Rijstepap uit de slowcooker

Rijstepap uit de slowcooker

Vroeger aten wij bijna nooit toetjes maar als ik het at dan was het citroenvla of rijstepap. Ik snap nog steeds niet waarom citroenvla niet in grote pakken verkocht werd en rijstepap was vroeger alleen maar verkrijgbaar in kleine bekers. Drie happen en het was op. Met mijn slowcooker kan ik tenminste een grote hoeveelheid van deze lekkere pap maken. Na wat puzzelen met hoeveelheden heb ik eindelijk het recept gevonden voor rijstepap uit de slowcooker zoals ik hem lekker vindt.

Wat heb je nodig?

  • 1 tot 1,5 liter melk
  • 200 gram jasmijnrijst
  • eetlepel roomboter
  • 2 kaneelstokjes
  • mespunt vanillepoeder of theelepel vanille essence
  • eetlepel gedroogde kokos
  • snufje zout
  • eetlepel honing en extra om erbij te serveren

Hoe maak je het?

Begin met het invetten van je slowcooker, gebruik hiervoor een halve eetlepel boter (of iets meer). De boter zorgt voor een lekkere smaak en ook dat de rijstepap straks niet helemaal aankoekt in de pan.

Giet 1 liter melk in de pan en voeg de kaneelstokjes, mespunt vanillepoeder of theelepel vanille essence en de honing toe. Zet je slowcooker op high en doe de deksel op de pan. Terwijl de melk langzaam verwarmd wordt ga je de rijst in een droge koekenpan roosteren. Doe de droge rijst in de pan en rooster het tot het gaat geuren en het licht getoast is. Voeg een eetlepel gemalen kokos toe en schep dit even heel kort om, de kokos zal meteen bruin kleuren.

Rijstepap uit de slowcooker
Lekker met een vleugje kaneel en honing

Voeg de rijst met de kokos toe aan de melk in de slowcooker en zet deze voor 2 uur op high of 4 uur op low. Roer alles goed door elkaar en doe de deksel op de pan. Spiek tussendoor eventueel en roer het één keertje snel door. Als de kooktijd is verstreken en de rijst gaar is voeg je een halve eetlepel boter en een snufje zout toe. Meng dit er goed doorheen en kijk even hoe dik de pap is.

Hoe nu verder?

Zelf vind ik het lekker als de rijstepap nog een beetje vloeibaar is. Ik voeg daarom nog extra melk toe (in mijn geval ongeveer 350 tot 500 milliliter). Zorg dat de melk niet ijskoud is maar op kamertemperatuur. Ik schenk dit erbij in de slowcooker en roer het nog even door voordat ik het ga serveren. Hou je van een dikkere pap dan hoef je geen extra melk toe te voegen.

Serveer de rijstpap warm of koud met een snufje kaneelpoeder, honing of (riet)suiker. Lekker als ontbijt of dessert. Bewaar de rijstepap in een afgesloten bak in de koelkast. Op deze manier is hij zeker een week houdbaar.

Schoonmaaktip:

Waarschijnlijk is de binnenkant van de pan toch ietsjes aangekoekt, daar ontkom je bijna niet aan. Wat je kunt doen als je de rijstepap uit de slowcooker hebt geschept is: deze meteen te vullen met lauw water, een eetlepel baking soda toevoegen, de pan op stand high zetten en de deksel erop doen. Laat dit een uurtje of 2 staan. De aangekoekte restjes zullen straks als je de pan gaat afwassen beter loskomen. Kijk hier voor meer schoonmaaktips.

Rijstepap uit de slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Oh dat lijkt me heerlijk! Heb je een reden waarom je hem specifiek met jasmijnrijst maak? Kan het ook met basmati of witte rijst?

  2. Heerlijk!!! super recept

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*