Eetspiratie » Pittige kipsalade
Pittige kipsalade

Pittige kipsalade

Pittige kipsalade, een lekkere en simpele salade met gemarineerde kip en veel groenten. Door de weeks maak ik regelmatig een grote schaal met een salade of een ander soort schotel. Ik kijk wat ik in huis heb en maak daar een gerecht mee. Ik snijd de groenten in verschillende vormen, maak er een dressing of saus bij en kijk welke toppings ik ga gebruiken. De schaal zet ik in het midden van de tafel en iedereen kan zijn eigen bordje opscheppen.

Ik gebruik voor dit soort gerechten die ik serveer op een grote schaal altijd sla als basis. Dit vul ik aan met knapperige groenten als komkommer en ui en bouw de salade dan verder op. Ik maak in dit geval een Oosterse salade dus gebruik ik ingrediënten die bij de Oosterse keuken passen. Maar je kunt deze salade ook een Mexicaans thema geven, gebruik dan bijvoorbeeld mais, zwarte bonen en avocado. Schrik niet van de ingrediëntenlijst want het meeste heb je waarschijnlijk in je koelkast en/of voorraadkast.

Pittige kipsalade

Voor deze pittige kipsalade maak ik een marinade en dressing ineen. Je maakt deze in een kom en één helft gebruik je als marinade en de andere helft is de basis van je dressing. Volg straks goed de stappen hieronder. De sambal badjak maakt deze marinade/dressing zo lekker. Deze sambal is pittig en zoet dus ook geschikt voor kinderen.

Bij dit soort gerechten of salades snijd ik de groenten in verschillende vormen en formaten. Dit ziet er niet alleen mooi uit, het eet ook lekkerder. Ik gebruik hiervoor een zigzag mesje en een spiraalsnijder.

Pittige kipsalade

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Salades, Indische en Indonesische receptenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

10

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Een pittige kipsalade om te delen. Met producten uit je koelkast en voorraadkast zet je binnen no-time een salade voor 4 personen op tafel.

Ingrediënten

  • 1 kipfilet per persoon

  • 1 flinke eetlepel sambal badjak

  • 2 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 eetlepels citroensap

  • vers gemalen zwarte peper

  • 1 flinke theelepel honing

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 1 zak gemengde sla

  • halve komkommer

  • 1 rode ui

  • 4 bosuitjes

  • 1 wortel

  • 1 rode paprika

  • toppings: verkruimelde kroepoek en sesamzaadjes

Hoe maak je het?

  • Doe de kipfilets in een ziplockzakje en bestrooi met vers gemalen zwarte peper.
  • Maak in een aparte kom de marinade/dressing. Doe hierin de sambal badjak, geraspte gember en knoflook, Thaise vissaus, sojasaus, sesamolie, 1 eetlepel citroensap en de honing. Het is een wat dikkere substantie. Proef of de smaak naar wens is.
  • Doe de helft van de marinade bij de kip, sluit het zakje en masseer de marinade in de kip. Leg het zakje met de kip apart (in de koelkast) en bewaar de rest van de marinade/dressing in de kom. Snijd ondertussen de groenten.
  • Maak een groot bord op (ik gebruikte een dienblad) en begin met een flinke laag sla. Daarop komt de rode ui en de wortel. Hierna de reepjes komkommer en paprika. Pak de kom met de andere helft van de dressing en voeg hier een eetlepel citroensap en eetlepel zoete chilisaus aan toe. Verdun de dressing met een heel klein scheutje water. Meng goed door elkaar, proef of de smaak naar wens is. De dressing is nu klaar voor gebruik.
  • Haal de kip uit de marinade, verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kip gaar en bruin. Als hij gaar is snijd je hem voorzichtig in schuine plakjes. Leg de gesneden kip op de salade. Schep het vocht uit de pan over de kip want daar zit natuurlijk veel smaak aan.
  • Besprenkel de salade en de kip met de dressing en bestrooi de salade met ringetjes bosui, sesamzaadjes en verkruimelde kroepoek. Zet de schaal op tafel en iedereen kan lekker zijn eigen bordje opscheppen.

Aantekeningen

  • Een andere lekkere salade met kip is de Oosterse pulled chicken salade waarbij je kip bereid in de slowcooker (kan ook in een gewone pan). Klik hier om het recept te bekijken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE