Eetspiratie » Hoe werkt een slowcooker?
Hoe werkt een slowcooker

Hoe werkt een slowcooker?

Een van de meest gestelde vragen aan mij is; hoe werkt een slowcooker en wat kun je er allemaal mee? Zoals jullie inmiddels weten ben ik een fanatieke (slow)cook. In Amerika is dit apparaat (ook wel een Crock-Pot genoemd) al jaren razend populair. Slowcooken kun je doen op verschillende manieren, in de oven in een stoofpan en zelfs op een petroleumstelletje. En in een speciaal daarvoor gemaakt apparaat: de slowcooker!

Verschillende soorten slowcookers

Wat is een slowcooker nu precies? Het is een apparaat dat bestaat uit een buitenpan en een binnenpan en een deksel. Er staan bij de simpele apparaten drie standen op, low, high en de warmhoud stand. Die bedien je met één knop. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

Er zijn ook uitgebreidere slowcookers te koop. Deze hebben een digitale display en een ingebouwde klok zodat je kunt zien hoelang de kooktijd nog duurt. In sommige binnenpannen kun je ook aanbakken op je fornuis of een inductiekookplaat.

Verschillende maten slowcookers

Slowcookers zijn te koop in verschillende maten. Hiermee bedoel ik de inhoud. Er zijn pannen van 2.5 liter tot 8 liter te koop. Voor mijn gezin van 4 personen heb ik een pan met een inhoud van 6.5 liter. Dit is voor ons gezin ruim voldoende en ik heb de mogelijkheid om iets grotere hoeveelheden te bereiden. Een tip: koop je slowcooker niet te klein!

Low en slow

Zoals het woord slowcooker al zegt worden gerechten langzaam gegaard. De temperatuur in de slowcooker komt niet boven de 100 graden, ook niet op de high stand. En met langzaam bedoel ik een tijdsduur van soms 6 tot 8 uur of zelfs tot 10 uur. Kip heeft ongeveer 3 tot 4 uur nodig, varkensvlees 6 tot 8 uur en rundvlees soms 8 tot 10 uur. Elk merk slowcooker is verschillend. Zo staat bijvoorbeeld merk het Crock-Pot erom bekend dat deze vrij snel warm wordt. Gerechten zullen daarom ook eerder gaar zijn in dat type slowcooker. Je moet je pan beter leren kennen.

Stand high

Naast de stand low is er ook een stand high. Als je iets minder tijd hebt kun je er ook voor kiezen om gerechten op de high stand te bereiden. De bereidingstijd is dan ongeveer de helft van de tijd als je hem op stand low zou bereiden. Dus wil je rundvlees bereiden dan kun je dit ook in 5 uur op high bereiden in plaats van 10 uur op stand low.

Wat ik ook vaak doe bij grotere hoeveelheden vlees, is de pan de eerste 2 uur op stand high zetten en daarna de rest van de kooktijd op low. Wat er gebeurt is dat de pan sneller op temperatuur komt (ongeveer 90 graden). Dat vind ik persoonlijk een prettiger idee als er een langere tijd een stuk ‘rauw’ vlees op kamer temperatuur in de slowcooker ligt.

Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Wil je gaan beginnen met slowcooken? Ik maakte een overzicht voor een basisvoorraad van producten die je nodig hebt voor als je begint met slowcooken. Als je deze ingrediënten in huis hebt dan kun je altijd iets uit de slowcooker op tafel zetten.

Kijk hier voor het basisoverzicht van kruiden en specerijen voor de ‘beginnende’ slowcook.

Hoe werkt een slowcooker?

De slowcooker is een hulpmiddel. Het is geen toverpan (een beetje dan) waar je ingrediënten in doet en er komt een compleet gerecht uit. Je gaat wel echt koken!

Je bereid de ingrediënten voor, de voorbereiding is het belangrijkst. Het snijwerk van de groenten, het kruiden en het aanbakken van het vlees. Je zet de kruiden klaar en je maakt indien het recept het vraagt een saus of bouillon. Nadat je alles hebt voorbereid doe je alle ingrediënten in de slowcooker, stelt de tijd in en gaat iets leuks doen, de slowcooker gaat voor je aan het werk. Kleine tip: check even of de stekker erin zit. Anders zou je na een uurtje of 8 weleens heel teleurgesteld kunnen zijn. Dit weet ik uit eigen ervaring!

De slowcooker onbeheerd aan laten staan

De meest gestelde vraag is: kan ik mijn slowcooker onbeheerd aan laten staan? Kun je gewoon weg gaan terwijl de slowcooker aan het werk is? Het antwoord is, ja!

Het apparaat is ervoor gemaakt. Vergelijk het met je koelkast en diepvries, deze staan dag en nacht aan. Je hebt natuurlijk nooit de garantie dat er niks kan gebeuren. Maar in principe is het veilig om hem onbeheerd aan te laten staan. Volg hiervoor ook de voorschriften van de fabrikant. Zorg dat het apparaat stabiel en vrij staat. Zet hem op een stevige ondergrond en zorg dat hij buiten het bereik van kinderen en dieren staat.

In de onderstaande video kun je zien hoe het slowcooken een beetje in zijn werk gaat. Ik bereid in de video mijn meest ‘beroemde’ recept namelijk Indo pulled pork.

Verbruikt een slowcooker veel stroom?

Het antwoord is nee! Tenminste, ik vind persoonlijk van niet. Ja, hij staat soms wel 8 uur aan, maar daar zal je elektriciteitsrekening niet enorm van gaan stijgen. Ter vergelijking: Als mijn heteluchtoven van 2500 Watt een uur aan staat kost dat 55 cent. Als mijn slowcooker van 195 Watt 6 uur lang aanstaat, dan verbruikt deze 26 cent. Voor hetzelfde bedrag van 1 uur oventijd, kan ik mijn slowcooker dus 13 uur gebruiken.

Koken op gas zal in verhouding wel iets goedkoper zijn. Op internet lees ik dat we ongeveer 36 euro per jaar kwijt zijn voor het koken op gas. Dit gedeeld door 365 dagen per jaar (ook al koken we niet iedere dag) komt gemiddeld uit op 10 cent per dag. Een elektrisch fornuis kost tenminste 3x zoveel als koken op gas.

Is koken in een slowcooker gezond?

Het fijne van een slowcooker is dat je op een constante temperatuur je eten kunt bereiden. Al het vocht (stoom) circuleert in de gesloten pan en alle sappen en smaken blijven op deze manier in het eten behouden. Je eten wordt dus niet kapot gekookt. Ook niet na uren in de slowcooker. Er komt bij het bereiden van slowcooker gerechten weinig of geen ‘vet’ aan te pas, enkel het vet dat in het vlees zit. Door de lange garingstijd kunnen kruiden en specerijen goed in het gerecht trekken, waardoor het erg smaakvol wordt.

Niet teveel vocht toevoegen in de slowcooker

Nog een belangrijke tip voor beginnende slowcookers: voeg niet teveel vocht toe aan gerechten. Er komt tijdens het koken in de slowcooker veel vocht uit vlees en/of groenten, waardoor je niet veel extra vocht nodig hebt. Vlees hoeft niet perse helemaal onder te staan. Bij een soep is dit natuurlijk weer anders. Ketjap, tomatenblokjes en bouillon vallen ook allemaal onder ‘vocht’. Twijfel je over de hoeveelheid vocht? Begin dan altijd met een beetje, want je kunt het later altijd nog toevoegen.

Deksel tussendoor wel of niet open maken?

Ik doe het wel! Dit maakt voor de kooktijd in mijn beleving echt geen verschil. Dus wil je tussendoor een keertje roeren of kijken hoe ‘de stand van zaken is’ doe dat dan gerust. Maar beperk dat wel tot 1 of 2 keer niet om de haverklap, want dan werkt de slowcooker natuurlijk niet. Er ontsnapt dan teveel warmte uit de pan en dat is zonde. Een pan met een glazen deksel vind ik zelf daarom erg handig omdat ik dan een keertje kan spieken.

Wel of niet opwarmen in de slowcooker?

Ik warm niks op in de slowcooker, daar is hij niet voor bedoeld. Alleen als ik op dezelfde dag een gerecht gemaakt heb en de kooktijd is verstreken en het is al tegen etenstijd, dan wil ik hem nog wel eens op de warmhoud stand zetten. Een gerecht dat ik ‘s nachts heb opgezet en dat in de ochtend klaar is, doe ik over in een grote pan. De pan zet ik koel weg en tegen etenstijd warm ik het gerecht op het gasfornuis op.

Nog wat extra tips

Maak gerechten in grotere of dubbele hoeveelheden als de grootte van je slowcooker daarvoor geschikt is. Zo hoef je de slowcooker maar een keer aan te zetten en het snijwerk en de voorbereidingen maar een keer te doen. De ene helft eet je lekker op en de andere helft vries je in.

Bij slowcooking komt er veel vocht vrij in de pan. In dit vocht zitten natuurlijk alle smaken van het vlees en de kruiden. Je kunt dit vocht op verschillende manieren binden. Je kunt het vlees vooraf van een bloemlaagje voorzien. Hierdoor krijg je al een wat dikkere saus. Je kunt ook een half uurtje voor je wil gaan eten een klein papje van maizena toevoegen. Roer dit er doorheen en laat het nog even staan zodat het kan indikken. Begin altijd met een beetje, je kunt later altijd nog iets toevoegen.

Soms past een bindmiddel niet in een recept, zoals bij ragu bolognese. Wat je dan kunt doen is de deksel van de slowcooker halen en deze een half uurtje open laten staan zodat het grootste gedeelte van het vocht kan ontsnappen. Op deze manier dikt de saus ook in.

Wat kun je er allemaal in bereiden?

Vlees

Eigenlijk alle soorten rundvlees en varkensvlees worden zacht en mals in de slowcooker. Gerechten zoals stoofvlees, rendang en Griekse stifado zijn perfecte gerechten om te bereiden in de slowcooker.

Indo pulled pork van Eetspiratie

Spareribs zijn het lekkerst als ze eerst een paar uur in de slowcooker hebben gegaard en vervolgens nog even onder de grill in de oven worden gezet. Kijk hier voor het recept voor Indo slowcooked spareribs.

Spareribs uit de slowcooker
Indo slowcooked spareribs

Gehaktballetjes zijn ook heerlijk om te maken in de slowcooker. De balletjes worden hierin zacht en blijven lekker sappig. Je krijgt er ook een heerlijke jus bij.

Gehaktbal uit de jus
Gehaktbal uit de jus

Gevogelte

Kip en kalkoen hebben een iets kortere tijd nodig in de slowcooker. Meestal volstaat 3 tot 4 uur prima. Kalkoen heeft ten opzichte van kip eerder de neiging om droog te worden. Houdt dit dus goed in de gaten.

Als je kip gebruikt, kun je het beste kippendijen gebruiken, dit deel van de kip wordt het minst snel droog. Pittige sambal kip (ajam rica) gemaakt in de slowcooker is mijn lievelingsgerecht!

Sambal kip (ajam rica rica)
Sambal kip (ajam rica rica)

Groenten en soepen

Een groentegerecht of soep in de slowcooker maken, gaat ook heel erg goed. Een soep zoals bijvoorbeeld erwtensoep is perfect om te bereiden in de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Erwtensoep uit de Crock-Pot Express

Je kunt in de slowcooker ook heel goed hele groenten bereiden. Bijvoorbeeld zoete aardappels, een hele bloemkool of een hele pompoen.

Een lekker groentegerecht uit de slowcooker is vegetarische rendang. Dit is een gerecht zonder vlees met een Indisch tintje. Het is eenvoudig te maken en dit gerecht bewijst dat je ook heerlijke groentegerechten kan maken in de slowcooker. Je leest het recept hier.

Vegetarische rendang uit de slowcooker
Vegetarische rendang uit de slowcooker

Een slowcooker is niet alleen om vlees in te bereiden, ook als je geen vlees eet is een slowcooker een aanwinst voor je keuken. Curry’s met pompoen of stoofschotels met bonen of vegetarische soepen zijn er prima in te bereiden. Of wat dacht je van gevulde paprika’s of zelfs stamppot? Je kunt ook vlees in de slowcooker laten garen als onderdeel van een salade, zoals bijvoorbeeld deze oosterse salade met pulled chicken. Lees hier het recept.

Oosterse pulled chicken salade
Oosterse pulled chicken salade

Hoe maak je een compleet gerecht in de slowcooker?

Heel eerlijk, deze manier van koken heeft niet mijn voorkeur. Dit omdat sommige onderdelen van het gerecht dan eerder gaar zijn dan de andere. Ik maak liever gevulde gerechten zoals bijvoorbeeld chili con carne.

Wil je nu toch een keer een compleet gerecht proberen? Kip met groenten en aardappels is dan een gerecht wat je dan kunt uittesten. Kun je meteen kijken of die manier van koken iets voor jou is.

Het snijden van de groenten en het maken van een saus of bouillon is vaak het enige werk dat je hiervoor hoeft te doen. Kip met groenten is een lekker en makkelijk gerecht om te maken. En toch iets lekkerder dan dat je het allemaal los van elkaar bereidt. Lees hier het recept.

Kip met groenten uit de slowcooker

En nog meer!

En denk niet dat je in een slowcooker alleen vlees, vis en groenten kunt bereiden. Je kunt er zelfs een heerlijke chocoladefudge in maken.

En wat nog veel leuker is, je kunt je eigen yoghurt maken in de slowcooker! Kijk hier hoe je yoghurt maakt in de slowcooker.

Yoghurt maken in de slowcooker

Wat is nu het voordeel van een slowcooker?

De voordelen op een rij:

 • de slowcooker doet bijna al het werk, je hoeft er niet bij te blijven
 • vlees wordt altijd mals in de slowcooker
 • smaken en kruiden kunnen goed intrekken door de lange stooftijd
 • het is een handige manier van koken

Update: Crock-Pot Express multicooker

Een nieuw apparaat waar ik sinds een tijdje heel graag mee kook is de Crock-Pot Express multicooker. Deze multicooker heeft ook een slowcookfunctie. De CPE heeft naast deze functie nog veel meer handige functies! Koken onder hoge druk, stomen en yoghurt maken zijn een aantal van die handige functies. Als ik op dit moment iemand een advies zou mogen geven over slowcooking dan zou ik zeker voorstellen om de CPE te overwegen.

Een slowcooker doet een ding, namelijk slowcooken. Een multicooker heeft naast slowcooken veel meer mogelijkheden die het koken veel leuker en makkelijker maken. Maar wil je liever een simpeler apparaat, dan is een slowcooker ook een goede keus.

Lees hier mijn uitgebreide review over de Crock-Pot Express.

Crock-Pot Express multicooker

Interessante artikelen over slowcooking

* Dit artikel is niet gesponsord. De tekst is gebaseerd op mijn eigen bevindingen.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

12 Reacties

 1. Hoi Simone,
  Onlangs las ik dat je met bepaalde soorten bonen en peulvruchten uit moet kijken omdat ze rauw giftig zijn. Deze moet je eerst koken voordat je ze in de slow cooker gebruikt.
  Dus eerst op internet nazoeken hoe dit zit voordat je hiermee aan de gang gaat in de slow cooker

  Met vriendelijke groet,

  Paul

  • Hoi Paul, bedankt voor je info. Dat weet ik inderdaad, dat is een van de redenen waarom ik nooit rauwe bonen gebruik. Maar als mensen dit wel willen doen is dit zeer fijn om te weten! Dank, groet Simone

 2. Johan De Greef

  Hallo Simone,

  Vooreerst een duim omhoog voor jou zeer informatieve blog over traag koken.
  Afgelopen dagen zit ik in de fase van twijfel opdat een slowcooker al dan niet iets voor mij zou zijn. Daar ik in mijn naaste omgeving niet om raad kan vragen, richt ik mij tot jou. Voor mij zou het wel de bedoeling zijn om complete bereidingen te maken maar ik lees dat jij daar geen voorstander van bent. Is de aanschaf van een traag kooktoestel dan wel gerechtvaardigd in mijn situatie? Daar ik alleenstaande ben had ik mijn oog laten vallen op de kleine Crock-Pot CR046, is dat een slimme keuze of zijn er betere alternatieven? Is er ook een praktisch kookboek dat zeer geschikt is voor eenvoudige complete gerechten in elkaar te flansen?
  Hopend op een duidelijke reactie, verblijf ik,
  met vriendelijke groeten, Johan

  • Hoi Johan, bedankt voor je bericht en compliment! Ik heb even nagedacht over jouw vraag. De slowcooker die je op het oog hebt is 2,5 liter als ik het goed heb. Mijn moeder is ook alleen en zij heeft een slowcooker van 2,5 liter. Deze vind ik best wel klein, vooral als je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid wil maken voor meerdere dagen. Er is ook een nieuw apparaat op de markt namelijk een multi cooker of instant pot. Ik heb zelf geen multi cooker maar ik heb er veel over gelezen. Hier zit oa ook een slowcookfunctie op maar ook andere functies zoals bv stomen. Op die manier zou je wel meer volledige gerechten kunnen bereiden. Ook kun je snel vlees stoven. Dat lijkt me voor een eenpersoons huishouden best wel handig. En je kunt dan ook nog altijd kiezen voor de slowcookfunctie. Mocht je nu toch alleen voor een slowcooker gaan dan zou ik wel als tip willen geven een maatje groter te nemen zodat je er ook een mooi stuk vlees in kunt bereiden. Misschien zou je op internet eens kunnen kijken naar een multi cooker/instant pot, wellicht helpt je dat een keuze te maken. Wat betreft een kookboek, dat is heel persoonlijk. Een simpel kookboek is bv de mini slowcook bijbel of 500 slowcooker recepten. De recepten die daarin staan spreken mij zelf niet zo aan maar het zijn wel duidelijke handige boeken om wegwijs te worden in het slowcooken. Een mooi boek vind ik Slowcooked van Olivia Andrews. En mijn website is natuurlijk ook een groot kookboek maar dan digitaal. Fijne dag toegewenst! Groet, Simone

 3. Beste Simone,
  Ik wilde je graag laten weten dat ik zelden zo’n vreselijk goed verzorgde, complete en informatieve recepten-site gezien heb als die van jou. Vooral ook met jouw heel persoonlijk vastgelegde kook- en bak-ervaringen, je heldere inleiding en je uitgebreide werkbeschrijving bij elk recept maakt jouw site absoluut uniek in recepten-land. Chapeau !

  • Hoi Anthony, wat een leuk bericht om te lezen. Altijd fijn om te lezen dat iemand blij is met mijn blog! Soms denk ik dat ik misschien teveel informatie geef maar als ik dit bericht lees dan weet ik dat dat helemaal niet erg is. Bedankt voor je complimenten! Groetjes, Simone

 4. Als je bolognesesaus wilt maken of chilli con carne dan wordt het gehakt vooraf rul gebakken in een pan? Is daarna de gaartijd niet te lang in de slowcooker?

  • Hoi Cora, ik bak eigenlijk bijna altijd het vlees van tevoren aan. En de gaartijd is zeker niet te lang, dat is juist de bedoeling van koken met de slowcooker. Door de lange kooktijd kunnen de smaken goed intrekken. Groetjes, Simone

 5. Hoi Simone,

  Leuke website heb je met lekkere gerechten!

  Ik wil binnenkort ook een slowcooker gaan kopen.
  Wel heb ik nog even een vraagje.
  Ik wil de slowcooker ook op werkdagen gaan inzetten.
  De slowcooker zal ik dan ongeveer om 07.30 gaan instellen (zal er 1 gaan kopen met een timer).
  alleen afhankelijk van het gerecht zal het dan om bijv. 13.30 klaar zijn.
  gaat de slowcooker daarna automatisch naar de warmhoud stand of iets dergelijks?
  Over het algemeen ben ik pas rond 17.00 uur weer thuis en we zullen dan tegen 18.00 uur pas gaan eten. Wat kun je overigens het beste doen met bijv. kipgerechten? de avond ervoor even aanbakken/dichtschroeien dan in de koeling en de ochtend erna in de slowcooker?

  Bedankt

  groeten
  Michiel

  • Hoi Michiel, bedankt voor je compliment! Op dagen dat je langer van huis bent zou je beter kunnen kiezen voor gerechten die een langere tijd nodig hebben. Denk aan bv een soep, gerechten met rundvlees, chili con carne, een hele kip of procureur oid. Een gerecht met kip die al vanaf 13.30 op de warmhoudstand staat wordt er niet lekkerder op. Kip is meestal in 4 tot 5 uurtjes al klaar (met uitzondering van een hele kip). Het is dus even puzzelen en gewoon uitproberen. In het kort: op lange werkdagen kiezen voor gerechten met een langere kooktijd. Op dagen dat je rondom huis bent kiezen voor gerechten met kip of varkensvlees (bv hamlappen). Een andere optie is om in de nacht te slowcooken, dus de slowcooker aanzetten als je gaat slapen. In de ochtend het gerecht koel wegzetten (gerecht bv even overscheppen) en in de avond opwarmen in een pan of bv oven. Succes! Gr. Simone

 6. wat is het verschil met inductie koken

  • Koken op inductie en koken met een slowcooker zijn 2 totaal verschillende dingen. Inductie is via een kookplaat en de slowcooker is een apparaat. De wijze van koken is niet vergelijkbaar.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

2 × 1 =