Rijstepap uit de slowcooker

Rijstepap uit de slowcooker

Vroeger aten wij bijna nooit toetjes maar als ik het at dan was het citroenvla of rijstepap. Ik snap nog steeds niet waarom citroenvla niet in grote pakken verkocht werd en rijstepap was vroeger alleen maar verkrijgbaar in kleine bekers. Drie happen en het was op. Met mijn slowcooker kan ik tenminste een grote hoeveelheid van deze lekkere pap maken. Na wat puzzelen met hoeveelheden heb ik eindelijk het recept gevonden voor rijstepap uit de slowcooker zoals ik hem lekker vind.

Rijstepap uit de slowcooker

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Ontbijt, SlowcookerKeuken: WereldkeukenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1.5

liter
Voorbereiding

15

minuten
Slowcooker (low)

4

uren 
Tijd totaal

4

uren 

15

minuten

Rijstepap uit de slowcooker is lekker en eenvoudig om te maken. Je hebt er bijna geen omkijken naar. Met een paar simpele ingrediënten zet een een lekker ontbijt of dessert op tafel.

Ingrediënten

  • 1-1,5 liter melk

  • 200 gram jasmijnrijst (pandanrijst of basmatirijst)

  • 1 eetlepel roomboter

  • 2 kaneelstokjes

  • 1 mespunt vanillepoeder of theelepel vanille essence

  • 1 eetlepel gedroogde kokos

  • 1 snufje zout

  • 1 eetlepel honing en extra om erbij te serveren

Hoe maak je het?

  • Begin met het invetten van je slowcooker, gebruik hiervoor een halve eetlepel boter (of iets meer). De boter zorgt voor een lekkere smaak en ook dat de rijstepap straks niet helemaal aankoekt in de pan.
  • Giet 1 liter melk in de pan en voeg de kaneelstokjes, mespunt vanillepoeder of theelepel vanille essence en de honing toe. Zet je slowcooker op high en doe de deksel op de pan. Terwijl de melk langzaam verwarmd wordt ga je de rijst in een droge koekenpan roosteren. Doe de droge rijst in de pan en rooster het tot het gaat geuren en het licht getoast is. Voeg een eetlepel gemalen kokos toe en schep dit even heel kort om, de kokos zal meteen bruin kleuren.
  • Voeg de rijst met de kokos toe aan de melk in de slowcooker en zet deze voor 2 uur op high of 4 uur op low. Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de pan. Spiek tussendoor eventueel en roer het één keertje snel door. Als de kooktijd is verstreken en de rijst gaar is voeg je een halve eetlepel boter en een snufje zout toe. Meng dit er goed doorheen en kijk even hoe dik de pap is.
  • Zelf vind ik het lekker als de rijstepap nog een beetje vloeibaar is. Ik voeg daarom nog extra melk toe (in mijn geval ongeveer 350 tot 500 milliliter). Zorg dat de melk niet ijskoud is maar op kamertemperatuur. Ik schenk dit erbij in de slowcooker en roer het nog even door voordat ik het ga serveren. Hou je van een dikkere pap dan hoef je geen extra melk toe te voegen.
  • Serveer de rijstpap warm of koud met een snufje kaneelpoeder, honing of (riet)suiker. Lekker als ontbijt of dessert.

Aantekeningen

  • Bewaar de rijstepap in een afgesloten bak in de koelkast. Op deze manier is hij zeker een week houdbaar.
  • Schoonmaaktip:
    Waarschijnlijk is de binnenkant van de pan toch ietsjes aangekoekt, daar ontkom je bijna niet aan. Wat je kunt doen als je de rijstepap uit de slowcooker hebt geschept is: deze meteen te vullen met lauw water, een eetlepel baking soda toevoegen, de pan op stand high zetten en de deksel erop doen. Laat dit een uurtje of 2 staan. De aangekoekte restjes zullen straks als je de pan gaat afwassen beter loskomen. Kijk hier voor meer schoonmaaktips.
  • Vind jouw slowcooker op Bol.com

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

10 Reacties

  1. Ik kook het altijd in een pan met dessert rijst. Zou dit ook kunnen ? Of zal het te dik zijn? Ik heb een tefal multi cooker besteld en ben me aan het inlezen

    • Hallo, ik denk dat het wel kan. Misschien dat de kooktijd iets anders is dan met basmati of pandan rijst. In principe zou het met elke rijstsoort moeten kunnen, ik zou het zeker uitproberen. Groetjes, Simone

  2. ik lust het graag met saffraan, kan dit er ook aan toegevoegd worden?

  3. Kan het ook met zilvervliesrijst?

    • Hoi Lilian, ik heb het in de slowcooker nog nooit met zilvervliesrijst gemaakt. Wel heb ik het in een gewone pan gemaakt. De structuur zal dan iets meer grof zijn met zilvervliesrijst. Ook zal je misschien meer vocht moeten toevoegen. Er bestaat ook bruine ronde rijst en die is er misschien iets meer geschikt voor. Groetjes, Simone

  4. Zou je dit recept ook met amandelmelk kunnen maken?

  5. Oh dat lijkt me heerlijk! Heb je een reden waarom je hem specifiek met jasmijnrijst maak? Kan het ook met basmati of witte rijst?

  6. Heerlijk!!! super recept

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*