Blauwe bessen cake

Cake en blauwe bessen dat is een hele goede combi! Deze cake is lekker zacht en luchtig omdat hij gemaakt is met yoghurt. Met een paar simpele ingrediënten zoals honing en vanille maak je echt een heerlijke cake. Ook zie hij er ook nog eens mooi uit door de kleur van de blauwe bessen. De citroenrasp past er perfect bij.

Wat heb je nodig?

  • 150 gram (spelt)bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • 60 milliliter honing
  • 60 milliliter olijfolie
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille extract of een snufje vanillepoeder
  • rasp van een citroen
  • 1 (koffie) kopje (bevroren) blauwe bessen

 Benodigdheden:
  • cakeblik (ik gebruikte een klein cakeblik, kleiner dan 20 cm)
  • stukje bakpapier
  • 2 beslagkommen

Hoe maak je het?

Meng de droge ingrediënten (de bloem, het bakpoeder en het zout) door elkaar en zeef deze boven een grote kom. In een andere kom meng je de natte ingrediënten (de yoghurt, olijfolie, honing en eieren) met elkaar. Voeg hier ook de vanille en citroenrasp aan toe.

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg een stukje bakpapier op de bodem van het cakeblik. Meng pas op het laatst, net voordat de cake de oven ingaat de mengsels met elkaar. Roer het goed door elkaar met een spatel.

Schep de blauwe bessen even om met een klein beetje bloem zo blijven ze mooi heel en stort het beslag in het cakeblik. Verdeel de bessen over de cake door ze van bovenaf in het beslag te laten ‘vallen’. Zo krijg je een mooi effect in de cake.

Je kunt de blauwe bessen ook gewoon door het beslag heen mengen als je dat liever wil maar dan heb je kans dat de cake een beetje roze wordt. Bak de cake ongeveer 55 minuten en laat hem daarna goed afkoelen op een rooster, hij zal dan ook wat steviger worden.

Tip: met kokosslagroom of een klodder Griekse yoghurt erbij is het ook een lekker dessert!

blauwe bessencake 2
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

9 Reacties

  1. dag, ik heb de cake met kwark i.p.v. griekse yoghurt gemaakt. Omdat er niet stond dat de meel met de natte ingredienten gemixt moesten worden, is de cake niet gerezen. Er stond dat het er doorheen gespateld moest worden. Tevens was de cake verbrand. Ik ga hem vandaag opnieuw maken en dan mixen met de mizer en op een lagere temp. Kijken of dat beter gaat.

    • Hoi Kaatje, in de beschrijving staat dat je net voordat je gaat bakken, het natte mengsel met het droge mengsel door elkaar moet spatelen. Ik weet dus niet zo goed waar het bij jou precies is fout gegaan. Ik mix het bewust niet omdat anders de luchtigheid eruit gaat. Verbranding kun je voorkomen door de cake in de oven af te dekken met aluminiumfolie. Succes met bakken! Gr. Simone

  2. Veroniek labaere

    Kun je me verwittigen als er nieuwe receptjes zijn?

  3. Hoi! Ik wil deze cake heel graag maken, maar helaas mag ik geen Griekse yoghurt. Kan ik ook iets anders daar voor in de plaats doen? Thanks

    • Hoi!

      Je zou in plaats van Griekse yoghurt bijvoorbeeld kokosyoghurt kunnen gebruiken (gemaakt van kokosmelk). Het merk Minus-L heeft bijvoorbeeld lactosevrije yoghurt, deze vind je oa bij de Jumbo supermarkt. En als je helemaal geen zuivel mag dan zou je ook een banaan (of 2 kleine bananen) kunnen proberen. Dan is de smaak van de cake ietsjes anders maar dan heb je wel meer het effect van een natte cake denk ik. Ik heb dit zelf niet getest maar het is het proberen waard!

      Liefs,
      Simone

  4. Ik wil deze cake graag maken, maar welke maat cakeblik gebruik je? Amerikaanse 9″x5″ of een 23 cm ned.cakeblik?
    Alvast bedankt!

    • Hoi! Ik heb dit keer een klein blik gebruik van 16 x 9 en ik heb hem ook gemaakt in een gewoon cakeblik inderdaad. Het kan allebei alleen in de kleine krijg je een wat hogere cake die wat barst aan de bovenkant. In het langere cakeblik krijg je een mooie gladde cake die wat lager is. Maar de smaak is bij allebei super! Groetjes, Simone

  5. Ooohh ik heb hem net gelezen en meteen gemaakt. Nu had ik geen amandelmeel en te weinig blauwe bessen in huis. Dus heb ik hem met tarwebloem en half blauwe bessen en half frambozen gemaakt. Hij is nu net afgekoeld en heb meteen een plakje afgesneden en lekker dat ‘ie is!!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*