Sambal goreng tahoe, gebakken blokjes tahoe met een pittige saus van sambal. Elke week maak ik wel een gerecht met tahoe of tempeh. Het zijn twee mooie producten waar je veel mee kunt doen in de keuken. Naast dat het lekker is, zijn het ook producten die vriendelijk zijn voor je portemonnee. Tahoe, ook bekend als tofu wordt in de Indonesische keuken veel gebruikt. Dit recept voor pittige tahoe is snel en simpel en ideaal voor een drukke doordeweekse dag.
Tahoe is een plantaardig (soja) product maar dit gerecht is in de basis niet geheel vegetarisch. Er zit namelijk trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in, dit is optioneel. Door de trassi weg te laten is het recept vegetarisch en zelfs vegan. Bij veel gerechten uit de Indische en Indonesische keuken vind je trassi in de ingrediëntenlijst. Het geeft gerechten die specifieke smaak (umami). Maar ook zonder trassi smaken deze gerechten nog steeds heerlijk.
Sambal goreng tahoe
In principe kun je van allerlei ingrediënten een ‘sambal goreng’ gerecht maken. Als je het vertaald is het ‘gebakken met sambal’. En je kunt eigenlijk alles bakken met sambal! Natuurlijk worden er naast sambal ook ander ingrediënten gebruikt zoals in dit geval kokosmelk en tomaat. Zo kun je ook zelf een beetje de pittigheid van dit gerecht bepalen. Sambal goreng tahoe hoeft ook niet perse een pittig gerecht te zijn, pas het aan naar je eigen smaak. En hou je niet van pittig, dit gerecht is er ook in een variant met ketjapsaus. Bekijk hier het recept.
Bij dit gerecht frituur je de tahoe in een laagje olie. Maar heb je geen zin om te frituren (net zoals ik) dan kun je de tahoe ook perfect bakken in de airfryer! Terwijl de tahoe bakt maak je de saus. Daarna is het een kwestie van samenvoegen en je gerecht is klaar. Lees hier hoe je tahoe bakt in de airfryer.
Pers wel eerst even het vocht uit de tahoe:
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Sambal goreng tahoe
4
personen15
minuten25
minuten40
minutenSambal goreng tahoe, gebakken blokjes tahoe met een kruidige sambal saus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 blok tahoe (300 – 375 gram)
1 rode ui fijn gesnipperd
2 tenen knoflook fijn gehakt
1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)
1 theelepel gemalen laos
1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje)
1 centimeter verse gember geraspt
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
1 sereh stengel gekneusd
1 theelepel suiker
3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
100 -200 milliliter kokosmelk
2 laurierbladen
1 eetlepel tomatenketchup
50 milliliter water
optioneel: halve theelepel trassi
olie
BEREIDING
- Laat de tahoe uitlekken en pers al het vocht eruit. Doe dit met behulp van een speciale ’tofu pers’ of door de tahoe in een vergiet te leggen en er iets zwaars (zoals een vijzel) op te plaatsen. Na 15 minuten is het meeste vocht er wel uit en kun je de tahoe verder gaan verwerken.
- Snijde de tahoe in even grote blokjes en dep deze droog met keukenpapier. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan (de bodem mag volledig bedekt zijn). Bak hierin de tahoe rondom bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik.
- Snipper de ui, rasp de knoflook en gember. Kneus de sereh stengel en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes met je handen, zo komen de smaken beter vrij. Zet even apart.
- Veeg de pan lichtjes schoon (zodat de olie er grotendeels uit is) met een keukenpapiertje en fruit hierin de ui, knoflook, gember en sambal aan samen met 1 theelepel laos, 1 theelepel ketoembar en 1 theelepel suiker. Als je trassi gebruikt dan verkruimel je deze nu boven de pan. Bak de sereh stengel, laurierbladen en de djeroek poeroet blaadjes ook in zijn geheel mee.
- Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenketchup toe en schep dit erdoorheen. Schenk er 100 milliliter kokosmelk en 50 milliliter water erbij en breng op smaak met groentebouillonpoeder of een stukje van een blokje en eventueel met een snufje zout en peper. Wil je meer saus voeg dan nog extra 100 milliter kokosmelk toe.
- Schep de blokjes gebakken tahoe nu door de saus en schep alles goed om.
- Serveer de sambal goreng tahoe met rijst, groenten en een frisse komkommersalade (acar ketimun)
AANTEKENINGEN
- Er zijn twee soorten tahoe (tofu). Tahoe en tofu zijn hetzelfde product. Er is silken tofu (zachte tofu) en frim tofu (stevige tofu). Voor mijn recepten gebruik ik bijna altijd de stevige variant.
- Ook lekker: voeg (diepvries) sperziebonen aan de saus toe en laat deze mee sudderen tot ze beetgaar zijn. Voeg daarna de tahoe toe, schep goed om en laat deze kort mee verwarmen. Serveer met rijst en acar van komkommer.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Tahoe ketjap
- Sambal goreng boontjes met tahoe
- Tahoe in pindasaus
- Pittige tahoe uit de wok
- Krokant gebakken tofu
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.