Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé. Een van mijn favoriete blogs is Beautylab, dit blog volg ik al een hele tijd. Serena is net als ik een Indo en deelt ook regelmatig recepten, zo ook haar familierecept voor asinan. Dit recept is helemaal mijn ding, het is fris, er zit gebakken tofu in en de pittige zure dressing is verslavend lekker.
Zelf heb ik geen familierecept van asinan. Daarom heb ik aan Serena gevraagd of ik haar recept mocht delen. Omdat ik het gerecht niet van naam kende, heb ik aan mijn moeder gevraagd of zij het kende. Zij kende de naam van dit gerecht ook niet. Maar toen ze het proefde zei ze; “ja, dit ken ik”. De smaken deden haar terug denken aan vroeger.
Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé
Het woord asin ken je misschien wel van ketjap asin (zoute ketjap). Deze salade, die met zowel groenten als fruit wordt gemaakt kun je een beetje vergelijken met ingelegde groenten. Hierbij komt vaak azijn, suiker en zout aan te pas en dat is precies wat je proeft bij dit gerecht. In deze salade wordt ook taugé gebruikt. Belangrijk is om de taugé vooraf eerst goed schoon te maken. In dit artikel kun je lezen hoe je taugé schoonmaakt.
Voordat je de tofu gaat bakken is het belangrijk om het vocht er eerst uit te persen. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het kan met een speciale tofu pers, door er iets zwaars op te zetten of de tofu te wikkelen in een schone theedoek. In dit artikel leg ik uit hoe je het beste het vocht uit een blok tofu kunt verwijderen.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Asinan – Indonesische zoetzure salade met komkommer en taugé
4
personen10
minuten10
minuten20
minutenEen Indonesische zoetzure salade met tofu, spitskool en taugé.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 blok stevige tofu (375 gram uitgelekt)
100 milliliter azijn
halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)
2 theelepels suiker
flinke snuf zout
halve komkommer
125 gram taugé
1/3 stuk van een spitskool
1 eetlepel gezouten pinda’s
25 milliliter olie
BEREIDING
- Haal de tofu uit de verpakking en pers al het vocht eruit. Dep de tofu droog en snijd deze in blokjes.
- Doe de olie in een ruime pan en bak de blokjes tofu bruin en een klein beetje krokant. Laat ze uitlekken een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik. Je serveert de blokjes koud.
- Maak een dressing van azijn, sambal oelek en suiker. Meng dit samen in een kommetje en proef of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog iets extra’s toe.
- Snijd de spitskool in dunne reepjes, maak de taugé schoon (verwijder de staartjes) en spoel de taugé even onder de warme kraan. De komkommer snijd je in kleine blokjes.
- Doe de groenten samen met de tofu in een grote kom en schenk de dressing eroverheen. Meng alles goed door elkaar. Hak de pinda’s fijn en strooi deze over de salade. Serveer direct.
AANTEKENINGEN
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun) is ook een lekker fris/zuur (bij)gerecht. Kijk hier voor het recept.