Kaneelbroodjes met blauwe bes

Kaneelbroodjes met blauwe bes

Laatst vertelde ik in dit artikel dat ik met mijn gezin blauwe bessen was gaan plukken in een pluktuin. Ik heb dus een mooie voorraad blauwe bessen waar ik even mee voorruit kan. Met deze bessen kun je heel veel lekkere baksels maken. Ik ben niet echt een ster in bakken (dat zeg ik eerlijk) maar soms komt er wel iets smaakvols uit mijn oven. Kaneelbroodjes of cinnamonrolls zijn bekende zoete broodjes die je bijvoorbeeld eet bij een high tea, tijdens een picknick of een feestelijke gelegenheid. Ik heb er een variant op gemaakt met blauwe bessen. Dit recept kun je ook in een vegan variant maken.

Als je iets gaat koken kun je een beetje spelen met ingrediënten, maar met bakken is dat anders. Met bakken kun je het beste het recept volgen. Alleen met het maken van deeg kan het gebeuren dat het deeg te plakkerig blijft. Voeg in dat geval dan gewoon een beetje extra bloem toe. Is het deeg te droog voeg dan nog extra water of kokosmelk toe tot je een mooie deegbal hebt.

Wat heb je nodig?

  • 300 tot 350 gram (spelt)bloem
  • 160 milliliter (of meer) kokosmelk
  • snufje zout
  • 2 eetlepels honing (gebruik suiker of ahorn siroop voor een vegan variant)
  • eetlepel bakpoeder
  • halve eetlepel kaneel
  • mespunt vanillepoeder
  • eetlepel (kokosbloesem)suiker
  • rasp van een halve (biologische) citroen
  • 2 eetlepels harde kokosolie (niet gesmolten)
  • 2 handjes (bevroren) blauwe bessen

Hoe maak je het?

Begin met het maken van het deeg. Doe 300 gram bloem samen met het zout, bakpoeder en honing in een kom en voeg de kokosmelk toe. Maak er met de hand of met een keukenmachine een mooi deeg van. Voeg indien nodig (zoals ik hierboven beschreef) nog extra bloem of vocht toe.

Leg de deegbal op een stuk bakpapier en leg hier bovenop ook weer een stuk bakpapier. Zo blijft het deeg niet niet plakken aan de deegroller tijdens het rollen. Rol het deeg niet te dun uit. De grootte van de plak is niet zo belangrijk. Ik maakte een plak van ongeveer 10 bij 14 centimeter. Leg het deeg even apart tot gebruik.

Meng in een kommetje de suiker, vanillepoeder en kaneel. Neem twee eetlepels harde kokosolie en smeer deze met de achterkant van een lepel uit over de deegplak. Bestrooi de plak vervolgens met het kaneelmengsel. Rasp nu de citroen boven het deeg en verdeel de blauwe bessen erover.

Kaneelbroodjes
Zier er lekker uit toch?

Verwarm ondertussen de oven voor op 180-200 graden en bekleed een springvorm (de grootte maakt niet zoveel uit) met een stukje bakpapier.

Tip: ik verfrommel het bakpapier voordat ik het in de springvorm doe, zo is het makkelijker te gebruiken.

Rol nu het deeg op zodat je een lange worst krijgt. Snijd vervolgens de worst in stukjes. De stukjes mogen ongeveer 1 centimeter zijn. Leg de stukjes losjes tegen elkaar aan in de bakvorm, tijdens het bakken rijzen ze en bakken ze vanzelf aan elkaar vast. Bestrooi de bovenkant met een klein beetje suiker.

Bak de rolletjes in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar op 180 tot 200 graden. Dit verschilt per oven, mijn oven gaat best hard dus ik blijf altijd in de buurt. Als de rolletjes mooi bruin zijn aan de bovenkant zijn ze gaar. Haal de rolletjes uit de oven, haal ze uit de springvorm en laat ze afkoelen op een roostertje.

Je kunt de broodjes makkelijk van elkaar af trekken. Leuk om samen te delen of om mee te nemen tijdens een picknick.

Blauwe bessen broodjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Vanillepoeder? Bedoel je daar vanillesuiker? Of heb ik een ingredient getroffen welke ik nog niet ken? :-)

    • Hoi Linda, ik bedoel echt poeder en geen suiker. Je kunt bv vanillestokjes kopen en het vanille eruit schrapen. Maar je kunt ook gemalen vanillepoeder kopen. Mocht je dat niet kunnen vinden kun je altijd nog vloeibaar vanille extract gebruiken. Dus toch een ingrediënt dat je ‘nog’ niet kende! Groetjes, Simone

  2. Ik heb het gemaakt met havermeel, maar volledig mislukt. Is er geen boter of ei nodig in het deeg? Het deeg rolde niet echt mooi op, brak helemaal. Zo goed als ging tot een rol geduwd en gekneed. Kwam heel droog uit de oven

    • Hoi Karin, jammer dat het niet gelukt is. Maar in het begin van het artikel schrijf ik dat je bij bakken het beste het recept kunt aanhouden omdat het anders nog eens kan mislukken. In mijn recept gebruik ik bloem en havermeel heeft een totaal andere structuur. Vandaar dat het zo droog geworden is. Ik denk dat het met boekweitmeel wel zou moeten lukken. Ik heb daar eerder al eens pitabroodjes mee gebakken en dat ging prima. In dit recept heb ik bewust geen ei of boter gebruikt zodat mensen die daar gevoelig voor zijn dit ook kunnen eten. Succes met bakken! Groetjes, Simone

  3. Super recept!! En ik kan eindelijk een keertje zonder problemen mee-eten (lactose intolerant hierbij geen probleem!) Yammie!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*