Eetspiratie » Honing soja kip
Honing soja kip

Honing soja kip

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Honing soja kip, een heerlijk gerecht met zoete en zoute smaken. Dit kipgerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. De kip wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of zelfs met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht dat niet mag ontbreken in je kookrepertoire.

Voor dit recept kun je naast kipfilet ook kippendijen gebruiken, deze worden minder snel droog dan filet. Dit recept kun je helemaal aanpassen naar je eigen smaak. Hou je wel van zoet, maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je van pittig? Voeg dan naar smaak meer chilivlokken of eventueel sambal oelek in plaats van chilivlokken toe. En ben je gek op knoflook, voeg dan gerust een extra teentje toe.

Honing soja kip

In principe bak ik bijna alles aan voordat ik het in de slowcooker doe. Dit is één van de weinige recepten waarbij ik het vlees vooraf niet aanbak. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus. Het is wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op stand low maar een uurtje of 3 tot 4 nodig. Op stand high ongeveer 2,5 tot 3 uur. Het leent zich niet om uren te stoven.

Low en slow koken met deze slowcooker
CrockPot Slow Cooker 4,7L programmeerbaar

CrockPot Slow Cooker 4,7L programmeerbaar

Stijlvolle slowcooker met timer.

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje of maggiblokje gebruiken. Let er wel even op dat bouillonblokjes uit de supermarkt vrij zout kunnen zijn. Ben dus altijd zuinig in het begin met het toevoegen van het bouillonblokje, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in dit recept zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen naar smaak.

Zoals veel gerechten kun je ook dit kipgerecht maken in een vegan/plantaardige variant. Gebruik hiervoor plantaardige kipstukjes op basis van soja-eiwit. Deze kun je prima bereiden in de slowcooker maar je kunt dit recept ook maken in een stoofpan. De vegan kipstukjes zijn namelijk sneller gaar. Neem in plaats van honing, ahornsiroop. Zo maak je van dit kipgerecht eenvoudig een plantaardige versie.

Honing soja kip

Honing soja kip

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 77 stemmen
Gang: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd (op stand low)

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

30

minuten

Kip met knoflook gestoofd in honing en sojasaus. Een heerlijk en makkelijk gerecht met Aziatische smaken die je in 4 uur op stand low bereid in de slowcooker. Serveer dit kipgerecht met rijst en groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 2 rode uien, in halve maantjes gesneden

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • halve theelepel gedroogde chilivlokken

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld blokje

  • 100 milliliter honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • 1 theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomaten passata (gezeefde tomaten)

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels maïzena

  • 4 eetlepels water

BEREIDING

  • Snijd de rode ui in halve maantjes en hak 3 tenen knoflook fijn. Leg de gesneden ui op de bodem van de slowcooker en leg hierop 500 gram kipfilet of kippendijen (in zijn geheel).
  • Maak een saus van 3 tenen fijngehakte knoflook, een halve theelepel chilivlokken (sambal oelek naar smaak), 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een bouillonblokje), 100 milliliter honing, 50 milliliter sojasaus, 1 theelepel mosterd, 75 milliliter gezeefde tomaten, 1 eetlepel citroensap en een snufje vers gemalen zwarte peper. Roer de saus door elkaar.
  • Schenk de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 3,5 tot 4 uur op stand low of 2,5 tot 3 uur op stand high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van 2 eetlepels maïzena en 4 eetlepels water in een kom. Roer tot de maïzena is opgelost. Trek indien nodig de kip met 2 vorken een beetje uit elkaar.
  • Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip in de slowcooker en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maïzena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Serveer de kip met rijst, frietjes, in een wrap, pita of op flatbread.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook prima in te vriezen in een bak of zak tot 3 maanden. 

Meer eetspiratie speciaal voor jou!