Wat is tofu, hoe gebruik je het en wat kun je ermee? Zoveel tofu recepten op mijn website, maar nog geen uitleg over wat tofu nu precies is. De hoogste tijd om een artikel aan mijn geliefde tofu te wijden. Laatst werd ik op Instagram een ‘tofluencer’ genoemd en dat is eigenlijk wel zo. Ik probeer iedereen met mijn recepten, blogs en tips enthousiast te maken voor tofu. Want tofu is gewoon onmisbaar in de keuken.
Om het nog even duidelijk uit te leggen: ik noem tofu ook regelmatig ‘tahoe’. Tahoe is de Indonesische benaming voor tofu, maar het is gewoon hetzelfde product. Bij de echte Indonesische recepten zul je zien dat ik het specifiek tahoe noem, omdat dat nu eenmaal de naam van het gerecht is. Maar omdat het in de supermarkt enkel te vinden is onder de naam ‘tofu’, gebruik ik dat zodat iedereen weet waar ik het over heb.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Wat is tofu, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?
Wat is tofu?
Tofu is een blok van gestremde sojamelk met een zachte textuur. Het proces van het maken van tofu is vergelijkbaar met het maken van kaas. Tofu wordt daarom ook wel sojakaas genoemd. Gedroogde sojabonen worden geweekt en daarna vermalen met water, zodat er sojamelk ontstaat. Vervolgens wordt de melk verwarmd en wordt er een stofje (een coagulant) toegevoegd om de melk dikker te maken en de eiwitten te laten stollen. De vaste stof wordt gescheiden van de vloeistof waardoor er wrongel ontstaat. Er drijven dan ‘brokjes’ in het water. Deze brokjes worden samengeperst in een vorm zodat het een compact blok tofu wordt. Daarna wordt het gekoeld zodat de eiwitten kunnen stollen en dat is dan uiteindelijk de tofu. De meeste tofu die je koopt, ligt in het vocht om uitdroging te voorkomen. Tofu kun je zowel ‘rauw’ eten als bereid.
Naast de ‘gewone’ tofu is er ook nog extra stevige tofu, silken tofu en gerookte tofu. Allemaal hebben ze hun eigen toepassing in recepten. Silken tofu is een uitzondering. Deze wordt meestal gebruikt in stoofgerechten maar ook veelgebruikt in sauzen, smoothies en desserts zoals bijvoorbeeld deze chocolade mousse.
Hoe gebruik je het?
Voordat je gaat beginnen met het klaarmaken van tofu is het bij sommige recepten belangrijk om de tofu te ‘persen’. Door het water uit de tofu te persen kan het beter de smaken opnemen, want natte tofu wordt niet krokant. Dus wil je in een recept krokant gebakken tofu dan is het handig om een speciale tofupers te gebruiken. Heb je geen tofupers dan volstaat het ook om de tofu in een schone theedoek te wikkelen en er iets zwaars op te zetten zodat het overtollige vocht wordt verwijderd. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Daarna is de tofu klaar voor gebruik. Lees ook dit artikel over hoe je het beste vocht uit een blok tofu perst.
Bedek blokjes tofu met een laagje maïzena om krokante tofu te maken, doe dit in een kom of met behulp van een ziplockzakje.
Tofu invriezen
Door tofu na aankoop in te vriezen (dat kan zowel in het vocht als zonder het vocht), het vervolgens te laten ontdooien en daarna te bereiden, zorgt voor een betere textuur. Ook kan de tofu zo beter smaken opnemen en absorberen. Daarnaast is de tofu op die manier langer houdbaar. Langer dan in de koelkast.
Tofu op smaak brengen
Hoe kun je tofu het beste op smaak brengen? Je kunt de tofu voor bereiding in een badje met zout leggen. Hierdoor zuigt het alle smaken op en wordt het van binnenuit ‘geseasoned’. En wil je nog een stapje verder gaan, gebruik dan eens een restje augurkennat in plaats van water. Nooit meer flauwe tofu, lees er alles over in dit artikel.
Recepten met tofu
De mogelijkheden met tofu zijn eindeloos. Je kunt er met een beetje fantasie en de juiste ingrediënten een vegan variant van zalm van maken, het verwerken in pannenkoekenbeslag of deeg voor platbrood. Er wordt plantaardige ricotta en zelfs fetablokjes van tofu gemaakt. Heerlijk in smoothies, als een mousse of in de vorm van roomkaas. Het is ook een perfect ingrediënt om plantaardige tonijnsalade of eiersalade mee te maken. Kortom, tofu is een veelzijdig ingrediënt, een uitstekende eiwitbron, laag in calorieën, betaalbaar, makkelijk te verwerken en het allerbelangrijkste, het is lekker!
Op zoek naar heerlijke tofu ‘Eetspiratie’? Klik hier voor alle recepten.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden. Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten. Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.