Eetspiratie » Hoe werkt een slowcooker?
Hoe werkt een slowcooker

Hoe werkt een slowcooker?

Hoe werkt een slowcooker? Wat kun je er allemaal mee? Dat zijn twee van de meest gestelde vragen aan mij. Zoals jullie inmiddels weten ben ik een fanatieke (slow)cook. In Amerika is dit apparaat (ook wel een Crock-Pot genoemd) al jaren razend populair. Slowcooken kun je doen op verschillende manieren, in de oven in een stoofpan en zelfs op een petroleumstelletje. En in een speciaal daarvoor gemaakt apparaat: de slowcooker!

Wat is een slowcooker nu precies? Het is een apparaat dat bestaat uit een buitenpan en een binnenpan en een deksel. Er staan bij de simpele apparaten drie standen op, low, high en de warmhoud stand. Die bedien je met één knop. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig.

Er zijn ook uitgebreidere slowcookers te koop. Deze hebben een digitale display en een ingebouwde klok zodat je kunt zien hoelang de kooktijd nog duurt. In sommige binnenpannen kun je ook aanbakken op je fornuis of een inductiekookplaat. Bepaalde merken kun je ook schoonmaken in de vaatwasser. Er zijn anti-aanbak binnenpannen en pannen van keramiek. Kies de slowcooker die het beste bij jou past.

Slowcookers zijn te koop in verschillende maten. Hiermee bedoel ik de inhoud. Er zijn pannen van 2.5 liter tot 8 liter te koop. Voor mijn gezin van 4 personen heb ik een pan met een inhoud van 6.5 liter. Dit is voor ons gezin ruim voldoende en ik heb de mogelijkheid om zowel grotere als kleine hoeveelheden te bereiden. Een tip: koop je slowcooker niet te klein!

Hoe werkt een slowcooker?

Stand low

Zoals het woord slowcooker al zegt worden gerechten langzaam gegaard. De temperatuur in de slowcooker komt niet boven de 100 graden, ook niet op de high stand. En met langzaam bedoel ik een tijdsduur van soms 6 tot 8 uur of zelfs tot 10 uur. Kip heeft ongeveer 3 tot 4 uur nodig, varkensvlees 6 tot 8 uur en rundvlees soms 8 tot 10 uur. Elk merk slowcooker is verschillend. Zo staat bijvoorbeeld merk het Crock-Pot erom bekend dat deze vrij snel warm wordt. Gerechten zullen daarom ook eerder gaar zijn in dat type slowcooker. Als je de slowcooker een paar keer gebruikt hebt weet je ook een beetje wat je ervan kunt verwachten qua kooktijden..

In dit artikel vind je de kooktijden en standen voor verschillende slowcooker gerechten, groenten, vlees en desserts.

Stand high

Naast de stand low is er ook een stand high. Als je iets minder tijd hebt kun je er ook voor kiezen om gerechten op de high stand te bereiden. De bereidingstijd is dan ongeveer de helft van de tijd als je hem op stand low zou bereiden. Dus wil je rundvlees bereiden dan kandit ook in 5 uur op high in plaats van 10 uur op stand low.

Wat ik ook vaak doe bij grotere hoeveelheden vlees, is de pan de eerste 2 uur op stand high zetten en daarna de rest van de kooktijd op low. Wat er gebeurt is dat de pan sneller op temperatuur komt (ongeveer 90 graden). Dat vind ik persoonlijk een prettiger idee als er een langere tijd een stuk ‘rauw’ vlees op kamertemperatuur in de slowcooker ligt.

Basisvoorraad kruiden en specerijen voor de slowcooker

Wil je gaan beginnen met slowcooken? Ik maakte een overzicht voor een basisvoorraad van producten die je nodig hebt voor als je begint met slowcooken. Als je deze ingrediënten in huis hebt dan kun je altijd iets uit de slowcooker op tafel zetten.

Kijk hier voor het basisoverzicht van kruiden en specerijen voor de ‘beginnende’ slowcook.

Kun je alles ‘zo’ in de slowcooker doen?

De slowcooker is een handig hulpmiddel. Het is geen magische pan waar je rauwe (niet op smaak gebrachte) ingrediënten in doet en er komt een compleet smaakvol gerecht uit. Elk gerecht heeft een beetje voorbereiding nodig. Bijvoorbeeld het snijden van groenten, het kruiden en het aanbakken van het vlees. Het maken van een saus of bouillon. Nadat je alles hebt voorbereid doe je alle ingrediënten in de slowcooker, stelt de tijd in en gaat iets leuks doen, de slowcooker gaat voor je aan het werk. Het grootste voordeel van een slowcooker is dat je er niet bij hoeft te blijven.

De slowcooker onbeheerd aan laten staan

Kan ik mijn slowcooker onbeheerd aan laten staan? Kun je gewoon weg gaan terwijl de slowcooker aan het werk is? Het antwoord is, ja! Het apparaat is ervoor gemaakt. Vergelijk het met je koelkast en diepvries, deze staan dag en nacht aan. Je hebt natuurlijk nooit de garantie dat er niks kan gebeuren, maar dat heb je met een koelkast ook niet. In principe is het veilig om hem onbeheerd aan te laten staan. Volg ook de voorschriften van de fabrikant. Zorg dat het apparaat stabiel en vrij staat. Zet hem op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld een stevige dikke snijplank) en zorg dat hij buiten het bereik van kinderen en dieren staat.

In de onderstaande video kun je zien hoe het slowcooken een beetje in zijn werk gaat. Ik bereid in de video mijn meest ‘beroemde’ recept namelijk Indo pulled pork.

Verbruikt een slowcooker veel stroom?

Als mijn slowcooker van 195 Watt 6 uur lang aanstaat, dan verbruikt deze (op basis van de huidige tarieven) 68 cent. Als je zonnepanelen hebt is koken met een slowcooker aantrekkelijk. Ook als je minder gas wil gaan gebruiken is koken met een slowcooker een handige optie. Het is een beetje afhankelijk van het tarief van je energiecontract. Gezien de huidige gasprijzen (2022) is het waarschijnlijk voordeliger om gerechten te bereiden in de slowcooker.

Bekijk hier mijn tips voor het besparen op gas in de keuken.

Is koken in een slowcooker gezond?

Het fijne van een slowcooker is dat je op een constante temperatuur je eten kunt bereiden. Al het vocht (stoom) circuleert in de gesloten pan en alle sappen en smaken blijven op deze manier in het eten behouden. Je eten wordt dus niet kapot gekookt. Ook niet na uren in de slowcooker. Er komt bij het bereiden van slowcooker gerechten weinig of geen ‘vet’ aan te pas, enkel het vet dat in het vlees zit. Door de lange garingstijd kunnen kruiden en specerijen goed in het gerecht trekken, waardoor het erg smaakvol wordt.

Tips voor het koken met de slowcooker

Niet teveel vocht toevoegen

Belangrijke tip voor beginnende slowcookers: voeg niet teveel vocht toe aan gerechten. Er komt tijdens het koken in de slowcooker veel vocht uit vlees en/of groenten, waardoor je niet veel extra vocht nodig hebt. Vlees hoeft niet perse helemaal onder te staan. Bij een soep is dit natuurlijk weer anders. Ketjap, tomatenblokjes en bouillon vallen ook allemaal onder ‘vocht’. Twijfel je over de hoeveelheid vocht? Begin dan altijd met een beetje, want je kunt het later altijd nog toevoegen.

Deksel tussendoor wel of niet open maken?

Ik doe het wel. Dit maakt voor de kooktijd in mijn beleving echt geen verschil. Dus wil je tussendoor een keertje roeren of kijken hoe ‘de stand van zaken is’ doe dat dan gerust. Maar beperk dat wel tot een of twee keer en niet om de haverklap, er ontsnapt dan teveel warmte uit de pan en dat is zonde. Een pan met een glazen deksel vind ik zelf daarom erg handig omdat ik dan een keertje kan spieken.

Wel of niet opwarmen in de slowcooker?

De slowcooker is niet bedoeld om eten in op te warmen. Je kunt wel de warmhoudstand gebruiken nadat de kooktijd van een gerecht verstreken is. Sommige slowcookers schakelen automatisch over op de warmhoudstand na het verstrijken van de kooktijd. Het is niet de bedoeling om een gerecht wat al gaar is en in de pan zit met behulp van een van de standen weer op te warmen. Schep het over een een gewone pan of schaal en warm het op een andere manier op.

Kun je bevroren vlees bereiden in de slowcooker?

Nee, ook daar is de pan niet voor bedoeld. De temperatuur in de pan kan gaan schommelen waardoor het vlees niet goed en veilig gaart. Leg dus geen bevroren vlees in de slowcooker. Laat het eerst op de juiste manier ontdooien en bereid het vervolgens zoals aangegeven in het recept. Bevroren diepvriesgroenten zoals boontjes of doperwtjes toevoegen aan bijvoorbeeld een soep in de slowcooker is geen probleem.

Dubbele hoeveelheden koken

Maak gerechten in grotere of dubbele hoeveelheden als de grootte van je slowcooker daarvoor geschikt is. Zo hoef je de slowcooker maar een keer aan te zetten en het snijwerk en de voorbereidingen maar een keer te doen. De ene helft eet je lekker op en de andere helft vries je in. In dit artikel kun je lezen hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.

Gerechten binden

Bij slowcooking komt er veel vocht vrij in de pan. In dit vocht zitten natuurlijk alle smaken van het vlees en de kruiden. Je kunt dit vocht op verschillende manieren binden. Je kunt het vlees vooraf van een bloemlaagje voorzien. Hierdoor krijg je al een wat dikkere saus. Je kunt ook een half uurtje voor je wilt gaan eten een klein papje van maïzena toevoegen. Roer dit er doorheen en laat het nog even staan zodat het kan indikken. Begin altijd met een beetje, je kunt later altijd nog iets toevoegen.

Soms past een bindmiddel niet in een recept, zoals bij ragu bolognese. Wat je dan kunt doen is de deksel van de slowcooker halen en deze een tijdje open laten staan (terwijl de slowcooker aanstaat) zodat het grootste gedeelte van het vocht kan ontsnappen. Op deze manier dikt de saus ook in.

Wat kun je allemaal in een slowcooker bereiden?

Vlees

Eigenlijk alle soorten rundvlees en varkensvlees worden zacht en mals in de slowcooker. Gerechten zoals stoofvlees, rendang en Griekse stifado zijn perfecte gerechten om te bereiden in de slowcooker.

Bekijk hier een overzicht van Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker.

Indo pulled pork

Spareribs zijn het lekkerst als ze eerst een paar uur in de slowcooker hebben gegaard en vervolgens nog even onder de grill in de oven worden gezet. Kijk hier voor het recept voor Indo slowcooked spareribs.

Gehaktballetjes zijn ook heerlijk om te maken in de slowcooker. De balletjes worden zacht en blijven lekker sappig. Je krijgt er ook een heerlijke jus bij.

Gehaktbal uit de jus
Gehaktbal uit de jus

Gevogelte

Kip en kalkoen hebben een iets kortere tijd nodig in de slowcooker. Meestal volstaat 3 tot 4 uur prima. Als je kip gebruikt, kun je het beste kippendijen gebruiken, dit deel van de kip wordt het minst snel droog. Pittige sambal kip (ajam rica) gemaakt in de slowcooker is mijn lievelingsgerecht!

Sambal kip (ajam rica rica)
Sambal kip (ajam rica rica)

Groenten en soepen

Een groentegerecht of soep in de slowcooker maken, gaat ook heel erg goed. Een soep zoals bijvoorbeeld erwtensoep is perfect om te bereiden in de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Je kunt in de slowcooker ook heel goed hele groenten bereiden. Bijvoorbeeld zoete aardappels, een hele bloemkool of een hele pompoen. Een lekker groentegerecht uit de slowcooker is vegetarische rendang. Dit is een gerecht zonder vlees met een Indisch tintje. Het is eenvoudig te maken en dit gerecht bewijst dat je ook heerlijke groentegerechten zonder vlees kan maken in de slowcooker. Je leest het recept hier.

Vegetarische rendang uit de slowcooker
Vegetarische rendang uit de slowcooker

Een slowcooker is niet alleen om vlees in te bereiden, ook als je geen vlees eet is een slowcooker een aanwinst voor je keuken. Curry’s met pompoen of stoofschotels met bonen of vegetarische soepen zijn er prima in te bereiden. Of wat dacht je van gevulde paprika’s of zelfs stamppot? Je kunt ook vlees in de slowcooker laten garen als onderdeel van een salade, zoals bijvoorbeeld deze oosterse salade met pulled chicken. Lees hier het recept.

Oosterse pulled chicken salade
Oosterse pulled chicken salade

Hoe maak je een compleet gerecht in de slowcooker?

Heel eerlijk, deze manier van koken heeft niet mijn voorkeur. Dit komt omdat sommige onderdelen van het gerecht dan eerder gaar zijn dan de andere. Ik maak liever gevulde gerechten zoals bijvoorbeeld chili con carne. Wil je nu toch een keer een compleet gerecht proberen? Kip met groenten en aardappels is een gerecht wat je dan kunt uittesten. Kun je meteen kijken of die manier van koken iets voor jou is.

Het snijden van de groenten en het maken van een saus of bouillon is vaak het enige werk dat je hiervoor hoeft te doen. Kip met groenten is een lekker en makkelijk gerecht om te maken. En toch iets lekkerder dan dat je het allemaal los van elkaar bereidt. Lees hier het recept.

Kip met groenten uit de slowcooker
Kip met groenten

Desserts maken in de slowcooker

En denk niet dat je in een slowcooker alleen vlees en groenten kunt bereiden. Je kunt er zelfs een heerlijke chocoladefudge in maken. En wat nog veel leuker is, je kunt je eigen yoghurt maken in de slowcooker! Kijk hier hoe je yoghurt maakt in de slowcooker.

Yoghurt maken in de slowcooker
Yoghurt maken in de slowcooker

Het voordeel van een slowcooker?

De voordelen op een rij:

  • de slowcooker doet bijna al het werk, je hoeft er niet bij te blijven
  • vlees wordt altijd mals in de slowcooker
  • smaken en kruiden kunnen goed intrekken door de lange stooftijd
  • het is een handige manier van koken
  • je kookt met elektriciteit in plaats van gas

Update: Crock-Pot Express multicooker

Een nieuw apparaat waar ik sinds een tijdje heel graag mee kook is de Crock-Pot Express multicooker. Deze multicooker heeft ook een slowcookfunctie en nog veel meer handige functies! Koken onder hoge druk, stomen en yoghurt maken om er een paar op te noemen. Als ik op dit moment iemand een advies zou mogen geven over slowcooking dan zou ik zeker voorstellen om een multicooker te overwegen.

Een slowcooker doet een ding, namelijk slowcooken. Een multicooker heeft naast slowcooken veel meer mogelijkheden die het koken veel leuker en makkelijker maken. Maar wil je liever een simpeler apparaat met niet teveel knopjes, dan is een slowcooker ook een goede keus.

Lees hier mijn uitgebreide review over de Crock-Pot Express.

Interessante artikelen over slowcooking

  • bekijk hier de meest gestelde vragen over de slowcooker
  • kijk hier voor schoonmaaktips voor je slowcooker
  • hier vind je al mijn slowcooker recepten en hier de 10 lekkerste slowcooker recepten
  • nog op zoek naar een leuk kookboek voor de slowcooker, kijk dan hier

* Dit artikel is niet gesponsord. De tekst is gebaseerd op mijn eigen bevindingen.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)