Eetspiratie » Naanbroodjes
Naanbroodjes

Naanbroodjes

Naanbroodjes of eigenlijk ‘naan’ want dat is de juiste benaming. Naan betekent brood, dus naanbroodjes zou dan broodbroodjes betekenen. In Nederland noemen veel mensen dit Indiase brood, naanbrood maar dat klopt dus helemaal niet. In het Indonesisch noemen we dit lekkere platbrood, roti. Hoe je het ook noemt, het is heerlijk brood wat je zelf eenvoudig kunt maken.

Voor dit platbrood heb je niet veel ingrediënten nodig. Het meeste staat waarschijnlijk al in je voorraadkast. De oven heb je niet nodig want je bakt dit brood in de koekenpan. Het hoeft zelfs niet te rijzen en je kunt het heel makkelijk voorbereiden.

Naanbroodjes

Voor het maken van dit brood heb je yoghurt nodig. Het liefst een dikke variant zoals Griekse yoghurt. Wil je een plantaardige variant maken van naan, dan werkt sojayoghurt ook goed in dit recept. In de receptenkaart vind je het basisrecept voor naan. De gesmolten (plantaardige) boter met koriander (of peterselie) is optioneel. Je bestrijkt de warme naan met de kruidenboter waardoor deze nog lekkerder wordt. Nog een belangrijke tip, knip vooraf 10 stukken bakpapier in vierkanten. Ik haal 4 stukken uit een vel. Als je het brood uitgerold hebt leg je deze op een bord bekleed met bakpapier. Leg daarop het volgende broodje en vervolgens weer een velletje bakpapier, dit voorkomt dat het brood aan elkaar plakt.

De naan bak je per stuk in een droge koekenpan op hoog vuur. Je keert het brood elke 30 seconden. Let op dat het niet verbrand. Als het brood een mooi kleurtje heeft is het klaar. Om ze lekker zacht en fluffy te houden, leg ik ze direct na het bakken in een springvorm, bestrooi ik het met een snufje zout en dek ik de vorm af met een deksel. Zo ontstaat er een beetje stoom waardoor de naan zacht blijft en je deze makkelijk kunt vouwen.

Naanbroodjes

Naanbroodjes

5.0 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Porties

10

broodjes
Voorbereiding

30

minuten
Baktijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Naan is heerlijk platbrood wat je bij veel gerechten kunt serveren.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 400 gram bloem

  • 1 eetlepel bakpoeder

  • 150 gram Griekse yoghurt of sojayoghurt

  • halve theelepel zout

  • 100 milliliter water

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel olijfolie

  • Kruidenboter
  • 1 teen knoflook fijngehakt

  • 2 eetlepels vers gehakte koriander of peterselie

  • 4 eetlepels gesmolten roomboter of plantaardige boter

  • zout naar smaak

Bereiding:

  • Knip 10 vierkanten uit een 3 vellen bakpapier en leg deze vast klaar voor straks. Doe 350 gram in een kom en voeg 1 eetlepel bakpoeder, een halve theelepel zout en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Meng dit met een vork door elkaar.
  • Voeg 250 gram yoghurt toe en kneed dit met je handen of met behulp van een keukenmachine tot een deeg.
  • Houd 100 milliliter water bij de hand. Zie je dat het deeg te droog is? Voeg dan scheutjes water toe en kneed net zolang tot alle bloem is opgenomen. Is het deeg te nat? Voeg dan extra bloem toe tot het deeg niet meer plakt.
  • Leg de deegbal in de kom en bestrijk hem lichtjes met olijfolie. Wrijf de deegbal hiermee in zodat hij straks niet aan de kom blijft plakken. Laat het deeg even afgedekt met een theedoek of huishoudfolie rusten.
  • Haal het deeg uit de kom. Vorm er een worst van. Snijd deze door de helft en snijd de helften elk in 5 stukjes. Je hebt nu 10 stukken in totaal. Bebloem je handen en draai er balletjes van. Leg ze op een stuk bakpapier.
  • Doe een schepje bloem op je werkblad, neem een balletje en rol deze volledig door de bloem. Druk hem plat, draai hem om en druk nogmaals plat. Rol het nu met de deegroller tot een ovale plak. Het hoeft geen perfecte vorm te zijn. Het mag er best rustiek uitzien.
  • Herhaal dit bij elk balletje. Stapel de plakjes deeg op elkaar met steeds een velletje bakpapier ertussen zodat het deeg niet aan elkaar plakt (zoals hierboven omschreven).
  • Verhit een koekenpan en leg er een plak deeg in. De pan mag goed heet zijn. Als je belletjes in het deeg ziet draai je de naan om en bak je de andere kant. Bak steeds een halve minuut per kant tot de naan aan beide kanten mooi bruin is.
  • Doe de gebakken naan in een springvorm en doe er een deksel op om ze zacht en warm te houden.
  • Smelt 4 eetlepels boter in een steelpan en hak twee eetlepels koriander fijn. Rasp een teentje knoflook en voeg dit samen met de koriander toe aan de boter. Doe dit net voor het serveren zodat de boter vloeibaar blijft.
  • Bestrijk de warme naan met de boter. Het handigst doe je dit met een kwastje.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)