Eetspiratie » Pisang goreng
Pisang goreng

Pisang goreng

Pisang goreng (gebakken banaan) hoort bij een feestje, of bij een rijsttafel wat sowieso altijd een groot feest is. Deze zoete lekkernij ken je waarschijnlijk als een gerechtje op de kaart van de plaatselijke Chinees. Ik bak ze standaard voor oudjaarsavond in plaats van oliebollen. Naast dat ik het lekkerder vind is pisang goreng ook een stuk makkelijker te maken dan oliebollen.

Je kunt pisang goreng maken van twee soorten bananen, de bakbanaan en de ‘gewone’ banaan. De bakbanaan is steviger van structuur en heeft die typische tropische smaak. Bakbananen kun je kopen als ze groen zijn en ze even laten rijpen op je fruitschaal. Maar ook al zijn ze groen, je kunt ze dan prima gebruiken voor dit recept. Iets rijpere bakbananen en gewone bananen zijn minder stevig. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar groene bakbananen.

Pisang goreng

Het geheim van een knapperig korstje en een luchtig beslag is: koud bruisend water. Dit pisang goreng beslag gebruik ik ook om groente tempura van te maken (kijk hier voor het recept). Het beslag maken is heel eenvoudig en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in je voorraadkast staan.

Pisang goreng

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Desserts, IndofoodKeuken: IndofoodNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

22

stuks
Voorbereiding

15

minuten
Frituren

30

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Met een paar bananen en een paar ingrediënten uit je voorraadkast bak je lekkere pisang goreng.

Ingrediënten

  • 4 rijpe bakbananen of 6 gewone bananen

  • 150 gram bloem

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 snufje zout

  • 1 mespunt kaneel

  • 175 milliliter koud bruisend water

  • 1 theelepel vanille extract

  • rijstolie of zonnebloemolie (een laagje van 2 centimeter in de pan)

  • poedersuiker

  • optioneel: 1 ei

Hoe maak je het?

  • Leg een aantal keukenbenodigdheden klaar. Je hebt een diepe pan nodig, 2 vorken, een grote kom, een mes, een schuimspaan, een snijplank en een stuk keukenpapier.
  • Maak een beslag van bloem, bakpoeder, bruisend water, (ei), zout, kaneel en het vanillepoeder (of extract). Roer dit goed door elkaar in een beslagkom. Het beslag is dik en blijft goed plakken aan de banaan.
  • Haal de schil van de (bak)bananen. Snijd de bakbananen doormidden en de stukken nogmaals in de lengte doormidden. Je hebt nu 4 plakken bakbanaan.
  • Verhit de olie in een wok of diepe pan. Doe een aantal stukken banaan in het beslag en zorg dat de plakjes volledig bedekt zijn met het mengsel. Test met een houten chopstick (eetstokje) of de olie warm is. Zet het stokje in de olie en als er bubbeltjes omhoog komen is de olie warm genoeg.
  • Schep met een vork een stuk banaan uit het beslag, laat het overtollige beslag er even aflopen en laat de banaan voorzichtig in de olie zakken. Bak de bananen tot ze rondom bruin zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
  • Serveer de pisang goreng op een mooie grote schaal en bestrooi royaal met poedersuiker.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE