Eetspiratie » Honing soja kip
Honing soja kip

Honing soja kip

Honing soja kip. Ik ben geen zoetekauw maar zo af en toe heb ik zin in iets zoets. Dit is een gerecht met lekkere zoete en zoute accenten. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Het vlees wordt mals en zacht en de smaken kunnen er goed intrekken. Serveer deze zoetige kip op een knapperig broodje, in een wrap, met frietjes en een salade of met rijst. Een handig en veelzijdig gerecht.

Ben je bang dat kip te droog wordt in de slowcooker? Neem dan kippendijen in plaats van kipfilet. Dit recept is een basis. Hou je wel van zoet, maar net zoals ik niet té? Neem dan iets minder honing. Hou je bijvoorbeeld van pittig? Voeg dan naar smaak meer chiliflakes of eventueel sambal oelek in plaats van chiliflakes toe. Zo maak je dit gerecht naar je eigen smaak.

Honing soja kip

Als jullie mij ondertussen een beetje kennen, weten jullie dat ik ‘bijna’ alles aanbak voordat ik het in de slowcooker doe. Dit is één van de weinige recepten waarbij ik het niet doe. Het past beter bij dit gerecht om de kip helemaal zacht te laten worden en te laten ‘stoven’ in de saus.

Het is daarom wel aan te raden als je dit gerecht gaat maken een beetje in de buurt te blijven. Dit gerecht heeft op stand low maar een uurtje of 3 tot 4 nodig. Op stand high ongeveer 2,5 tot 3 uur. Het is niet aan te raden om dit gerecht met een uitgestelde start te maken, omdat anders de rauwe kip te lang buiten de koelkast in de slowcooker ligt.

Dit gerecht heet ‘honing soja kip’. De sojasaus in dit gerecht geeft de zoute smaak. In mijn recepten gebruik ik biologisch groentebouillonpoeder zonder toevoegingen of smaakversterkers. Nu heeft niet iedereen dit standaard in huis. Als alternatief kun je een bouillonblokje (naar wens) gebruiken.

Maar let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt kunnen vrij zout zijn. Ben dus altijd zuinig met het toevoegen van bouillonblokjes, vooral omdat er ook al een ruime hoeveelheid sojasaus in zit. Begin met een stukje van een bouillonblokje, later kun je altijd meer toevoegen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Honing soja kip

Honing soja kip

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.3 van 48 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd (op stand low)

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

30

minuten

Gestoofde kip in honing en sojasaus. Een heerlijk en makkelijk gerecht met Aziatische smaken die je in 4 uur op stand low bereid in de slowcooker. Serveer dit kipgerecht met rijst en groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 2 rode uien

  • 3 tenen knoflook

  • halve theelepel gedroogde chiliflakes

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld blokje

  • 100 milliliter honing

  • 50 milliliter sojasaus

  • 1 theelepel mosterd

  • 75 milliliter tomatenpassata

  • 2 eetlepels olie

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels maïzena

  • 4 eetlepels water

BEREIDING

  • Snijd de rode ui in halve maantjes en leg deze op de bodem van de slowcooker. Leg de stukken kip in zijn geheel op de gesneden ui. De kip valt tijdens het garen vanzelf uit elkaar.
  • Maak een saus van de rest van de ingrediënten (behalve de maïzena). Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten uit de lijst toe.
  • Giet de saus op de kip, doe de deksel op de slowcooker en zet deze voor 3,5 tot 4 uur op stand low of 2,5 tot 3 uur op stand high.
  • Als de kooktijd verstreken is en de kip gaar is maak je een papje van de maïzena. Doe 2 eetlepels maïzena met een 4 eetlepels water in een kommetje. Roer tot de maïzena is opgelost. Voeg nu een deel van het papje toe aan de honing soja kip en meng het door elkaar. Kijk even of het indikt. Is het nog te dun? Voeg dan nog een beetje van het maïzena papje toe. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Nu is je gerecht klaar!

AANTEKENINGEN

  • Honing, soja kip is lekker met rijst en groenten. Maar het smaakt ook prima met zoete aardappelfrietjes, gebakken aardappeltjes of op een broodje.
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
  • Maak je graag gerechten met kip? Mijn recept voor kip met sambal en tomaat is ook een aanrader. Lees hier het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.