Sambal tomaat

Sambal tomaat

Elk jaar probeer ik een peperplant te kweken en van die pepers maak ik graag sambal. Sambal is iets wat bij mij hoort, ik eet het bijna overal bij. Ik heb verschillende soorten sambal in huis en gebruik het meestal ook als basis voor mijn boemboe’s (kruidenmengsels). Dit recept voor sambal tomaat is heel eenvoudig en niet heel erg pittig. Sambal tomaat is (naast sambal oelek) een van de meest simpele sambals om te maken.

Mijn recept kip met sambal en tomaat is ook erg populair en dat snap ik wel want het is een lekkere combinatie die je echt eens moet proberen.

In deze sambal zitten een aantal ingrediënten die veel worden gebruikt in de Indonesische keuken. Ben je nog niet zo bekend met deze ingrediënten? In dit artikel leg ik je alles uit. En wil je deze sambal toch iets pittiger maken, voeg dan een kleine rode of groene rawit toe. Deze geeft net een klein beetje extra pit aan deze sambal.

Wat heb je nodig?

  • 8 rode pepers met de zaadjes erin
  • optioneel: rode of groene rawit (met de zaadjes erin)
  • grote ui
  • 1 grote sappige tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje zout
  • kneepje citroensap
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • halve theelepel trassi
  • flinke scheut (rijst) olie

Benodigdheden:

  • staafmixer of foodprocessor
  • schuimspaan of lepel
  • een schoon, afsluitbaar potje
  • wok

Hoe maak je sambal tomaat?

Ik maak mijn sambals meestal op dezelfde manier. Ik snijd de pepers, knoflook en uien grof en fruit deze eerst aan in een ruime scheut (rijst)olie. De bodem van de wok mag goed bedekt zijn met een laagje olie. Voeg hierna de in grof gesneden stukken tomaat toe en bak deze even mee tot ze zacht zijn geworden. Je bakt het ongeveer 4 tot 5 minuten op een middelmatig vuur.

Zet het vuur lager en schep met een lepel of schuimspaan alles uit de pan en doe het over in een foodprocessor of hoge beker zodat je het fijn kunt maken met de staafmixer. De sambal ga je straks weer in dezelfde pan opbakken. Maak het mengsel vrij fijn in je foodprocessor of met de staafmixer, zorg dat er geen grote stukken knoflook of tomaat achterblijven.

Recept voor sambal tomaat
Je kunt ook een rawit toevoegen voor extra pit

Hoe nu verder?

Voeg nog een extra eetlepel olie aan de wok toe en schep het mengsel in de pan. De verkruimelde trassi (zorg dat je deze goed verkruimeld) en de djoeroek poeroet blaadjes mogen er nu in zijn geheel bij. Later vis je deze er weer uit. Voeg als laatste een scheutje water, een kneepje citroensap en een snufje zout toe. Bak de sambal nu op tot het meeste vocht verdwenen is, het mag een redelijk droog mengsel worden.

Proef of de smaak van de sambal naar wens is en voeg indien nodig nog citroensap of een snufje zout toe. Vis de djoeroek poeroet blaadjes eruit en schep de sambal over in een schoon glazen potje. Lees hier hoe ik mijn glazen potjes schoonmaak. Laat de sambal afkoelen en bewaar het in de koelkast. In de koelkast is de sambal ongeveer een week houdbaar.

Kijk voor meer pittige sausjes en sambal recepten hier!

Sambal tomaat

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Pingback: Basisvoorraad boodschappenlijst en tips - Eetspiratie

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*