Naanbroodjes

Naanbroodjes

Naan is eigenlijk de juiste benaming. Naan betekent brood, dus naanbroodjes zou dan broodbroodjes betekenen. In Nederland noemen veel mensen dit Indiase brood, naanbrood. In het Indonesisch noemen we het roti. Waarschijnlijk is naan het meest simpele maar ook het meest lekkere brood wat er is. Iedereen kan dit maken!

Voor dit brood heb je niet veel ingrediënten nodig. Het meeste zul je waarschijnlijk al hebben in je voorraadkast. Ook hoef je de oven niet te gebruiken want naan bak je in een hete koekenpan. Na het bakken bestrijk je het brood met gesmolten knoflook/koriander boter. Houd je niet van koriander? Gebruik dan platte peterselie als alternatief.

Naanbroodjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Brood en borrelhapjes, WereldkeukenKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: Makkelijk
Porties

10

broodjes
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Naan is heerlijk platbrood wat je bij veel gerechten kunt serveren.

Ingrediënten

  • 350 gram bloem

  • 1 eetlepel bakpoeder

  • 250 gram Griekse yoghurt

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels vers gehakte koriander

  • 2 snufjes zout (voor in het deeg en op het brood

  • 4 eetlepels gesmolten roomboter

  • 100 milliliter water

Hoe maak je het?

  • Doe de bloem in een kom en voeg het bakpoeder, zout, Griekse yoghurt en 2 teentjes geraspte knoflook toe. Meng dit met je handen of met behulp van een keukenmachine tot een deeg.
  • Houd het water bij de hand. Zie je dat het deeg te droog is? Voeg dan scheutjes water toe en kneed net zolang tot alle bloem is opgenomen.
  • Leg de deegbal in de kom en bestrijk hem lichtjes met olijfolie. Wrijf de deegbal hiermee in zodat hij straks niet aan de kom blijft plakken. Laat het deeg even (afgedekt) rusten en ruim ondertussen de keuken op.
  • Haal het deeg uit de kom. Verdeel het deeg nu in 10 stukjes en draai er balletjes van. Leg ze op een stuk bakpapier.
  • Doe een schepje bloem op je werkblad, neem een balletje en rol deze volledig door de bloem. Druk hem plat, draai hem om en druk nogmaals plat. Rol het nu met de deegroller tot een ovale plak.
  • Herhaal dit bij elk balletje. Stapel de plakjes deeg op elkaar met steeds een stukje bakpapier ertussen zodat het deeg niet aan elkaar plakt.
  • Verhit een koekenpan en leg er een plak deeg in. Bak deze aan beide kanten bruin. Naan kun je ook bereiden op een grill(pan).
  • Smelt de roomboter in een steelpan en hak twee eetlepels koriander fijn. Rasp een teentje knoflook en voeg dit samen met de koriander toe aan de boter. Doe dit net voor het serveren zodat de boter vloeibaar blijft.
  • Bestrijk de warme naan met de boter. Het handigst doe je dit met een kwastje.

Aantekeningen

  • Zoals wij in Nederland aardappels eten, eten ze in veel andere landen meestal brood bij de maaltijd. Hier wordt brood vaak gegeten als ontbijt of lunch, terwijl ze in andere culturen brood eten bij elke maaltijd. Brood wordt bijna altijd geserveerd bij het avondeten. Dus in principe zou je overal naan bij kunnen eten! Vaak zijn het gerechten waar een saus bij zit, zoals bijvoorbeeld een stoofschotel of een curry. Met het brood kun je lekker in de saus dippen.
  • Naan serveer je bij Griekse salade met stifado, hummus, linzencurry met zoete aardappel, pittige linzensoep met krokant kipgehakt, kerrie telor (eieren in kerriesaus), vindaloo (kruidige curry met vlees uit de slowcooker) en knoflooksaus (reepjes naan dippen in knoflooksaus is echt superlekker!)
  • Pitabroodjes zijn ook super handige broodjes. Deze kun je vullen met allerlei lekkers. Ook pitabroodjes kun je heel eenvoudig zelf maken. Kijk hier voor het recept.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Boter met knoflook en koriander
Gesmolten boter met knoflook en koriander

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

4 Reacties

  1. Dag Simone,
    Wat een mooie site en heerlijke gerechten. Heb het net ontdekt.
    Weet je misschien of ik speltmeel ipv speltbloem kan gebruiken?
    Groetjes Juliette

    • Dank je wel Juliette! Je kunt op zich wel speltmeel gebruiken maar dit zal wel veel zwaarder zijn dan alleen bloem. Je zou het ook fifty-fifty kunnen doen. Speltbloem is niet meer dan gezeefd speltmeel namelijk maar, dan heb je toch nog iets van vezels als je 50/50 doet. Groetjes, Simone

  2. Kan ik het ook maken met boekweitmeel

    • Hoi, ik heb het zelf nog niet geprobeerd met boekweitmeel. Ik denk dat het wel de moeite waard is om te proberen alleen denk ik dat het wat compacter/droger zal zijn. Ik heb nog wel een recept voor boekweitbroodjes gepland staan, wellicht is dat iets voor jou :-)

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*