Pisang goreng (gebakken banaan) hoort bij een feestje, of bij een rijsttafel wat sowieso altijd een groot feest is. Deze zoete lekkernij ken je waarschijnlijk als een gerechtje op de kaart van de plaatselijke Chinees. Ik bak ze standaard voor oudjaarsavond in plaats van oliebollen. Naast dat ik het lekkerder vind is pisang goreng ook een stuk makkelijker te maken dan oliebollen.
Je kunt pisang goreng maken van twee soorten bananen, de bakbanaan en de ‘gewone’ banaan. De bakbanaan is steviger van structuur en heeft die typische tropische smaak. Bakbananen kun je kopen als ze groen zijn en ze even laten rijpen op je fruitschaal. Maar ook al zijn ze groen, je kunt ze dan prima gebruiken voor dit recept. Iets rijpere bakbananen en gewone bananen zijn minder stevig. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar groene bakbananen maar als je deze niet hebt is de ‘gewone’ banaan een prima alternatief.
Pisang goreng
Het geheim van een knapperig korstje en een luchtig beslag is: koud bruisend water. Dit pisang goreng beslag gebruik ik ook om groente tempura van te maken (kijk hier voor het recept). Het beslag maken is heel eenvoudig en waarschijnlijk heb je alle ingrediënten al in je voorraadkast staan.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Pisang goreng
22
stuks15
minutes30
minutes45
minutesMet een paar bananen en een paar ingrediënten uit je voorraadkast bak je lekkere pisang goreng.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 rijpe bakbananen of 6 gewone bananen
150 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 snufje zout
1 mespunt kaneel
175 milliliter koud bruisend water
1 theelepel vanille extract
rijstolie of zonnebloemolie (een laagje van 2 centimeter in de pan)
poedersuiker
optioneel: 1 ei
BEREIDING
- Leg een aantal keukenbenodigdheden klaar. Je hebt een diepe pan nodig, 2 vorken, een grote kom, een mes, een schuimspaan, een snijplank en een stuk keukenpapier.
- Maak een beslag van bloem, bakpoeder, bruisend water, (ei), zout, kaneel en het vanillepoeder (of extract). Roer dit goed door elkaar in een beslagkom. Het beslag is dik en blijft goed plakken aan de banaan.
- Haal de schil van de (bak)bananen. Snijd de bakbananen doormidden en de stukken nogmaals in de lengte doormidden. Je hebt nu 4 plakken bakbanaan.
- Verhit de olie in een wok of diepe pan. Doe een aantal stukken banaan in het beslag en zorg dat de plakjes volledig bedekt zijn met het mengsel. Test met een houten chopstick (eetstokje) of de olie warm is. Zet het stokje in de olie en als er bubbeltjes omhoog komen is de olie warm genoeg.
- Schep met een vork een stuk banaan uit het beslag, laat het overtollige beslag er even aflopen en laat de banaan voorzichtig in de olie zakken. Bak de bananen tot ze rondom bruin zijn. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier.
- Serveer de pisang goreng op een mooie grote schaal en bestrooi royaal met poedersuiker.
AANTEKENINGEN
- Heb je gebakken banaan over? Bewaar deze in een bakje in de koelkast en warm deze voor het serveren even kort op in de oven.
- Pisang goreng is een lekker zoet onderdeel voor een rijsttafel. Klik hier voor tips om zelf een rijsttafel te maken.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.