Honing soja kip

Honing soja kip

Ik ben geen zoetekauw maar zo af en toe heb ik zin in iets zoets. Honing soja kip is een gerecht met lekkere zoete en zoute accenten. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht.

Ben je bang dat kip te droog wordt in de slowcooker? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Dit recept is een basis. Hou je wel van zoet maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan naar smaak meer chiliflakes of eventueel sambal oelek in plaats van chiliflakes toe. Zo maak je dit gerecht naar je eigen smaak.

Aanbakken of niet aanbakken?

Als jullie mij ondertussen een beetje kennen weten jullie dat ik ‘bijna’ alles aanbak voordat ik het in de slowcooker plaats. Dit is het enige recept waarbij ik het niet doe. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus.

Het is daarom wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op low maar een uurtje of 5 nodig. Op high ongeveer 3 uur. Het is niet aan te raden om dit gerecht met een uitgestelde start te maken omdat anders de rauwe kip te lang buiten de koelkast in de slowcooker ligt.

Let op met zout

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje (naar wens) gebruiken. Maar let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt kunnen vrij zout zijn. Ben dus altijd zuinig met het toevoegen van bouillonblokjes, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen.

wat heb je nodig?

  • 500 gram kip (filet of kippendijen)

  • 2 rode uien

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes

  • 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een stukje bouillonblok

  • 100 tot 125 milliliter vloeibare honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • flinke theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomaten passata

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • halve eetlepel citroensap

  • snufje vers gemalen zwarte peper

  • papje van 2 eetlepels maizena en scheutje water

Hoe maak je het?

  • Snijd de orde ui in halve maantjes en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de stukken kip in zijn geheel op de gesneden ui. De kip valt tijdens het garen vanzelf uit elkaar.
  • Maak een saus van de rest van de ingrediënten (behalve de maizena). Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de lijst toe.
  • Giet de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 5 uur op low of 3 uur op high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van de maizena. Doe 2 eetlepels maizena met een scheutje water in een kommetje. Roer tot de maizena is opgelost. Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maizena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • De honing soja kip smaakt lekker bij van alles! Test zelf uit wat je het lekkerst vindt.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

49 Reacties

  1. Hoi! Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt. Echt superlekker. precies volgens recept alleen blijft de saus toch altijd wat dun. Wat kan ik anders doen?

    • Hoi Monique, je mag altijd nog extra maizena toevoegen. Ik heb dat ook weleens bij bepaalde recepten. Ik maak dan gewoon met een eetlepel maizena en een scheutje water een extra papje in een kommetje en voeg steeds een beetje toe en roer dan weer en ik blijf net zolang toevoegen tot ik tevreden met de saus. De slowcooker op het einde even zonder deksel laten staan kan ook helpen om het vocht te laten verdampen. Groetjes, Simone

  2. Hi, Zojuist voor de eerste keer onze slowcooker gebruikt en bovenstaand recept gemaakt 👌. Morgen staan de spareribs op het menu. Fijn zoveel recepten ook voor de slowcooker voor liefhdbbers van de oosterse keuken.
    Groet Miranda

    • Hi ! Het recept klinkt echt goed! Vandaag proberen =) Moet de steam release valve open of dicht?

      Liefsss

  3. Hoi,

    Ik zou graag dit recept willen maken, maar ik ben even in de war doordat er staat: 75 ml passata (en het restje in de koelkast). Maar ik zie alleen maar grote verpakkingen passata vanaf 500g. Er is dus geen sprake van een ‘restje’, maar een heleboel.

    Mijn vraag is dus:
    Moet ik deze kopen?
    pomme-d’or-passata-500g

    Of deze:
    jumbo-tomatenpuree-70g

    Die laatste lijkt me logischer aangezien dat voor een dikkere saus kan zorgen. Ik hoor het graag!

    • Hoi! Je hebt de passata nodig. De puree is te geconcentreerd en te zuur. Deze moet ook altijd eerst aangebakken worden om te ontzuren. Passata is inderdaad alleen in flesjes of pakjes te koop van 500 of 750 ml. En 75 ml is misschien niet heel veel maar de rest kun je gebruiken voor een heerlijke tomatensoep of pastasaus. En daarom gaf ik invriezen aan als optie. Andere tomatenproducten hebben niet de juiste consistentie of er is suiker aan toegevoegd (zoals bij ketchup). Maar ik heb ook weleens tomatenblokjes gebruikt in dit recept, het verschil is dat er dan stukjes in zitten. Cook ze! Groetjes, Simone

  4. Wow wat lekker. Ik heb er croissants -uit blik- bij gebakken en 3 stuks in tweeën gesneden over de ovenschaal verdeeld. De rest van de croissants er heerlijk bij gegeten. En gewoon met een zak groene sla er bij. Heerlijk!!! Ik kreeg zelfs complimenten van mijn schoonmoeder ;-)

  5. Heerlijk had extra gemaakt met het idee wat voor later maar helaas het was zo lekker dat de pan schoon leeg was :) bedankt voor dit recept. we hebben het met wraps en salade gegeten.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*