Eetspiratie » Oosterse salade met krokant gehakt
Salade met krokant gehakt

Oosterse salade met krokant gehakt

Oosterse salade met krokant gehakt. Dit recept is geïnspireerd op één van de lekkerste recepten (vind ik) van Jamie Oliver namelijk: ‘Asian crispy beef’. Dit recept komt uit het boek (Everyday super food). Ik ben gek op dit soort recepten, alles wat ik lekker vind zit erin! Noedels, een berg groenten, krokant gebakken kip en een pittige soja/gemberdressing. Dit is mijn versie van Jamie zijn gerecht, de Oosterse salade met krokant kipgehakt.

Voor deze salade kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Neem de groenten die je in huis hebt en die je lekker vindt en zoveel als je wilt. Verse kruiden zoals munt en koriander passen ook goed bij dit gerecht.

Oosterse salade met krokant gehakt

Heb je geen kipgehakt in huis? Neem dan een andere gehaktsoort. En wil je een vegetarische of vegan salade maken? Gebruik dan verkruimelde tempeh in plaats van gehakt, dit kun je prima rul en krokant bakken en op smaak brengen. Gebruik in plaats van Thaise vissaus mijn vegan versie van vissaus, nuoc mam chay. Dit is een Vietnamese dipsaus die je kunt gebruiken als alternatief voor vissaus. In plaats van honing neem je ahornsiroop voor het maken van de dressing. De eiernoedels vervang je door rijstvermicelli (mihoen)of soba noedels.

Oosterse salade met krokant gehakt

Oosterse salade met krokant gehakt

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Noedels, groenten, krokant gebakken kip en een pittige soja/gemberdressing.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Wat heb je nodig voor de salade?
  • 500-700 gram kipgehakt geruld

  • 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder

  • 1 snuf zout

  • 1 snuf vers gemalen zwarte peper

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 teentje knoflook geraspt

  • 1 centimeter verse gember geraspt

  • 1-2 eetlepels ketjap manis

  • 2 stuks steranijs

  • 1 rode peper naar smaak

  • halve eetlepel olie om in te bakken

  • verschillende groenten: wortel, sla, spinazie, romaine sla, komkommer, kiemgroenten, radijs

  • 2 plakken eiernoedels (voor 4 personen)

  • optioneel: fijngehakte pinda’s of cashewnoten

  • Wat heb je nodig voor de dressing?
  • 1 teentje knoflook

  • 1 theelepel verse gember geraspt (of gemberpasta)

  • 1 eetlepel sojasaus

  • honing of ahornsiroop naar smaak

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • halve citroen (het sap)

  • 2 eetlepels water

BEREIDING

  • Begin met het snijden en schoonmaken van de groenten en leg ze apart tot gebruik. Het is leuk om de groenten allemaal in verschillende vormen te snijden of gebruik te maken van een spiraalsnijder. Rasp de gember en de knoflook.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een wok en fruit hierin de gember en knoflook aan en bak 500 tot 700 gram (kip)gehakt bruin en rul. Voeg 1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder en 1 theelepel kerriepoeder toe. Bak dit even mee en voeg dan 1 tot 2 eetlepels ketjap manis toe. Bak het gehakt op hoog vuur zodat het lekker krokant wordt. Zet daarna het vuur even uit. Het gehakt kun je voor het serveren nog even kort opwarmen.
  • Maak ondertussen de dressing. Meng 1 teen geraspte knoflook, 1 theelepel gember of gemberpasta, 1 eetlepel sojasaus, honing naar smaak, 1 theelepel Thaise vissaus, het sap van een halve citroen en 2 eetlepels water in een kommetje. Het lijkt weinig maar je hebt er niet veel van nodig. Wil je toch meer dressing? Voeg dan op gevoel nog wat extra van de hierboven genoemde ingrediënten toe. Blijf proeven tot de smaak van de dressing naar wens is.Salade met krokant kipgehakt
  • Bereid ondertussen de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Doe dit op het allerlaatst want dan zijn de noedels nog warm als je de salade gaat opmaken. Als het gehakt is afgekoeld warm deze dan nu nog even op.
  • Neem mooie borden of kommen en schik alle groenten aan een kant. Begin met de sla en leg daarop de gesneden wortel, komkommer, radijs en andere groenten die je wilt gebruiken. Naast de groenten leg je een hoopje warme noedels. Schep nu een royale hoeveelheid gehakt over de salade en besprenkel de salade met de dressing. Garneer met in ringetjes gesneden rode peper en gehakte pinda’s of cashewnoten als je dat lekker vindt.Oosterse salade met krokant kipgehakt

AANTEKENINGEN

  • Gek op salades? Klik hier om een ander heerlijk recept voor een salade met pittige kip te bekijken.
  • Noedels zijn een lekkere aanvulling op een salade. Klik hier om een recept te bekijken voor een salade met noedels en pittige gehaktballetjes.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.