Sambal badjak

Sambal badjak

Sambal badjak gebruik ik regelmatig in mijn gerechten. Ik gebruik het in dressings, boemboes of marinades. Als smaakmaker (ik noem het liever smaak verrijker) bij gerechten is sambal badjak ook erg geschikt. Het is een zoet pittige sambal die je ook makkelijk zelf kunt maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf sambal badjak kunt maken.

Sambal badjak is een sambal met als basis veel ui, knoflook en natuurlijk pepers. Doordat de sambal gebakken wordt zal ook de scherpe smaak van de pepers iets afzwakken. Door de toevoeging van (palm)suiker en ketjap wordt de sambal ook wat zoeter. Ik laat bij mijn sambal altijd de zaadjes en de zaadlijsten erin. Vooral de zaadlijsten zorgen voor de pittige smaak. Wil je een milde smaak, haal dan de zaadlijsten eruit.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Van sambal badjak zijn er veel verschillende (versies) van recepten te vinden. Dit gaat ook om persoonlijke smaak natuurlijk. De een houdt meer van pittig en de ander meer van zoet. Zelf ben ik van #teampittig! Ook maakt iedereen op zijn eigen manier sambal. Sambal kun je op verschillende manieren bereiden en er is geen foute manier. Je eet jouw pepers zoals jij ze lekker vindt.

In mijn recept gebruik ik trassi maar dit hoeft niet perse. Wil je een vegetarische variant? Laat dan de trassi weg. Zonder trassi smaakt het nog steeds heerlijk.

Tip: doe altijd keukenhandschoentjes aan als je werkt met pepers!

Ingrediënten

  • 12 tot 15 rode pepers

  • 4 rode rawits (kleine pittige pepertjes)

  • 3 grote rode uien

  • 4 tenen knoflook

  • laagje (rijst)olie om in te bakken

  • optioneel: halve theelepel trassi

  • sap van een halve citroen

  • stengel sereh (citroengras)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • scheutje water (indien nodig)

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • theelepel (palm)suiker (of meer naar smaak)

  • snuf zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui en de knoflook. Was de pepers, haal de topjes eraf en snijd deze in grove stukken.
  • Kneus de sereh en djeroek poeroet en verkruimel de trassi.
  • Doe de pepers in een keukenmachine en maal deze fijn.
  • Giet de olie in een wok en zorg dat de bodem van de pan bedekt is. Fruit hierin langzaam de ui en de knoflook. Dit mag best een tijdje duren. Als de ui licht verkleurd is voeg je de verkruimelde trassi toe. Deze bak je mee. Maak het fijn met een spatel.
  • Voeg vervolgens de vermalen pepers toe en schep alles goed om. Leg ook de gekneusde sereh en de djoeroek poeroet blaadjes in de pan. Deze mogen er in zijn geheel bij. Als het mengsel te droog is voeg dan een scheutje water toe.
  • Breng de sambal nu op smaak met citroensap, (palm)suiker, ketjap en zout. Blijf net zolang proeven totdat de smaak naar wens is.
  • Blijf de sambal nu omscheppen totdat het meeste vocht uit de pan is. Nu is je sambal klaar! Schep deze over in uitgekookte glazen potjes. Zet de potjes op zijn kop en laat deze afkoelen. Als het is afgekoeld bewaar de sambal dan in de koelkast. Na opening is het beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal mee op te scheppen, zo verleng je ook de houdbaarheid.
Sambal badjak

Bekijk de video

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.


Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

6 Reacties

  1. Hoi Simone,

    Hoe lang kun je dit recept bewaren?

    • Hoi, geopend of ongeopend? Geopend is het een paar dagen houdbaar, schep altijd de sambal eruit met een schone lepel. Je kunt ook na elk gebruik een laagje olie op de sambal schenken om de houdbaarheid te verlengen. Ongeopend is hij wel een tijdje houdbaar. Als je van tevoren goed de pot en deksel hebt uitgekookt en de pot na het sluiten op zijn kop hebt gezet blijft de sambal wel enkele weken goed. Je moet dan ook een plop horen bij het openen. Controleer altijd even of er geen schimmels op de sambal zitten. Groetjes, Simone

  2. hoi simone kun je voor mij tegen betaling een pot klaar maken gr demmy

    • Hoi Demmy,
      Bedankt voor jouw berichtje. Ik maak alleen recepten voor mijn blog, maar niet op bestelling. Maar wel leuk dat je het vraagt. Bij de toko vind je vaak ook huisgemaakte sambals.
      Groetjes Simone

  3. Zou je dit ook kunnen invriezen?

    • Hoi Petra,
      Invriezen lijkt mij geen probleem. Ik heb het zelf nog nooit gedaan.. maar ik ben dan ook een grootverbruiker…
      Groetjes Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*