Eetspiratie » Groente tempura
Groente tempura

Groente tempura

Wat doe je als je een heleboel groente wilt opmaken? Groente tempura maken natuurlijk! Tempura is een gerecht en ook een bereidingswijze. Groente of garnalen worden door een simpel beslag gehaald en vervolgens gefrituurd tot er een lekker krokant korstje ontstaat. Deze krokante groente dip je in een lekkere soja- of chili dipsaus.

Er zijn verschillende manieren om groente tempura te maken. Je kunt groente snijden in plakjes of schijfjes, maar ook in dunne reepjes. Ik heb beide manieren getest en als je de groente in dunne reepjes snijd, krijg je het meest crispy resultaat. Met dunne reepjes bedoel ik het formaat van lange dunne lucifers (julienne).

Niet elke groentesoort is geschikt voor tempura. Stevige groente – zoals zoete aardappel, wortel, ui, bosui, bloemkool, groene asperges en gewone aardappel – vind ik zelf het lekkerst. Courgette, paprika en aubergine zijn eventueel ook een optie.

Groente tempura

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Brood en borrelhapjes, Oosterse recepten, VegetarischKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Geef groenten een lekker krokant korstje door er tempura van te maken.

Ingrediënten

  • 1 kleine zoete aardappel

  • 1 winterpeen

  • 1 bosje bosui

  • 1 grote witte of gele ui

  • 1 gewone aardappel

  • 150 gram bloem

  • halve theelepel bakpoeder

  • 225 milliliter koud bruisend water

  • 1 ei

  • 500 milliliter rijstolie of zonnebloemolie

  • zout naar smaak

  • dipsaus: chilisaus, sojasaus (evt gecombineerd met chiliolie)

Hoe maak je het?

  • Schil de aardappels en de wortel, maak de bosui schoon en pel de ui. Snijd alles in dunne reepjes (julienne).
  • Maak een beslag van bloem, bakpoeder, ei en koud bruisend water.
  • Verwarm de olie in een diepe pan of wok. Je kunt testen of de olie warm genoeg is door een houten chopstick in de olie te zetten. Komen er bubbeltjes omhoog naast de chopstick dan is de olie warm genoeg.
  • Doe de reepjes gesneden groente in het beslag. Haal ze er goed doorheen met een vork of met een keukenpincet (heel handig). Zorg dat alles bedekt is met een laagje beslag.
  • Neem nu steeds een kleine hoeveelheid groente, laat het overtollige beslag eraf lopen en laat het langzaam in de olie zakken. Het maakt niet uit als ze aan elkaar bakken. Bak dit rondom bruin. Haal de tempura met een schuimspaan uit de olie en laat het uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
  • Bestrooi met een snufje zout en serveer er een lekkere dipsaus naar smaak bij. Het lekkerst is om de tempura direct op te eten.Groente tempura

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

18 + 16 =