Sambal tomaat (sambal tomat) is niet té pittig, niet té zoet maar precies goed. Wil je zelf een keer een speciale sambal maken, dan is dit een goed recept om mee te beginnen. Je bepaalt zelf hoe pittig je de sambal maakt. Het lekkerste is om voor dit recept een grote rijpe tomaat te gebruiken.
Een vleestomaat, een rijpe trostomaat of een coeur de boeuf (een hartvormige tomaat), ze zijn allemaal geschikt voor deze sambal. Heb je nog een aantal rijpe cherry tomaatjes liggen die op moeten? Ook deze kun je prima gebruiken, als ze maar lekker rijp en sappig zijn.
Sambal tomaat
Voor sambal tomaat gebruik je de gewone standaard rode pepers die je kunt kopen in de supermarkt en de toko. KIes zelf of je de zaadlijsten en/of zaadjes erin laat. Wil je ze liever verwijderen, snijd ze er dan met een scherp mesje uit. Gebruik handschoentjes als je met pepers werkt. Hou je toch van een beetje pit in je sambal? Voeg dan een rawit peper toe, deze geeft de sambal extra pit. Ook de trassi (gefermenteerde garnalenpasta) is optioneel, het geeft de sambal umami. Als je de trassi weglaat is deze geheel vegan (veganistisch).
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.