Eetspiratie » Rijstepap uit de slowcooker
Rijstepap uit de slowcooker

Rijstepap uit de slowcooker

Rijstepap uit de slowcooker. Vroeger aten wij bijna nooit toetjes maar als ik het at dan was het citroenvla of rijstepap. Ik snap nog steeds niet waarom citroenvla niet in grote pakken verkocht werd en rijstepap was vroeger alleen maar verkrijgbaar in kleine bekers. Drie happen en het was op. Met mijn slowcooker kan ik tenminste een grote hoeveelheid van deze lekkere pap maken. Na wat puzzelen met hoeveelheden heb ik eindelijk het recept gevonden voor rijstepap uit de slowcooker zoals ik hem lekker vind. Romig en niet te zoet.

Deze pap heeft iets nostalgisch. De geur en de smaak doen me aan vroeger denken. Het is lekker zowel warm als koud. Een drizzle honing of ahorn siroop en een snufje kaneel mogen niet ontbreken. Een heerlijk ontbijt, tussendoortje of dessert.

Rijstepap uit de slowcooker

Een slowcooker is ideaal om rijstepap in te maken. Je hebt er geen omkijken naar en het kan eigenlijk niet mislukken. Eet het rechtstreeks warm uit de pan of laat het afkoelen en eet het de volgende dag koud, wat je zelf het lekkerst vindt. In plaats van honing of ahorn siroop kun je ook rietsuiker gebruiken als topping. Dit knispert lekker als je het eet. In de koelkast is de rijstepap een paar dagen houdbaar en je kunt het uiteraard prima opwarmen in een pannetje. Bij bereiding in de slowcooker is het wel belangrijk om de binnenpan eerst in te vetten met een beetje (plantaardige) boter. Zo voorkom je dat de pap verbrand.

Je kunt dit gerecht maken met melk, boter en honing. Maar het is ook prima aan te passen naar een vegan/plantaardige variant. Gebruik dan plantaardige melk zoals sojamelk of amandelmelk, plantaardige boter en ahorn siroop of suiker in plaats van honing. De bereiding blijft gewoon hetzelfde.

Rijstepap uit de slowcooker

Rijstepap uit de slowcooker

0 van 0 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1.5

liter
Voorbereiding

15

minuten
Slowcooker (low)

4

uren 
Tijd totaal

4

uren 

15

minuten

Rijstepap uit de slowcooker is lekker en eenvoudig om te maken. Je hebt er bijna geen omkijken naar. Met een paar simpele ingrediënten zet een een lekker ontbijt of dessert op tafel.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1-1,5 liter 1-1,5 melk

  • 200 gram 200 jasmijnrijst (pandanrijst of basmatirijst)

  • 1 eetlepel 1 roomboter

  • 2 2 kaneelstokjes

  • 1 mespunt 1 vanillepoeder of theelepel vanille essence

  • 1 eetlepel 1 gedroogde kokos

  • 1 snufje 1 zout

  • 1 eetlepel 1 honing of ahorn siroop + extra om erbij te serveren

Bereiding:

  • Begin met het invetten van je slowcooker, gebruik hiervoor een halve eetlepel boter (of iets meer). De boter zorgt voor een lekkere smaak en ook dat de rijstepap straks niet helemaal aankoekt in de pan.
  • Giet 1 liter melk in de pan en voeg de kaneelstokjes, mespunt vanillepoeder of theelepel vanille essence en de honing toe. Zet je slowcooker op high en doe de deksel op de pan. Terwijl de melk langzaam verwarmd wordt ga je de rijst in een droge koekenpan roosteren. Doe de droge rijst in de pan en rooster het tot het gaat geuren en het licht getoast is. Voeg een eetlepel gemalen kokos toe en schep dit even heel kort om, de kokos zal meteen bruin kleuren.
  • Voeg de rijst met de kokos toe aan de melk in de slowcooker en zet deze voor 2 uur op high of 4 uur op low. Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de pan. Spiek tussendoor eventueel en roer het één keertje snel door. Als de kooktijd is verstreken en de rijst gaar is voeg je een halve eetlepel boter en een snufje zout toe. Meng dit er goed doorheen en kijk even hoe dik de pap is.
  • Zelf vind ik het lekker als de rijstepap nog een beetje vloeibaar is. Ik voeg daarom nog extra melk toe (in mijn geval ongeveer 350 tot 500 milliliter). Zorg dat de melk niet ijskoud is maar op kamertemperatuur. Ik schenk dit erbij in de slowcooker en roer het nog even door voordat ik het ga serveren. Hou je van een dikkere pap dan hoef je geen extra melk toe te voegen.
  • Serveer de rijstpap warm of koud met een snufje kaneelpoeder, honing of (riet)suiker. Lekker als ontbijt of dessert.

Aantekeningen

  • Bewaar de rijstepap in een afgesloten bak in de koelkast. Op deze manier is hij zeker een week houdbaar.
  • Schoonmaaktip:
    Waarschijnlijk is de binnenkant van de pan toch ietsjes aangekoekt, daar ontkom je bijna niet aan. Wat je kunt doen als je de rijstepap uit de slowcooker hebt geschept is: deze meteen te vullen met lauw water, een eetlepel baking soda toevoegen, de pan op stand high zetten en de deksel erop doen. Laat dit een uurtje of 2 staan. De aangekoekte restjes zullen straks als je de pan gaat afwassen beter loskomen. Kijk hier voor meer schoonmaaktips.
  • Vind jouw slowcooker op Bol.com

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)