Eetspiratie » Sambal badjak
Sambal badjak

Sambal badjak

Sambal badjak gebruik ik regelmatig in mijn gerechten. Ik gebruik het in dressings, boemboes of marinades. Als smaakmaker (ik noem het liever smaak verrijker) bij gerechten is sambal badjak ook erg geschikt. Het is een zoet pittige sambal die je ook makkelijk zelf kunt maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf sambal badjak kunt maken.

Sambal badjak is een sambal met als basis veel ui, knoflook en natuurlijk pepers. Doordat de sambal gebakken wordt zal ook de scherpe smaak van de pepers iets afzwakken. Door de toevoeging van (palm)suiker en ketjap wordt de sambal ook wat zoeter. Ik laat bij mijn sambal altijd de zaadjes en de zaadlijsten erin. Vooral de zaadlijsten zorgen voor de pittige smaak. Wil je een milde smaak, haal dan de zaadlijsten eruit.

Van sambal badjak zijn er veel verschillende (versies) van recepten te vinden. Dit gaat ook om persoonlijke smaak natuurlijk. De een houdt meer van pittig en de ander meer van zoet. Zelf ben ik van #teampittig! Ook maakt iedereen op zijn eigen manier sambal. Sambal kun je op verschillende manieren bereiden en er is geen foute manier. Je eet jouw pepers zoals jij ze lekker vindt.

Sambal badjak

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings & sauzen, Indofood, Oosterse receptenKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

200

milliliter
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Sambal badjak is een gebakken sambal met als basis, ui en pepers. Voeg aan deze sambal kruiden en specerijen toe je je lekker vindt. Er is geen standaard recept voor sambal badjak. Maak er jouw eigen versie van!

KLIK HIER OM DE VIDEO VAN DIT RECEPT TE BEKIJKEN OP YOUTUBE

Ingrediënten

  • 12-15 rode pepers

  • 4 rode rawits (kleine pittige pepertjes)

  • 3 grote rode uien

  • 4 tenen knoflook

  • halve theelepel trassi (optioneel)

  • sap van een halve citroen

  • 1 stengel sereh (citroengras)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 scheutje water (indien nodig)

  • 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 1 theelepel (palm)suiker (of meer naar smaak)

  • 1 snuf zout

  • laagje (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui en de knoflook. Was de pepers, haal de topjes eraf en snijd deze in grove stukken.
  • Kneus de sereh en djeroek poeroet en verkruimel de trassi.
  • Doe de pepers in een keukenmachine en maal deze fijn.
  • Giet de olie in een wok en zorg dat de bodem van de pan bedekt is. Fruit hierin langzaam de ui en de knoflook. Dit mag best een tijdje duren. Als de ui licht verkleurd is voeg je de verkruimelde trassi toe. Deze bak je mee. Maak het fijn met een spatel.
  • Voeg vervolgens de vermalen pepers toe en schep alles goed om. Leg ook de gekneusde sereh en de djoeroek poeroet blaadjes in de pan. Deze mogen er in zijn geheel bij. Als het mengsel te droog is voeg dan een scheutje water toe.
  • Breng de sambal nu op smaak met citroensap, (palm)suiker, ketjap en zout. Blijf net zolang proeven totdat de smaak naar wens is.
  • Blijf de sambal nu omscheppen totdat het meeste vocht uit de pan is. Nu is je sambal klaar! Schep deze over in uitgekookte glazen potjes. Zet de potjes op zijn kop en laat deze afkoelen. Als het is afgekoeld bewaar de sambal dan in de koelkast. Na opening is het beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal mee op te scheppen, zo verleng je ook de houdbaarheid.Sambal badjak

Aantekeningen

  • In mijn recept gebruik ik trassi maar dit hoeft niet perse. Wil je een vegetarische variant? Laat dan de trassi weg. Zonder trassi smaakt het nog steeds heerlijk.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

4 Reacties

  1. Hi Simone, sinds kort kook ik regelmatig recepten van je website waarop ik met veel plezier rondsnuffel. In een aantal recepten gebruik je Djoeroek Poeroet blaadjes, maar ik kan ze nergens vinden. Kun jij mij een tip geven waar ik ze zou kunnen kopen?

    • Hoi, leuk! Ja, djeroek poeroet is een van mijn lievelingsingrediënten. Je kunt dit kopen bij alle toko’s in gedroogde vorm en ingevroren. De ingevroren variant heeft mijn voorkeur. Het is ook te koop onder de naam kaffir lime leaves. Ik koop mijn Oosterse producten meestal bij Amazing oriëntal. Succes! Groetjes, Simone

  2. Hoi Simone,

    Hoe lang kun je dit recept bewaren?

    • Hoi, geopend of ongeopend? Geopend is het een paar dagen houdbaar, schep altijd de sambal eruit met een schone lepel. Je kunt ook na elk gebruik een laagje olie op de sambal schenken om de houdbaarheid te verlengen. Ongeopend is hij wel een tijdje houdbaar. Als je van tevoren goed de pot en deksel hebt uitgekookt en de pot na het sluiten op zijn kop hebt gezet blijft de sambal wel enkele weken goed. Je moet dan ook een plop horen bij het openen. Controleer altijd even of er geen schimmels op de sambal zitten. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

7 + 15 =