Eetspiratie » Sambal goreng tahoe
Sambal goreng tahoe

Sambal goreng tahoe

Sambal goreng tahoe, gebakken blokjes tahoe met een pittige saus van sambal. Elke week maak ik wel een gerecht met tahoe of tempeh. Het zijn twee mooie producten waar je veel mee kunt doen in de keuken. Naast dat het lekker is, zijn het ook producten die vriendelijk zijn voor je portemonnee. Tahoe, ook bekend als tofu wordt in de Indonesische keuken veel gebruikt. Dit recept voor pittige tahoe is snel en simpel en ideaal voor een drukke doordeweekse dag.

Tahoe is een plantaardig (soja) product maar dit gerecht is in de basis niet geheel vegetarisch. Er zit namelijk trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in, dit is optioneel. Door de trassi weg te laten is het recept vegetarisch en zelfs vegan. Bij veel gerechten uit de Indische en Indonesische keuken vind je trassi in de ingrediëntenlijst. Het geeft gerechten die specifieke smaak (umami). Maar ook zonder trassi smaken deze gerechten nog steeds heerlijk.

Sambal goreng tahoe

In principe kun je van allerlei ingrediënten een ‘sambal goreng’ gerecht maken. Als je het vertaald is het ‘gebakken met sambal’. En je kunt eigenlijk alles bakken met sambal! Natuurlijk worden er naast sambal ook ander ingrediënten gebruikt zoals in dit geval kokosmelk en tomaat. Zo kun je ook zelf een beetje de pittigheid van dit gerecht bepalen. Sambal goreng tahoe hoeft ook niet perse een pittig gerecht te zijn, pas het aan naar je eigen smaak. En hou je niet van pittig? Dit gerecht is er ook in een variant met ketjapsaus. Bekijk hier het recept van tahoe ketjap.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Sambal goreng tahoe

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenKeuken: Indische en Indonesische gerechtenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Sambal goreng tahoe, gebakken blokjes tahoe met een kruidige sambal saus.

Ingrediënten

  • 1 blok tahoe (300 – 375 gram)

  • 1 rode ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 1 theelepel laos

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje)

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • 1 sereh stengel gekneusd

  • 1 theelepel suiker

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 100 milliliter kokosmelk

  • 2 laurierbladen

  • 1 eetlepel tomatenketchup

  • 50 milliliter water

  • optioneel: halve theelepel trassi

  • olie

Hoe maak je het?

  • Laat de tahoe uitlekken en pers al het vocht eruit. Doe dit met behulp van een speciale ‘tofu pers’ of door de tahoe in een vergiet te leggen en er iets zwaars (zoals een vijzel) op te plaatsen. Na 15 minuten is het meeste vocht er wel uit en kun je de tahoe verder gaan verwerken.
  • Snijde de tahoe in even grote blokjes en dep deze droog met keukenpapier. Verhit een ruime hoeveelheid olie in een koekenpan (de bodem mag volledig bedekt zijn). Bak hierin de tahoe rondom bruin. Laat ze uitlekken op een keukenpapiertje en bestrooi met een snufje zout. Zet apart tot gebruik.
  • Snipper de ui, rasp de knoflook en gember. Kneus de sereh stengel en verfrommel de djeroek poeroet blaadjes, zo komen de smaken beter vrij. Zet even apart.
  •  Neem een kommetje en doe daar laos, suiker, ketoembar en tomatenketchup in.
  • Veeg de pan lichtjes schoon (zodat de olie er grotendeels uit is) met een keukenpapiertje en fruit hierin de ui, knoflook, gember en sambal aan. Als je trassi gebruikt dan verkruimel je deze nu boven de pan. Bak de sereh stengel, laurierbladen en de djeroek poeroet blaadjes ook in zijn geheel mee.
  • Voeg vervolgens de inhoud van het kommetje toe aan de boemboe in de pan en schep goed om. Schenk de kokosmelk en het water erbij en breng op smaak met groentebouillonpoeder of een stukje van een blokje en eventueel met een snufje zout en peper.
  • Schep de blokje gebakken tahoe nu door de saus. Zorg dat elk blokje bedekt is met een laagje van de saus.
  • Serveer de sambal goreng tahoe met rijst, groenten en een frisse komkommersalade (acar ketimun)

Aantekeningen

  • Er zijn twee soorten tahoe (tofu). Tahoe en tofu zijn hetzelfde product. Er is silken tofu (zachte tofu) en frim tofu (stevige tofu). Voor mijn recepten gebruik ik bijna altijd de stevige variant.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE