naar handige manieren om een pompoen te schillen. Bekijk ze hier.
Soep van geroosterde pompoen
Waarom zou je de pompoen roosteren als je hem ook kunt koken? Heel simpel, voor de smaak! Geroosterde pompoen of gekookte pompoen smaakt totaal verschillend. De pompoen karamelliseert in de oven en dat is precies wat de soep lekker maakt. Het is misschien ietsjes meer werk maar als je koken leuk vindt is dat geen probleem. Naast pompoen zit er in deze soep zoete aardappel en een halve bol knoflook. En nee, de knoflook gaat niet overheersen. Deze wordt juist heerlijk zoet.
Wat erg lekker is bij deze soep is een crispy topping. Knoflookcroutons, geroosterde kikkererwten of geroosterde pompoenpitjes geven de soep een lekkere bite. Voor extra pit drizzle je er een beetje pittige chili olie of crispy chili olie overheen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Soep van geroosterde pompoen
4
porties15
minuten40
minuten55
minutenSoep met geroosterde pompoen, zoete aardappel en knoflook. Door de pompoen te roosteren in de oven krijgt de soep een heerlijke volle smaak en de knoflook wordt lekker zoet. Serveer de soep met een krokante topping van bijvoorbeeld croutons en geef het een beetje pit met crispy chili olie.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 pompoen (Hokkaido of flespompoen), in blokjes gesneden
1 zoete aardappel, in blokjes gesneden
1 ui, in parten
1 bol knoflook, gehalveerd
1 theelepel verse gember, geraspt
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een blokje bouillon
1 snufje chilipoeder naar smaak
3 eetlepels olie
1 snuf zout
1 snuf vers gemalen zwarte peper
750-1000 milliliter water
BEREIDING
- Schil de pompoen en zoete aardappel in grove blokjes. Snijd ze in ongeveer even groot. De ui snijd je in parten en de bol knoflook door de helft.
- Doe de pompoen en zoete aardappelblokjes in een grote kom en besprenkel met 2 eetlepels olie. Schud dit goed om zodat alle blokjes goed bedekt zijn met olie. Bestrooi met zout en peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de blokjes over de bakplaat. Leg de partjes ui ertussen samen met de 2 helften van de knoflookbol. Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel de knoflook met een eetlepel olie en bestrooi met peper en zout.
- Bak alles in 30 minuten zacht en gaar. Als het gaar is schep je de pompoen, zoete aardappel en de ui over in een soeppan. Neem een halve knoflookbol en knijp de teentjes uit boven de pan. De andere bewaar je om bijvoorbeeld knoflookboter van te maken. (Zie aantekening onder het recept).
- Schenk 750 milliliter water in de pan voor een dikke soep en 1 liter voor een iets dunnere soep. Pureer alles met een staafmixer en verwarm het op een zacht vuur. Breng hem op smaak met 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of bouillonblokje), een snufje chilipoeder, peper en zout. Als laatste rasp je 1 theelepel verse gember boven de soep en roer je alles goed door.
- Schep de soep in de kommen en garneer met een topping naar wens.
AANTEKENINGEN
- Naan (platbrood) met knoflookboter smaakt heerlijk bij deze soep. Ik gebruikte de andere helft van de geroosterde knoflook voor de boter. Je knijpt de teentjes uit en maakt er met een vork een pasta van. Meng deze met 3 eetlepels gesmolten roomboter en besmeer hiermee het brood. Kijk hier voor het naan recept.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hele pompoen in de slowcooker
- Pompoensoep
- Linzen pompoensoep
- Havermout met pompoen (slowcooker)
- Pompoen pannenkoekjes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.