Sambal badjak gebruik ik regelmatig in mijn gerechten. Ik gebruik het in dressings, boemboes of marinades. Als smaakmaker (ik noem het liever smaak verrijker) bij gerechten is sambal badjak ook erg geschikt. Het is een zoet pittige sambal die je ook makkelijk zelf kunt maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf sambal badjak kunt maken.
Sambal badjak is een sambal met als basis veel ui, knoflook en natuurlijk pepers. Doordat de sambal gebakken wordt zal ook de scherpe smaak van de pepers iets afzwakken. Door de toevoeging van (palm)suiker en ketjap wordt de sambal ook wat zoeter. Ik laat bij mijn sambal altijd de zaadjes en de zaadlijsten erin. Vooral de zaadlijsten zorgen voor de pittige smaak. Wil je een milde smaak, haal dan de zaadlijsten eruit.
Van sambal badjak zijn er veel verschillende (versies) van recepten te vinden. Dit gaat ook om persoonlijke smaak natuurlijk. De een houdt meer van pittig en de ander meer van zoet. Zelf ben ik van #teampittig! Ook maakt iedereen op zijn eigen manier sambal. Sambal kun je op verschillende manieren bereiden en er is geen foute manier. Je eet jouw pepers zoals jij ze lekker vindt.
Sambal badjak
1
portie (200 ml)15
minuten10
minuten25
minutenSambal badjak, een gebakken zoet/pittige sambal met als basis, ui en pepers.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
12-15 rode pepers
4 rode rawits (kleine pittige pepertjes)
3 grote rode uien
4 tenen knoflook
halve theelepel trassi (optioneel)
sap van een halve citroen
1 stengel sereh (citroengras)
2 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
1 scheutje water (indien nodig)
3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
1 theelepel (palm)suiker (of meer naar smaak)
1 snuf zout
laagje (rijst)olie om in te bakken
BEREIDING
- Snijd de ui en de knoflook. Was de pepers, haal de topjes eraf en snijd deze in grove stukken.
- Kneus de sereh en djeroek poeroet en verkruimel de trassi.
- Doe de pepers in een keukenmachine en maal deze fijn.
- Giet de olie in een wok en zorg dat de bodem van de pan bedekt is. Fruit hierin langzaam de ui en de knoflook. Dit mag best een tijdje duren. Als de ui licht verkleurd is voeg je de verkruimelde trassi toe. Deze bak je mee. Maak het fijn met een spatel.
- Voeg vervolgens de vermalen pepers toe en schep alles goed om. Leg ook de gekneusde sereh en de djoeroek poeroet blaadjes in de pan. Deze mogen er in zijn geheel bij. Als het mengsel te droog is voeg dan een scheutje water toe.
- Breng de sambal nu op smaak met citroensap, (palm)suiker, ketjap en zout. Blijf net zolang proeven totdat de smaak naar wens is.
- Blijf de sambal nu omscheppen totdat het meeste vocht uit de pan is. Nu is je sambal klaar! Schep deze over in uitgekookte glazen potjes. Zet de potjes op zijn kop en laat deze afkoelen. Als het is afgekoeld bewaar de sambal dan in de koelkast. Na opening is het beperkt houdbaar. Gebruik altijd een schone lepel om de sambal mee op te scheppen, zo verleng je ook de houdbaarheid.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- In mijn recept gebruik ik trassi maar dit hoeft niet perse. Wil je een vegetarische variant? Laat dan de trassi weg. Zonder trassi smaakt het nog steeds heerlijk.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Verschillende soorten sambal
- Sambal tomaat
- Kleine (basis) broodjes
- Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
- Sambal gehaktballen uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.