Groente tempura, een gerecht voor als je restjes groente wilt opmaken. Tempura is een gerecht en tevens een bereidingswijze. Groente, fruit of garnalen worden door een simpel beslag gehaald en vervolgens gefrituurd tot er een lekker krokant korstje ontstaat. Deze krokante groente dip je in sojasaus of een chilidip.
Er zijn verschillende manieren om groente tempura te maken. Je kunt groente snijden in plakjes of schijfjes, maar ook in dunne reepjes. Ik heb beide manieren getest en als je de groente in dunne reepjes snijd, krijg je het meest crispy resultaat. Met dunne reepjes bedoel ik het formaat van lange dunne lucifers (julienne).
Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart
Geschikt voor alle warmtebronnen.
Groente tempura
Niet elke groentesoort is geschikt voor tempura. Stevige groente zoals zoete aardappel, wortel, ui, bosui, bloemkool, groene asperges en gewone aardappel vind ik zelf het lekkerst. Courgette, paprika en aubergine zijn ook lekkere opties. Oesterzwammen zijn ook erg geschikt om tempura van te maken.
Het geheim van knapperige tempura is het beslag. Om een goed tempura beslag te maken kun je het beste koud bruisend water (spa rood) gebruiken. De combinatie van bakpoeder en bruisend water zorgen voor bubbels waardoor je tempura lekker knapperig wordt. Een ei is optioneel. Het beslag kan met en zonder ei gemaakt worden waardoor de tempura volledig vegan/plantaardig is. Het beste is wel om de tempura direct na het bakken te serveren want dan smaakt het het allerlekkerst en is het lekker knapperig.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Groente tempura
6
porties20
minuten25
minuten45
minutenGeef groenten zoals zoete aardappel, wortel, bosui, courgette en aubergine een lekker krokant korstje door er tempura van te maken. Serveer de knapperige tempura met een sojadip of een pittige chili dipsaus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kleine zoete aardappel
1 winterpeen
1 bosje bosui
1 grote witte of gele ui
1 aardappel
150 gram bloem
halve theelepel bakpoeder
225 milliliter koud bruisend water
500 milliliter rijstolie of zonnebloemolie
zout naar smaak
dipsaus: chilisaus, sojasaus (evt gecombineerd met chiliolie)
1 optioneel: 1 ei
BEREIDING
- Schil de aardappels en de wortel, maak de bosui schoon en pel de ui. Snijd alles in dunne reepjes zo groot als lucifers (julienne).
- Maak een beslag van 150 gram bloem, een halve theelepel bakpoeder, optioneel 1 ei en 225 milliliter koud bruisend water.
- Verwarm 500 milliliter olie in een diepe pan of wok. Je kunt testen of de olie warm genoeg is door een houten chopstick in de olie te zetten. Komen er bubbeltjes omhoog naast de chopstick dan is de olie warm genoeg.
- Doe de reepjes gesneden groente in het beslag. Haal ze er goed doorheen met een vork of met een keukenpincet. Zorg dat alles bedekt is met een laagje beslag.
- Neem nu steeds een flinke eetlepel van de groente, laat het overtollige beslag eraf lopen en laat dit langzaam in de olie zakken. Het maakt niet uit als ze aan elkaar bakken. Bak het rondom bruin. Haal de tempura met een schuimspaan uit de olie en laat het uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
- Bestrooi met een snufje zout en serveer er een lekkere dipsaus naar smaak bij. Het lekkerst is om de tempura direct op te eten.
AANTEKENINGEN
- Pisang goreng (gebakken banaan) maak je op dezelfde manier. Klik hier om naar het recept te gaan.
- Chilisaus kun je ook heel goed zelf maken. Mijn Thaise chilisaus past ook heel goed bij tempura. Klik hier om naar het recept te gaan.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Vis met een krokant korstje
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Zelfgemaakte fiësta dipsaus
- Verschillende soorten sambal
- Kipburger met citroenmayonaise
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.