Sambal badjak

Sambal badjak

Ik eet bijna bij elke maaltijd sambal. Zonder sambal is mijn leven, ik bedoel mijn eten niet compleet! Er zijn zoveel verschillende soorten sambal en ik houd van erg pedis, oftewel pittig. Maar aangezien er meer mensen in huize Eetspiratie wonen die ook mee eten moet ik een beetje oppassen met de hoeveelheden die ik gebruik. Je kunt altijd beter een beetje sambal aan een gerecht toevoegen en er een beetje los bij eten. Zo is iedereen blij. Ik maakte een recept voor sambal badjak Eetspiratie stijl.

Sambal badjak is een sambal op basis van pepers en ui. Doordat de sambal gebakken wordt gaat de ergste scherpte eraf. Voor een pittige sambal laat je de zaadjes erin en voor een milde variant verwijder je de zaadjes uit de pepers. Voor sambal badjak zijn duizenden recepten te vinden, iedere familie heeft zijn eigen recept. Maak de sambal vooral met smaakmakers die jij lekker vindt. De basis van deze sambal zijn in ieder geval ui en pepers. En ik zet het in elk sambal recept of recept met pittige pepers: werk altijd met (keuken)handschoentjes aan!

Ingrediënten

  • 8 rode pepers (met of zonder zaadjes)
  • 3 rawits (kleine groene of rode pittige pepertjes)
  • 2 grote rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • een ruime scheut rijstolie
  • halve theelepel trassi
  • sap van een partje citroen
  • stengel sereh (gekneusd)
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • 100 milliliter water
  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • snufje zout

Hoe maak je sambal badjak?

Snijd de pepers, de rawits en de uien in grove stukken. Maak de knoflook schoon en verhit een ruime scheut olie in een wok. Bak de pepers, rawits, ui en knoflook kort aan en schep het met een schuimspaan uit de pan. De olie die in de pan zit gebruik je straks weer om de sambal in aan te bakken. Doe alles over in een keukenmachine of beker zodat je het kan fijnmalen met een staafmixer.

Doe het mengsel terug in de wok en voeg de verkruimelde trassi, citroensap, blaadje djoeroek poeroet en de gekneusde sereh stengel toe. Bak dit op een middelmatig vuur goed aan en blijf steeds omscheppen met een spatel. Voeg nu de kokosmelk of water toe. Ik kies kokosmelk omdat ik dit zelf erg lekker vindt maar water is ook prima. Voor een extra zoete smaak voeg ik twee eetlepels ketjap toe. Als laatste breng ik het op smaak met een snufje zout.

Blijf omscheppen tot het meeste vocht weg is. Schep de sambal over in een schoon glazen potje, draai de deksel erop en zet het potje even op zijn kop. Laat het afkoelen en bewaar de sambal in de koelkast. Het is in de koelkast ‘ongeveer’ een week houdbaar.

Ben je ook zo gek op sambal? Ik maakte eerder een recept voor sambal pedis, een eenvoudig recept voor een pittige sambal. Lees hier het recept.

Recept voor sambal badjak

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. hoi simone kun je voor mij tegen betaling een pot klaar maken gr demmy

    • Hoi Demmy,
      Bedankt voor jouw berichtje. Ik maak alleen recepten voor mijn blog, maar niet op bestelling. Maar wel leuk dat je het vraagt. Bij de toko vind je vaak ook huisgemaakte sambals.
      Groetjes Simone

  2. Zou je dit ook kunnen invriezen?

    • Hoi Petra,
      Invriezen lijkt mij geen probleem. Ik heb het zelf nog nooit gedaan.. maar ik ben dan ook een grootverbruiker…
      Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*