Salade met krokant gehakt

Oosterse salade met krokant gehakt

Dit recept is geïnspireerd op één van de lekkerste recepten (vind ik) van Jamie Oliver namelijk: ‘Asian crispy beef’. Dit recept komt uit het boek (Everyday super food) waar ik een tijdje terug een review over schreef. Ik ben gek op dit soort recepten, alles wat ik lekker vind zit erin! Noedels, veel groenten, krokant gebakken kip en een pittige soja gemberdressing. Dit is mijn versie van Jamie zijn gerecht, de oosterse salade met krokant (kip)gehakt.

Voor deze salade kun je allerlei soorten groenten gebruiken. Neem de groenten die je in huis hebt en die je lekker vindt en zoveel als je wilt. Verse kruiden zoals munt en koriander passen ook goed bij dit gerecht. In plaats van kipgehakt kun je natuurlijk ook een ander soort gebruiken.

Vegetarische variant: neem in plaats van gehakt, tempeh. Snijd dit in kleine blokjes en bak dit in olie krokant. Voeg vervolgens een scheutje ketjap manis en/of chilisaus toe, schep dit even om en serveer het in plaats van het gehakt op deze salade.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 500 tot 700 gram kipgehakt
  • theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
  • snuf zout en vers gemalen zwarte peper
  • theelepel kerriepoeder
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 centimeter verse gember geraspt
  • 1 tot 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 stuks steranijs
  • rode peper naar smaak
  • scheutje olie om in te bakken
  • verschillende groenten: wortel, sla, spinazie, romaine sla, komkommer, kiemgroenten, radijs
  • 2 plakken eiernoedels (voor 4 personen)
  • optioneel: fijngehakte pinda’s of cashewnoten

Wat heb je nodig voor de dressing ?

  • teentje knoflook
  • 1 centimeter verse gember geraspt
  • eetlepel sojasaus
  • honing naar smaak
  • theelepel Thaise vissaus
  • sap van een halve citroen
  • scheutje water

Hoe maak je het?

Begin met het snijden en schoonmaken van de groenten en leg ze apart tot gebruik. Het is leuk om de groenten allemaal in verschillende vormen te snijden of gebruik te maken van een spiraalsnijder. Rasp de gember en de knoflook.

Verhit een scheutje olie in een wok en fruit hierin de gember en knoflook aan en bak het gehakt bruin en rul. Voeg een theelepel Chinees 5 kruidenpoeder en kerriepoeder toe. Bak dit even mee en voeg dan 1 tot 2 eetlepels ketjap manis toe. Bak het gehakt op hoog vuur zodat het lekker krokant wordt. Zet daarna het vuur even uit. Het gehakt kun je voor het serveren nog even kort opwarmen.

Oosterse salade met krokant gehakt
De dressing is lekker pittig door de gember

Maak ondertussen de dressing door alle ingrediënten te mengen in een schaaltje. Het lijkt weinig maar je hebt er niet veel van nodig. Wil je toch meer dressing? Voeg dan op gevoel nog wat extra van de hierboven genoemde ingrediënten toe. Blijf proeven tot de smaak van de dressing naar wens is.

Hou je niet zo van een sterke gembersmaak? Maak dan dit recept met ketjap. Deze saus is ideaal als dressing voor bij deze salade en iets meer geschikt voor kinderen aangezien gember nogal scherp kan zijn.



Bereid ondertussen de noedels zoals aangegeven op de verpakking. Doe dit op het allerlaatst want dan zijn de noedels nog warm als je de salade gaat opmaken. Als het gehakt is afgekoeld warm deze dan nu nog even op.

Bord opmaken

Neem mooie borden of kommen en schik alle groenten aan een kant. Begin met de sla en leg daarop de gesneden wortel, komkommer, radijs en andere groenten die je wilt gebruiken. Naast de groenten leg je een hoopje warme noedels. Schep nu een royale hoeveelheid gehakt over de salade en besprenkel de salade met de dressing. Garneer met in ringetjes gesneden rode peper en gehakte pinda’s of cashewnoten als je dat lekker vindt.

Oosterse salade met krokant gehakt

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*