Sambal goreng tahoe, gebakken blokjes tahoe (tofu) met een pittige saus van sambal. Elke week maak ik wel een gerecht met tahoe of tempeh. Het zijn twee mooie producten waar je veel mee kunt doen in de keuken. Naast dat het lekker is, zijn het ook producten die vriendelijk zijn voor je portemonnee. Tahoe, ook bekend als tofu wordt in de Indonesische keuken veel gebruikt. Dit recept voor pittige tahoe is snel en simpel en ideaal voor een drukke doordeweekse dag.
Tahoe of tofu is een product op basis sojabonen. Sambal goreng tahoe is traditioneel niet geheel vegetarisch. Er zit namelijk trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in, maar dit is optioneel. Door de trassi weg te laten is het recept vegetarisch en zelfs vegan. Bij veel gerechten uit de Indische en Indonesische keuken vind je trassi in de ingrediëntenlijst. Het geeft gerechten die specifieke smaak (umami). Maar ook zonder trassi smaken deze gerechten nog steeds heerlijk.
Sambal goreng tahoe maken
In principe kun je van allerlei ingrediënten een ‘sambal goreng’ gerecht maken. Als je het vertaald is het ‘gebakken met sambal’. En je kunt eigenlijk alles bakken met sambal! Natuurlijk worden er naast sambal ook ander ingrediënten gebruikt zoals in dit geval kokosmelk en tomatenketchup. En ook kun je zelf een beetje de pittigheid van dit gerecht bepalen. Sambal goreng tahoe hoeft ook niet perse een pittig gerecht te zijn, pas het aan naar je eigen smaak. En hou je niet van pittig, dit gerecht is er ook in een variant met zoete ketjapsaus, tahoe ketjap.
Bij dit gerecht frituur je de tahoe in een laagje olie. Maar heb je geen zin om te frituren (net zoals ik) dan kun je de tahoe ook perfect bakken in de airfryer! Terwijl de tahoe bakt maak je de saus. Daarna is het een kwestie van samenvoegen en je gerecht is klaar. Lees hier hoe je tahoe bakt in de airfryer.
Sambal goreng tahoe
4
personen15
minuten25
minuten40
minutenSambal goreng tahoe, gebakken blokjes tahoe met een kruidige sambalsaus. Heerlijk geserveerd met rijst en komkommer maar ook lekker op een knapperig broodje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram tahoe, in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)
1 theelepel gemalen laos
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld maggiblokje
1 theelepel verse gember, geraspt
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
1 sereh stengel, gekneusd
1 theelepel suiker
3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
100-200 milliliter kokosmelk
2 laurierbladen
2 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel tomatenpuree
100 milliliter water
optioneel: halve theelepel trassi
olie
BEREIDING
- Laat 500 gram tahoe uitlekken en pers het vocht eruit. Doe dit met behulp van een speciale ‘tofu pers’ of door de tahoe in een vergiet te leggen en er iets zwaars (zoals een vijzel) op te plaatsen. Na 15 minuten is het meeste vocht er wel uit en kun je de tahoe verder gaan verwerken.
- Snijd de tahoe in even grote blokjes en dep deze droog met keukenpapier. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan (de bodem mag volledig bedekt zijn). Bak hierin de tahoe rondom bruin. Laat de blokjes uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik.
- Snipper de ui, hak twee tenen knoflook fijn en rasp 1 theelepel verse gember. Kneus de sereh stengel door met de zijkant van een mes het onderste gedeelte plat te drukken en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes in je handen. Zet even apart.
- Veeg de pan schoon met een stuk keukenpapier (zodat de olie er grotendeels uit is) en fruit hierin de ui, knoflook, gember en 1 eetlepel sambal aan samen met 1 theelepel laos, 1 theelepel ketoembar en 1 theelepel suiker. Als je trassi gebruikt dan verkruimel je deze nu boven de pan. Bak de sereh stengel, 2 laurierbladen en de 3 djeroek poeroet blaadjes ook in zijn geheel mee.
- Voeg vervolgens 2 eetlepels tomatenketchup en 1 eetlepel tomatenpuree toe en schep dit erdoorheen. Schenk er 100 milliliter kokosmelk en 100 milliliter water bij en breng op smaak met 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld maggiblokje. Voeg eventueel een snufje zout en peper toe,
- Doe de blokjes gebakken tahoe nu bij de saus en schep alles goed om.
- Serveer de sambal goreng tahoe met rijst, groenten en een frisse komkommersalade (acar ketimun). Of serveer het op een knapperig broodje.
AANTEKENINGEN
- Er zijn twee soorten tahoe (tofu). Tahoe en tofu zijn hetzelfde product. Er is silken tofu (zachte tofu) en firm tofu (stevige tofu). Voor mijn recepten gebruik ik bijna altijd de stevige variant.
- Ook lekker: voeg (diepvries) sperziebonen aan de saus toe en laat deze mee sudderen tot ze beetgaar zijn. Voeg daarna de tahoe toe, schep goed om en laat deze kort mee verwarmen. Serveer met rijst en acar van komkommer.