Eetspiratie » Soep van geroosterde pompoen
Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen. Hoeveel verschillende soorten pompoensoep zijn er? Heel veel! Op Eetspiratie zijn er al een paar te vinden maar er kan er altijd nog eentje bij. Vroeger had ik helemaal niks met pompoenen. Maar ik ben de pompoen steeds meer gaan waarderen en hij is nu niet meer weg te denken uit mijn keuken. Vooral geroosterd smaakt pompoen het allerlekkerst.

Het was niet alleen de structuur van de pompoen die ik vroeger wat minder vond, ook het schillen en snijden van een pompoen vond ik maar onhandig. Daarom ging ik op zoek naar handige manieren om een pompoen te schillen. Bekijk ze hier.

Soep van geroosterde pompoen

Waarom zou je de pompoen roosteren als je hem ook kunt koken? Heel simpel, voor de smaak! Geroosterde pompoen of gekookte pompoen smaakt totaal verschillend. De pompoen karamelliseert in de oven en dat is precies wat de soep lekker maakt. Het is misschien ietsjes meer werk maar als je koken leuk vindt is dat geen probleem. Naast pompoen zit er in deze soep zoete aardappel en een halve bol knoflook. En nee, de knoflook gaat niet overheersen. Deze wordt juist heerlijk zoet.

Wat erg lekker is bij deze soep is een crispy topping. Knoflookcroutons, geroosterde kikkererwten of geroosterde pompoenpitjes geven de soep een lekkere bite. Voor extra pit drizzle je er een beetje pittige chili olie overheen.

Soep van geroosterde pompoen

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

40

minuten
Tijd totaal

55

minuten

Soep met geroosterde pompoen, zoete aardappel en knoflook.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 1 pompoen (Hokkaido of flespompoen)

  • 1 zoete 1 aardappel

  • 1 1 ui

  • 1 bol 1 knoflook

  • 1 centimeter 1 verse gember

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een blokje bouillon

  • 1 snufje 1 chilipoeder naar smaak

  • 3 eetlepels 3 olie

  • 1 snuf 1 zout

  • 1 snuf 1 vers gemalen zwarte peper

  • 750 tot 1000 milliliter 750 tot 1000 water

Hoe maak je het?

  • Schil de pompoen en zoete aardappel. Snijd ze in ongeveer even grote blokjes. De ui snijd je in parten en de bol knoflook door de helft.
  • Doe de pompoen en zoete aardappelblokjes in een grote kom en besprenkel met 2 eetlepels olie. Schud dit goed om zodat alle blokjes goed bedekt zijn met olie. Bestrooi dit met zout en peper.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verspreid de blokjes over de bakplaat. Leg de ui ertussen en de 2 helften van de knoflookbol. Verwarm de oven voor op 180 graden. Besprenkel de knoflook met een eetlepel olie en bestrooi met peper en zout. Geroosterde pompoen
  • Bak alles in 30 minuten zacht en gaar. Als het gaar is schep je de pompoen, zoete aardappel en de ui over in een soeppan. Neem een halve knoflookbol en knijp de teentjes uit boven de pan. De andere bewaar je om bijvoorbeeld knoflookboter van te maken. (Zie aantekening onder het recept). Geroosterde pompoen
  • Schenk 750 milliliter water in de pan voor een dikke soep en 1 liter voor een iets dunnere soep. Pureer alles met een staafmixer en verwarm het op een zacht vuur. Breng hem op smaak met groentebouillonpoeder (of bouillonblokje), chilipoeder, peper en zout. Als laatste rasp je de verse gember boven de soep en roer je alles goed door.
  • Schep de soep in de kommen en garneer met een topping naar wens.

Aantekeningen

  • Naan (platbrood) met knoflookboter smaakt heerlijk bij deze soep. Ik gebruikte de andere helft van de geroosterde knoflook voor de boter. Je knijpt de teentjes uit en maakt er met een vork een pasta van. Meng deze met 3 eetlepels gesmolten roomboter en besmeer hiermee het brood. Kijk hier voor het naan recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE