Eetspiratie » Bananen chocoladecake
Bananen chocoladecake

Bananen chocoladecake

Bananen chocoladecake, bananen en chocolade zijn een perfecte combinatie. Doe er een aantal andere ingrediënten bij en maak er een lekkere cake van. Het is ook een perfecte manier om die (over)rijpe bananen een smakelijk tweede leven te geven. Deze cake is ideaal als je een keer zin hebt in iets zoets. Als lekkernij bij de koffie of om als tussendoortje om mee naar school of naar je werk te nemen.

In dit recept gebruik ik naast bloem ook amandelmeel. Dit notenmeel wordt vaak gebruikt in baksels. Amandelmeel voegt niet alleen een nootachtige smaak toe, maar ook een rijke textuur aan de cake. Het is alleen niet heel lang houdbaar en dat is zonde. De oplossing is om je amandelmeel in te vriezen. Zo kun je het langer bewaren en gebruiken voor andere recepten zoals bij voorbeeld een taartbodem of een pannenkoek. Ook kun je er lekkere hartige crackers van bakken.

Bananen chocoladecake

Als je (vegan) chocolade en plantaardige melk gebruikt, dan is dit recept volledig plantaardig. Er zit geen (room)boter of ei in zoals bij veel cakerecepten wel het geval is. In plaats daarvan gebruik ik appelmoes en een beetje olie. Deze aanpassingen zorgen voor een iets compactere structuur, meer richting een brownie, maar zonder afbreuk te doen aan de heerlijke smaak.

In veel cakerecepten zit een grote hoeveelheid suiker, soms wel 200 gram. Ik gebruik ‘maar’ 50 gram suiker en vul dit aan met Medjoul dadels om de cake te zoeten. Vergeet niet van tevoren de pit te verwijderen. Medjoul dadels zijn voor dit soort baksels het lekkerst. Ze zijn zoet en smaken karamelachtig. Door de vooraf te weken in heet water worden ze zacht en zijn ze makkelijker te verwerken in je cake.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bananen chocoladecake

Bananen chocoladecake

5.0 van 4 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

1

cake
Voorbereiding

15

minuten
Baktijk

55

minuten
Tijd totaal

1

uur 

10

minuten

Banaan en chocolade is een goede combinatie. Hiermee kun je een lekkere cake bakken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 150 gram bloem

  • 100 gram amandelmeel

  • 50 gram cacaopoeder

  • 25 gram suiker

  • 2 theelepels bakpoeder

  • halve theelepel zout

  • 2 (over)rijpe bananen

  • 6 Medjoul dadels (ontpit) en geweekt

  • 6 eetlepels appelmoes 0% (zonder suiker)

  • 50 gram pure chocolade of chocoladedruppels (voor een volledig plantaardig recept, kies dan voor vegan chocolade)

  • 75 milliliter (plantaardige) melk, zoals amandelmelk of sojamelk

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding:

  • Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Verfrommel een stuk bakpapier en bekleed een rechthoekige cakevorm met het bakpapier. Door het bakpapier te verfrommelen, kun je het beter vormen in de cakevorm. Zet dit even apart.
  • Doe 6 Medjoul dadels in een kleine kom of schaaltje en giet hier heet (net niet kokend) water bij. Laat dit ongeveer 5-10 minuten staan.
  • Doe 150 gram bloem, 100 gram amandelmeel, 50 gram cacaopoeder, 25 gram suiker, 2 theelepels bakpoeder en een halve theelepel zout in een grote droge kom. Dit zijn dus alle ‘droge’ ingrediënten, behalve de chocolade. Mix alles met een garde goed door elkaar.
  • Prak 2 (over)rijpe bananen op een bord tot moes.
  • Giet de dadels af (het water heb je niet meer nodig) en prak ook deze dadels door de bananen heen.
  • Doe de bananenpuree met de dadels bij het bloemmengsel in de kom.
  • Vervolgens doe je hier 75 milliliter melk bij, 6 eetlepels appelmoes en 2 eetlepels zonnebloemolie.
  • Met een stevige spatel roer je alles een paar minuten goed door elkaar. Als het niet gelukt is om de dadels volledig tot moes te prakken, dan zou je eventueel ook het mengsel glad kunnen pureren met een staafmixer.
  • Spatel net zo lang totdat je een glad cakebeslag hebt. De structuur van het beslag is romig, zonder al te veel ‘klontjes’ en het glanst mooi. Als je de spatel optilt, zou het beslag langzaam van de spatel moeten afdruipen, soepel en gelijkmatig. Is het beslag te droog/stevig? Voeg dan nog een scheutje melk toe. De hoeveelheid melk kan iets afwijken, want het is ook afhankelijk van hoeveel vocht er nog in de dadels zit of hoe rijp jouw bananen zijn.
  • Ben je tevreden met het cakebeslag? Dan is het tijd om de chocolade toe te voegen. Hak met een mes 50 gram chocolade van een reep in kleine stukjes of gebruik 50 gram chocoladedruppels. Mix de stukjes chocolade door het beslag.
  • Giet het cakebeslag in de met bakpapier beklede cakevorm.
  • Bak de cake voor ca. 55 minuten op 180 graden. De baktijd kan per oven iets verschillen. Wordt de cake bovenop iets te donker dek de bovenkant tussendoor dan af met een stukje aluminiumfolie.
  • Test met een satéprikker of de cake gaar is en laat hem heel goed afkoelen voordat je hem aansnijdt (ongeveer 30-60 minuten afkoelen). De cake is het lekkerst op kamertemperatuur of gekoeld uit de koelkast.
  • De cake is niet zolang houdbaar omdat er bananen in verwerkt zijn. Maar je kunt de cake heel goed in plakken snijden en invriezen.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)