Honing soja kip

Honing soja kip

Ik ben geen zoetekauw maar zo af en toe heb ik zin in iets zoets. Honing soja kip is een gerecht met lekkere zoete en zoute accenten. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht.

Ben je bang dat kip te droog wordt in de slowcooker? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Dit recept is een basis. Hou je wel van zoet maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan naar smaak meer chiliflakes of eventueel sambal oelek in plaats van chiliflakes toe. Zo maak je dit gerecht naar je eigen smaak.

Aanbakken of niet aanbakken?

Als jullie mij ondertussen een beetje kennen weten jullie dat ik ‘bijna’ alles aanbak voordat ik het in de slowcooker plaats. Dit is het enige recept waarbij ik het niet doe. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus.

Het is daarom wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op low maar een uurtje of 4 nodig. Op high ongeveer 2,5 tot 3 uur. Het is niet aan te raden om dit gerecht met een uitgestelde start te maken omdat anders de rauwe kip te lang buiten de koelkast in de slowcooker ligt.

Let op met zout

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje (naar wens) gebruiken.

Maar let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt kunnen vrij zout zijn. Ben dus altijd zuinig met het toevoegen van bouillonblokjes, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen.

Honing soja kip

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: SlowcookerKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Slowcooker (low)

4

uren 

Ingrediënten

  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 2 rode uien

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gedroogde chili flakes

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld blokje

  • 100 milliliter honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • 1 theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomaten passata

  • 2 eetlepels olie

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels maizena

  • 4 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Snijd de rode ui in halve maantjes en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de stukken kip in zijn geheel op de gesneden ui. De kip valt tijdens het garen vanzelf uit elkaar.
  • Maak een saus van de rest van de ingrediënten (behalve de maizena). Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de lijst toe.
  • Giet de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 3,5 tot 4 uur op low of 2,5 tot 3 uur op high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van de maizena. Doe 2 eetlepels maizena met een 4 eetlepels water in een kommetje. Roer tot de maizena is opgelost. Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maizena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Nu is je gerecht klaar!

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

58 Reacties

  1. Hoi Simone, hoe lang moet dit recept op low? Aan het begin van de tekst staat namelijk 5 uur, onder het recept staat 3,5 tot 4 uur op low. Wil graag gare kip:-) (zit er nu in!) Ben benieuwd! Bedankt voor het recept iig!

  2. Ik heb net dit recept precies volgens de beschrijving gemaakt. Kip blijft wit en saus is heel vloeibaar zelfs met maizena. Ziet er heel anders uit dan op jouw foto. Ligt het misschien aan soort honing?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*