Eetspiratie » Groente tempura
Groente tempura

Groente tempura

Groente tempura, een gerecht voor als je restjes groente wilt opmaken. Tempura is een gerecht en ook een bereidingswijze. Groente of garnalen worden door een simpel beslag gehaald en vervolgens gefrituurd tot er een lekker krokant korstje ontstaat. Deze krokante groente dip je in een lekkere soja- of chili dipsaus.

Er zijn verschillende manieren om groente tempura te maken. Je kunt groente snijden in plakjes of schijfjes, maar ook in dunne reepjes. Ik heb beide manieren getest en als je de groente in dunne reepjes snijd, krijg je het meest crispy resultaat. Met dunne reepjes bedoel ik het formaat van lange dunne lucifers (julienne).

Groente tempura

Niet elke groentesoort is geschikt voor tempura. Stevige groente – zoals zoete aardappel, wortel, ui, bosui, bloemkool, groene asperges en gewone aardappel – vind ik zelf het lekkerst. Courgette, paprika en aubergine zijn eventueel ook een optie.

Het geheim van knapperige tempura is het beslag. Om een goed tempura beslag te maken kun je het beste koud bruisend water gebruiken. De combinatie van bakpoeder en bruisend water zorgen voor bubbels waardoor je tempura lekker knapperig wordt. Een ei is optioneel. Het beslag kan met en zonder ei gemaakt worden. Zonder ei is het ook geschikt voor vegans. Het beste is wel om de tempura direct na het bakken te serveren want dan smaakt het het allerlekkerst.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente tempura
Groente tempura

Groente tempura

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Keuken: OostersNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Geef groenten een lekker krokant korstje door er tempura van te maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 1 kleine zoete aardappel

  • 1 1 winterpeen

  • 1 bosje 1 bosui

  • 1 grote 1 witte of gele ui

  • 1 1 gewone aardappel

  • 150 gram 150 bloem

  • halve theelepel halve bakpoeder

  • 225 milliliter 225 koud bruisend water

  • 500 milliliter 500 rijstolie of zonnebloemolie

  • zout naar smaak

  • dipsaus: chilisaus, sojasaus (evt gecombineerd met chiliolie)

  • 1 1 optioneel: 1 ei

Bereiding:

  • Schil de aardappels en de wortel, maak de bosui schoon en pel de ui. Snijd alles in dunne reepjes (julienne).
  • Maak een beslag van bloem, bakpoeder, ei en koud bruisend water.
  • Verwarm de olie in een diepe pan of wok. Je kunt testen of de olie warm genoeg is door een houten chopstick in de olie te zetten. Komen er bubbeltjes omhoog naast de chopstick dan is de olie warm genoeg.
  • Doe de reepjes gesneden groente in het beslag. Haal ze er goed doorheen met een vork of met een keukenpincet (heel handig). Zorg dat alles bedekt is met een laagje beslag.
  • Neem nu steeds een kleine hoeveelheid groente, laat het overtollige beslag eraf lopen en laat het langzaam in de olie zakken. Het maakt niet uit als ze aan elkaar bakken. Bak dit rondom bruin. Haal de tempura met een schuimspaan uit de olie en laat het uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
  • Bestrooi met een snufje zout en serveer er een lekkere dipsaus naar smaak bij. Het lekkerst is om de tempura direct op te eten.Tempura

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)