Eetspiratie » Sambal tomaat
Sambal tomaat

Sambal tomaat

Sambal tomaat (sambal tomat) is niet té pittig, niet té zoet maar precies goed. Wil je zelf een keer een speciale sambal maken, dan is dit een goed recept om mee te beginnen. Je bepaalt zelf hoe pittig je de sambal maakt. Het lekkerste is om voor dit recept een grote rijpe tomaat te gebruiken.

Een vleestomaat, een rijpe trostomaat of een coeur de boeuf (een hartvormige tomaat), ze zijn allemaal geschikt voor deze sambal. Heb je nog een aantal rijpe cherry tomaatjes liggen die op moeten? Ook deze kun je prima gebruiken, als ze maar lekker rijp en sappig zijn.

Sambal tomaat

Voor sambal tomaat gebruik je de gewone standaard rode pepers die je kunt kopen in de supermarkt en de toko. KIes zelf of je de zaadlijsten en/of zaadjes erin laat. Wil je ze liever verwijderen, snijd ze er dan met een scherp mesje uit. Gebruik handschoentjes als je met pepers werkt. Hou je toch van een beetje pit in je sambal? Voeg dan een rawit peper toe, deze geeft de sambal extra pit. Ook de trassi (gefermenteerde garnalenpasta) is optioneel, het geeft de sambal umami. Als je de trassi weglaat is deze geheel vegan (veganistisch).

Sambal tomaat

Sambal tomaat

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

200

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Sambal tomaat (tomat) is een eenvoudig te maken sambal die niet al te pittig is.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 8 rode pepers met zaden en zaadlijsten erin

  • 1 rawit peper (optioneel)

  • 1 ui

  • 1 grote rijpe tomaat

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 – 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • halve theelepel trassi verkruimeld (optioneel)

  • 50 milliliter (rijst/zonnebloem)olie om in te bakken

  • zout naar smaak

BEREIDING

  • Snijd de pepers (en eventueel rawit), tomaat, ui en knoflook in grove stukken. Hak deze samen met de trassi fijn in een foodprocessor of doe dit met behulp van een staafmixer. Ouderwets fijnmalen in een vijzel kan natuurlijk ook.
  • Zet een diepe pan of wok op het vuur en schenk hier olie in tot er een klein laagje in de bodem van de pan staat. Laat de olie langzaam warm worden.
  • Doe het pepermengsel over in de pan en voeg ook de blaadjes djeroek poeroet (in zijn geheel) toe. Schep alles goed om.
  • Je gaat het mengsel nu opbakken tot het meeste vocht verdwenen is. Dit heeft echt even tijd nodig. Je ziet zelf dat het mengsel wat droger wordt. Als het een pasta is geworden is de sambal klaar.
  • Proef, en breng de sambal op smaak met citroensap en zout. Als de sambal iets te droog is kun je altijd een scheutje water toevoegen. Verwijder de djeroek poeroet blaadjes.
  • Schep de sambal over in kleine uitgekookte glazen potjes. Draai de deksel erop en zet het potje op zijn kop. Als de sambal is afgekoeld zet je deze in de koelkast. De sambal is ongeopend een paar weken houdbaar. Na opening binnen een paar dagen opeten. Gebruik altijd schoon bestek om de sambal uit het potje te scheppen.Sambal tomaat

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.