Sambal goreng tahoe

Sambal goreng tahoe

Elke week maak ik wel een gerecht met tahoe of tempeh. Het zijn twee makkelijke producten waar je veel mee kunt doen in de keuken. Hier thuis eten we graag tahoe en tempeh, de kinderen zijn er ook gek op. Sambal goreng tahoe eet je met rijst, boontjes en een frisse komkommersalade. Dit is ook een lekker gerecht voor als je een dagje geen vlees wil, maar helemaal vegetarisch is dit gerecht niet want er zit trassi in, oftewel gefermenteerde garnalenpasta.

Als je dit gerecht wilt maken, lees dan eerst dit artikel met een overzicht van de meest gebruikte producten uit de Indische keuken. Dit recept is voor 4 personen. Wil je dit gerecht helemaal vegetarisch maken, laat dan de trassi weg.

Ingrediënten

  • 2 blokken tahoe of tofu
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een eetlepel)
  • theelepel gemalen laos
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • vers geraspte gember (ongeveer 1 centimeter)
  • theelepel ketoembar
  • 1 stengel sereh gekneusd
  • theelepel palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • 100 milliliter kokosmelk
  • 2 laurierblaadjes
  • 50 milliliter water
  • 1 eetlepel tomaten passata of tomatenketchup
  • halve theelepel trassi
  • (rijst) olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Als eerste begin je met het bakken van de tahoe. De tahoe kun je bakken in een wok, wadjan of koekenpan. Zorg dat de bodem van de pan ruim bedekt is met olie. Bak de tahoe tot deze bruin is, maar bak de blokjes niet krokant. Het lekkerste is als de blokjes nog een beetje zacht zijn zodat de saus er straks in kan trekken.

Als de tahoe gebakken is laat je deze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Zet de tahoe apart tot gebruik.

Begin met het snipperen van de ui, het raspen van de knoflook en de gember. Leg deze samen met de gekneusde sereh, djeroek poeroet en laurierbladen apart op een snijplank. Neem een kommetje en doe daar de laos, de suiker, de ketoembar, trassi en sambal en tomaten passata in. Dit samen is je boemboe (kruidenmengsel).

Maak de pan waar je de tahoe in gebakken hebt schoon met keukenpapier en verhit er een theelepeltje olie in. Fruit de ui, knoflook en gember aan. Voeg nu de sereh, djeroek poeroet en laurierblaadjes toe, bak deze even mee.

Nu mogen de kruiden en specerijen uit het kommetje erbij. Schep alles goed om op een middelhoog vuur. Voeg vervolgens de kokosmelk, groentebouillonpoeder en het water toe. Het zal nu gaan indikken. Vind je het te dik, voeg dan nog extra water toe. Vervolgens schep je de blokjes gebakken tahoe door de saus. Zorg dat elk blokje met saus bedekt is. Proef of de saus op smaak is en voeg indien nodig een snufje zout toe.

Serveer de sambal goreng tahoe met rijst of nasi goreng, toemis boontjes en acar ketimun (Indische komkommersalade).

Kijk ook eens naar dit lekkere recept voor sambal goreng tempeh!

Sambal goreng tahoe

* Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Echt… zoooo lekker!!! Vraag me alleen af hoe je het kunt bewaren, woon alleen, halveer de recepten al, het kan vast niet in de vriezer, hoe lang kan het in de koelkast bewaard worden?

    • Hoi Alexandra, leuk om te lezen! Ik vind het ook superlekker! Ik bewaar het een dag of 3 in de koelkast. Vaak geef ik ook bakjes eten weg :-)

  2. Beste Simone,
    Vanavond dit recept gemaakt met flink wat zelf gemaakte sambal (van zelf gekweekte pepers).
    Echt heerlijk, zeker in combinatie met de toemis boontjes. Mooie combinatie .

    Hartelijke groet,
    Rob

    • Hoi Rob, leuk dat je deze recepten hebt gemaakt en zelfs met zelfgemaakte sambal! Leuk om te lezen en tahoe is een van mijn lievelingsproducten om mee te koken. De tahoe ketjap is een van mijn persoonlijke favorieten. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*