Kip met gember en tomaat uit de multicooker (ook voor de slowcooker). Het idee voor dit recept komt van een Chinees recept met rundvlees en tomaat. Dit is een simpel gerecht met weinig ingrediënten dat je eet met rijst. Je kunt het zien als een soort Oosterse versie van een Bolognese saus. Ik maakte het in de Crock-Pot Express onder hoge druk, maar het kan ook low en slow in de slowcooker. En heb je geen van beide apparaten? Bereiden gaat ook prima in een gewone pan.
Ik gebruik eigenlijk bijna dagelijks mijn Crock-Pot Express. Is het niet om eieren of rijst te koken, dan gebruik ik het wel om groenten in te bereiden. Voor mij is het een onmisbaar apparaat geworden. Het maakt het koken een stuk makkelijker en soms wat sneller. En natuurlijk kook ik nog in mijn ‘gewone’ pannen, die kan ook niet missen. Ben je benieuwd naar de Crock-Pot Express? Klik dan hier om mijn review over dit handige apparaat te lezen.
Kip met gember en tomaat uit de multicooker (ook voor de slowcooker)
Dit gerecht met kip, gember en tomaat is een redelijk snel en simpel gerecht met Oosterse smaken dat je eet met rijst en eventueel extra groente en/of verse kruiden. De gember geeft het een lekkere frisse smaak.
De bereidingswijze voor de slowcooker en in de gewone pan vind je onderaan in dit artikel.
Tip vooraf bij bereiding in de Crock-Pot Express
In dit gerecht worden tomatenblokjes (uit blik) gebruikt. Deze voeg bijna als laatste toe voordat je de deksel op de pan doet en het kookproces start. Giet de tomatenblokjes bovenop de andere ingrediënten en roer dit er niet doorheen. Met tomatenblokjes werkt het in sommige CPE recepten beter om het er niet doorheen te roeren om verbanding tegen te gaan. Dit geldt niet voor bereiding in een slowcooker of een gewone pan. Daar mag je er lekker doorheen roeren!
De kooktijd van dit gerecht is maar 5 minuten. Maar houd ook rekening met aanbakken en het op druk laten komen van de pan. De kooktijd is dan kort, maar dat betekent niet dat je na 5 minuten aan tafel kunt. Tel er altijd nog wat extra tijd bij op zodat je uitkomt met de rest van je ‘kookplanning’.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Kip met gember en tomaat uit de multicooker (ook voor de slowcooker)
4
personen30
minutes20
minutes50
minutesKip met gember en tomaat uit de multicooker. Een gerecht dat ook in de slowcooker kan worden gemaakt. Maak in minder dan een uur deze heerlijke versie van een ‘Aziatische Bolognese saus’ in de multicooker. Lekker met rijst, groenten en/of verse kruiden.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
600 – 700 gram kipgehakt, ongekruid
4 bosuien (wit en groen gedeelte apart)
1 ui
2 centimeter verse gember
1 blik tomatenblokjes (400 gram)
100 milliliter water
1 theelepel knoflookpoeder
sambal oelek naar smaak
1 rode puntpaprika
halve theelepel Chinees 5 spice poeder
1 eetlepel oestersaus
2 eetlepels sojasaus (of meer naar smaak)
1 eetlepel olie
1 eetlepel maïzena + water
optioneel: steranijs
BEREIDING
- Snijd de ui door de helft en vervolgens in partjes. De paprika snijd je in kleine blokjes. De 4 bosuitjes snijd je in grove stukken van ongeveer 2 centimeter, houdt het groene gedeelte apart voor later.
- Schil 2 centimeter gember en snijd deze in lange dunne plakjes. Snijd vervolgens de plakjes julienne (hele dunne reepjes).
- Zet de Crock-Pot Express op een stevige ondergrond en kijk of de stoom straks vrij weg kan aan de bovenkant. Controleer of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel geplaatst is.
- Druk op sauté en op start. Doe de olie in de pan en fruit hierin de ui en het witte gedeelte van de bosui aan.
- Voeg vervolgens de reepjes gember en sambal naar smaak toe. Bak dit kort mee. Doe er 600 tot 700 gram ongekruid kipgehakt erbij in de pan en bak dit rul met een spatel. Als de kip is aangebakken en niet meer roze ziet, ga je verder met de volgende stap.
- Doe er nu 1 theelepel knoflookpoeder, 1 steranijs en een halve theelepel 5 spice poeder bij. Meng dit met het gehakt en voeg de blokjes paprika toe. Voeg als je dat lekker vindt een hele steranijs toe. Druk op stop om de sauté stand te stoppen.
- Giet 400 milliliter tomatenblokjes met 100 milliliter water samen met 2 eetlepels sojasaus op het gehaktmengsel (niet roeren). Sluit de deksel en zet het ventiel direct dicht. Kies manual en stel de tijd in op 5 minuten en druk op start.
- De pan gaat nu druk opbouwen, dit kan tot 10 minuten duren. Er verschijnt heat op de display en er kan stoom ontsnappen. Als de pan op druk is, hoor je een piepsignaal en gaat de pan terugtellen van 5 naar 0.
- Als de kooktijd verstreken is, wacht je nog 5 minuten en open je voorzichtig het ventiel. Hier komt veel stoom uit.
- Open voorzichtig het deksel. Het gerecht is nu vrij vloeibaar. Druk op sauté en op start. Roer nu alles goed door elkaar en voeg 1 eetlepel oestersaus en het groene gedeelte van de bosui toe. Vis de steranijs eruit.
- De saus dikt nu iets in. Wil je een dikkere saus? Maak dan een papje van een eetlepel maïzena en water en voeg dit al roerend toe. Proef of het gerecht op smaak is en voeg indien nodig nog iets van de bovengenoemde ingrediënten toe. Als de saus de juiste dikte heeft stop je de sauté stand.
- Serveer met gekookte rijst, gebakken uitjes, komkommer verse kruiden en/of extra groente.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Bereiding in de slowcooker
Voor bereiding in de slowcooker volg je het recept. Het water kun je eventueel weglaten. Je bakt ui, bosui, gember, knoflookpoeder, sambal oelek, kipgehakt, paprika en de specerijen aan in een gewone pan, schep dit over in de slowcooker en voegt dan de tomatenblokjes en sojasaus toe. Bereid het 3 tot 4 uur op de stand low. De saus kun je indikken met een papje van water en maïzena. breng op smaak met oestersaus.
Bereiding in de gewone pan
Voor bereiding in een gewone pan, neem je een wok of stoofpan. Bak hierin de ui, bosui, gember, knoflookpoeder, sambal oelek, kipgehakt, paprika en specerijen aan. Bak het kipgehakt niet te bruin. Het is de bedoeling dat het een beetje zacht blijft. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en sojasaus toe en indien nodig 100 milliliter water. Laat dit minimaal 15 minuten sudderen. Breng op smaak met oestersaus.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Kip met sambal en tomaat (slowcooker)
- Sambal tomaat
- Indo slowcooked spareribs
- Oosterse gember bosui olie
- Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.