Eetspiratie » Sambal tomaat
Sambal tomaat

Sambal tomaat

Sambal is iets wat bij mij hoort, ik eet het bijna overal bij. Ik heb verschillende soorten sambal in huis en gebruik het vaak ook als basis voor mijn boemboe’s (kruidenmengsels). Dit recept voor sambal tomaat (sambal tomat) is heel eenvoudig en niet pittig. Een leuk recept voor als je zelf een keer sambal wilt maken.

In deze sambal zitten een aantal ingrediënten die veel worden gebruikt in de Indofood keuken. Ben je nog niet zo bekend met deze ingrediënten? In dit artikel leg ik je alles uit.

Wil je deze sambal toch iets pittiger maken, voeg dan een kleine rode of groene rawit toe. Deze geeft net een klein beetje extra pit aan deze sambal. Maak de sambal zoals jij hem lekker vindt.

Sambal tomaat

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Familierecepten, Indofood, Oosterse receptenKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1

potje
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Sambal tomaat (tomat) is een eenvoudig te maken sambal die niet al te pittig is.

Ingrediënten

  • 8 rode pepers met zaden en zaadlijsten erin

  • optioneel: 1 rawit peper

  • 1 ui

  • 1 grote rijpe tomaat

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 – 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • halve theelepel trassi verkruimeld

  • ruime hoeveelheid (rijst/zonnebloem)olie om in te bakken

  • zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de pepers (en eventueel rawit), tomaat, ui en knoflook in grove stukken. Hak deze samen met de trassi fijn in een foodprocessor of met behulp van een staafmixer. Ouderwets fijnmalen in een vijzel kan natuurlijk ook.
  • Zet een diepe pan of wok op het vuur en schenk hier olie in totdat de bodem van de pan bedekt is. Laat de olie langzaam warm worden.
  • Doe het pepermengsel over in de pan en voeg ook de blaadjes djeroek poeroet (in zijn geheel) toe. Schep alles goed om.
  • Je gaat het mengsel nu opbakken tot het meeste vocht verdwenen is. Dit heeft even tijd nodig. Je ziet zelf dat het mengsel wat droger wordt.
  • Proef, en breng de sambal op smaak met citroensap en zout. Als de sambal iets te droog is kun je altijd een scheutje water toevoegen. Verwijder de djeroek poeroet blaadjes.
  • Schep de sambal over in kleine uitgekookte glazen potjes. Draai de deksel erop en zet het potje op zijn kop. Als de sambal is afgekoeld zet je deze in de koelkast. De sambal is ongeopend een paar weken houdbaar. Na opening binnen een paar dagen opeten. Gebruik altijd schoon bestek om de sambal uit het potje te scheppen.Sambal tomaat

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

1 Reactie

  1. Hey Simone,
    Ik wil je heel hartelijk bedanken voor deze heerlijke recepten. Ik heb er al enkele geprobeerd uit je rijsttafel lijst en ze vallen erg in de smaak! Dit is echte originele indonesische keuken!
    Aan mij heb je alvast een nieuwe, trouwe bezoeker!

    TX
    Ann

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twaalf − acht =